Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylewka 8 cm

xrobertx

Recommended Posts

Nie przesadzacie trochę???

To styropian teraz ogrzewa podłogę, a 16cm styropianu ma zapewnić ciepłą podłogę?

Podłoga, szczególnie na gruncie jest taką przegrodą, gdzie po "drugiej stronie" praktycznie nie ma ryzyka wysąpienia temperatur ujemnych, a praktycznie przez cały rok utrzymuje się temperatura w okolicach 7-10 st.C...

Po co więc "uzbrajać" podłogę tak jak ścianę przygotowywaną na 30-sto stopniowe mrozy? Czy skórka będzie warta wyprawki?

Styropian nie ogrzewa tylko izoluje. Jeśli pod podłogą jest +7 stopni, to bez styropianu podłoga wychładza pomieszczenia całą swoją powierzchnią.

Teraz mieszkam w starym parterowym domu, który ma nieocieploną podłogę. Mimo, że ściany są ocieplone, to w zimie w mroźne dni, przez noc temperatura w domu potrafi spaść o 8-10 stopni (gdy się nie pali w piecu).

Gdzieś czytałem, że w dobrze ocieplonym domu w zimie temperatura nie powinna spaść więcej niż o 1-2 stopnie na dobę.

Podglądam ostatnio posty tego tematu i łapię się za głowę czemu tej mój chol...... zaplanował na podłogówkę 12cm i tak mi zrobili co gorsza schody. Nadbitka drewniana pójdzie max 3cm Jak ja mam położyć tą podłogówkę !!!!!! Czy się zmieszczę w 15 cm ? Pod spodem mam piwnicę

:( Może mnie ktoś uspokoi :evil: bo mnie zaraz trafi

Powiedzcie to ile tego ma prawidłowo być 10cm styro ...ile ma ten system ..a ile wylewka ???

Czy mróz...tego jeszcze nie wiem ....tak daleko jeszcze nie zabrnełam :lol:

Ale piwniczka ocieplona 10 cm styro (ściany podłoga dopiero się robi )pół piwnicy w ziemi a tam gdzie leci podłogówka większość wystaje z gruntu (dom na skarpie)

Mam identyczną sytuację - podobny budynek i 12 cm na wykończoną podłogę w ogrzewaniem. Czy zamierzasz ogrzewać też piwnice ??