Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie rynny PCV wybrać

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam Wavina i też badziew, po 2 latach było wszystko oki ale już po 3 jest do reklamacji. Odbarwiły się. co ciekawe nie wszystkie elementy , najbardzie j kształtki. Ciekawe.

nic w tym dziwnego, kształtki są z innego materiału jak rynny i wykonane są w innej technologi

No być może, ale w sumie co to mnie interesuje jako klienta. Ja "tylko" chcę żeby kolor był taki sam i to niby przez 10 lat :lol:

Które rynny PCV wybrać Marley czy wavin kanion?

Nie potrafię się zdecydować, pomóżcie, czy się odbarwiają, czy robią sie kruche po iluś tam latach, czy złączki sa trwałe. Jak to jest z nimi?

Nie daj sie zwariować reklamom i sprzedwacom :-). Wybierz te które Ci się spodobają (najlepiej oglądnąć jakość wykonania gdzieś w sklepie) i Cię na nie stać. Ja wziąłem Gamrata.

No być może, ale w sumie co to mnie interesuje jako klienta. Ja "tylko" chcę żeby kolor był taki sam i to niby przez 10 lat :lol:

Nie słyszałem o plastikach z 10 letnią gwarancją na kolor. Jeżeli tak pisze to sprawdź dokładnie czy dotyczy to trwałości koloru czy np. kształtu.

a nie wiem muszę sprawdzić, ale wydaje mi się że właśnie na kolor

za niedlugi czas beda u mnie nontowac vavina kanion.do konca nie bylam zdecydowana na plastiki bardziaj nastawialam sie na jakies metale ale moj wykonawca mnie przakonal,mowil ze sa proste w montazu hmmm ciekawe wszystko okaze sie po latach ciekawi mnie czy doradzal bo naprawde sa dobre czy tez tylko dobrze mu si eje zaklada???

pozdrawiam bas

za niedlugi czas beda u mnie nontowac vavina kanion.do konca nie bylam zdecydowana na plastiki bardziaj nastawialam sie na jakies metale ale moj wykonawca mnie przakonal,mowil ze sa proste w montazu hmmm ciekawe wszystko okaze sie po latach ciekawi mnie czy doradzal bo naprawde sa dobre czy tez tylko dobrze mu si eje zaklada???

pozdrawiam bas

Raczej to drugie - łatwość montażu :D

Ha

Po pierwsze :

Z reklamowaniem płowienia życzę powodzenia , ale wam powiedzą że nie dawali gwarancji na kolor i koniec

PVC to tylko polimer i to im tańszy tym gorszy i zawsze spłowieją , dobrze ja nie cienką !!!

Zastanwialiście się dlaczego systemy z PVC mają złączkę rynny długości 20 cm ????? bo takie mogą byś wydłużenia / skrócenia tych rynien !

Zastanwialiście siędlaczego producencji ryniec PVC zaczynają oferować systemy z metali ?????? bo wiedzą co siędzieje z PVC

Zastanwialiście się dlaczego haki rynnowe muszą być co 40 cm ????? bo jak wróbel na rynnie usiądzie to sie pognie , a już nie daj boże drabinę oprzeć to bedzie koniec wasze rynny PVC

Chyba nie ma wątpliwości że tylko rynny metalowe powinny być montowane na dachach

Jak ktoś chce polemizować zapraszam mam jeszcze kilka innych argumentów !

pozdrawiam

bosszzzz ależ bzdurzysz :roll:

aż poświęciłam trochę czasu na sprawdzenie Twoich insynuacji u mojego "ulubieńca" :wink:

(...) Zastanwialiście się dlaczego systemy z PVC mają złączkę rynny długości 20 cm ????? bo takie mogą byś wydłużenia / skrócenia tych rynien !

wlazłam na drabinę i zmierzyłam - moja złączka ma dokładnie 9cm (słownie - dziewięć centymetrów)

Zastanwialiście siędlaczego producencji ryniec PVC zaczynają oferować systemy z metali ?????? bo wiedzą co siędzieje z PVC

"moi" ulubieńcy nie proponują bo produkują dobry materiał :roll:

Zastanwialiście się dlaczego haki rynnowe muszą być co 40 cm ????? bo jak wróbel na rynnie usiądzie to sie pognie , a już nie daj boże drabinę oprzeć to bedzie koniec wasze rynny PVC

"moi" ulubieńcy zalecają co 60cm haki metalowe - ja mam co 50cm :roll:

Chyba nie ma wątpliwości że tylko rynny metalowe powinny być montowane na dachach

Jak ktoś chce polemizować zapraszam mam jeszcze kilka innych argumentów !

pozdrawiam

sprzedajesz metalowe rynny ?? :roll: :wink: :wink:

Nie sprzedaję rynien ale wiem co mówie/piszę

Złączka 9 cm i łączy jakie odcinki rynny ??? 2+2 m czy 4+4 m ?

bo jeżeli na czterech metrach rynna ma się wydłużyć o 4,5 cm to jest to "świetny wynik"

Metalowe rynny się albo lutuje albo daje złączki o szerokości max 4 cm i to jest fakt !

wydłużenia np stali to ok 2 mm na 4m przy róznicy tem około 40 stopni !

"moi" ulubieńcy nie proponują bo produkują dobry materiał

ale ciągle jest to PVC tak? i dają ci gwarancjęna 10 lat np???-tylko radzę druk gwarancjij dokładnie przeczytać !

"moi" ulubieńcy zalecają co 60cm haki metalowe - ja mam co 50cm

...a opierałeś zimą o taką rynnę drabinkę ? nie radzę jak chcesz nie stracić "ulubieńca" od rynien

metalowe haki ??????? to twój ulubieniec nie wierzy swojemu Super PVC ?

Moją intencją jest zaprezentowanie wszystkich faktów dotyczących plastikowych rynien a wydaje mi się że trochę wiedzy posiadam w tej materii

pozd

Złączka 9 cm i łączy jakie odcinki rynny ??? 2+2 m czy 4+4 m ?

bo jeżeli na czterech metrach rynna ma się wydłużyć o 4,5 cm to jest to "świetny wynik"

Metalowe rynny się albo lutuje albo daje złączki o szerokości max 4 cm i to jest fakt !

złaczka 9cm i łączy odcinki 4+4 od 6 lat (w złączce uszczelka - jest tam nadal i o ile dobrze pamiętam - założenie max pozycji końcówki rynny w złączce to 4cm.

ale PVC tak i dają ci gwarancjęna 10 lat np???-tylko radzę druk gwarancjij dokładnie przeczytać !

Od momentu wprowadzenia nowego koloru dają pisemną (prostą) gwarancję 10 lat, ja jeszcze na taką się nie załapałam ale patrząc na rynny od sześciu lat nie widzę przebarwień.

...a opierałeś zimą o taką rynnę drabinkę ? nie radzę jak chcesz nie stracić "ulubieńca" od rynien

metalowe haki ??????? to twój ulubieniec nie wierzy swojemu Super PVC ?

a i owszem - zdarzyło się w ub. roku i wbrem Twoim oczekiwaniom nie stało się nic :lol: a metalowe haki to mój wybór, w ofercie mają i plastiki (wtedy zalecają dodatkowo stabilizator) i metalowe...

Moją intencją jest zaprezentowanie wszystkich faktów dotyczących plastikowych rynien a wydaje mi sięże trochęwiedzy posiadam w tej materii

pozd

To nie jesteś sam bo ja też sroce spod ogona nie wypadłam, a jak widzę miałeś do czynienia z niewielką ilością producentów że starasz się tak zmieszać ich z błotem jak dotąd nie podając żadnych konkretnych argumentów na poparcie swoich zarzutów :roll:

Jeśli faktycznie coś wiesz to prosimy Cię bardzo - podaj jaki producent i jaki feler aby inwestor mógł mądrze wybrać lub uniknąć porażki bo twierdzenie że PVC to badziew a metal jest super mnie nie przekonuje... :roll:

Ja wierze w proste rozwiązania a odwodnienia z miedzi były stosowane już bardzo dawno temu i się sprawdziły

Dom budujesz na powiedzmy 60 lat i wydasz na miedzianą rynnę powiedzmy 4500 na stlową powiedzmy 2500 a na plastic 2000 , miedz przeżyje 60 lat bez problemu stal bez problemu no może trzeba bedzie je malować a plastic przez 60 tat jak dobrze pójdzie to wymienisz je conajmniej 4 razy i gdzie tu oszczędność ????

pozd

Ja wierze w proste rozwiązania a odwodnienia z miedzi były stosowane już bardzo dawno temu i się sprawdziły

Dom budujesz na powiedzmy 60 lat i wydasz na miedzianą rynnę powiedzmy 4500 na stlową powiedzmy 2500 a na plastic 2000 , miedz przeżyje 60 lat bez problemu stal bez problemu no może trzeba bedzie je malować a plastic przez 60 tat jak dobrze pójdzie to wymienisz je conajmniej 4 razy i gdzie tu oszczędność ????

pozd

A jesteś pewien że ze 15 lat nie pojawi się nowy, rewolucyjny system który bedzie trwalszy od miedzi i będzie kosztować 500zł? Jak sądzę nie jesteś i ja też nie jestem. Dlatego budowa domu to zawsze jakiś kompromis ceny i jakości (przynajmniej w moim przypadku). Poza tym jak bym bazował na starych i sprawdzonych technologiach to bym nie zrobił rekuperacji, pieca gazowego czy centralnego odkurzacza które to urządzenia nie miały okazji się sprzawdzić przez ostatnie kilkaset lat ;-)