dallad 11.09.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Witam, zanim zacznę walczyć w urzędach chcę zasięgnąć opinii u osób znających "praktyczne" prawo budowlane. Mój przypadek w skrócie... Mój Tata 35 - 37 lat temu wybudował na działce dom - z cegły, podpiwniczony, parterowy. 25 lat temu Mama rozbudowała dom, a dzis ja wraz z mężem próbujemy go troszkę "odrestaurować". I przyszło nam własnie do głowy, że na dom nigdy nie było pozwolenia na budowę - jest "samowolką" - więc może ktoś kiedys przyjść i nakazać nam rozbiórkę..? Czy po tylu latach można "wyprostować" dokumentację? Gdzie zacząć, żeby "na dzień dobry" nie przekreślić szans? Dzialka jest teraz rekreacyjna, jest moją własnością i grzecznie płacę podatek od nieruchomości - zarówno od gruntu jak i od domu. Prawdopodobnie nie doszukam się teraz starych planów, a pewnie przydałyby się też nowe, bo planujemy dobudować pięterko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 12.09.2006 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Znajomy miał podobną sytuację z garażem i sprawa zbliża się do pozytywnego zakończenia. Jeżeli obiekt był budowany przed 1994 rokiem(chyba wejście w zycie ustawy prawo budowlane) to 99%, że Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego zalegalizuje obiekt. Tak czy inaczej tam własnie powinnas się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 12.09.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 ... Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego zalegalizuje obiekt. Tak czy inaczej tam własnie powinnas się udać. Jeszcze tylko małe 3 grosze. Jakby nie było dokumentów na dom wybudowany choćby i kilkanascie miesięcy temu, to PINB może zalegalizować dome, ale są dwa ale: 1. legalizacja kosztuje, choć to jest najmniejszy problem.2. Posiadasz działke rekreacyjną?? Z możliwością zabudowy?? To nie jest tak, ze jeżeli coś nie może w danym iejscu stac, to stać będzie gdy tylko się za legalizację zapłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dallad 12.09.2006 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Witam,po pierwsze bardzo dziękuję za pomocne informacje. A co do pytania o mozliwoć zabudowy, to faktycznie jest to działka rekreacyjna z możliwociš zabudowy. A czy gmina/powiat mogli zalegalizować dom "automatem", skoro naliczajš za niego podatek od nieruchomoci - została im zgłoszona powierzchnia?pozdrawiam,marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts