Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D88 REPREZENTACYJNY

Recommended Posts

Witam,

będziemy mieszkać we czworo, dwoje dorosłych i dwoje dzieci

oczekiwania nasze spełnia w zupełności

rozkład pomieszczeń nam odpowiada

nie jestem pewna co do szczegółów różnych jakieś wejścia wyjścia, okna, ale to można pozmieniać na etapie adaptacji...

jednak każda uwaga będzie cenna,

zawsze cudze świeże spojrzenie jest bardziej obiektywne niż zakochane w domu oczy ...;-)

pozdrawiam

anna lt

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my szukamy domku już bardzo długo

od przeszło 1,5 roku

byliśmy już zdecydowani na projekt indywidualny

bo nie mogliśmy nic gotowego co nam odpowiadałoby znaleźć

(ale jego koszt 20 000) jednak nas przerósł...

cena tego naszego domku mnie przeraża 473 000 netto!?

do tego VAT jak sądzę (nawet nie wiem, jak to teraz jest z tym Vatem, czy 7%, czy 22%, czy coś zwracają potem, czy nie?)

ale liczę że u nas na Lubelszczyźnie wyjdzie trochę taniej

no i systemem gospodarczym będziemy budowali to już 10-20 % taniej niż cena z kosztorysu

może uda się taniej...

i tak czeka nas kredyt

tylko później spłaty będzie...;(

a jeśli nie tajemnica to jakie domek budujesz ;-)?

nie wiem je

Bardzo ładny.

Sam bym się ku niemu przychylił gdyby miał jedno pomieszczenie więcej na parterze i pełną łazienkę.

My jesteśmy młodym małżeństwem. Rodzina dopiero będzie się powiększać więc szukamy czegoś co można wybudować na dwa etapy

Chyba najrozsądnieja będzie propozycja studia ARCHECO projekt GAWRON

co Wy o tym sadzicie

http://domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=137&unset=2

Ja buduję taki domek:http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w4912.html

Garaż jest powiększony, więc nad garażem znalazło się miejsce na sypialnię i garderoby. Powierzchnia i kubatura też podobne do twojego domku, Szukałam "tylko" pół roku. Nadal lubię pooglądać sobie projekty, ale nie znalazłam dla siebie nic lepszego i wciąż jestem zadowolona z wyboru. U nas będziemy mieszkać w piątkę- rodzice, dwoje dzieci i babcia. Pozdrawiam

fajny domek, prosta bryła i dach dwuspadowy

takiego domu my też szukaliśmy

dach dwuspadowy

przez nieskomplikowanie tańsza budowa, mniej materiału, więcej miejsca na poddaszu no i parametry energooszczędności korzystniejsze, ale...

nie mogliśmy trafić w środku z pasującym nam rozmieszczeniem

ja to i tak oprócz gabinetu chciałam na dole jeszcze pokój rekreacyjny, który mógłby (lub gabinet) służyć w razie czego za gościnny...

ale stryszek jest spory, więc jakiś rowerek i matę da radę tam rozłożyć na zimę;-)))

jednak ten ED88 nam pasuje jest w gruncie rzeczy nieskomplikowany

na planie kwadratu + garaż

co do ceny, wasz domek na I kwartał 2007 wychodzi za 303 000, a jak to wygląda teraz?

dużo drożej Wam wychodzi?

pozdrawiam

aha i my mamy wjazd na działkę od południa:(

a dom postawimy bokiem (o ile pozwolą...)

bo z kolei w wypisie mamy mieć drogę wewnętrzną od północy i stamtąd dojazd

wolę więc aby dom stał bokiem i wtedy czy z tej czy z drugiej będzie wjazd na działkę nie ma problemu....

akurat nasz projekt nam tak pasuje....

pozdrawiam

O, widzę, że link do projektu nie działa, ale poszukałaś :). Ja mam 2 pokoje na dole bo kotłownię przeniosłam o garażu a w miejscu kotłowni powstał pokój komputerowy mojego męża. Co do cen nie wiem bo domek jeszcze nie skończony i nie wiem czego dotyczy te 300 tys. Jeżeli stanu surowego zamkniętego to jeszcze zostanie. Pod klucz to zależy od standardu wykończenia, ale skromnie trzeba jeszcze 150 dodać.

no właśnie...jeszcze wykończenie domu...;(

przeraża mnie to wszystko

i tylko sobie ciągle tłumaczę, że warto, że własny dom to jest to...

i że dość mieszkania w bloku...:-(

my rozważaliśmy naszą sypialnię na dole...

ale doszłam do wniosku, że za dużo swobody moi synowie mieć nie mogą...;-)

więc wolę mieszkać z nimi na górze i mieć na nich oko ;-)

w naszym projekcie najbardziej się boję, że ten dach będzie nas sporo kosztował...:(

a czym kryjecie?

my rozważaliśmy dachówkę cementową, ponoć tańsza od ceramicznej

a ma lepsze parametry

bo blacho dachówką nie chcę

tylko nie wiem, jak to sie ułożę, bo jak będzie brakować kasy to zejdziemy z tych naszych założonych standardów...:(

• 1 month później...

Cześć Annaelte,

Właśnie też rozpatrujemy zakup projektu Ed88. I już jestesmy przekonani na 99% że to jest właśnie to. Chociaż planujemy drobne zmiany, typu zabudowa drzwi, dodatkowe okno itd. Jednak wydaje mi się że każdy nanosi drobne zmiany jeżeli się decyduje na gotowy projekt. Chodzi o to żeby wybrać taki projekt, żeby tych zmian było jak najmniej.

Chciałabym zapytać, czy już zakupiliście ten projekt?? Czy schowek nad garażem dałoby się zagospodarować pod pokój?? Szkoda żeby taka dodatkowa przestrzeń się marnowała, a zawsze to można by było ładnie urządzić. Ponadto czy planujecie jakieś zmiany na poddaszu?? My rozpatrujemy jeszcze postawienie dodatkowej ściany za garażem - na poziomie filaru. Konstrukcja dachu akurat jest tak przemyślana, że spokojnie można będzie wygospodarować dodatkowy schowek. A zawsze się przyda takie miejsce na postawienie chociażby kosiarki i inn. urządzeń ogrodniczych.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 3 months później...
  • 4 months później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam sredecznie,jesteśmy zainteresowani budową domu ED88. Bardzo cenne byłyby dla nas informacje dotyczące kosztów budowy oraz ewentualnych trudności przy jego realizacji. Wydaje nam sie, iż koszt budowy podany przez Muratora jest zawyżony.Jak to wyglądało u Pana? Czy wprowadzał Pan jakieś zmainy w projekcie? i czy można liczyć na fotki z budowy i koncowego efektu chyba ze buduje pan na terenie mazowieckiego to chetnie zobaczymy dom w realu.

Z niecierpliwością czekamy na odpowiedz.

POZDRAWIAMY :D

ja zbudowałam D88 .... moje koszty budowy wyszły o wiele droższe niż w Muratorze (sam dach 100 tyś) - musze zaznaczyc ze dom stawiałam w tzw. buuumie teraz robocizna i materiały o wiele tańsze. Jak jest dobra ekipa to trudnosci nie ma.... no moze wieźba, strop (boże zbrojenie jak w bunkrze). Robiliśmy pare zmian. Prosze o adres mailowy na priva to wyślę trochę zdjęć

pozdrawiam

Marzena

• 3 weeks później...

Witam, od września mieszkamy w domu D88. Dach był rzeczywiście dość drogi, ale wygląd i cały kształt domu wynagradza ten koszt. Rozmieszczenie pomieszczeń jest rewelacyjne, a ich wielkość jest większa niż się spodziewałam. Pomieszczenie nad garażem jest bardzo duże, w związku z tym dodaliśmy dwa okna połaciowe i spokojnie można je wykorzystać na dodatkowy pokój. Jedyne co zmieniliśmy w projekcie to zrezygnowaliśmy z drzwi do spiżarki od przedpokoju, umywalke w pom. gosp. przenieśliśmy pod okno oraz zrezygnowaliśmy z grzejnika na ścianie kominka w zamian zrobiliśmy ogrzewanie podłogowe.Zrezygnowaliśmy również z jednego komina.

My zakochaliśmy się w tym projekcie od pierwszego wejrzenia i ta miłość trwa do dziś :D :oops: