Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę, a dom juz stoi...

dallad

Recommended Posts

Witam, zanim zacznę walczyć w urzędach chcę zasięgnąć opinii u osób znających "praktyczne" prawo budowlane. Mój przypadek w skrócie... Mój Tata 35 - 37 lat temu wybudował na działce dom - z cegły, podpiwniczony, parterowy. 25 lat temu Mama rozbudowała dom, a dzis ja wraz z mężem próbujemy go troszkę "odrestaurować". I przyszło nam własnie do głowy, że na dom nigdy nie było pozwolenia na budowę - jest "samowolką" - więc może ktoś kiedys przyjść i nakazać nam rozbiórkę..?

Czy po tylu latach można "wyprostować" dokumentację?

Gdzie zacząć, żeby "na dzień dobry" nie przekreślić szans? Dzialka jest teraz rekreacyjna, jest moją własnością i grzecznie płacę podatek od nieruchomości - zarówno od gruntu jak i od domu.

Prawdopodobnie nie doszukam się teraz starych planów, a pewnie przydałyby się też nowe, bo planujemy dobudować pięterko.

Znajomy miał podobną sytuację z garażem i sprawa zbliża się do pozytywnego zakończenia. Jeżeli obiekt był budowany przed 1994 rokiem(chyba wejście w zycie ustawy prawo budowlane) to 99%, że Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego zalegalizuje obiekt. Tak czy inaczej tam własnie powinnas się udać.

... Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego zalegalizuje obiekt. Tak czy inaczej tam własnie powinnas się udać.

Jeszcze tylko małe 3 grosze.

Jakby nie było dokumentów na dom wybudowany choćby i kilkanascie miesięcy temu, to PINB może zalegalizować dome, ale są dwa ale:

1. legalizacja kosztuje, choć to jest najmniejszy problem.2. Posiadasz działke rekreacyjną?? Z możliwością zabudowy?? To nie jest tak, ze jeżeli coś nie może w danym iejscu stac, to stać będzie gdy tylko się za legalizację zapłaci.

Witam,

po pierwsze bardzo dziękuję za pomocne informacje. A co do pytania o mozliwoœć zabudowy, to faktycznie jest to działka rekreacyjna z możliwoœciš zabudowy. A czy gmina/powiat mogli zalegalizować dom "automatem", skoro naliczajš za niego podatek od nieruchomoœci - została im zgłoszona powierzchnia?

pozdrawiam,

marta