Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na paliwo stale

rafkam

Recommended Posts

Z tego co wiem i sie pytalem to tylko odnoœnie fexa (dzwonilem) powiedziano mi że nie spala miału - reszta natomiast tak

No to bomba. Wychodzi na to, że tylko w Ferrum są uczciwi. Reszta mówi to, co klient chce usłyszeć.

W kotle dolnego spalania miał zatka wylot spalin. Można dodawać drobny opał w proporcji 50/50 z grubym. Sam wielokrotnie dodawałem trociny, zrębki. Miału nie próbowałem i na razie nie mam zamiaru. Dla mnie to jest zbyt duży brud w kotłowni.

Rafkam - jak pisza powyżej do miału tylko typowy miałowiec. Kotły dlonospalające na wszystko - raczej atpie by istniały.

Kazdy kocioł w tej technologi jest przystosowany najczęściej do:

1. wegiel

2. drewno

te dwa materiały to najczęściej materiał podstawowy - i tenże materiał podstawoy można mieszć z innymi, zrębkami, wiórami trocinami.

Spalanie samego miału może odbywąc sie albo w stricte maiłowcach (dozowanie powietrza w całym przekroju komory załadowczej) lub najnormalniej w świecie kocioł górnospalający.

Tak więc jeżeli chcesz kocioł na wszystko - to smieciak (czyli górniak) lub tez musisz się zdecydowac na paliwo drewno i jego pochodne lub wegiel kaminny lub brunatny.

Wracając do fexa były przypadki że palono w nim miałem i to z powodzeniem - natomiast ten kocioł nie jest przystosowany do tego opału.

Zasypanie go miałem spowoduje poprosty jego "uduszenie" zbyt mało "powierzchni do odprowadzenia gazu" który defacto jest spalany.

Węgiel drewno + dodatki w 50% (zrąbkli,wióry, trociny 30%, odpady z produkcji drzewnej, brykiety) to paliwo którym możesz w nim palić bezproblemowo.

Sebo8877

Rafkam - jak pisza powyżej do miału tylko typowy miałowiec. Kotły dlonospalające na wszystko - raczej atpie by istniały.

Kazdy kocioł w tej technologi jest przystosowany najczęściej do:

1. wegiel

2. drewno

te dwa materiały to najczęściej materiał podstawowy - i tenże materiał podstawoy można mieszć z innymi, zrębkami, wiórami trocinami.

Spalanie samego miału może odbywąc sie albo w stricte maiłowcach (dozowanie powietrza w całym przekroju komory załadowczej) lub najnormalniej w świecie kocioł górnospalający.

Tak więc jeżeli chcesz kocioł na wszystko - to smieciak (czyli górniak) lub tez musisz się zdecydowac na paliwo drewno i jego pochodne lub wegiel kaminny lub brunatny.

Wracając do fexa były przypadki że palono w nim miałem i to z powodzeniem - natomiast ten kocioł nie jest przystosowany do tego opału.

Zasypanie go miałem spowoduje poprosty jego "uduszenie" zbyt mało "powierzchni do odprowadzenia gazu" który defacto jest spalany.

Węgiel drewno + dodatki w 50% (zrąbkli,wióry, trociny 30%, odpady z produkcji drzewnej, brykiety) to paliwo którym możesz w nim palić bezproblemowo.

Sebo8877

Dzięki Sebo - znowu sprawdzilo sie powiedzenie - jak jest do wszystkiego, to jest do niczego... ;)

TO chyba ostatnie pytanie - który z tych przeze mnie z wyżej wymienionych jest 100% przystosowany do spalania dolnego?

• 4 years później...