Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podloga z Barlinka

Recommended Posts

Mamy ją obecnie w mieszkaniu - dokładnie od 4 lat.

Kładłem sam więc ma kilka niedoróbek - rozeszła się w kilku miejscach. Ale poza tym jestem zadowolony. Chcociaż musze przyznac że po roku uzytkowania miałem dylemat czy jej nie przecyklinowac delikatnie i nie pomalować jak należy - powłoka lakierowa jest trochę cienka. Poza tym uszczelniłoby to połączenia między deskami - na niektórych widać ślady jak podeszła woda która np. wylała się z kwiatka.

Obecnie już machnąłem ręką na to - i tak wygląda lepiej niż niejeden parkiet u znajomych (ma mniej szpar :smile:)

Kładłem "pływająco" na piance 3 mm. Mam porównanie bo w jednym pokoju został stary parkiet i na to poszła pianka + panele i jest zdecydowanie głośniej tam gdzie są panele.

Generalnie jestem zadowolony - ważne by była równa podłoga - ja miałem "dół" na środku pokoju taki że wyszło sporo zaprawy by go wyrównać - i na tej płaskiej powierzchni podłoga leży super. Jednaj w przjściu między pokojem a przedkokojem nie sprawdziłem i mam tam "dołek" - no i na początku podłoga trzeszcała niemiełosiernie (a było to w wejściu do pokoju dziecka więc skradanie się było mocno utrudnione :wink: ).

Teraz juz jest w porządku.

Pozdrawiam

[ Ta wiadomość była edytowana przez: RYDZU dnia 2003-04-04 14:33 ]

Mam w pokoju polozona deske od roku

tylko w jedny - i cale szczescie

nigdy wiecej szkoda kasy efekt wizualny jak zwykle panel no moze w dotyku troszke lepiej

Nastepnym razem poloze drewno lub panele zadnych wymyslow

deska barlinecka ma tyle wspolnego z prawdziwym parkietem co ekologiczna skora z prawdziwa

czesc,

w mieszkaniu w ktorym mieszkalem z zona i maluchem przez 1 rok, w kuchni i przedpokoju byla polozona barlinecka - zadne odpady, tylko niby wartosciowy pordukt. Nadmienie, ze mi do glowy by nie przyszlo aby takowa klasc wlasnie w tych miejscach, ale bylo to mieszkanie wynajmowane i byl to pomysl (oj, bardzo chybiony) wlasciciela. aby tej 'wspanialej inwestycji' na szwank nie narazac, polozylismy na tych panelach wykladzine na gumce i cieszylismy sie ze nie musimy drzec o barlinecka....

otoz po roku normalnego uzytowania, w momencie gdy sie rozstawailsmy z mieszkaniem, wlasciciel wypatrzyl (patrzac pod katem na panele) mnostwo odksztalcen od nog krzesel i przyznam ze ja tez bylem zszokowany!!! dodam, ze zadnych potancowek, skakania po krazeslach (plastikowych zrzesta) nie bylo! ja waze 80 kilo, zona.... o wiele mniej, dziecko mlotkiem na pewno w panele (pod wykladzina) nie walilo, wiec wnioski pozostawiam Wam do wysnucia samemu...

dodam, ze mialem z powodu tej cholernej podlogi duzo nieprzyjemnosci i zle reaguje na tego typu rozwiazanie.

na jej obrone moge jedynie powiedziec, ze po prstu kompletnie nie nadaje sie na powierzchnie gdzie jest wiekszy ruch - moze w salonie w ktorym chodzi sie tylko w miekkich papciach i nie stawia sie zadnych przedmiotw (?!) spelnila by sie bardziej...

• 4 years później...
A ja mam Barlinka, ale litą deskę 28 mm- 40m2. Od lat 4. Położona przez stolarza fachowca. Nic się nie rozeszło, ani jednej szczelinki. Wygląda super. A prawdziwa decha w porównaniu z taką pseudo-dechą ma tą zaletę, że można ją przecyklinować, pomalować i jest jak nowa. Jedyna wadą jest to, że ciemnieje i jak coś na niej postoi dłużej to jest ślad (który zresztą z biegiem czasu, po przestawieniu zanika).

Mam w pokoju polozona deske od roku

tylko w jedny - i cale szczescie

nigdy wiecej szkoda kasy efekt wizualny jak zwykle panel no moze w dotyku troszke lepiej

Nastepnym razem poloze drewno lub panele zadnych wymyslow

deska barlinecka ma tyle wspolnego z prawdziwym parkietem co ekologiczna skora z prawdziwa

JESTEM PEWNY ŻE PANOWIE "GOŚCIE" uprawiają tak zwany MARKIETING SZEMRANY a forum Muratora doskonale się do tego nadaje. Tylu użytkowników i jak ktoś szuka podłogi i wpisze w szukaj barlinek to w każdym temacie trafi na ŻYCZLIWEGO GOŚCIA który odradzi tą "wstrętną" deskę, a ja jakoś GOŚCIOM nie wierzę

no to ja pod własnym nickiem się wypowiem nt. Barlinka:

mam, bo mój brat kiedyś tam pracował i okazyjnie nabyłem produkt barlinkowski. Mieliśmy z żoną obiekcje, bo planowane były deski. Ale oszczędności były ważne i na piętro poszedł barlinek.

Żałuję tej decyzji - mogłem to bratu zostawić, niechby sobie sprzedał. Ja dołożyłbym trochę do deski dębowej i miał prawdziwą podłogę a nie g..o na trocinach.

Dobrze, że na dole mam przyzwoitre drewno.

Odradzam Barlinek i inne tego typu technologie. Jak ktoś chce mieć tanio, to nich sobie lepiej zwykły panel kupi.

Co decha to decha, a nie imitacje dechy. Ważne też jest położenie. Ja mam litą deskę barlinecką położoną fachowo. Mimo 4 lat nie ma ani jednej szparki. Ale widziałam już tak położone, że zgroza. Napchane szpachli, a i tak szpary wychodzą. Nie ma reguły. Z różnych lokalnych tartaków też różnie wychodzi. Moja koleżanka kupiła deski w 2 ratach. Cena nie odbiegała od litej barlineckiej. Mówiła, że pierwsza była w miarę OK, ale druga jakaś niedosuszona. Po miesiącu powyłaziły szpary na 0,5 cm.