Gość 04.04.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Co byście dali na podłogę w salonie parkiet czy tarakote / salon otwarty/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajed 09.04.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Raczej parkiet, ale to głowie kwestia gustu. Terakota jak dla mnie jest troszkę "za zimna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 10.04.2003 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Jak byłoby mnie stać bez wahania dałabym deski. Póki co kładę właśnie panele. Płytki faktycznie wyglądają trochę chłodno. Ale wszystko zależy od gustu i wystroju oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.04.2003 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Zdecydowanie cos ciepłego, najlepiej perkiet. Terakota daje tzw.zimną elegancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 10.04.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 kwestia gustu i upodoban u mnie beda dlugie deski modrzewiowe, spelni sie moje marzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 10.04.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 oczywiście że drewno...lepiej wygląda, jest "cieplejszy" - i tylepaj^ - modrzew??oczywiście popieram - mam parapety z modrzewia - są śliczne... snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.04.2003 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Ja będę miał terakotę wszędzie bo ogrzewanie będzie podłogowe. Początkowo trochę nie byłem z tego zadowolony ale ostatnio jak się przyjżałem moim desko m w mieszkaniu (to znaczy dobrym panelom tarkett) to się ucieszyłem, że będę miał terakotę w domu. Jest mnóstwo drobnych śladów na drewnie. wystarczy, że spadną nozyczki lub widelec i już jest ślad-wgłębienie, rozbije się szklanka i jest ślad. Mamy 4 letnie dziecko i drugie w drodze a dzieci broją na okrągło i często ich zabawki (plastokwe z w miare twardymi krawędziami) lądują na podłodze - prawie zawsze jest ślad... Na terakocie nie będzie takich problemów. Problem "ciepłoty" fizycznej będzie załatwiony przez ogrzewanie podłogowe a ciepłoty "optycznej" dobierzemy kolorem, dodatkami i wzorem. WIdziałem juz bardzo ciepłe podłogi z terakoty imitującej stare śródziemnomorskie wille. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.04.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Też mama małe dzieci i pełno śladów na parkiecie niby twardym dębowym/ szykujemy sie do remontu domu dosyć poważnego z tąd moje pytanie o podłogę w dolnej części domu. Projektantka zaproponowała tarakotę ze względów praktycznych wiąże się to ze zmianą ogrzewania na podłogowe i zaczynają się obawy osens całego zachodu i jeszcze jeden problem inna pani arcitekt stwierdziła że jak zrobimy ogrzewanie podłogowe i mimo że podłoga jest dobrze zaizolowana 10 cm steropianu to nie mamy izolacji pionowej fundamentów i ponoć wyjdą wysokie rachunki za gaz.Mamy dom bez piwnic i będziemy teraz ocieplać na zewnątrz fundament ocieplimy nad ziemią jakieś 0,5 m czy to wystarczy?Wioletta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 11.04.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Osobiście nie układałabym terakoty w salonie jeśli nie ma tam ogrzewania podłogowego...na samą myśl o tym przechodzi mnie dreszcz - to od strony praktycznej. A jeśli chodzi o stronę estetyczną - to niestety ale raczej nikt za Ciebie nie zadecyduje - więc osobiście słowa nie powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.04.2003 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Wioletta:Sposób wykonania izolacji termicznej poziomej i pionowej pokazany jest np. tutaj: http://termoorganika.com.pl/podlogi.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miazgociąg 11.04.2003 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Polecam zdecydowanie parkiet .Jest ciepły zarówno fizycznie jak i nastrojowo .Płytki bez ogrzewania podłogowego w naszych warunkach to niewypał.Ceramika w salonie to chyba nienaturalny sposób wykończenia podłogi w salonie i sądzę ,że na dłuższą metę będą męczące .Zurzywanie się drewnianych podłóg to nie wada ,lecz zaleta drewno starzejąc się wprowadza swoisty nastrój starego domostwa co zazwyczaj jest odbierane pozytywnie.Ktoś pisał o panelach Tarkett .Panele same w sobie mają wystarczająco dużo wad ,a zurzyte wyglądają żle zwłaszcza krawędzie nie zabezpieczone ulegają szybko uszkodzeniom .Polecam lite drewno -drogie ale warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 16.04.2003 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Ja daję terakotę, która wygląda jak deski. Salon będzię połączony z wyjściem na taras i podwórko, co wiąże się z nieustającym bieganiem do domu dzieci i psa. Tak będzie prościej zapanować nad porządkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 17.04.2003 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 terrakota wyglądająca jak deski...hmmmmmmm może jakieś szczegóły snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 17.04.2003 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Do MACO: Terakota jest bardzo twarda (zero sprężystości). Ma to zalety: jak spadną nożyczki, to nie zrobią w niej dziury, to fakt. Ma to też wady: jak spadnie filiżanka, to na bank sie rozbije (na drewnianej podłodze niekoniecznie). Przy małych dzieciach (też posiadam ) wolę drewno, bo głowy maluchów lepiej znoszą gwałttowny kontakt z drewnem niż z terakotą (podobnie jak filiżanki) . [ Ta wiadomość była edytowana przez: magmi dnia 2003-04-17 09:06 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 17.04.2003 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Terakotę wyglądającą jak deski, nawet o takim kształcie i fakturze znalazłam w niedrogiej hurtowni płytek hiszpańskich w Grodzisku Maz.Wychodzi ok. 55zł. za m2.Jeszcze będę negocjować cenę. Widziałam podobne rodzimej produkcji, lecz dużo droższe i zdecydowanie gorzej wyglądające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 17.04.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 dzieki panthernie wiedziałem że jest cuś takiego...snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 17.04.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Hmm...O gustach się niby nie dyskutuje, a ale co innego my tu przez cały czas robimy? Więc wtrącę, że mnie osobiście podoba się gdy drewno wygląda jak drewno a terakota jak terakota. Nie lubię gdy jakiś materiał udaje inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 17.04.2003 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 A jak wygląda teratota, gdy ma wyglądać jak terakota? Teraz jest tyle wzorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 18.04.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 Może wyglądać różnie - miałam na myśli również podłogowe płytki ceramiczne (popularnie, acz błędnie nazywane terakotą). Dla całkowitych "ortodoksów" terakota to konkretny materiał który zawsze wygląda z grubsz tak samo i ma kolor..hmmm.. terakoty Generalnie chodzi mi o to, że lubię kiedy rzeczy wyglądają na to, czym są. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 29.04.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Hej,Pytanie do użytkowników drewnianej podłogi w salonie: jak znosi ona ciągłe chodzenie z ogródka przez taras do salonu ? Nie sądzę, żebyście przy drzwiach tarasowych trzymali kapcie na zmianę, i żeby dzieciaki grzecznie z nich korzystały?Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts