Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom przy drodze - jak zmniejszyć hałas?

MaroW

Recommended Posts

Proponuję duże pustaki keramzytowe z Mszczonowa. Szybko się buduje, mają spory ciężar, nie przyjmują grzybów. Pełen mur do wysokości min. 2,20.

Wszystkie ażurowe ogrodzenia to pomyłka.

Jeśli jest to naprawdę blisko drogi to napewno są drgania ziemi.

Jak wykopiesz głębszy fundament to trochę zostaną przytłumione.

Ze względu na te drgania ja bym co drugą warstwę muru zbroił drutem 6-tką.

Takie patyki wsadzone do gruntu, a pozyskane z przyciecia innego żywopłotu. Jak sie nazywają nie wiem. Po trzech latach na działce rekreacyjnej miałem wysokość "zadaną" czyli około 1,6m i tak jest przycinany. Pooglądaj w okolicy, może gdzieś znajdziesz. Drugą metodą jest zakup w ogrodnictwie.

wiedziałam, że zaraz będzie "nagonka". Wiem, ze jest dużo sytuacji, gdzie położenie działki nie zależy od nas. Napisałam tylko, że nie kupiłabym, działki przy ruchliwej drodze i to wcale nie miało zabrzmieć tak jakbym krytykowała Marow, że tą działke kupił.

Jeżeli hałas z drogi przekracza dopuszczalne normy to możesz wystąpić do gminy (gdy droga gminna)/ generalnej dyrekcji (gdy droga karajowa) aby postawili ci ekrany dzwiękochłonne.

Sam niewiele wskórasz, ale jak namówisz okolicznych mieszkańców to warto spróbować.

Poza tym możesz zrobić ekran na własny koszt - ale tu konieczny projekt i pozwolenie.

Wał ziemny ma sens, jak jest na wysokości budynku i stoi w pewnej odległości, np 5-6m (=przykładowa wysokośc kalenicy).

Na budowę muru też musisz mieć pozwolenie i projekt. Mur oczywiście pełny, z cięzkiego materiału.

Roślinki zasłonią cię od kurzu, od hałasu nie.

Witaj, no to szczerze mówiąc współczuję Ci. Nie mam domu ani nie mieszkam przy ruchliwej drodze, ale w wakacje byłam nad morzem i kwaterę miałam tuż przy drodze na hel- i od tamtego czasu powiedziałam sobie, że nie kupię działki blisko drogi (wtedy byliśmy na etapie szukania). Jeśli okna były pozamykane to jeszcze dałoby sie przeżyć, ale po otwarciu okna musieliśmy do siebie niekiedy nawet krzyczec przez pokój , bo ryk samochodów zagłuszał normalne mówienie.

A co mogę Ci doradzić-może zapytaj w gminie czy Urzędzie Miasta(nie wiem co masz) o dofinansowanie do takiego muru-może oni robią cos takiego albo polecą Ci kogoś-często mozna spotkać taki dźwiękoszczelny mur na drodze numer jeden -całe strefy mieszkalne sa odgrodzone, ale nie wiem czy mieszkasz przy aż tak ruchliwej drodze że trzeba aż takiego muru. Pozdrawiam - Dagmara.

Chyba znów mnie prowokują. Proponuję wygooglować "ekrany akustyczne" i poczytać "teorię". Na budowę ogrodzenia nie trzeba mieć pozwolenia. Zgłoszeniu w normalnym trybem podlega budowa ogrodzenia od strony dróg, ulic, placów i innych miejsc publicznych, oraz o wysokości ponad 2,20m - a w tym przypadku ekran bedzie ogrodzeniem, lub obiektem małej architektury

Tak namacalnie. to hałas słychać tak jak widać i to zarówno z miejsca emisji, jak i odbioru.

Cos zbyt szybko sie wyslalo. Dzialke dostalem od rodzicow, wiec zgodnie z powiedzeniem ze "darowanemu koniowi nie patrzy sie w zeby" nie wybrzydzalem. Gdyby nie ta droga to miejsce jest bardzo OK. Sasiad z jednej strony, po dwoch stronach lasy. Droga krajowa blisko, ruch tylko w pewnych godzinach, raczej lokalny bo rownolegle leci krajowa jedynka.

Chyba wybiore opcje budowy muru na 2,2 m. Mam nadzieje ze pomoze.

(sorki za brak PL znakow, ale nie moge ustawic odpowiedniej strony kodowej w Windzie ENG)

Pozdrowionka

M

Widziałam ekstra rozwiązanie.

Facet ma usypaną górkę (pewnie humus), jest wysoka na 1.8, ładnie obsadzona trawą i krzewami (1m - 1.5m). Efekt jest świetny, nic nie widać co się dzieje u niego na posesji, nie ma się wrażenia twierdzy, a ogrodzenie ma zwykłe, niskie. A działka jest właśnie przy ruchliwej drodze.

Warunek dom musi stać w odległości około 7-10m od granicy, bo górka ma łagodny spadek i zajmuje sporo miejsca.

Widziałam w TV jak taką górkę się robi, należy umocnić ją taką siatką ogrodniczą gdzie do oczek wsypuje się ziemie i to zapobiega zsuwaniu się ziemi.

Myślę że nic lepiej nie tłumi hałasu niż hałda ziemi, a jakie możliwości zagospodarowania z punktu widzenia ogrodnika ;)