Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
cos dla tych co maja problemy,

PREPARAT DO USUWANIA UTWARDZONEJ PIANKI PU

PU-REMOVER

PREPARAT DO USUWANIA UTWARDZONEJ PIANKI PU

Soudal wprowadza do swojej oferty produkt szczególnie wyczekiwany przez klientów – preparat do usuwania utwardzonej pianki poliuretanowej z futryn, ościeżnic i innych powierzchni. Produkt może być stosowany na aluminium, PCV oraz innych nieporowatych podłożach. Dzięki konsystencji pasty da się go precyzyjnie aplikować na zanieczyszczonych miejscach. Opakowanie zawiera pędzelek i szpatułkę do usuwania rozpuszczonej pianki. Starannie dobrana mieszanina rozpuszczalników i plastyfikatorów jest nieszkodliwa dla środowiska naturalnego.

http://www.soudal.com.pl/index.php?menu=produkty&id=156&grupa=1&podgrupa=0&lp=7

Ej Faraon zobacz jak Twój wątek się rozwinął. Dobrze Ci radzą choć nie wszyscy, że zaschniętej pianki nie usuniesz bez uszkadzania powierzchni podłoża, chyba że to szyba to co innego i po usunięciu mechanicznym (a ze szkła to można zrobić prawie na zero) zostaje trochę potrzeć szmatka nasączoną w acetonie i po sprawie.

Czy Ty używałeś kiedyś acetonu, chyba nie bo wystarczy raz próbować zmyć nim coś z powierzchni lakierniczych lub PVC i doświadczenie zostanie na całe życie.

Poza tym na Forum jest takich postów mnóstwo i dywagacji też jakoby były środki do usuwania pianki. Wszystkie te środki działają podobnie jak aceton, czyli dopóki pianka świeża to OK.

Dla przykładu powiem jak ja walczyłem z pianką, ale świadom skutków jej pozostawienia.

Podczas montażu drzwi Hormana stalowych do kotłowni, montażyście zablokował się pistolet do piankowania i cała pianka wyleciała na zewnątrz, To, że ściany pobrudził to nic bo jeszcze bez tynku były, ale i uświnił nowe drzwi ładnie proszkowo polakierowane.

Potrzebne było natychmiastowe działanie. Nie używałem acetonu bo z tej farby na drzwiach niewiele by zostało, a przynajmniej byłyby ślady zmywania. Do usunięcia pianki zastosowałem benzynę extrakcyjną, która jest dużo łagodniejsza w działaniu. Dzięki szybkiej akcji drzwi się uratowało przed malowaniem i śladu nie ma.

Radzę ten post gdzieś przykleić bo inaczej co pewien czas będą kolejne jak w temacie.

tak się zastanawiam czy płyn do mycia okien silenie zabrudzonych Kosmofen w tym przypadku by nie pomógł. Pytaj o niego w sklepach z oknami. Ale nie daję gwarancji, że tak będzie. Ostatnio mój mąż robił coś painką i przejechał po niej palcami. NIczym nie mógł domyć. Zadzwoniłam do znajomego montażysty okien, który stwierdził, że trzeba poczekać i ją skruszyć. Mąż posiedział z godzinę w wannie i cały czas jeździł po ręce pumeksem :o zeszło... :lol:

u mnie w domu przypadkiem pianką pobrudziło sie lustro w szafie wnękowej.

I niestety nie wiem co z tym zrobić. teraz to lustro zawsze wygląda jak brudne.

skrobanie lustra jest dosyć trudne.

u mnie w domu przypadkiem pianką pobrudziło sie lustro w szafie wnękowej.

I niestety nie wiem co z tym zrobić. teraz to lustro zawsze wygląda jak brudne.

skrobanie lustra jest dosyć trudne.

http://www.soudal.com.pl/index.php?menu=produkty&id=156&grupa=1&podgrupa=0&lp=7