tomeki 13.09.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Mam wylane ławy fundamentowe monolityczne w gruncie. Na to stawiają mi ścianę fundamentową - 3 rzędy bloczków. Potem izolacja. Pytanie - ile mam odczekać po wymurowaniu bloczków z zasypywaniem piachem fundamentów? Czy mam zacząć ściany zewnętrzne, a piach potem? Doradźcie. Ponadto - czy zagęszczać piach? - czy ubijać piach?- kiedy zagęścić czy ubijać, żeby nie rozsadziło ściany fundamentowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 13.09.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Myślę, że po paru dniach jak zaprawa przeschnie to możesz zasypywać. Powinno się piasek zagęszczać warstwami co jakiś czas. Myślę, że lepiej do zasypywania wziąść się przed murami. Łatwiej jest wtedy ten piasek tam wsypywać no i do murowania wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.09.2006 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Zagęszczać warstwami po 15-20 cm, jeśli grunt wewnątrz był zniszczony (uplastyczniony np. powodu opadów deszczu) to usunąć tę warstwę i dopiero zagęszczać. Przy obecnej temperaturze dwa dni powinny wystarczyć na związanie zaprawy - zasypywać najlepiej równoczesnieie z obu stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariku 17.04.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Geno, a jak długo czekać w przypadku ścian fundamentowych monolitycznych? Były zalewane w poniedziałek, w czwartek wykonawca chce rozszalować i w piątek/sobotę zasypywać. Pytaliśmy kierownika(niezależny od wykonawcy), mówi że można po 4 dniach ostrożnie warstwami po 20cm zagęszczać...Wiem, teoretycznie powinniśmy odczekać ze 2 tyg., ale w dzsiejszych realiach budowlanych... Jakie jest Twoje zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.04.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 nie wiem jakie jest zdanie Geno, ale moje jest takie, że możesz zaraz po rozszalowaniu zasypywać (oczywiściwe zagęszczać warstwami i po równo z obu stron)rozumiem, że ściana bez jakiś tam specjalnych izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 18.04.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 nie wiem jakie jest zdanie Geno, ale moje jest takie, że możesz zaraz po rozszalowaniu zasypywać (oczywiściwe zagęszczać warstwami i po równo z obu stron) rozumiem, że ściana bez jakiś tam specjalnych izolacji Jeśli ściany nie są wysokie to mam podobne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariku 18.04.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 no właśnie dość wysokie , od 0,5 nawet do 1,4m nad poziom ale beton był porządny (z certyfikatem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.04.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 to chyba wysokich ścian nie widziałaś/eś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariku 18.04.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 dzięki Barbossa, to brzmi jak pocieszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annkier 19.04.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Witajcie,zasypałm fundamenty piaskiem jesienia ub roku, nie ubijałam piasku skoczkiemCzy teraz mogę wylać na to chudy beton czy wczesniej ubić ten piasek skoczkiem, moj majster mówi ze teraz to juz nic nie da bo zageszczac trzeba warstwami w trakcie wysypywania piachu a do tej pory to on mi się sam uleżał, dodam że wczoraj robiłam przepusty no i ten piasek został trochę przekopany w celu ułozenia ruri co tu robic, beto jest juz zamówiony na 16 pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 19.04.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Witajcie, zasypałm fundamenty piaskiem jesienia ub roku, nie ubijałam piasku skoczkiem Czy teraz mogę wylać na to chudy beton czy wczesniej ubić ten piasek skoczkiem, moj majster mówi ze teraz to juz nic nie da bo zageszczac trzeba warstwami w trakcie wysypywania piachu a do tej pory to on mi się sam uleżał, dodam że wczoraj robiłam przepusty no i ten piasek został trochę przekopany w celu ułozenia rur i co tu robic, beto jest juz zamówiony na 16 pomocy Teraz już nie zrobisz nic ,może się ulezał a może nie. Dobrze jest jednak chcoiaż wierzchnią warstwę zageścić bo na pewno jest rozluźniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta13 03.04.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Witam,Czy fundamenty można zasypywać następnego dnia po zakończeniu ich murowania z bloczków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 06.04.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 ja zasypywałem po 3 dniach i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts