Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szafa ścienna w przedpokoju - dokończenie montażu i obudowa

terazja

Recommended Posts

Dzień dobry:)

Mam taką sprawę.Ponieważ tak się złożyło, że muszę sama dokończyć szafę ścienną chciałabym wiedzieć:

1)jak mocować szafę we wnęce (po obu bokach są szczeliny między ścianą a ścianą szafy, gdyż szafa została zmontowana i wstawiona do środka)

Czy lepiej wypełnić szczeliny pianką poliuretanową czy wymierzyć bloczki z drewna i umocować po bokach, po to, aby szafa była stabilna?

2)o czym należy pamiętać przy tej pracy? Muszę dokupić drzwi, zawiasy, półki, kołki do półek, drążek chyba jest

powinnam mieć wiertarkę, z kilkoma rodzajami wierteł do drewna

oraz listwy do zabudowy od strony zewnętrznej. No i te nieszczęsne klocki aby byla stabilna (na boki i być moze na podstawę szafy).

3)gdzie najlepiej załatwiać takie listwy w Warszawie? Jak szacowac koszty? Jakie markety budowlane polecacie i jak wyglądają koszty transportu?

4)Jak mocować te listwy: jakie wkręty?

5) czy możecie polecić jakiś podręcznik albo podesłac linka do strony?

Myœlę, ze odstęp między œcianš szafy a œcianš wnęki jest ok.5cm,

ale muszę to jeszcze dokladnie wymierzyć, bo ta wnęka chyba nie jest idealnie równoległa jesli chodzi o œciany :( (tzn.szerokoœć wnęki moze być minimalnie inna tam gdzie plecy i z przodu). No i sprawa dotyczy 2 szaf - jedna wšska i druga szeroka. (w Tej węższej juz widze, ze drzwi szorujš po podlodze, więc z tym tez coœ trzeba zrobić).

Podejrzewam że sama sobie nie poradzisz , wykonawca jak nic spier.. robote i uciekł z miejsca przestepstwa :) Diagnoza, zły pomiar wneki oczywiscie mozna to naprawic , trzeba dokładnie zmierzyc szer. szpar jezeli jest to 5cm. to z kazdej strony szafy docioł bym płyte wiórowa o gr. 2,5 cm na taka sama gł jak bok szafy można tez dac np. dwa pasy z z płyty od frontu szafy i z tyłu i przykrecic je na wkrety do boku szafy .Ten dystans bedzie trzeba przykryc listwa maskujaca od frontu raczej w kolorze drzwi mocujac ja do boku szafy na kołki i klej.Teraz pomiar drzwi mierzysz wneke powiecmy ze wneka ma np. 80 cm szer. dzielisz ja na pól i zkazdej połowy odejmujesz 0,4 mm czyli bedzie to wymiar 39,6 oczywiscie juz po oklejeniu na gotowo , zamawiasz zawiasy np.Blum nie wiem jaka jest wysokosc szafy ale juz powyzej 1,50 stosuje sie trzy zawiasy ,nie zapomnij o nawierceniu otworów pod puszki.Teraz półki jezeli jest dł w swietle wneki 76,4 to półki robisz o milimetr krótsze , a teraz montaz pólek mam nadzieje że masz porobione otwory pod podpórki do półki jezeli tak nabijasz podpórki i wsuwasz półki .Co do drązka nie musisz nic wierci w bokach mozna dokupic takie uchwyty do drazka wystarczy je przykrecic do boku na jeden wkret wyglada to miej wiecej tak

http://img478.imageshack.us/img478/6521/obraz423go9.th.jpg

Jak widzisz nie jest to takie proste i radze skozystac z usługi jakiegos stolarza i z nim ustalic cene za towar i usługe ,pewnie wyjdzie Cie taniej niz bawic sie samemu nie wiedząc co i jak kupic ....

pozdrowionka :)

oo dzięki:) Ja już półki kiedyœ samodzielnie w szafie montowałam i wiercilam przedtem otwory i kupowalam sama kołki - tu otwory na szczęœcie sš:)

Te szafy byly kupione w takim wymiarze, bo akurat można bylo kupić takie dwie prawie pasujšce już gotowe, więc liczę na to, ze z montażem tego co w œrodku jakoœ sobie poradzę, tylko ta obudowa :(

Wiem, że mogę sobie nie poradzić z obudowš, ale muszę walczyć, skoro poprzednia ekipa okazała się lewa...Mam tylko wštpliwoœci czy dam radę fizycznie (bo chucherko ze mnie) i muszę sprawdzić, czy drzwi nie będš szorowały po parkiecie, zanim zamontuję zawiasy.

Dzięki jeszcze raz:)