MaroW 12.09.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Witam serdecznie, buduję dom blisko drogi (dość ruchliwej). Czy ma ktoś jakieś doświadczenia w temacie jak odgrodzić się od drogi żeby zmniejszyć hałas? Z jakiego materiału ogrodzenie, murek itp. żeby skutecznie wyciszyć? Proszę o rady. PozdrawiamM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.09.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Proponuję duże pustaki keramzytowe z Mszczonowa. Szybko się buduje, mają spory ciężar, nie przyjmują grzybów. Pełen mur do wysokości min. 2,20. Wszystkie ażurowe ogrodzenia to pomyłka.Jeśli jest to naprawdę blisko drogi to napewno są drgania ziemi. Jak wykopiesz głębszy fundament to trochę zostaną przytłumione.Ze względu na te drgania ja bym co drugą warstwę muru zbroił drutem 6-tką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 12.09.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 A cos bardziej finezyjnego i lekkiego niz proponuje Hans. Mnie też to dotyczy. Zwłaszcza, gdy jedzie betoniarka lub autobus przegubowy to czuc lekkie drżenie. A dom mam od tej strony otoczony ok. nasypem na wys. 1,5 (zakrywa piwnice, jak na nicku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.09.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 hmmm...a ja bym nigdy nie kupiła działkiprzy ruchliwej drodze...ale taki płot tez mnie interesuje, ale bardziej żeby odgrodzić się od niezbyt miłych sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.09.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Lekkie i finezyjne, będzie ogrodzenie ażurowe obsadzone roślinami (gęsto). Wbrew pozorom rośliny znakomicie tłumią. Można tez na przyszłość pokusić się o wysoki żywopłot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.09.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 sSiwy12, a jakie rośliny polecałbyś najbardziej? Co rośnie naprawde szybko jeśli chodzi o zywopłot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 12.09.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Siwy, a jakies konkrety, nazwy roslin, rodzaje, sposób nasadzenia itp. Kusi, a jak ktoś dostał lub odziedziczył?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.09.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Takie patyki wsadzone do gruntu, a pozyskane z przyciecia innego żywopłotu. Jak sie nazywają nie wiem. Po trzech latach na działce rekreacyjnej miałem wysokość "zadaną" czyli około 1,6m i tak jest przycinany. Pooglądaj w okolicy, może gdzieś znajdziesz. Drugą metodą jest zakup w ogrodnictwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.09.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 wiedziałam, że zaraz będzie "nagonka". Wiem, ze jest dużo sytuacji, gdzie położenie działki nie zależy od nas. Napisałam tylko, że nie kupiłabym, działki przy ruchliwej drodze i to wcale nie miało zabrzmieć tak jakbym krytykowała Marow, że tą działke kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 12.09.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Kusi, żadna "nagonka", rzeczowe stwierdzenie :lol:Pozdrawiam Czyjeszcze ktoś może coś doradzić, jacys fachowcy "wibroakustycy-ogrodnicy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.09.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 dlatego napisałam nagonka w"..." a na kolejne rady tez z niecierpliwością czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 12.09.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Jeżeli hałas z drogi przekracza dopuszczalne normy to możesz wystąpić do gminy (gdy droga gminna)/ generalnej dyrekcji (gdy droga karajowa) aby postawili ci ekrany dzwiękochłonne.Sam niewiele wskórasz, ale jak namówisz okolicznych mieszkańców to warto spróbować. Poza tym możesz zrobić ekran na własny koszt - ale tu konieczny projekt i pozwolenie. Wał ziemny ma sens, jak jest na wysokości budynku i stoi w pewnej odległości, np 5-6m (=przykładowa wysokośc kalenicy). Na budowę muru też musisz mieć pozwolenie i projekt. Mur oczywiście pełny, z cięzkiego materiału. Roślinki zasłonią cię od kurzu, od hałasu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 12.09.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Witaj, no to szczerze mówiąc współczuję Ci. Nie mam domu ani nie mieszkam przy ruchliwej drodze, ale w wakacje byłam nad morzem i kwaterę miałam tuż przy drodze na hel- i od tamtego czasu powiedziałam sobie, że nie kupię działki blisko drogi (wtedy byliśmy na etapie szukania). Jeśli okna były pozamykane to jeszcze dałoby sie przeżyć, ale po otwarciu okna musieliśmy do siebie niekiedy nawet krzyczec przez pokój , bo ryk samochodów zagłuszał normalne mówienie. A co mogę Ci doradzić-może zapytaj w gminie czy Urzędzie Miasta(nie wiem co masz) o dofinansowanie do takiego muru-może oni robią cos takiego albo polecą Ci kogoś-często mozna spotkać taki dźwiękoszczelny mur na drodze numer jeden -całe strefy mieszkalne sa odgrodzone, ale nie wiem czy mieszkasz przy aż tak ruchliwej drodze że trzeba aż takiego muru. Pozdrawiam - Dagmara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.09.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Chyba znów mnie prowokują. Proponuję wygooglować "ekrany akustyczne" i poczytać "teorię". Na budowę ogrodzenia nie trzeba mieć pozwolenia. Zgłoszeniu w normalnym trybem podlega budowa ogrodzenia od strony dróg, ulic, placów i innych miejsc publicznych, oraz o wysokości ponad 2,20m - a w tym przypadku ekran bedzie ogrodzeniem, lub obiektem małej architekturyTak namacalnie. to hałas słychać tak jak widać i to zarówno z miejsca emisji, jak i odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaroW 12.09.2006 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Dzii za zainteresowanie i odpowiedzi. Dziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaroW 12.09.2006 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Cos zbyt szybko sie wyslalo. Dzialke dostalem od rodzicow, wiec zgodnie z powiedzeniem ze "darowanemu koniowi nie patrzy sie w zeby" nie wybrzydzalem. Gdyby nie ta droga to miejsce jest bardzo OK. Sasiad z jednej strony, po dwoch stronach lasy. Droga krajowa blisko, ruch tylko w pewnych godzinach, raczej lokalny bo rownolegle leci krajowa jedynka.Chyba wybiore opcje budowy muru na 2,2 m. Mam nadzieje ze pomoze. (sorki za brak PL znakow, ale nie moge ustawic odpowiedniej strony kodowej w Windzie ENG) PozdrowionkaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 12.09.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Budujesz przy drodze nr 91? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaroW 13.09.2006 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Stara E16, Radomsko - Piotrków Tryb., nie mam mapy z aktualnymi numerami. Co sądzicie o murze z bloczków betonowych fundamentowych stawianych na węższej stronie? PozdroM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 13.09.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Widziałam ekstra rozwiązanie. Facet ma usypaną górkę (pewnie humus), jest wysoka na 1.8, ładnie obsadzona trawą i krzewami (1m - 1.5m). Efekt jest świetny, nic nie widać co się dzieje u niego na posesji, nie ma się wrażenia twierdzy, a ogrodzenie ma zwykłe, niskie. A działka jest właśnie przy ruchliwej drodze. Warunek dom musi stać w odległości około 7-10m od granicy, bo górka ma łagodny spadek i zajmuje sporo miejsca. Widziałam w TV jak taką górkę się robi, należy umocnić ją taką siatką ogrodniczą gdzie do oczek wsypuje się ziemie i to zapobiega zsuwaniu się ziemi. Myślę że nic lepiej nie tłumi hałasu niż hałda ziemi, a jakie możliwości zagospodarowania z punktu widzenia ogrodnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blablaluga 13.09.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 a nie ma jakiś ekranów dźwiękoszczelnych??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts