ravsky 12.09.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Witam, mam pytanie jak w temacie- jak obliczyć moc, którą należy zamówić z ZE? z góry dzięki, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wcich 12.09.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Dla typowego budynku mieszkalnego ZE przyjmują 15 kW przyłączeniowej i 6 kW umownej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.09.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2006 Witam. Podałe za dużo danych, aż komputer sie grzeje przy obliczeniach. Jak skończy, to podam ci wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravsky 13.09.2006 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 chodzi o domek jednorodzinny. nie podalem danych bo interesuje mnie ogólna informacja - czy sumuje się moc z urządzen używanych w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evva 13.09.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 U mnie przy domu do 120 mkw bez podłogówki i płyty elektrycznej dają minimum 10 KW. W przypadku elektrycznych bajerów i większego domu oczywiście więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 13.09.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Sumujesz moc wszystkich urzadzeń elektrycznych i mnozysz przez współczynnik jednoczesności (tu może pokręciłem nazwę), który mówi o prawdopodobieństwie jednoczesnej pracy liczonych urzadzeń a więc jest on mniejszy od 1 i jak dobrze pamietam to przyjmuje się 0,6. Wartość tego współczynnika może skoryguje ktos kto jest na bierząco w elektryce albo sam możesz sobie go określić w końcu to twój dom i ty wiesz najlepiej kiedy z czego korzystasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 13.09.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Witam. Bilans mocy masz zrobiony w projekcie budowlanym w części elektrycznej i na tej podstawie możesz określić moc przyłączeniową. Z takiego bilansu mocy w przeciętnym domu wychodzi:-12,5 kVA jeśli nie będziesz grzała wody podgrzewaczem przepływowym.-30kVA jeśli taki podgrzewacz jest przewidziany.Do tego trzeba by było jeszcze doliczyć moc ogrzewania elektrycznego jeśli było by przewidziane. Moce ,które podałem to minimum i nie jest zabronione przyjmowanie wyższych wartości. PS. Nie ma takiej metody aby sumować wszystkie odbiorniki i mnożyć przez 0,6.I mimo istnienia wielu metod wyliczania zapotrzebowania na moc to nigdy i tak nie osiąga się 100% satysfakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravsky 13.09.2006 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 dziękuję uprzejmie i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 14.09.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Z takiego bilansu mocy w przeciętnym domu wychodzi: -12,5 kVA jeśli nie będziesz grzała wody podgrzewaczem przepływowym. -30kVA jeśli taki podgrzewacz jest przewidziany ..... A tak z ciekawości to w przecietnym domu jest kuchenka gazowa czy elektryczna a zasobnik na ciepłą wodę elektryczny czy współpracujący z piecem na gaz, olej itd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 14.09.2006 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Witam. Czsy gdy dzielono ludzi na korzystających z kuchenek gazwyc i nie korzystających z nich odeszły jużdo historii. Dziś każdy powinien mieć swobodn wybó więc zakłada się w każdym domu kuchenkę elektrcznąJeśli w domu masz zainstalowany gaz to raczej nim będziesz podgrzewał wodę więc nie ma potrzeby przewymiarowywać intalacji aby można było instalować duże przepływowe podgrzewacze wody. Jak gazu brak trzeba założyć ,że taki podgzewacz będzie. Zasobnikowe podgrzewacze wody ne odgrywają istotnej roli w bilansie mocy i traktuje się je jako odbiorniki pozostałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 15.09.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 No dobra marcin714 skoro jesteś taki uparty to proponuję trochę poszerzyć wiedzę:http://www.e-instalacje.pl/946_50.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 15.09.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Witam. Mam nadzieję ,że nikogo nie obrażę tym co powiem ale powiem to. Takie strony internetowe, różne czasopisma i gazetki nie do końca związane z branżą są dobre i raczej są kierowane do amatorów gdyż świat przedstawiają w wielkim uproszczeniu aby łatwo to zrozumieć. Profesjonaliści chodzą do odpowiednich szkół , korzystają z norm technicznych, literatury fachowej. Stąd takie rozbieżności. to tak jak z tym ,że na wydziałach budownictwa odradza się czytania i wykorzystania wiedzy pochodzącej z muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 15.09.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Zastanawiajace jest co taki profesjonalista (zrozumiałem że za takiego sie uważasz) robi na takim amatorskim forum gdyż powinien czytać tylko fachową literaturę i normy. Zapomniałeś jeszcze dodać że profesjonaliści udzielają profesjonalnych odpowiedzi a więc podchodzą indywidualnie do każdego przypadku a stwierdzenie "w przecietnym" jest amatorskie.Z wielu watków tego forum wynika, że forumowicze kazali robić ekipom tak jak było to zaprezenowane m.in w muratorze i jakoś nikt nie narzeka ale to są w większości amatorzy. Profesjonalizm to nie tylko ilość wzorów i regułek wbitych do głowy na wykładach na uczelniach podległych profesjonalnemu ministrowi tylko wiedza poparta doświadczeniem. EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 15.09.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 To proste. Jestem tu by wymieniać poglądy z innymi profesjonalistami i czasem w miarę możliwości doradzić coś i odpowiedzieć na pytanie od nieprofesjonalistów. Na tym forum jest wielu profesjonalistów w różnych dziedzinach i wielu pytających. Często profesjonalista w jednej dziedzinie pyta innych profesjonalistów o tematy na których się nie zna. Normalna zasada forum dyskusyjnego. W dzisiejszych czasch wiele się pisze i publikuje szczególnie w sieci ale nie zawsze jest to merytorycznie uzasadnione. Pisać może każdy a od czytającego zależy czy ma to dla niego jakąś wartość czy nie. Jeszcze raz powtarzam. Nie ma takiej metody aby dodać do siebie moce zn. urządzeń posiadanych w domu i mnożeniu przez 0,5 - 0,6Zdecydowanie 10 kW jest wartością niewłaściwą. Ten twój doradca też jakoś mówi o przeciętnym domu a nie o twoim. Ja odesłałem autorkę do projektu ,a z braku jakichkolwiek innych danych podałem wartości standardowe. Więc może wypowiadaj się raczej w tematach na których się znasz i nie ucz mnie jak się dokonuje bilansu mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts