Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przesadzić 3-metrowego dęba ?!

nurni

Recommended Posts

...o w morde!

A jakby tak koparką, potem w dół dobrej ziemi trochę, potem rurę drenarską w geowłókninie i podlewać, podlewać itd.?

Raczej przegrana sprawa :(

Dąb ma (o ile wiem - nie jestem lesnikiem), korzeń głowny o długości porównywalnej z jego wysokością nad ziemią, a jego ucięcie to koniec drzewka.

Próbowałem z 5 metrowym swierkiem .

Sporo to kosztowało, a jednak zakończyło sie klęską.

A doradzali mi specjaliści i przeprowadzka trwała ponad rok!

Przesadziłem 5m jesiona i dęba,jesion wykopałem na trzy sztychy,dąb kopanie na 180 cm koło korzenia i się korzeń skończył a już miałem dość.Głębokość zależy od warunków wodnych,jak woda wysoko to korzeń płycej.jesion żyje a dąb nie ale zmarł śmiercią tragiczną ,przywaliło go drzewo w lesie.

:o :o , jakieś pietnaście lat temu przesadzałem 4 dęby które miały około 180-230 cm, na zasadzie jak się przyjmą to będą, :lol: :wink: , no i wszystkie się przyjęły, :evil: tylko chłopi sobie ścinali zakret no i jednego ciągle rozjezdżali i ścinali, i dalej rośnie krzaczek dębowy :wink: , jednego kiedyś ktoś ściął i padł.

Napewno nie kopalem głeboko, za leniwy chyba jestem :wink: , były to samosiewki sadziłem na glebie lekko gliniastej, nie dbałem i nie podlewałem. Także da się, dwa są piękne do tej pory.

O dla uzupelnienia, przypomniałem sobie :-? , że jak budowlai szkołę obok to posadzili kilkanaście może i kilkadziesiąt dębów takich około 3-4 m, i chyba wszystkie się przyjęły.

:lol:

Wszystko mozna tylko się trzeba na tym znać i wiedzieć jak to można (lub nie można) zrobić .

Dęby tej wysokości najlepiej się przyjmują z donic - czyli z bryłą korzeniową . Przesadzanie tak dużego drzewa jest bardzo ryzykowne ponieważ dąb w trakcie przesadzania traci z regóły większość systemu korzeniowego . Jężeli musimy już przesadzić tak duże drzewo to powinniśmy przesadzić je z jak największą bryłą korzeniową nie zapominając o tym , że dąb ma także mocny korzeń palowy i powinno go zostać jak najwięcej . Dlatego sugeruje przesadzić go za pomocą koparki . A operatora uczulić aby ostrożnie nią się posługiwał . Wskazane jest także na nowym miejscu założyć dreny umożliwiające podlewanie po posadzeniu . Należy to czynić przez minimum dwa lata . Dzienna dawka wody pod tak duże drzewo to około 200 litrów (w takie lato jak w tym roku)- beczka . No chyba że po posadzeniu będą padały ulewne dzeszcze od wiosny do późnej jesieni . Poza tym należy się nastawić na to , iż dąb po takim zabiegu nie będzie przyrastał na wysokość przez mimimum 5 lat ponieważ w tym czasie będzie odbudowywał system korzeniowy . Przesadzamy najlepiej zaraz po zejściu śniegu z pola , lub w listopadzie . Spełnienie tych wszystkich warunków zwiększa zdecydowanie szanse na przeżyciew drzewa . Osobiście bym tego nie czynił bo to drogi i żmudny zabieg nie dający pewności czy się uda .

Kuna - leśnik

A przez te pięć lat sadzonka 2/0 lub 3/0 bez zbędnej fatygi urośnie do 3 m

Mirku - tylko ludzie są często bardzo niecierpliwi. Swego czasu jak mieslismy jeszcze zadrzewieniówkę na szkółce to przyjeżdzali ludzie na wiosnę kupowali drzewka takie ok 2,5m i sadzili na działkach letniskowych (najczęściej piaseczki). Jak wiesz takie "drzewka" mają dość mocno zredukowany system korzeniowy i wymaga dość dobrego nawodnienia do czasu odbudowy korzeni do potrzeb. Jednak Duża część ludzi się tym nie martwi i za rok wracają by "wymienić" praktycznie wszystko na nowe. Co ciekawe najwytrwalsi robili tak przez kilka lat i dopiero po takim czasie decydowali się na 2-3 latki. Wydaje mi się, że szybkie życie zaczyna się coraz bardziej przekłądać na ogrody - byle szybko byle był efekt...

Pozdrawiam