Rafal_G-ce 12.09.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Krupnioki to może i wiedzą ale ŻYMLOKI ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 12.09.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Abo leberwoszt i prezwoszt Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 12.09.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 w tym wątku to piszecie w jakimś nieznanym języku. Nie mam pojęcia co oznacza: leberwoszt, prezwoszt, Krupnioki, ŻYMLOKI, ... itd. No dobra spadam stąd bo nic tu po mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 12.09.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 ZAONACZYĆ to slowo jest powszechnie wstawiane jak komuś braknie jynzyka w gymbie np zaonacz mi te one do tego onego bo musza to przyonaczyć - sytuacja kiedy ja z moim ojcem spawaliśmy brame a szczegółowo zawias i tezebabyło przystawić nakrętke do rurki by mógł ja przyspawać. Pracujący razem onczaom w pierony i co jest najfajniesze zawsze każdy wie o co chodzi. A sytuacja z ty chopkiem to chodzilo mu - Gdzie i kiedyś tego pachołka zachaczyła Śląski to piekny język - tylko nie kazdy go rozumie :0 A co to som - krupnioki ??? [coś do jedzenia] Sebo8877 Dzieki (nie cala tresc wypowiedzi do mnie dotarla - postudiuje to... ) A wiec nawet zle uslyszalam zaonacyc nie zaunacyc, ale zdazylam wylapac ze stosuje sie to w roznych sytuacjach. Co do twojego dialogu z tata - to Troche by trwalo by te nakretke ode mnie dostal... Krupnioki? http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/a015.gif http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/a050.gif yyyyyyyyy zupa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 12.09.2006 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/g060.gif a moze kasza......? slyszalam jak ktos tak na kasze mowil - krupy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 12.09.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 w tym wątku to piszecie w jakimś nieznanym języku. Nie mam pojęcia co oznacza: leberwoszt, prezwoszt, Krupnioki, ŻYMLOKI, ... itd. No dobra spadam stąd bo nic tu po mnie. nie spadaj ja tez nie wiem o "co lata" zostan - bedziemy 2 " niekumate " - zawsze to razniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.09.2006 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Że niby czemu ?? Osobiscie siedząc na wykładzie prof. Miodka (tego od ortografii nie od miodu) słyszałem jak chłopina mówił że pierwszy, jedyny, prawdziwy Śląsk to Dolny Śląsk. Legnica, Wrocław, Bardo itd. Ten górny Śląsk to taki adoptowany, późniejszy. tia... ale on pochodzi z Radzionkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 12.09.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Że niby czemu ?? Osobiscie siedząc na wykładzie prof. Miodka (tego od ortografii nie od miodu) słyszałem jak chłopina mówił że pierwszy, jedyny, prawdziwy Śląsk to Dolny Śląsk. Legnica, Wrocław, Bardo itd. Ten górny Śląsk to taki adoptowany, późniejszy. tia... ale on pochodzi z Radzionkowa nieee urodzil sie w tarnowskich Gorach a teraz mieszka w.... tadam... Wrocławiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 12.09.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Mam rodzinę w Tarnoskich Górach. Zawsze jak u nich jestem to jeździmy nad jakieś pobliskie jeziorko ale nie pamietam jak sięnazywa Ale mój wujek to Bercik . Tatusia brat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.09.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Że niby czemu ?? Osobiscie siedząc na wykładzie prof. Miodka (tego od ortografii nie od miodu) słyszałem jak chłopina mówił że pierwszy, jedyny, prawdziwy Śląsk to Dolny Śląsk. Legnica, Wrocław, Bardo itd. Ten górny Śląsk to taki adoptowany, późniejszy. tia... ale on pochodzi z Radzionkowa nieee urodzil sie w tarnowskich Gorach a teraz mieszka w.... tadam... Wrocławiu wiesz zielona nie bendem sie spszeczał w sumie to tylko 6 kilometrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 13.09.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/g060.gif a moze kasza......? slyszalam jak ktos tak na kasze mowil - krupy.... Krupnioki - Kaszanka Żymlok - coś mniej więcej jak pasztet ale robiony na bazie bułki Preswosz - Salceson Leberwoszt - Pasztet Tak to już kochani u nas jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 13.09.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Sprostowanie Żymlok to kaszanka bez kaszy, za to z bułką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 13.09.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Sprostowanie Żymlok to kaszanka bez kaszy, za to z bułką Czyli wyglondo ja pasztet A ze smak inny to jz też inno bajka Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 13.09.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 dawno dawno tymu, jak ja by za chopca stała w ogonku oma i pedziała do sprzedawczyni, Pani, a dejcie mi pół funta tego czornego skurwysyna, co kupowała babcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.09.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 dawno dawno tymu, jak ja by za chopca stała w ogonku oma i pedziała do sprzedawczyni, Pani, a dejcie mi pół funta tego czornego skurwysyna, co kupowała babcia? salceson ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 13.09.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 YES!!!!!, YES!!!!!!, YES!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.09.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 YES!!!!!, YES!!!!!!, YES!!!!! Wżyciu nie jadłam ale tu -son i tu -son :) A babcia konkretna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 13.09.2006 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Jak to jest? ... To co sa jakies lokalizmy czy ich nie ma... Lokalizmy bywaja czasem bolesne o czym przekonalem sie przed wielu laty na zabawie ludowej w kieleckiem. Chlopaki zza Wisly , czyli galicjoki w sposob szczegolny ale i powszechny (bo nie tylko oni) interpretuja pojecie lokalizmu. Osobiscie nie mam nic przeciwko takiej interpretacji pod warunkiem zachowania pewnego umiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 13.09.2006 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 YES!!!!!, YES!!!!!!, YES!!!!! http://cimoszewicz.net/premier-marcinkiewicz-techno.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka76 14.09.2006 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 zielonooka napisał: 1950 napisał: jabko napisał: Że niby czemu ?? Osobiscie siedząc na wykładzie prof. Miodka (tego od ortografii nie od miodu) słyszałem jak chłopina mówił że pierwszy, jedyny, prawdziwy Śląsk to Dolny Śląsk. Legnica, Wrocław, Bardo itd. Ten górny Śląsk to taki adoptowany, późniejszy. tia... ale on pochodzi z Radzionkowa nieee urodzil sie w tarnowskich Gorach a teraz mieszka w.... tadam... Wrocławiu wiesz zielona nie bendem sie spszeczał w sumie to tylko 6 kilometrówto i ja dołoże swoje: w Tarnowskich Górach chodził do szkoły średniej ale jego rodzina pochodzi z Siemoni, małej wioski ok.20km od T.Gór. Różnica polega na tym, że to już "za Brynicą " czyli nie Śląsk a Zagłębie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts