violaszym 11.09.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Proszę i z góry dziękuję za interpretację i ukierunkowanie mnie w temacie.W rejonie w którym mieszkam obowiązuje od 29 sierpnia 2000r. Plan zagospodarowania, który zakłada w jednym z pargr. że "Na teranach budownictwa mieszkaniowego ustala się prawo budowy, przebudowy i rozbudowy ... ustala się nieprzekraczalną maksymalną wysokość od poziomu terenu ... dla budynku pomocniczego - 2.5m" - Ja jako właściciel działki podjełam starania, żeby na niej wybudować Budynek Garażowo-Gospodarczy, jako rozbudowa do istniejącego już budynku na sąsiedniej (również naszej) działce o tej samej użyteczności który został wzniesiony przed wprowadzeniem Planu zagospodarowania i jego wysokość wynosi 3,5m od poziomu terenu. Dostałam decyzję odmowną, to znaczy mogę wybudować ale do wysokości 2,5m. Jednak w Tej samej Uchwale o zagospodarowaniu jest również zapis, że "Na wszystkich terenach, niezależnie od ich planowanego przeznaczenia ustala się obowiązek dostosowania realizowanych elementów zagospodarowania skalą, jakością i charakterem do pełnionych funkcji, krajobrazu, architektury istniejacego i planowanego otoczenia" Czy w odniesienu do mojej sprawy mogę trzymać się stanowiska, że istniejąca architektura budynku stojącego, przy ścianie którego, nastąpić ma rozbudowa (forma zabudowy bliźniaczej) nie może odnosić się sztywno do zapisów paragrafu, który nakazuje mi obniżyć w stosunku do już istniejącego budynku o 1 metr, lecz należy zastosować się do przepisu mówiącego o tym, że należy stosować się do już istniejącej architerury. Jeśli tak to jak to przeforsować??? Proszę o pomoc !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts