Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D88 REPREZENTACYJNY

Recommended Posts

Witamy. brakuje na zdjęciu komina od kominka, teraz już jest. Zmiany? pewne są : dwa filary od frontu, zaokrąglone schody i balkon. Jeden komin zlikwidowany. Przejście do garażu jest pod schodami. Na dole duża łazienka zamiast pomieszczenia gospodarczego. Okna w dachu, od frontu nie ma zamiast wstawione są nad garażem. Takie mamy zmiany a Wy jakie wprowadziliście? POZDRAWIAMY

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u nas zmian troche więcej...hmmm

1. Zmiana wejścia - nad wejściem jest balkon który ma być drewniany i podparty (aby uniknąć wieńca i mostków termicznych), co pociągnie za sobą słupy drewniane (jako podparcie) na wejściu i inne wykończenie przy schodach (balustradka drewniana);

2. Okna od strony frontowej (w kuchni-02 i w kotłowni-05) zmniejszamy na 120x160 i dodajemy okiennice (do wszystkich okien na parterze), drzwi do garażu będą jedne - likwidacja słupka.

3. Zabudowujemy taras za garażem i zrobimy ogród zimowy + schowek na narzędzia ogrodnicze (kosiarka, łopaty i takie tam) – podmurówka i ściana wschodnia murowe, reszta szklana + słupy drewniane;

4. Na elewacji bocznej (garaż 09) pozostawiamy tylko jedno okno 120 x 120 cm w garażu - u nas to elewacja północna.

5. Na elewacji ogrodowej (u nas to zachodnia) likwidujemy drzwi balkonowe środkowe – w to miejsce zostaje okno 150x160; drzwi balkonowe zmiana wymiaru 150 x 245 – symetria ma być zachowana, stąd drobne przesunięcie okna w gabinecie.

6. Taras będzie drewniany a nie betonowy, tak samo schody do wejścia do budynku!

7. Na elewacji bocznej (salon-01, kuchnia-02) u nas elewacji południowej dokładamy okno w kuchni 120x160, z istniejącego okna w jadalni robimy drzwi balkonowe 150x245, a w salonie jeszcze jedno okno 120x160 – symetria na tej elewacji ma być zachowana.

8. Likwidujemy drzwi z holu do spiżarki (będziemy!) nosić naokoło zakupy, ale zyskamy sporo miejsca w spiżarce na półki.

9. Przeniesienie rekuperatora nad poddaszem użytkowym pod dach - jest tam takie miejsce (obniżymy sufit w holu na poddaszu, przez co zyskamy trochę miejsca na rekuperator i nne rury), przez co łatwiej rozprowadzić kanały i zyskamy miejsca trochę w kotłowni na np. zbiornik 300 l biwalentny na wodę ogrzewana z kolektorów słonecznych;

10. Drzwi do gabinetu przerabiamy na jedno drzwiowe lub przesuwne;

11. Drzwi do kuchni dokładamy przesuwne - 3-4 segmenty składane na lewo. W kuchni będzie wyspa na środku.

12. Drzwi pomiędzy wiatrołapem a kotłownią mają otwierać się na zewnątrz kotłowni.

13. Na elewacji frontowej na poddaszu oba okna połaciowe (w pokoju-15 i w łazience 14) likwidujemy; ponadto w ramach adaptacji schowka 19 + tu dodajemy okna połaciowe dwa od frontu i dwa od elewacji ogrodowej;

14. Na elewacji bocznej północnej poddasze (schowek) nic się nie zmienia.

15. Na elewacji ogrodowej na poddaszu z dwu lukarn małych robimy jedną dużą (taka samą jak od frontu) ale z dwoma oknami;

16. Na elewacji bocznej na poddaszu (południowej) likwidujemy okno połaciowe w garderobie 12 a zmniejszamy okna połaciowe w łazience 14 oraz w zaadaptowanej z pom. gosp. 13 łazience dla dzieci; ponadto na tej elewacji będą kolektory słoneczne do podgrzewania c.w.u. i basenu!

17. Pokoje dzieci (10 i 11) muszą być takie same, stąd przesuwamy ściankę ich łączącą i dodajemy w 10 garderobę (te garderoby u dzieci to raczej szafy takie będą a nie osobne pomieszczenia z drzwiami - po co na drzwi otwierane zabierać przestrzeń); z tego powodu drzwi do pokoju 11 będą „za kominem”;

18. Po prawej komina dajemy szafę dużą aż do drzwi 10, a wejście na strych przerzucamy bliżej ściany 17-15 (nie będzie tam rur wentylacyjnych z powodu rekuperatora na strychu;

19. W naszej sypialni (15) powiększamy garderobę kosztem tego kącika komputerowego;

20. Łazienka przy naszej sypialni (14) będzie miałą wejście z naszej sypialni (15). Pom. gosp. (13) będzie łazienką dla dzieci osobną, tylko ją powiększamy kosztem holu (17);

21. Ponadto z innych zmian to wyciągamy sporo stali, której łącznie w projekcie jest aż 2,5 t!!!! m.in. ze stropu jest stal wyciągnięta, balkon będzie drewniany , więc odpada trochę stali, schody nie będą chyba żelbetowe a adrewniane (tu jesteśmy jeszcze do końca nieprzekonani), więc trochę stali odpada itd….

22. Troszkę więźba dachowa będzie inna, dzięki czemu zostaną usunięte słupki (np. ten na środku schowka (19).

23. Komin w garażu będzie w ścianie a nie obok niej, jak w projekcie.

24. Drobne zmiany w stropie, które pozwolą na „wyciągnięcie” części zbrojenia i zmniejszenie ilości stali.

25. Rozważamy jeszcze podniesienie ścianki kolankowej o jedna cegłę, co zwiększy troszke pomieszczenia na górze... :D

uffff.... to tyle :D

• 3 weeks później...

To opisuj te zmiany, zawsze może ktoś skorzysta :D

u nas zmiany są dynamiczne i już kilka uległo zmianom :D

zdecydowaliśmy się jednak pozostawić dwie lukarny na elwacji ogrodowej, schody od frontu zostawiamy betnowe, nie wyciągamy tak dużo stali ze stropu jak zaproponował nam architekt, bo po przeliczeniu przez konstruktora okazało się to niebezpieczne dla konstrukcji...

co do Twojej zmiany na blachodachówkę...

to rzecz zasobności portfela i gustu, ja osobiście bym sie nie zdecydowała, bo:

1. Podobno jest głośna (tak mówią znajomi - deszcz jak leje słychac w domu)

2. Dzisiiejsz anomalia pogodowe, np. silne wiatry i huragany, a nawet trąby powietrzne (prtzynajmniej u nas na lubelszczyźnie) przerażają i blachodachówkę zerwałby mi taki wiatr pewnie w całości z dachu...ja wolę dach solidny...ceramika lub cementowa dachówka (ograniczenia finansowe)

3. Zwyczajnie mi sie nie podoba blacha, a te w miarę ładne (jak np. balchodachówka z posypką itp są w cenie dachówki cementowej...)

co do stropu, napisz czym sie kierujesz przy zmianie na zwykły lany?

Witam.

Oto moje zmiany w projekcie Reprezentacyjny D88 pokazane na rysunkach:

1. z przodu bez zmian (tylko bez komina)

2. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/eea9d6c7e946c023.html

3. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c875942fa0bc6f1f.html

4. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/bbf35965a3df3a30.html

Materiały to:

bloczek fundamentowy ALFA, pustaki z betonu komórkowego TERMALICA 24cm, strop TERIVA 4.0, krokwie 20 x 8 cm, dachówka CREATON PREMION, kominy systemowe CJ BLOK i klinkier TERCA.

Edytowane przez MaGav

• 2 months później...
Witam mam pytanie dotyczące schodów w tym projekcie. Mamy w planie schody drewniane - nie wylewaliśmy schodów betonowych na etapie budowy. Czy ktoś może przesłać zdjęcia z gotowymi schodami w tym projekcie ([email protected])? Chodzi głównie o rozwiązanie dotyczące pomieszczenia nad garażem które u nas w domu jest o jeden pustak niżej od stropu. Z góry dziękuje

• 2 months później...
witam ja tez z zona wybralismy projekt reprezentacyjny a strop jaki wybralem to oczywiscie teriva jest cichy i nowoczesny,ale chyba kosztowniejszy.koszt w 2008 roku to ok7tys podciagi z pustakami brygada ktora to zrobi oraz pompogruszka z betonem b20 ja zalatwilem za 250 pln za metr.

dokladnie mam juz terive 2 komorowa ale pustak betonowy,troche kruche wiec polecilbym zuzlobeton.a ceny rozne jezeli chodzi o koszt pustaka.podobnie z podciagami.tak woogole to projekt silnie zazbrojony podobnie grubosc krokwii.wiec materialu idzie b.duzo.

• 2 months później...
witam.(..)strop teriva jest ok ale nie do tego projektu...hmm.uwazam ze jest prawie do kazdego projektu nawet do D88,z tym ze jest on dosc drogi,i pracochlonny.podobnie jak caly projekt nie nelezy do tanich,poniewaz wyliczenie(mat.sredniej polki) z 2008 roku wynosi bez ogrzewania 550tys na gotowo.material przygotowany przez rzeczoznawce z pn-wsch.regionow polski.wybierajac ten projekt musimy sie liczyc z duuzym wydatkiem.do tego dochodzi wlasnie ta grubo-zalozona ilosc materialow,ktora jak forumowicze pisza mozna oczywiscie odchudzic i zaoszczedzic,nie majac przy tym jakis niedociagniec budowlanych.dla przyszlych mieszkancow polecam zrobienie pompy ciepla.

• 1 month później...
Witajcie. Mam problem z oknami, a dokładnie z balkonowym [ łukowym] . Chciałem zamówić okna z Krakowa ale takiego nie produkują. Czy ktoś już możę ma takie okno? Chętnie poznam wasze opinie, i firmy w których robią takie okno.

witaj.okna z krakowa pewnie planujecie plastik,z tym pewnie bedzie problem.ja postanowilem doplacic i wziac drewniane meranti 3 szybowe z firmy urzedowski.wiadomo ze jest doplata bo to nie typowe a tak jest zawsze jezeli sa nie wymiarowe to doplata.koszt wyniosl ok 25tys bez montazu,ale za to jak cieplo i elegancko.polecam.

Dziękuje. Rzeczywiście myślimy o oknach z Krakowa 2 lub 3 szybowe. Są dosyć popularne i nie ma z nimi większego problemu, a jeśli coś jest nie tak to serwisant przyjeżdża i reguluje lub wymienia. tyle dowiedziałem się od znajomych którzy je montowali u siebie. Drewniane okna ,na pewno jest to prestiż ale czy rzeczywiście wytrzymają tyle lat? producent podaje bodajże 50. Wiąże się to pewnie z konserwacją którą należy przeprowadzać.

Dziękuje. Rzeczywiście myślimy o oknach z Krakowa 2 lub 3 szybowe. Są dosyć popularne i nie ma z nimi większego problemu, a jeśli coś jest nie tak to serwisant przyjeżdża i reguluje lub wymienia. tyle dowiedziałem się od znajomych którzy je montowali u siebie. Drewniane okna ,na pewno jest to prestiż ale czy rzeczywiście wytrzymają tyle lat? producent podaje bodajże 50. Wiąże się to pewnie z konserwacją którą należy przeprowadzać.

witam.otoz regulacja okien jest u kazdego producenta,w standardzie,z nia nie ma najmniejszego problemu poniewaz serwisy dbaja o swoich klientow,bo z tego zyja,zywotnosc okien jest zalezna od materialu oraz wykonania i uzytkowania,ale to juz pozostawiam dla bardziej wtajemniczonych,ktorzy chca wiedziec wiecej oraz znac ranking producentow okien.pamietac tez nalezy aby dom byl naprawde remrezentacyjnym nalezy go odpowiednio ubierac.

Witam.

Też jestem na etapie wyboru okien. Byłem w kilku firmach i między innymi pytałem o okna z Krakowa gdzie faktycznie jest problem z tym oknem łukowym. Ja prawdopodobnie zdecyduje się na okna z Kobi Plast z nowego profilu, kolor ciemny orzech z obu stron. W tej firmie okna wyceniono mi na 15000 ze szprosami lub 12000 bez. Ważne że nie ma problemu z oknem łukowym, nie będzie poprzeczek itp. Okna z Krakowa wycenili mi na 17500 a inne na 16500 , 16000, 12500 i też 15000 więc myślę że te po środku najlepsze:). Oczywiście podaje z montażem i gwarancją. Moje rady to: 1. wybrać tak kolor aby później dobrać drzwi i bramy garażowe. 2. warto poświęcić 2 dni i być na budowie podczas wstawiania drzwi i okien. 3. wybrać mocny profil czyli gruby i stabilny a do drzwi balkonowych jednak dam poprzeczkę.

Pozdrawiam

Witam ponownie

dzis ogladalem nowa produkcje dla firmy Urzedowski ktora do niedawna specjalizowala sie tylko w oknach drewnianych,otoz posiada od niedawna w swojej ofercie okna pcv w roznych kolorach trzy szybowe.w przekroju konstrukcjia wygladaja naprawde solidnie.moze warto sprawdzic i porownac jakosc oraz cene!:yes:

• 3 weeks później...
Witamy. Jeśli chodzi o okna sprawa zamknięta. Wybrałem z Krakowa. Teraz pora pomyśleć o ogrzewaniu. Kolejny kłopot co wybrać ogrzewanie tradycyjne czy podłogowe piec gazowy czy jakieś ekogroszki itp. Nasz pomysł to dół ogrzewanie podłogowe góra grzejniki i piec gazowy. Trochę boimy się rachunków za gaz że to nas przerośnie. Myślałem do tego o kominku z płaszczem wodnym ale okazuje się że to nie takie proste połączyć wszystko. Ma ktoś już ten problem za sobą?

Witamy. Jeśli chodzi o okna sprawa zamknięta. Wybrałem z Krakowa. Teraz pora pomyśleć o ogrzewaniu. Kolejny kłopot co wybrać ogrzewanie tradycyjne czy podłogowe piec gazowy czy jakieś ekogroszki itp. Nasz pomysł to dół ogrzewanie podłogowe góra grzejniki i piec gazowy. Trochę boimy się rachunków za gaz że to nas przerośnie. Myślałem do tego o kominku z płaszczem wodnym ale okazuje się że to nie takie proste połączyć wszystko. Ma ktoś już ten problem za sobą?

witam.okna wybrane teraz kolejny krok.jezeli chodzi o ogrzewanie to ja przygotowywalem sie okolo 5 lat.czytanie,ogladanie,targi,itp.przerabialem gaz z butla na podworku zakopana lub na ziemna,piec na olej.zdecydowalem sie na pompe ciepla.latem zalozylismy do starego domu ok.100m stara warminska chata,oraz do nowego reprezenatcyjny jak wiadomo.w starym zostala zalozona pompa ciepla o mocy 6kw z dwiema sondami pionowymi,centralne juz bylo wczesniej(mialem piec elektryczny 3 fazowy rachunki roczne ok.8tys i wciaz rosly).koszt pompy 50tys,teraz przy duzych przymrozkach w grudniu rachunek za prad wyniosl 300pln,w tym woda ciepla i ogrzewanie(22-23stopnie).w reprezentacyjnym jest rowniez pompa ciepla o mocy 11kw z trzema sondami pionowymi i podlogowka na calej prawie 200m powierzchni uzytkowej,lacznie z garazem.ogrzewanie od grudnia juz jest wlaczone i naprawde jest cieplo a jeszcze nie mieszkamy tam.pompa sprawuje sie dobrze jak na poczatek,powiem wiecej jak zakoncze sezon grzewczy ale przy ciaglym wzroscie cen za energie elektr,gazowa czy paliwowa to bedzie to duza oszczednosc.:yes:wiec jezeli srodki na taka inwestycje pozwalaja to naprawde polecam.sledze tamat nawet teraz i widze jak na nawet biedym terenie warm-maz jest wielu chetnych do zalozenia takiego urzadzenia.

ps.kominek tez mam ale teraz chyba bedzie tylko ozdoba bo to kolejny obowiazek,a i koszt drzewa wraz z przygotowaniem.z plaszczem dobre rozwiazanie ale ktos musi sie tym zajac w odpowiednich godzinach tak aby bylo cieplo non stop.pamietajmy jednak ze obieg jest wymoszony pompa ktora jest zasilana pradem.prosze spradzic tez ile miejsca zajmie taki kominek w salonie gdzie komin jest na srodku.moze tylko grawitacyjne wymusic ogrzewanie rozprowadzajac je na gore.

Edytowane przez krzysztofixm

Witam. My nie mamy tyle czasu wiosną chcemy zamknąć budowę i pilnować a to nas zmusza do przyspieszenia prac i myślenia o ogrzewaniu aby na jesień już działało. Nie wiele wiem na temat tych pomp ciepła chociaż coraz więcej się o nich słyszy. trochę obawiam się że jest to nowość nie do końca sprawdzona, bo nie wiadomo jak to będzie działać za 10 lub 15 lat a jednak koszt montażu jest duży i tyle ta instalacja musi wytrzymać aby się w zruciła i były tak naprawdę korzyści. A jak to wygląda technologicznie? Te sondy są wkopane obok domu? jak głęboko? no i ta cała pompa i wszystko co potrzebne gdzie się znajduje? Czy taka pompa np 11kw wystarczy do ogrzania i bieżącej ciepłej wody w kranie, czy musi być jeszcze jakieś dodatkowa instalacja wspomagająca. Bo jeśli chodzi o kominek to faktycznie to ma być jako ozdoba, i używany w wolnym czasie ,gdzie się jest w domu.

Witam. My nie mamy tyle czasu wiosną chcemy zamknąć budowę i pilnować a to nas zmusza do przyspieszenia prac i myślenia o ogrzewaniu aby na jesień już działało. Nie wiele wiem na temat tych pomp ciepła chociaż coraz więcej się o nich słyszy. trochę obawiam się że jest to nowość nie do końca sprawdzona, bo nie wiadomo jak to będzie działać za 10 lub 15 lat a jednak koszt montażu jest duży i tyle ta instalacja musi wytrzymać aby się w zruciła i były tak naprawdę korzyści. A jak to wygląda technologicznie? Te sondy są wkopane obok domu? jak głęboko? no i ta cała pompa i wszystko co potrzebne gdzie się znajduje? Czy taka pompa np 11kw wystarczy do ogrzania i bieżącej ciepłej wody w kranie, czy musi być jeszcze jakieś dodatkowa instalacja wspomagająca. Bo jeśli chodzi o kominek to faktycznie to ma być jako ozdoba, i używany w wolnym czasie ,gdzie się jest w domu.

montaz pompy i wiercenie sad to termin ok.tyg.wraz z podlaczeniem.podlogowka bo to jest najlepsze rozwiazanie przy pompie ciepla okolo 1,5tyg (izolacja,rozprowadzenie rur,dodatkowo rury do wody,oraz na koniec wylanie posadzki.tyle ze koszt calosci to ok.100tys na reprezentacyjny(w sklad kwoty wchodzi wszystko na gotowo)to byla moja oferta nie wiem jakie sa ceny w innych regionach polski.wykonanie moze byc robione nawet zima.otwory wierci wiertnica i wahaja sie wgranicach 3 x 75metrow,mozna zastosowac kolektory poziome ale to wtedy trzeba miec dzialke z miejscem na kolektor poziomy.chyba dobrym rozwiazaniem bedzie udac sie do najblizszego doradcy od pompy ciepla ktory sam przekona panstwa.ewentualnie zapraszam na warmie i mazury.wydajnosc w zupelnosci wystarczy na ciepla wode i na ogrzewanie.ja odwiedzilem wiele gospodarstw ktore maja pompe i jest to naprawde dobre rozwiazanie,ale kosztowne.sondy sa obok budynku i w niczym nie przeszkadzaja.prosze odszukac strony podaje przykl.http://www.google.com/images?hl=pl&q=pompa+ciep%C5%82a&rlz=&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=BEs3TfjNEoiZhQf50dTyAg&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=2&ved=0CDwQsAQwAQ&biw=1259&bih=628 tak to wylada w przekroju.ciezko jest przekonac kogos na forum.odsylam do doradcy lub zapraszam.

Witajcie

Tak na pewno forum nie jest miejscem do podejmowania decyzji ale zawsze się można czegoś dowiedzieć czasem więcej niż u producentów, czy dilerów, bo wiadomo że będą swoje zachwalać i ewentualnie wytykać wady u konkurencji. Na dzień dzisiejszy przerasta nas ta cena którą podaliście całej instalacji. Ale jest to jeszcze temat do dyskusji.

Dziękujemy za zaproszenie

Chociaż jak byśmy się zdecydowali to przed podjęciem ostatecznej decyzji chętnie byśmy zobaczyli to u was.

Witam

Podłącze się pod temat ogrzewania bo też mnie to czeka na wiosnę. Faktycznie dużo słyszy się ostatnio o alternatywnych źródłach ogrzewania domu tj. Pompach ciepła, kolektorach słonecznych, piecach na groszki, oleje itp. Ja popatrzyłem na to inaczej. Np małe porównanie pompy ciepła i zwykłego standardowego gazu jakim teraz ogrzewam mój stary dom: Pompa ciepła kosztuje 50 000 + 300 zł x 5 miesięcy zimy x 10 lat = 65 000 natomiast zwykły dwufunkcyjny piec gazowy średniej klasy 5 000 + 600 zł x 5 miesięcy zimy x 10 lat = 35 000 więc po 10 latach jeszcze się nie zwróci połowa. No więc czekamy nastepnych kilka lat. Oczywiście pominąłem koszty serwisu itp bo obydwie instalacje napewno cos po drodze będą kosztować. Inna sprawa, to że w czasie budowy 50 000 do duży wydatek a płacenie nawet 2 razy wyższych rachunków za gaz przez te lata chyba jest mniej dokuczliwe, takie rozłożenie na raty ogrzewania. To tylko takie moje przemyslenia na gorąco bo sam nie wiem czy mam rację, na szczeście zostało jeszcze troche zimy na te przemyślenia i do czasu podjęcia decyzji. Może ktoś przedstawi to jakoś inaczej.