Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na paliwo stale

rafkam

Recommended Posts

My mamy kocioł "Kostrzewy" z automatyką. Powierzchnia do ogrzania: 260mkw, piec ze sterownikiem (do tej powierzchni): 3900zł rok temu. Pompki i wszelkie "różności" kupione osobno. Rozprowadzenie kitekiem (oczywiście opcieplony cały obieg), grzejniki "Purmo". Piec sprawuje się bardzo dobrze. WARUNEK: TRZEBA NAUCZYĆ SIĘ W TYM PIECU PALIĆ I ODPOWIEDNIO USTAWIĆ ZAWÓR CZTERODROŻNY.

A co sądzicie o tym piecu - http://kotly.com/sklep/product_info.php?cPath=16&products_id=301 - mam możliwość kupienia takowego - blisko domu i w podobnej cenie?

Pzdr.

My mamy kocioł "Kostrzewy" z automatyką. Powierzchnia do ogrzania: 260mkw, piec ze sterownikiem (do tej powierzchni): 3900zł rok temu. Pompki i wszelkie "różności" kupione osobno. Rozprowadzenie kitekiem (oczywiście opcieplony cały obieg), grzejniki "Purmo". Piec sprawuje się bardzo dobrze. WARUNEK: TRZEBA NAUCZYĆ SIĘ W TYM PIECU PALIĆ I ODPOWIEDNIO USTAWIĆ ZAWÓR CZTERODROŻNY.

Witam

Typowy "górniak". Spalisz dwa razy więcej paliwa (pi razy drzwi). Szukaj raczej kotła dolnego spalania (jak Twój komin na to pozwala).

Pozdrawiam, Heniek

Zgadza się(przed chwila sprawdzilem) - jest on gornego spalania - jaki więc proponowalbys kociol te kwote (dolnego spalania)? -

Komin pozwala - musi mieć określone do tego rozmiary? - jakie?

Pzdr.

Witam

Typowy "górniak". Spalisz dwa razy więcej paliwa (pi razy drzwi). Szukaj raczej kotła dolnego spalania (jak Twój komin na to pozwala).

Pozdrawiam, Heniek

Zgadza się(przed chwila sprawdzilem) - jest on gornego spalania - jaki więc proponowalbys kociol te kwote (dolnego spalania)? -

Komin pozwala - musi mieć określone do tego rozmiary? - jakie?

Pzdr.

Rozmiary to - 8m, 20x20 cm

Jakieś propozycje?

Każda sroka swój ogon chwali :D . Ja mam FEXa Plus trzeci sezon, jestem bardzo zadowolony. Ceny niestety już nie pamiętam, ale nie był bardzo drogi. Więcej http://www.ekokotly.com.pl/page.php?menu_oferta=on i na Forum. Na stronie znajdziesz też trochę informacji o spalaniu, kominach. Na Forum też sporo o tym było.

Pozdrawiam, Heniek

Każda sroka swój ogon chwali :D . Ja mam FEXa Plus trzeci sezon, jestem bardzo zadowolony. Ceny niestety już nie pamiętam, ale nie był bardzo drogi. Więcej http://www.ekokotly.com.pl/page.php?menu_oferta=on i na Forum. Na stronie znajdziesz też trochę informacji o spalaniu, kominach. Na Forum też sporo o tym było.

Pozdrawiam, Heniek

A co myślicie o tych "kotlach" ze strony - http://kotly.com/sklep/index.php?cPath=16 - dakon, termo-tech, zebiec?

Pozdrawiam, Heniek

A co myślicie o tych "kotlach" ze strony - http://kotly.com/sklep/index.php?cPath=16 - dakon, termo-tech, zebiec?

Dzisiaj jeszcze pobiegalem po sklepach i zanotowalem nastepne modele piecow, hajnówka 14-18kW , zrebiec KWKD , defro optima komfort plus. Cos moze na ten temat?

Mój FEX ma komorę zasypową ponad 100 l. (30kw). Porównywalny Dakon ma 61 l. To dużo mniej. Nie jestem hydraulikiem, a na stronie nie ma rysunku z przekrojem kotła. W związku z tym nie wiem, czy to jest naprawdę kociołek dolnego spalania. Producenci podają różne cuda. Tutaj też coś mi się nie podoba: Skuteczność przy użyciu podstawowego paliwa

%

74-78

Skuteczność przy użyciu paliwa zastępczego

%

72-83

Pozdrawiam, Heniek

Mój FEX ma komorę zasypową ponad 100 l. (30kw). Porównywalny Dakon ma 61 l. To dużo mniej. Nie jestem hydraulikiem, a na stronie nie ma rysunku z przekrojem kotła. W związku z tym nie wiem, czy to jest naprawdę kociołek dolnego spalania. Producenci podają różne cuda. Tutaj też coś mi się nie podoba: Skuteczność przy użyciu podstawowego paliwa

%

74-78

%

72-83

Pozdrawiam, Heniek

Dzwoniłem do firmy sprzedajacej FEX'a (zaproponowano mi FEX 20 kW). Odpowiedziano mi jednak że palenie miałem odpada - wiec juz moge go wykreœlić z mojej listy.

Co zatem z pozostalymi - który jest jeszcze warty polecenia (hajnówka 14-18kW , zrebiec KWKD , defro optima komfort plus)?

Myœle że będzie użytkowany 3-5 lat (w cišgu 3 lat elektrocieplownia ma pocišgnšc swojš linie) dlatego też nie chcemy wydawać wiekszej iloœci pieniędzy na te urzšdzenie.

Z góry za wszystkie posty dziękuję.

Pzdr.

Sorki żę zanudzam w kółko na ten sam temat - ale chcialbym na dniach kupić kocioł na paliwa stałe z dolnym spalaniem (wszystko żerny - miał, węgiel, drewno).

Czym więcej czytam postów na forum - tym więcej wštpliwoœci jeœli chodzi o dolne spalanie - pro-eko - okazal sie gornym - choć sprzedawcy zapewniaja że dolny. Podobnie wygladaja schematy defro, dakona...

Czy to jakas moda na mówienie że piec ma (quasi) dolne spalanie....?

Jestem w tych sprawach zielony - a po przeczytaniu coraz to większej iloœci informacji na ten temat ten kolor zmienia się w czarny... - nawet teraz juz nie wiem czy po dolnym czy górnym spalaniu ;)

Please help me :) !

%

74-78

%

72-83

Pozdrawiam, Heniek

Dzwoniłem do firmy sprzedajacej FEX'a (zaproponowano mi FEX 20 kW). Odpowiedziano mi jednak że palenie miałem odpada - wiec juz moge go wykreœlić z mojej listy.

Co zatem z pozostalymi - który jest jeszcze warty polecenia (hajnówka 14-18kW , zrebiec KWKD , defro optima komfort plus)?

Myœle że będzie użytkowany 3-5 lat (w cišgu 3 lat elektrocieplownia ma pocišgnšc swojš linie) dlatego też nie chcemy wydawać wiekszej iloœci pieniędzy na te urzšdzenie.

Z góry za wszystkie posty dziękuję.

Pzdr.

Jak na moją wiedzę, spalanie miału to całkiem inna bajka. Musisz poszukać typowego miałowca.

Z tego co wiem i sie pytalem to tylko odnoœnie fexa (dzwonilem) powiedziano mi że nie spala miału - reszta natomiast tak

A czy ktos mial doczynienia z DEFRO optima komfort plus http://www.defro.pl ?

Proszę też zaznaczyć które piece majš na 100% spalanie dolne, a nie jakšœ imitacje.....