Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie

amdam

Recommended Posts

Jeśli sobie policzy z tego około 30% a ma nieocieplony strop lub dach, to już wie dokładnie ile mu ucieka

anpi ciągle liczę na to, że żartujesz...

Teoretycznie: płacę rocznie za ogrzewanie 5000 zł, mam nieocieplony dach i strop. Można przyjąć, że przez strop ucieka 30% ciepła, które jest emitowane przez grzejniki. Teoretycznie, po ociepleniu stropu wydatki na ogrzewanie powinny zmaleć do 3400 zł. Praktycznie, to możliwe.

no dobra. Zostawmy te procenty.

To ja Wam napiszę, że jak ocieplilismy strop, to wzrosła nam temperatura w domu o 30% 8) :lol: :lol: :lol:

i co teraz z tym fantem poczniecie :roll:

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Gość Jacek K.
Teoretycznie: płacę rocznie za ogrzewanie 5000 zł, mam nieocieplony dach i strop. Można przyjąć, że przez strop ucieka 30% ciepła, które jest emitowane przez grzejniki. Teoretycznie, po ociepleniu stropu wydatki na ogrzewanie powinny zmaleć do 3400 zł. Praktycznie, to możliwe.

Wreszcie doszliśmy do porozumienia! :D

Całkowiecie zgadzam się, że:

- można przyjąć, że przez dach ucieka 30% ciepła

- jest praktycznie możliwe, że po ociepleniu stropu wydatki zmaleją do 3400zł

Tylko, że dalej nic nie wiadomo na temat jakiegokolwiek domu. W szczególności dom, o którym w wątku traci 90% ciepła przez te płyty gipsowe na poddaszu, a nie 30%. Praktycznie jest to możliwe. Ot taka gdybanina.

Cieszę się, że w końcu rozmawiamy o tym samym.

Pozdrawiam.

Jezier, nie przesadzaj, nikt tu nie pisał, że po ociepleniu dachu przez dach w ogóle nie ucieka ciepło. Zresztą ile ucieka przez ocieplony dach - można obliczyć, mając parametry wełny. Wiesz dobrze, że dobrze ocieplony strop (dach) daje bardzo duże oszczędności w wydatkach na ogrzewania. A przecież właśnie o to chodziło autorowi wątku.

Gość Jacek K.
Rewelacyjna ta metoda na ocieplanie gdy ucieka przez dach 30% produkowanego ciepła przed, a po ociepleniu ucieka 0% a nawet jeszcze trochę energii sie produkuje :wink:

Jezier tak z ciekawości: liczyłeś ile Tobie ucieka kWh przez dach?

Jezier, nie przesadzaj, nikt tu nie pisał, że po ociepleniu dachu przez dach w ogóle nie ucieka ciepło. Zresztą ile ucieka przez ocieplony dach - można obliczyć, mając parametry wełny. Wiesz dobrze, że dobrze ocieplony strop (dach) daje bardzo duże oszczędności w wydatkach na ogrzewania. A przecież właśnie o to chodziło autorowi wątku.

To był taki żartobliwy wtręt w dyskusję. Przyszło mi to na myśl po przeczytaniu tego co wcześniej napisałeś:

Tak sobie szybko w głowie przekalkulowałem, że jeśli z tych 5000 zł 30% ucieka mi przez dach to w złotówkach jest to 1500 zł. Jeśli po ociepleniu za ogrzewanie placimy 3400 to ocieplenie dodatkowo nas grzeje i nic przez nie nie ucieka. :lol:

Ale nie obrażaj się :wink:

Rewelacyjna ta metoda na ocieplanie gdy ucieka przez dach 30% produkowanego ciepła przed, a po ociepleniu ucieka 0% a nawet jeszcze trochę energii sie produkuje :wink:

Jezier tak z ciekawości: liczyłeś ile Tobie ucieka kWh przez dach?

Calkowite straty w sezonie grzewczym mojego domu to 11570 kWh. Z tego przez strop (bo mam dom parterowy i nieużytkowe poddasze) ucieka 1676 kWh. Wychodzi niecałe 15% wszystkich strat.

Natomiast oprócz strat są jeszcze zyski, których jest 5525 kWh w ciągu roku ale wykorzystjuę ich 4599 kWh.

Wychodzi, że moje roczne zapotrzebowanie na ciepło to 6971 kWh. Gdybym więc całkowicie wyeliminował straty przez strop to zmniejszyłbym to zapotrzebowanie o 24% :roll:

Dane publikuję za obliczeniami w programie OZC (sprawdzają się w praktyce) i które publikowałem tutaj:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1050921&highlight=bilans#1050921

Gość Jacek K.
Pytanie ponieważ mam dać za ocieplenie tyle co za połozenie dachówki to dostaje dreszcze :wink:

Ale dachówka chyba do czego innego służy, nie?

Co do pytania poprzedniego, to naczytałem się różnej literatury bardzo dużo i uważam, że jestem szczeniaczkiem, a nie starym wilkiem. Nabrałem też pokory do osób, którym udało się zbudować naprawdę energooszczędne domy. Powiem tak: najlepiej jest czysto teoretycznie policzyć, ile w danej konstrukcji ucieka ciepła i którędy, potem wykonać projekt wg założeń, potem wykonać dom wg projektu sprawdzając dokładnie (kamery termowizyjne, testy szczelności budynku). Ja nigdy w życiu nie wpadłbym na rozwiązania podane mi przez projektanta, a przecież wiem (jak "każdy") co trzeba izolować. Diabeł tkwi w szczegółach. Moim zdaniem prawie nie masz szans na zbudowanie domu pasywnego wg krążącej po Internecie wiedzy. Masz za to szanse na dom 3-litrowy. Pewną wiedzę trzeba jednak posiadać niezależnie od rodzaju budowanego domku, a jak się jej nie ma, to zamiast ocieplenia wychodzi szarpanina i mizerny efekt. Ludzie budują i mieszkają, więc czemu Ty nie masz mieszkać w ciepłym domu?

Gość Jacek K.
Dane publikuję za obliczeniami w programie OZC (sprawdzają się w praktyce) i które publikowałem tutaj:

Też chciałem się pobawić tym programem, ale jego autor chyba nie uzwględnia płyt fundamentowych typu Legalett (bez ogrzewania). Szkoda.

Ogólnie to gratuluję wspaniałych wyników! Twój dom jest przykładem jak ekonomicznie wykorzystać środki na budowę i eksloatację. Mam nadzieję, że za 1,5 roku też będę mógł się pochwalić na forum energooszczędnym domem.

Jezier dręczy mnie cały czas myśl, że za okna będę musiał dać kupę kasy i nie wiem, czy poprzestać na super ciepłym szkleniu czy placić ekstra za ciepłe ramy. Patrząc z perspektywy czasu dałbyś takie super okna (widziałem że masz zwykłe)???

Jakoś wiedzę mam :wink: i dwie sprawne ręce zapał i chęci :wink: i musi się udać.Ale masz racje muszę poradzić sie kogoś kto przypatrzy się dokładniej projektowi i da cenne rady i na co zwracac szczególną uwagę itp. zawsze jest ten pierwszy raz- a budownictwo mnie fascynuje od wylania pierwszych fundamentów 8) albo juz nie pamiętam od przeczytania pierwszego muratora.Dzięki Pozdrawiam :lol:

Program jest zrobiony pod konkretną ustawę. Nie uwzglednia bardzo wielu rzeczy bo nie musi. Ale polskich programów nie ma lepszych. Wszystkie liczą tak samo :-?

Co do okien to 4 lata temu nie miałem praktycznie wyboru. Były albo bardzo drogie albo zwykłe.

Teraz widzę, że bardzo tanieją. Ważne jest U szyb U ram i rodzaj ramki dystansowej. Patrząc po cenach to mocno rozważałbym cieplejsze okna.

Jeśli chcesz dokładnie ustalić jakie parametry cieplne ma okno to polecam program UwCal:

http://www.schueco.pl/ns_cda/index/1,14113,3034382d313337312d342d333238322d38313637382d302d535444,00.html

Jest co prawda po niemiecku ale nie ma nic polskiego co liczy tak dobrze.

A trzymają takie same parametry? Drewniane musiałyby być zrobione na kanapke (drewno-pianka-drewno).

Bardziej podobaja mi się drewniane, i to był powód ich wybrania. Nie jestem zawiedziony wyborem drewna wiec jest duża szansa, że drugi raz też bym takie kupił. Ale gdybym kierował sie tylko izolacyjnoscia to chyba poszedłbym w plastik. Dlatego, że jest w czym wybierać.

]

Tak sobie szybko w głowie przekalkulowałem, że jeśli z tych 5000 zł 30% ucieka mi przez dach to w złotówkach jest to 1500 zł. Jeśli po ociepleniu za ogrzewanie placimy 3400 to ocieplenie dodatkowo nas grzeje i nic przez nie nie ucieka. :lol:

Ale nie obrażaj się :wink:

Do obrażania jeszcze mi daleko. Co do tych obliczeń, to rzeczywiście zrobiłem chyba zbyt duży skrót myślowy :lol: ale chyba obaj wiemy o co chodzi.