Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana rodzaju stropu

avzi

Recommended Posts

Zastanawiam się nad zmianą rodzaju stropu z Terivy na ceramiczny, również gęstożebrowy. Mam 3 pytania:

- czy różnią się one zasadniczo ciężarem i/lub konstrukcją, aby trzeba było dokonywać przeliczeń konstrukcyjnych?

- jaka jest różnica w koszcie obu rodzajów stropów?

- czy stropy te mają tę samą grubość i właściwości akustyczne?

Jeśli to ma znaczenie dodam, że będę budować z ceramiki, ściany trójwarstwowe, warstwa nośna z pustaków U 25cm.

Ja mam w projekcie strop monolityczny, za zgodą projektanta zmieniłem na terivę (przy rozpiętościach u mnie do 4,5m nie trzeba było robić obliczeń).

Teraz zdecydowałem się na strop z porothermu, gdyż cena jest niższa od terivy, a zaletą tego stropu jest lepsza akustyczność, mniejszy ciężar, mniej wchodzi betonu. Sam montaż jest identyczny jak terivy, a z informacji które uzyskałem wynika, że ten strop jest lepszy.

Pozdrawiam

Avzi,

jeśli priorytetem jest cena, to podobno najtaniej wychodzą stropy płytowe typu Żerań (takie jak w blokach z płyty). Oszczędnośc polega nie tylko na materiale, ale również na robociznie. Ekipy budowlane chętnie z tego robią bo są najszybsze do montazu. I przy okazji schodza z ceną. Ja z tego typu zrezygnowalem, bo nie chcę miec pekniec na styku plyt, jakkolwiek producent zapewnia, że uzywa sie jakiegos tam klawiszowania, ktore to wyklucza :wink:

Pozdrawiam

Sergio

Sergio,

Oczywiście cena nie jest dla mnie głównym kryterium wyboru stropu. Na pewno nie zastosuję Żerania. Myślę wręcz o zastosowaniu droższego, ale podobno lepszego materiału, czyli ceramiki zamiast żużlobetonu. Chciałem po prostu poznać(i poznałem) różnice pomiędzy tymi stropami twiące w kosztach i we właściwościach technicznych. Za wszystkie rady bardzo dziękuję.

Avzi,

śledzę z zainteresowaniem Twój wątek, ponieważ sam się zastanawiam nad wyborem rodzaju stropu. Najbliżej mi w tej chwili do stropu żelbetowego wylewanego. Znajomi, którzy zdecydowali się na terivę i jej podobne stropy twierdzą, że:

1) w pewnym rodzaju oświetlenia wyłazi im spod tynku każdy pustak z osobna. W przypadku tych stropów wskazane jest później położenie płyty KG na suficie lub sufit podwieszany.

2) rzadko się zdarza, że przez taki strop trzeba się przebić z jakąś rurą o któej się zapomniało lub nieprzewidziało. I wtedy w stropie od dołu powstaje krater.

Zobaczymy może ktoś inni jeszcze napisze o swoich doświadczeniach.

Tymczasem pozdrawiam

Sergio

Ja sie właśnie na żerań zdecydowałem zamiast projektowanego z Terrivy.

- Taniej, a przede wszystkim szybko, brak stemplowania, nie trzeba czekać aż wyschnie, no i wytrzymałość co najmniej 450kg/m2, jak trzeba to i 1000/m2.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Pepe dnia 2003-04-10 22:45 ]

Położyłam strop z płyt strunowych betonowych - podobne do płyt żerańskich - dlaczego wszyscy są tak bardzo przeciwni takim stropom . Mają ugięcie do góry ,podobno, jak zapewnia producent , nie klawiszuja , o żużlobetonie nie ma mowy , są na CEM I 40 . To wszystko dowiedziałam się przed zakupem - położyłam go w 1 dzień. Teraz jestem przed wyborem stropu nad parterem - i , powiedzcie , co jest gorszego w tych płytach -w projekcie miałam Porotherm. Pozdtawiam Marzena

Marzenko,

producent każdego materiału zapewnia, że jest bez wad. Wcale się nie dziwię, że Ciebie producent płyt zapewnia, że nie klawiszują. Chciałbym usłyszeć na forum posiadacza takiego stropu od 2-5 lat, który by powiedział, że tak rzeczywiście jest. Jest taki ?

Gdyby był taki co ma Żerania i mu klawiszuje i nie boi się tego powiedzieć publicznie to też chętnie tego posłucham.

Pozdrawiam

Sergio

"Ja z tego typu zrezygnowalem, bo nie chcę miec pekniec na styku plyt, jakkolwiek producent zapewnia, że uzywa sie jakiegos tam klawiszowania, ktore to wyklucza"

Sergio, co za głupoty wypisujesz, który producent Ci cos takiego powiedział ???

Mieszkam w bloku z płyt żerańskich, widać dokładnie układ wszystkich płyt na suficie, spomiędzy niektórych łączeń w trakcie silnych wiatrów, gdy budynek się rusza, sypie się wręcz piach z cementem; próbowaliśmy je uszczelniać pianką, nic nie dało. W dodatku wiercenie w takim stropie to koszmar, powieszenie choćby lampy jest problemem.

Cytat ze strony:

"Obrzeże podłużne pozwala na eliminację "klawiszowania" poprzez wykonanie zbrojenia podporowego oraz monoloityczne zespolenie płyt betonem w złączu"

a teraz porównaj to co Ty napisałeś i sam zobacz, co to za bzdura.

Domagasz się grzeczności??? To najpierw sam bądź grzeczny dla innych, ja tylko odpisuję Ci Twoim sposobem pisania :smile:

Arsen,

1)tak dalece zaślepia Cię niezasłużona niechęć do mnie, że Ci zdolność logicznego myślenia odjęło. Piszesz, że uzywa sie JAKIEGOŚ tam klawiszowania, co potwierdza, że nie rozumiesz co to słowo oznacza. Więc Ci wyjaśniam: Klawiszowanie to pękanie a nie metoda jego zapobiegania. Nie wiem, czy trud wyjaśniania wobec tak ograniczonego umysłu nie jest beznadziejny. Ale podjąłem go, żeby post nie był całkowicie oderwany od tematu wątku.

2)A teraz druga sprawa. Kilka osób na forum podjęło trud sprowadzenia mnie na drogę życzliwego podejścia do innych forumowiczów. Ja naukę przyjąłem i staram się, ale Ty marnujesz ich i mój wysiłek. Apeluję, żebyś tego nie robił. Jeśli czujesz się na siłach, żeby się ze mną zmierzyć w słownej potyczce to proszę bardzo, ale na Privie, bo nie po to walczyłem aby rozmowy na wątkach były merytoryczne, żeby jakiś pajac to marnował.

Przepraszam innych forumowiczów za tego osobistego posta ale zostałem sprowokowany. Zapewniam, że to co napisałem to nie wszystko co potrafię w dziedzinie niekonstruktywnej krytyki.

Pozdrawiam Wszystkich za wyjątkiem Arsena.