aLien01 11.09.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 WitamMam na oku dzialke i jak sie okazalo jest to dzialka rolna ale wpelni uzbrojona tzn. kanalizacje, wode i prad wlasciciel juz podciaga gaz tez bedzie podciagal w momencie powolenia na budowe dla pierwszej dzialki [podobno sa takie wymogi gazowni]. W akcie notarialnym ma byc zagwarantowane pelne uzbrojenie NA DZIALCE]. Jest strudium w gmninie nie wiem dokladnie co to oznacza ale makler powiedzial mi, ze oznacza to ze ten teren w przyszlosci bedzie ujety pod budowe domow jednorodzinych [do 1,5 kondygnacji]. Podobno na 100% dostane warunki zabudowy i wtedy moge podpisac wstepna umowe wtedy notariusz wysyla do agencji rolnej zapytanie o pierwszenstwo zakupu przez ta agencje. Jesli oni nie wyrazi checi zakupu podpisuje umowe ostateczna zakupu. I tu moje pytanie czy po przejsciu tych formalnosci bede mogl sie wybudowac. P.S. Dziekuje z gory za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 11.09.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Jest strudium w gmninie nie wiem dokladnie co to oznacza ale makler powiedzial mi, ze oznacza to ze ten teren w przyszlosci bedzie ujety pod budowe domow jednorodzinych [do 1,5 kondygnacji]. Nakłamał. Studium nie jest aż tak szczegółowe, żeby to stwierdzić. Podobno na 100% dostane warunki zabudowy Aż tak optymistycznie bym tego nie widziała. Wzizt dostaje się w określonej procedurze po spełnieniu określonych warunków o których nie piszesz ani słowem. Ponadto urząd zawsze może zawiesić wydanie wzizt na rok. ...i wtedy moge podpisac wstepna umowe wtedy notariusz wysyla do agencji rolnej zapytanie o pierwszenstwo zakupu przez ta agencje. Jesli oni nie wyrazi checi zakupu podpisuje umowe ostateczna zakupu. A to akurat się zgadza. ...I tu moje pytanie czy po przejsciu tych formalnosci bede mogl sie wybudowac. Ty Niepoprawny Optymisto! Po przejściu tych formalności odsłonią się przed tobą następne formalności, dużo straszniejsze od tych a potem następne i jeszcze następne i jeśli przejdziesz je wszystkie zachowując co najmniej jedno życie to wtedy się pobudujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 11.09.2006 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Aniu dziekuje Ci za odpowiedz. Czy mozesz mi napisac jakie pozniej moga byc problemy co trzeba bedzie jeszcze zalatwic. Dzialki wydaja mi sie atrakcyjne ze wzgledu na to ze wlasciciel ciagnie media widac ze praca wre, na okolo sa juz domy jednorodzinne a miedy nimi jest pole na ktorym wytyczone sa juz dzialki [16 dzialek] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 11.09.2006 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Jeszcze jedno wlasnie dzwonilem do gimy z zapytaniem czy moge dostac warunki zabudowy nie bedac wlascicielem i dostalem odpowiedz ze moge ale musze dostarczy warunki przylaczy wszystkich mediow po tym telefonie zadzwonile do maklera z zapytanie czy dostane je. makler powiedzial mi ze oczywiscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 11.09.2006 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Po pierwsze poczytaj, czy spełniasz kryteria do wydania warunków zabudowy.Jeżeli właściciel uzbraja teren to rzeczywiście fajnie - lata świetlne bliżej do zamieszkania.A problemów może wyniknąć naprawdę tysiąc. I to w najmniej oczekiwanych miejscach. Wpisz hasło "problem" w wyszukiwarkę a dowiesz się wszystkiego.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek79 11.09.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Chciałbym się podpišć do tematu bo mam podobny problem minowicie chcę kupić działkę i w cišgu roku rozpoczšć budowę domu mieszkalnego całorocznego. W okolicy jest dużo działek rolnych, rekracyjnych i budowlanych proszę niech mi kto wyjani różnice i przeskody formalne jakie mnie czekaja zanim zaczne budowe domu na poszczegolnych typach dzialek gmina nie posiada planu i trzeba ywracac sie o warunki zabudowy dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.09.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Chciałbym się podpišć do tematu bo mam podobny problem minowicie chcę kupić działkę i w cišgu roku rozpoczšć budowę domu mieszkalnego całorocznego. W okolicy jest dużo działek rolnych, rekracyjnych i budowlanych proszę niech mi kto wyjani różnice i przeskody formalne jakie mnie czekaja zanim zaczne budowe domu na poszczegolnych typach dzialek gmina nie posiada planu i trzeba ywracac sie o warunki zabudowy dzieki Po prostu wystąp o warunki zabudowy. Wtedy będziesz wiedział co możesz postawić, w jakim miejscu działki i jak to może wyglądać. Będzie Ci łatwiej podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek79 11.09.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 no fajnie ale ile to kosztuje ile trwa i jakie dokumentyno i prosze o wyjasnienie kwestii czy kupowac rolna czy budowlana i gdzie jest to napisane jaka to jest i czy to ma sens skoro i tak trzeba wystepowac o warunki zabudowy pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.09.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 no fajnie ale ile to kosztuje ile trwa i jakie dokumenty no i prosze o wyjasnienie kwestii czy kupowac rolna czy budowlana i gdzie jest to napisane jaka to jest i czy to ma sens skoro i tak trzeba wystepowac o warunki zabudowy pozdro A wypis z rejestru gruntów widziałeś ? Tam jest napisane jak ato działka. A w warunkach będziesz miał o wiele więcej. Poszukaj w prawo i pieniądze - mnóstwo jest na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 12.09.2006 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 http://dom.gazeta.pl/prawo/2029020,65547,3106244.html moze komus sie przyda. A tak na marginesie czy ktos wybudowal sie na dzialce rolnej?. Ogolnie jestem podlamany myslem ze kupie dzialke za 70zl m2 ale chyba bede musial wydac 120zl m2 za dzialke budowlna ale wpelni uzbrojona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts