nigri 27.07.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Witam, od września mieszkamy w domu D88. Dach był rzeczywiście dość drogi, ale wygląd i cały kształt domu wynagradza ten koszt. Rozmieszczenie pomieszczeń jest rewelacyjne, a ich wielkość jest większa niż się spodziewałam. Pomieszczenie nad garażem jest bardzo duże, w związku z tym dodaliśmy dwa okna połaciowe i spokojnie można je wykorzystać na dodatkowy pokój. Jedyne co zmieniliśmy w projekcie to zrezygnowaliśmy z drzwi do spiżarki od przedpokoju, umywalke w pom. gosp. przenieśliśmy pod okno oraz zrezygnowaliśmy z grzejnika na ścianie kominka w zamian zrobiliśmy ogrzewanie podłogowe. Zrezygnowaliśmy również z jednego komina. Koszty są o wyższe niż kosztorys w muratorze, kiedy my kupowalismy projekt wycena w muratorze była na ok 260 tyś, trzeba dodać ok 70% do tej sumy (wykończenie wew. ok w 50% za tą kwotę) My zakochaliśmy się w tym projekcie od pierwszego wejrzenia i ta miłość trwa do dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigri 27.07.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Witam, od września mieszkamy w domu D88. Dach był rzeczywiście dość drogi, ale wygląd i cały kształt domu wynagradza ten koszt. Rozmieszczenie pomieszczeń jest rewelacyjne, a ich wielkość jest większa niż się spodziewałam. Pomieszczenie nad garażem jest bardzo duże, w związku z tym dodaliśmy dwa okna połaciowe i spokojnie można je wykorzystać na dodatkowy pokój. Jedyne co zmieniliśmy w projekcie to zrezygnowaliśmy z drzwi do spiżarki od przedpokoju, umywalke w pom. gosp. przenieśliśmy pod okno oraz zrezygnowaliśmy z grzejnika na ścianie kominka w zamian zrobiliśmy ogrzewanie podłogowe. Zrezygnowaliśmy również z jednego komina. Koszty są o wyższe niż kosztorys w muratorze, kiedy my kupowalismy projekt wycena w muratorze była na ok 260 tyś, trzeba dodać ok 70% do tej sumy (wykończenie wew. ok w 50% za tą kwotę) My zakochaliśmy się w tym projekcie od pierwszego wejrzenia i ta miłość trwa do dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaelte 30.07.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Witam, a czy macie gdzies zdjęcia d88? My już prawie złożyliśmy papiery na pozwolenie na budowę, więc jesteśmy tuz tuz od budowy... Tez zakochani w domku, tylko my tą wersje energooszczędną (+ kilka swoich prawdziwych energooszczędności dodajemy do domku) a może macie dziennik budowy??? mam nadzieję że te koszty (obecnie kosztorys w muratorze opiewa na 450 tys. nie będzie większy o 70%!!!! bo byśmy się załamali chyba... a jaki dach zrobiliście? kolor i pokrycie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaelte 30.07.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 My jesteśmy juz prawie na krawędzi budowy... kończymy kompletować materiały do pozwolenia i jak tylko papier w ręku to ruszamy (oby jesien była sucha i długa w tym roku....;Dteż zdjęcie bym chciała zobaczyć wybudowanego d88... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaelte 30.07.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Merka_23 czy ja też mogę prosic o pare fotek z budowy i efektu końcowego? juz jesteśmy na krawędzi budowy (kończymy kompletowac materiały do pozwolenia na budowę ED88) My z 2,5 tony stali (tyle jest w projekcie muratora!) zrobiliśmy (dzirki wspaniałemu architektowi adaptującemu ) 200 kg stali! Faktycznie zbrojenie jest jak dla schronu... Poza tym kilka drobniejszych i wiekszych adaptacji mamy na koncie... Pomimo zmniejszenia pewnych cen wydaje mi sie że kosztorys 450,00 w systemie gospodarczym będzie zawyżony (też w zależności od regionu Polski), ale jak z ekipą jedną co robi wsio "pod klucz" to na pewno nie zawyzony... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigri 30.07.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Cały dom z wykończeniem w środku w ok 50%(nie mamy obudowanego kominka i schodów pokrytych drewnem, narazie jest beton) brak również u nas ogrodzenia działki i polbruku oraz balustrady na balkonie, wyniósł nas ok 450 tyś. Na dach położyliśmy dachówke cementową ciemny brąz z Euronitu a elewacja jest żółta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigri 30.07.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 podaj maila to wyśle pare fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigri 30.07.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 podaj maila to wyślę zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamaania 02.08.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam, my budujemy Reprezentacyjnego D88. Mamy już gotowy stan surowy zamknięty + inst. elektr oraz wodę. Wprowadzaliśmy kilka zmian do oryginału i jesteśmy zachwyceni domkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariola.wieslaw 10.09.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 witam czy ktos buduje lub wybudowal ten piekny domek? jezeli tak to z czego budowaliscie? jakie wprowadziliscie zmiany? jakie koszty? no i ostatnie pytanie czy mozna zobaczyc zdjecia z waszych budow? jak i z wykonczenia? bede wdzieczna pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid_111_2009 22.10.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Mam podobny problem co MaGav. jeśli ktoś buduje taki domek to prosił bym o fotki. a tak wogóle to najchetniej bym go obejzał na żywo. mieszkam w woj. łódzkim jesli ktoś moze pomoc podaje maila: [email protected] Z góry dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zodiakryby 29.10.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Też chciałabym dowiedzieć się coś więcej o tym domku gdyż ja mam projekt indywidualny, ale inspirowałam się właśnie projektem "Reprezentacyjny". Proszę o kontakt kogoś kto buduje.......nie ukrywam, że interesują mnie koszty budowy. Pozdrawiampodaje email [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olakarcz 13.11.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 rowniez jestem zainteresowana zdjeciami i kosztorysem, bardzo prosze o info na maila: [email protected] dopiero przymierzamy sie do zakupu projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agutti24 26.12.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 WITAJCIE MOI DRODZY, MY TAKŻE BUDUJEMY TAKI DOMEK, RÓWNIEŻ WPROWADZILIŚMY KILKA ZMIAN, Z KTÓRYCH JESTEŚMY ZADOWOLENI. W TEJ CHWILI KOŃCZYMY ZAKŁADAĆ DACHÓWKĘ I MAMY STAN SUROWY OTWARTY NA TEN ROK ZAKOŃCZONY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna lt 04.02.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Witam!!! Nareszcie ktoś buduje (prawie zbudował) ed 88 My wreeeeszcie ruszamy na wiosnę po załatwianiu przez rok ubiegły całej papierkologii! Błagam powiedz ile wydaliście na ten domek do dzisia? Interesuje mnie koszt materiałów i robocizny (bez projektu, nadzoru itp) Bierzemy właśnie kredyt na budowę i przeraził mnie kosztorysant, który zrobił kosztorys na 512 tys (i to też nie uwzględnił wszystkiego w tym domku... normalnie skóra mi ścierpła, czy naprawdę Wm też tak drogo wychodzi budowa...? A macie jakieś zdjęcia? a skąd jesteście? Możecie napisać jakie zmiany powprowadzaliście? pozdrawiam Ania i Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agutti24 07.02.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 WITAMY WAS DRODZY,JEŻELI CHODZI o KOSZTA TO NA PEWNO NIE SĄ ONE JEDNOZNACZNE Z TYMI PODANYMI W PROJEKCIE. MY OGÓLNIE NIE OSZCZĘDZALIŚMY NA MATERIAŁACH, OCIEPLENIU FUNDAMENTÓW, MURY SĄ TRÓJWARSTWOWE (24 CEGŁA, 2x5 wełna i 11,5 cegła). Dach wyniósł nas również drogo tzn. był deskowany, nałożona papa i dachówka Bogena też jedna z lepszych. Mamy wyrzeźbione krokwie na które przybita jest błazeria. Dzięki czemu nie musimy już robić podbitki. Ogólnie pogoda w zeszłym roku nie dopisała nam. Mieliśmy deszczowo i wilgotno i dlatego nie mamy zrobionych tarasów i schodów wejściowych. Jednak jesteśmy bardzo zadowoleni i szczęśliwi z faktu, że budujemy nasz piękny ala dworek. Na stan surowy otwarty wydaliśmy około 270 tyś złotych. W tych kosztach jest już wliczona robocizna ok. 34 tyś murarze i 20 tyś cieśla. Jeśli chodzi o zmiany to wsawilismy z przodu 2 filary do balkonu, który jest teraz półokrągiem a nie prostokątny tak jak w projekcie. Przejscie do garażu zrobiliśmy pod schodami, zamiast pom. gosp. na parterze mamy dużą łazienke. Nad garażem w miejscu ala strychu są wstawione dwa okna na adaptacje pokoju. Za to zrezygnowaliśmy z okien w dachu od frontu. Naszym zdaniem jest ładniej. Zdjęcia domu możecie zobaczyć na stronie Muratora w dziale budowa i remont i szukajcie Reprezentacyjny d88 k. Poznania. Pozdrawiamy i jeżeli macie ochotę zobaczyć nasz domek to zapaszamy. Mieszkamy pod Poznaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna lt 08.02.2010 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Jeśli można, to mam jeszcze pytanie czy ścianę trójwarstwową budowaliście od razu, tzn. czy budowane były trzy warstwy jednocześnie? Co to znaczy wełana 2x5? Znam technologie ściany trzywarstwoej pustak (np. 18 cm) + wełna (np. 15 cm) + pustka powietrzna (ok. 4 cm) + cegła elewacyjna (np. 6,5 do 11 cm). Jak to u Was wygląda? A co wpłynęło na decyzję o ścianie trójwarstwowej? Czy wykonawca już wcześniej wykonywał takie ściany? My mamy już murarza umówionego na 30 tys. (ale za ścianę z silkatów 24 cm, do tego dojdzie osobno styropian + koszt robocizny), chociaż cały czas biję się z myślami, czy ściany trójwarstwowej nie robić jednak. Dlaczego wybudowaliście dach deskowany? Trochę ta cena przeraża za stan surowy otwarty... Tyle ,że jeśli ściana trójwarstwowa to już praktycznie sprawa załatwiona z ociepleniem od razu, ale i tak jeszcze stolarka okienna i drzwiowa (my planujemy do domów pasywnych lub co najmniej energooszczędnych - koszt minimum 50 tys. nie licząc bramy garażowej i oszklenia ogrodu zimowego - który zrobiliśmy za garażem...), a gdzie instalacje...ło matko... Trochę mało tych zdjęć... nie macie jakiś ze środka, gdybyście mieli zdjęcia to prosiłabym na priv - zawsze jakoś tak lepiej sobie pooglądać pewne rzeczy w realu...ale trochę do Poznania za daleko od nas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agutti24 10.02.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Witamy. Jakoś nie mamy przekonania do tych nowych technologi. Mieliśmy takie zamierzenie aby zbudować dom solidnie. Budujemy go dla siebie a nie jako deweloper. dużo ludzi buduje najtańszym kosztem na gotowo o potem sprzedają z odpowiednim zyskiem. Jeżeli chodzi o ściany to mamy Porothem 24 cm 2x5 chodzi o wełne ona jest w kostkach gruba 5cm. daje się ją podwujnie jedna obok drugiej tak żeby nie było szpar na łończeniach . Można dać pojedynczo 10cm jednak fachowiec który ma pojęcie odradzi taki sposób. I od zewnątrz porotherm 11,5 cm. ściany były budowane jednocześnie. Mamy młodą ekipę ale potrafią doradzić i znają się na żeczy. Nie ogłaszają się a roboty mają bardzo dużo. Sami widzieliśmy ich wcześniejsze budowy i mamy ich z polecenia. Każdy kto przyjdzie na budowe jest pod wrażeniem jak równo i czysto zrobione. Z dachem jest podobnie. Tu jednak naprawde trzeba się liczyć z kosztami. Deski wzmacniają ( wiążą cały dach) jest już też dodatkowa izolacja. Na to papa i na ścisłość nie trzeba nic więcej robić. dachówka pełni już wtedy role ozdoby i wykończenia domu. bardzo fajnie wyszły zaokrąglone krokwie i błazeria pod papą. postaramy się o dodatkowe zdjęcia Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agutti24 10.02.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Tylko takie w kompie mamy, na dole brakuje komina na środku do kominka ,a o co chodzi z ogrodem zimowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna lt 10.02.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Gdzie brakuje komina? Ogród zimowy... za garażem jest takie zadaszenie... my to zadaszenie obudujemy (w zasadzie oszklimy głównie) - to będzie nasz ogród zimowy. Uwielbiamy kwiaty i różne rośliny (czasem takie które tylko w lecie mogą stać na dworze, na zewnątrz) i stąd narodził się pomysł ogrodu, tam na zimę zniesiemy wszystkie rośliny, które w zimie stać na zewnątrz nie mogą... Szkoda że tylko tyle zdjęć macie...(trzy to niewiele). Ja chciałabym ścinę trójwarstwową - muszę jeszcze o tym pogadać z wykonawcą, ale obawiam się, że on znacząco podniesie cenę za robociznę i nie będzie mnie stać (jesteśmy ograniczeni kwotą kredytu ). Co do tych nowoczesnych technologii, to wydaje mi się, że ta Wasza wełna 2x5 to jakaś nowość... no ale ja tam znawcą nie jestem i może się mylę Gdybyście mieli zdjęcia ze środka (nawet nie wykończonego środka) to byłabym chętna - nawet na priv... zawsze to jak się zobaczy rozkłąd itd to jakoś łatwiej samemu potem coś zmienić czy ustawić pewne elementy... Czy dużo zmienialiście względem projektu z Muratora? My wprowadziliśmy troche zmian (do części nie jestem przekonana)... pozdrawiamy Ania i Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts