Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D88 REPREZENTACYJNY

Recommended Posts

no i jeszcze podnieśliśmy nieco ściankę kolankową bo rzeczywiście za nisko jest :-? zmniejszyliśmy też pow. tarasu spokojnie starczy ok 30m2 a może będzie mniejszy juz sama niewiem. Dopiero jak będę miała projekt to wszystko będę wiedziała :lol: co i jak

a ty gdzię dokładnie bedziesz się budować? Masz już kupiony projekt?? I kiedy ruszasz z budową??

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja zamierzam rozpocząć budowę domu wg projektu D88 w lipcu. Ciekawa jestem jakie zmiany zamierzacie wprowadzić do tego projektu :roll: :wink:.

Dla zainteresowanych projektem D88

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=80348&highlight=d88

ZAMIERZAM WPROWADZIĆ TAKIE ZMIANY DO PROJEKTU :roll: :wink:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=81065&highlight=d88

Monka81 napisała:

My bedziemy budować Tzn wzorowaliśmy się na tym projekcie. Posiadamy już na działce garaż więc zrezygnowaliśmy z garażu w projekcie. Zmieniliśmy dach od strony ogrodu tzn. zamieniliśmy lukarny na okna dachowe (będzie taniej), po dwa okna w pokoju, Pokoje na górze podzieliliśmy tak aby były identyczne (te od strony ogrodu) łazienkę na górze przenieśliśmy na drugą stronę, aby była w pionie (będzie taniej ), pomieszczenie gospodarcze na górze powiększyliśmy i zrobiliśmy z niego garderobę. Na dole zrobiliśmy drzwi do sypialni od strony holu, zmieniliśmy układ łazienki i pomieszczenia gospodarczego tzn powiększyliśmy łazienkę i zmniejszyliśmy pom. gospodarcze. Jeszcze zmieniliśmy układ schodów. Pokażę zdjęcia jak będę miała rpjekt w garści, a tak jeszcze walczy z nim mój architekt

a i jeszcze wysunęliśmy sypialnię trochę do ogrodu żeby powstał taki naturalny daszek nad tarasem.

Monka 81 jeśli masz rzut parteru, bardzo chętnie zobaczyłabym, ponieważ martwi mnie malutka łazienka na parterze :roll: :-?

Monka 81 jeśli masz rzut parteru, bardzo chętnie zobaczyłabym, ponieważ martwi mnie malutka łazienka na parterze

Martynko wszystko zależy jakie będziecie mieli ogrzewanie. Jeżeli gazowe to pom. gospodarcze nie będzie potrzebne takie duże, zresztą macie jeszcze duży garaż, który też może służyć jako pom. gospodarcze. Na twoim miejscu powiększyłabym łazienkę kosztem pom. gospodarczego. My tak właśnie zrobiliśmy :lol:

Twoje zmiany są fajne i praktyczne jak okna balkonowe na poddaszu, wykusz w salonie na dole, ale jak dla mnie podwyższają znacznie koszt budowy :-? . Dlatego ja zrezygnowałam z lukarn na górze od strony ogrodu i zastąpiłam je oknami połaciowymi. Chciałam też zrezygnować z balkonu od frontu, ale w ostatecznie został, bo jednak ma też swój urok i chyba zmienił by się wygląd całego domu, który mi się bardzo podoba i nie chciałam go zmieniać zbytnio. Ja bym zrobiła coś z tą łazienką na dole bo jest strasznie mała, można pokombinować z pom. gospodarczym, a czym bedziesz ogrzewać?? Może nie jest ci potrzebne takiej wielkości pom. gospodarcze?

Witam :) Jezu ktoś wreszcie go buduje :) ja bedę budowac koło Warszawy, projekt już zakupiony w sobote odbieram od architektki i ruszam o pozwolenie na budowe. Zaczynam (tak mam ustawioną ekipe) 30.06. Ze zmian które wprowadziłam to: zmniejszyłam otwór wejsciowy w kuchni, zlikwidowałam drzwi od strony holu do kuchni (w miejscu spizarni bedzie garderoba), zlikwidowałam kominek (wiem nie krzyczeć :) poprostu nie lubie i tyle) w salonie zamiast dwóch okien balkonowych bedzie 1, na górze:powiększyłam sypialnie (nr 15), połączyłam łazienki i powiekszyłam je jeszcze kosztem holu, dodałam na strychu 3 okna pałaciowe, wydłużyłam daszek nad balkonem i powiekszyłam garderobę w pokoju (nr 11)

kurcze zapomniałąm o sciance kolankowej ale trudno niech zostanie jak jest .....

Jak tylko bede miała projekt i ktoś mnie nauczy jak go umieszczać to pokaże :))

a i jeszcze zamiast okna balkonowego z łukiem na górze zamieniłam go na zwykłe tej samej wielkosci ale prostokątne

w salonie zamiast dwóch okien balkonowych bedzie 1

Ja też się cieszę że w końcu ktoś będzie go budował, chociaż ja w mocno zmienionej formie ale efekt podobny ..... :lol:

Merka_23 a gdzie dokładnie będziesz się budować bo ja w okolicach W-wa Rembertów

Masz już warunki przyłączy?? bo ja jestm tym najbardziej załamana podobno strasznie długo się czeka na gazownię :cry: a ja jeszcze nie mam projektu zrobionego, jeszcze architekt nad nim ślęczy :-? A ty już masz ekipę to juz też sukces. Jeju ile jeszcze formalności przede mną :o

Napisz proszę jeszcze z czego bedziecie budować i ile płacicie ekipie ?? (jeżeli można wiedzieć :oops: ) I ogólnie informację waszego domku.

my bedziemy budować w Osowcu gmina Żabia Wola. Wykownaca za stan surowy otwarty bez wieźby chce 32.000 + wieźba 5.000 pln, Budować ma zamiar 3 miesiace. Prad mamy mieć w maju, woda to niestety studnia i szambo na gaz mam czekac do przyszłego roku (ku... płace za niego 18.000 pln) Budować mamy zamiar z cegły maxa. na dach zastanawiamy się miedzy dachówką a blachodachówką .... blachodachówka tańsza (w sumie z dodatkami) i też bardzo ładnie wygląda. do poźniej jesieni chcemy zamknąc dom z oknami i dachem aby w zime mógł wejsc facet od instalacji i tynków - a potem do wiosny niech stoi. Ile przewidujecie kasy ???? - ze tak zapytam

O to sporo sobie krzyknęli za wybudowanie :o ja licze że mniej zapłace :-? . Mam poleconą ekipe, ale jeszcze się z nimi nie kontaktowałam. Pewnie w tym roku to tylko fundamenty postawimy :cry: , w ogóle to jeszcze czeka nas rozbiórka starego domu który stoi u nas na działce więc to też zajmie jeszcze jakiś czas.

Bedziemy budować też z maxa, a macie już zamówione cegły ? jeśli tak to napisz w jakiej cenie i gdzie zamawiałaś

Na dach będziemy kłaść dachówkę cementową, cenowo jest bardzo porównywalnie, a jednak wolę dachówkę niż blachę, ale to jest tylko moje skromne zdanie :oops:

Ogólnie tak liczę żeby zamknąć się w ok 300 tyś ale czy to jest realne to pokaże życie :-? sama wiesz jak ceny idą w górę. Zależy jakich materiałów wykończeniowych będziesz używała. My mamy zamiar na dole położyć parkiet w salonie i terakotę na reszcie podłogi (oprócz sypialni :lol: )a na górze panele, a i jeszcze ogrzewanie podłogowe w kuchni, witrołapie i łazienkach. Na razie mamy zamiar wyszykować sam dół, jeszcze nie mamy dzieci wieć nic nas nie goni :lol:

a może wszystko zrobimy :roll: sama niewiem. Zobacze jak będzie z kasą, niewiem czy będziemy brać kredyt, pomagają nam rodzice, więc może wspólnymi siłami coś zdziałamy.

Słyszałaś o tym kredycie w którym budżet państwa pokrywa połowę wysokości odsetek?? Czy my się na ten kredyt łapiemy?? tzn ja bo ja bedę miała mniejszą pow. użytkową . Ciekawe ??

i tak ekipę która wybrałam jest najtańsza .... gadałam chyba z 10 - cioma i było 50.000, 60.000, 40.000 za ten sam stan. Jeszcze cegły nie zamawiłam bo czekam na wyliczneie ile czego ...ale z tego co wiem to podbno czeka się na cegłe 6 miesięcy !!! :o jakiś obłed !!!

jeśli chodzi o materiały to na górze zamierzam połozyć w naszej sypialni zwykły panel, najtańsze drzwi ale zrobić lepszą łazienkę no i w pokoju synka Tymonka wykładzinę dwa pokoje narazie zostawie (tzn 3 pokój + strych). Na dole parkiet, tarakota .... wszystko w ramach rozsądku

jeśłi chodzi o kredyt to hmmm powiem ze nie wiem.... :-? ten kredyt chyba (ale nie jestem pewna) obowiązywał do końća zeszłego roku i to nie połowa odsetek tylko chyba 19% z zapłaconych odsetek - ale nie chce wprowadzać w błąd -w maju ruszam po kredyt wiec bede więcej wiedziała na ten temat :)

o jeju ale jestem zakręcona zacytowałam i nic

ja tez tak robię w salonie jedno okno ale za to potrójne i tez zmienie okno na górze na prostokątne (bedzie taniej )

Ja też planuję zamianę 2 par drzwi balkonowych na 3 -skrzydłowe ... tylko zastanawiam sie czy nie będzie cimno :roll: :-?

http://images11.fotosik.pl/27/3ad6b3c33762a573med.jpg

Merka Tak myślałam że pomyliłam coś z tym kredytem, a co do ceny budowy to ja liczę na tańszą bo ja mam nieco okrojoną wersję d 88 :wink: odszchodzi mi duży garaż i ten daszek nad tarasem

eszcze cegły nie zamawiłam bo czekam na wyliczneie ile czego ...ale z tego co wiem to podbno czeka się na cegłe 6 miesięcy !!! jakiś obłed !!!
:o :o :o :o :o :cry: jestem załamana

Martynka

Ja też planuję zamianę 2 par drzwi balkonowych na 3 -skrzydłowe ... tylko zastanawiam sie czy nie będzie cimno

Też o tym myślałam, ale chyba nie będzie tak źle, może dam okno w jadalni 3-skrzydłowe :roll: to wtedy będzie jaśniej :D

od architekta plany odebrane :) teraz tylko okazało się ze jest nowy przepis aby odrolnić działke geodeta musi napisać ile ziemi i jakiej kategorii zabierane jest na dom, szambo .... (bo przez moją działke przechodza 3 rodzaje ziemi) mam nadzieje ze wszystko dzisiaj odbiore i jutro składam o pozwolenie :):):). jak ktoś chetny to moge plany przesłac na maila bo niestety :( ale nie umiem umieszczać je w internecie ....