Heniek 13.09.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Z tego co wiem i sie pytalem to tylko odnonie fexa (dzwonilem) powiedziano mi że nie spala miału - reszta natomiast tak No to bomba. Wychodzi na to, że tylko w Ferrum są uczciwi. Reszta mówi to, co klient chce usłyszeć. W kotle dolnego spalania miał zatka wylot spalin. Można dodawać drobny opał w proporcji 50/50 z grubym. Sam wielokrotnie dodawałem trociny, zrębki. Miału nie próbowałem i na razie nie mam zamiaru. Dla mnie to jest zbyt duży brud w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 13.09.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Rafkam - jak pisza powyżej do miału tylko typowy miałowiec. Kotły dlonospalające na wszystko - raczej atpie by istniały.Kazdy kocioł w tej technologi jest przystosowany najczęściej do:1. wegiel2. drewnote dwa materiały to najczęściej materiał podstawowy - i tenże materiał podstawoy można mieszć z innymi, zrębkami, wiórami trocinami.Spalanie samego miału może odbywąc sie albo w stricte maiłowcach (dozowanie powietrza w całym przekroju komory załadowczej) lub najnormalniej w świecie kocioł górnospalający.Tak więc jeżeli chcesz kocioł na wszystko - to smieciak (czyli górniak) lub tez musisz się zdecydowac na paliwo drewno i jego pochodne lub wegiel kaminny lub brunatny.Wracając do fexa były przypadki że palono w nim miałem i to z powodzeniem - natomiast ten kocioł nie jest przystosowany do tego opału.Zasypanie go miałem spowoduje poprosty jego "uduszenie" zbyt mało "powierzchni do odprowadzenia gazu" który defacto jest spalany.Węgiel drewno + dodatki w 50% (zrąbkli,wióry, trociny 30%, odpady z produkcji drzewnej, brykiety) to paliwo którym możesz w nim palić bezproblemowo.Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafkam 13.09.2006 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Rafkam - jak pisza powyżej do miału tylko typowy miałowiec. Kotły dlonospalające na wszystko - raczej atpie by istniały. Kazdy kocioł w tej technologi jest przystosowany najczęściej do: 1. wegiel 2. drewno te dwa materiały to najczęściej materiał podstawowy - i tenże materiał podstawoy można mieszć z innymi, zrębkami, wiórami trocinami. Spalanie samego miału może odbywąc sie albo w stricte maiłowcach (dozowanie powietrza w całym przekroju komory załadowczej) lub najnormalniej w świecie kocioł górnospalający. Tak więc jeżeli chcesz kocioł na wszystko - to smieciak (czyli górniak) lub tez musisz się zdecydowac na paliwo drewno i jego pochodne lub wegiel kaminny lub brunatny. Wracając do fexa były przypadki że palono w nim miałem i to z powodzeniem - natomiast ten kocioł nie jest przystosowany do tego opału. Zasypanie go miałem spowoduje poprosty jego "uduszenie" zbyt mało "powierzchni do odprowadzenia gazu" który defacto jest spalany. Węgiel drewno + dodatki w 50% (zrąbkli,wióry, trociny 30%, odpady z produkcji drzewnej, brykiety) to paliwo którym możesz w nim palić bezproblemowo. Sebo8877 Dzięki Sebo - znowu sprawdzilo sie powiedzenie - jak jest do wszystkiego, to jest do niczego... TO chyba ostatnie pytanie - który z tych przeze mnie z wyżej wymienionych jest 100% przystosowany do spalania dolnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 01.11.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Proszę też zaznaczyć które piece majš na 100% spalanie dolne, a nie jakš imitacje..... Np. Zębiec KWKD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts