Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jesienne piękności

ewa

Recommended Posts

Mam skalniak który większą część roku wygląda bardzo ładnie. Praktycznie zawsze coś kwitnie. Ale jesienią przydałoby się coś więcej dla urozmaicenia kolorystyki. Poza tym czeka mnie przeróbka kwiatowej części ogrodu w przyszłym roku więc już teraz zbieram pomysły.

Jakie znacie rośliny które wyglądają najładniej jesienią?? Mam na myśli kwiaty i krzewy. Najlepiej wieloletnie.

Rozchodniki wysokie, które zaczynają kwitnienie we wrześniu :D, ale ich liście zdobią już od wczesnego lata.Najpierw są małe, wiosenne pączki liściowe od zieleni do rezedy, aż po kremowo-żółte.

http://images2.fotosik.pl/161/a234414bfcf04410.jpg

http://images2.fotosik.pl/161/d4b8a5f963d17760.jpg

A potem strzelają w górę, tworząc kwiatostany. tu na zdjęciu odmiana płożąca- karminowa:

http://images4.fotosik.pl/125/464545b2c08fa40a.jpg

Odmiany mają kolorowe kwiaty-baldachy , które zostają na zimę. Ale jak widać teraz rozkwitła tylko różowa część sedum.

http://images1.fotosik.pl/170/0f0b98d3ba531501.jpg

Dorastają do 40-70cm i faktycznie wyglądają świetnie nawet w śniegu.

Zrobię fotki i wrzucę Ci.

Jej, ładny , słoneczny dzień dziś wstał, choć chłód grobowy już bije od ziemi :D

A pamiętacie jeszcze o marcinkach - to fachowo astry nowobelgijskie. Slicznoœci niebieskie, fioletowe gwiazdeczki. Sš odmiany wieloletnie i jednoroczne sš wysokie i niskie. A i nie zapominajcie o chryzantemach.

Potem œlicznoœci zółty topinambur czy nawłoć kanadyjska. Niby chwasty a jakie piękne i kwitnš aż do mrozów.

Wsadziałam na " grobowiec" czyli zastany skalniaczek,( a raczej kupę ziemi z cebulowymi i kłaczowymi) różę płożącą i miniaturową kalinę koralową. Ale ta kalina jest TAK niska, że po drugim sezonie, niemal po omacku trzeba jej szukać, wśród wąskich liści irysów :o

Ma już przebarwione purpurą liście ok. 5cm średnicy, ale ani kwiatów, ani korali. Czy mam jej podciąc korzenie, czy jeszcze poczekać?

Wsadziałam na " grobowiec" czyli zastany skalniaczek,( a raczej kupę ziemi z cebulowymi i kłaczowymi) różę płożącą i miniaturową kalinę koralową. Ale ta kalina jest TAK niska, że po drugim sezonie, niemal po omacku trzeba jej szukać, wśród wąskich liści irysów :o

Ma już przebarwione purpurą liście ok. 5cm średnicy, ale ani kwiatów, ani korali. Czy mam jej podciąc korzenie, czy jeszcze poczekać?

Haniu ja bym czekała, może ma trudne warunki na tym 'grobowcu" i musi się przedrzeć przez coœ do lepszej ziemi wtedy może zacznie lepiej rosnšć więc po co jeszcze jš osłabiać.

A pamiętacie jeszcze o marcinkach - to fachowo astry nowobelgijskie. Slicznoœci niebieskie, fioletowe gwiazdeczki. Sš odmiany wieloletnie i jednoroczne sš wysokie i niskie. A i nie zapominajcie o chryzantemach.

Potem œlicznoœci zółty topinambur czy nawłoć kanadyjska. Niby chwasty a jakie piękne i kwitnš aż do mrozów.

Marcinków mam sporo. Uwielbiam niebieski kolor w ogrodzie :)

Chryzantemy niestety traktuję bardziej jako jednoroczne. A szkoda bo je bardzo lubię.

A topinambur i nawłoć to dla mnie nowości.

Mam za to cosik płożącego co się pięknie teraz przebarwia. Kiedyś posadziłam i sobie teraz krąży po moim przedogródku. :)

Postaram się znaleźć zdjęcie.

Mam skalniak który większą część roku wygląda bardzo ładnie. Praktycznie zawsze coś kwitnie. Ale jesienią przydałoby się coś więcej dla urozmaicenia kolorystyki. Poza tym czeka mnie przeróbka kwiatowej części ogrodu w przyszłym roku więc już teraz zbieram pomysły.

Jakie znacie rośliny które wyglądają najładniej jesienią?? Mam na myśli kwiaty i krzewy. Najlepiej wieloletnie.

A może pięciorniki krzewiaste. Są łatwe w uprawie i szybko rybsną. Właśnie teraz przeżywają pełnie kwitnienia. Ja mam u siebie żółtokwiatowego Goldstara i białokwiatową odmianę Tilford cream. Można z nich zrobić ładną kompozycję :lol:

Pozdrawiam

• 2 years później...

u mnie teraz najładniejsze - zdziwicie się trochę - nagietki :)

Mam od tego roku nową odmianę, pełne, baaaardzo duże kwiaty. Są niesamowite.

Większość nasion już porozdawałam, ale za rok możecie do mnie zapukać, prześlę w kopercie :)

Super wyglądają wokół perukowców - pomarańcz i purpura pięknie kontrastują.