Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasypywanie fundamentów piaskiem - po jakim czasie można?

tomeki

Recommended Posts

Mam wylane ławy fundamentowe monolityczne w gruncie. Na to stawiają mi ścianę fundamentową - 3 rzędy bloczków. Potem izolacja.

Pytanie - ile mam odczekać po wymurowaniu bloczków z zasypywaniem piachem fundamentów? Czy mam zacząć ściany zewnętrzne, a piach potem? Doradźcie.

Ponadto

- czy zagęszczać piach?

- czy ubijać piach?

- kiedy zagęścić czy ubijać, żeby nie rozsadziło ściany fundamentowej?

Zagęszczać warstwami po 15-20 cm, jeśli grunt wewnątrz był zniszczony (uplastyczniony np. powodu opadów deszczu) to usunąć tę warstwę i dopiero zagęszczać. Przy obecnej temperaturze dwa dni powinny wystarczyć na związanie zaprawy - zasypywać najlepiej równoczesnieie z obu stron.

• 7 months później...

Geno, a jak długo czekać w przypadku ścian fundamentowych monolitycznych? Były zalewane w poniedziałek, w czwartek wykonawca chce rozszalować i w piątek/sobotę zasypywać. Pytaliśmy kierownika(niezależny od wykonawcy), mówi że można po 4 dniach ostrożnie warstwami po 20cm zagęszczać...Wiem, teoretycznie powinniśmy odczekać ze 2 tyg., ale w dzsiejszych realiach budowlanych...

Jakie jest Twoje zdanie?

nie wiem jakie jest zdanie Geno, ale moje jest takie, że możesz zaraz po rozszalowaniu zasypywać (oczywiściwe zagęszczać warstwami i po równo z obu stron)

rozumiem, że ściana bez jakiś tam specjalnych izolacji

Jeśli ściany nie są wysokie to mam podobne zdanie.

Witajcie,

zasypałm fundamenty piaskiem jesienia ub roku, nie ubijałam piasku skoczkiem

Czy teraz mogę wylać na to chudy beton czy wczesniej ubić ten piasek skoczkiem, moj majster mówi ze teraz to juz nic nie da bo zageszczac trzeba warstwami w trakcie wysypywania piachu a do tej pory to on mi się sam uleżał, dodam że wczoraj robiłam przepusty no i ten piasek został trochę przekopany w celu ułozenia rur

i co tu robic, beto jest juz zamówiony na 16

pomocy

Witajcie,

zasypałm fundamenty piaskiem jesienia ub roku, nie ubijałam piasku skoczkiem

Czy teraz mogę wylać na to chudy beton czy wczesniej ubić ten piasek skoczkiem, moj majster mówi ze teraz to juz nic nie da bo zageszczac trzeba warstwami w trakcie wysypywania piachu a do tej pory to on mi się sam uleżał, dodam że wczoraj robiłam przepusty no i ten piasek został trochę przekopany w celu ułozenia rur

i co tu robic, beto jest juz zamówiony na 16

pomocy

Teraz już nie zrobisz nic ,może się ulezał a może nie. Dobrze jest jednak chcoiaż wierzchnią warstwę zageścić bo na pewno jest rozluźniona.

• 6 years później...