Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Pelikana

giza25

Recommended Posts

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj!

Widzę, że udało Wam się zakończyć budowlankę na ten rok. Gratuluję!!

U nas dzisiaj zalaliśmy strop. Pogoda dopisała, tylko o to się modliłam. Teraz to już z górki. Zamierzamy zakończyć budowanie z dachem - czyli stan surowy otwarty. Murarze mają 3 tygodnie potem wchodzi facet od dachu. Roboty mamy do grudnia :p . Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
nie nie znam, powiedz mi - bo ja tu jestem nabytek - przyszłam z Piotrkowa za ślubnym męzusiem. I naprawdę tylu jest budujących w Piotrkowie - ja jakoś na nich trafić nie mogę. A co do Barkowic Mokrych to mam tam rodzinę - mieszkają tuż koło straży - remizy (za jak jedzie się nad Zalew) - taka wielka czerwona chata ;-) Pozdrawiam

W taki razie ja do Ciebie trafiłam :)

Tylko czemu dopiero teraz zauważyłam Wasz dziennik, tego nie wiem :oops:

Ładna chatka się zapowiada!

Trzymam kciuki i życzę powodzenia w budowaniu, sprzątaniu, kupowaniu, zamawianiu, wykańczaniu...itd :D 8)

• 2 weeks później...

Dzięki Dziewczyny za życzenia i nie tylko te Noworoczne.

Ja też Wam wszystkim Drodzy Forumowicze życzę wszystkiego najlepszego, wytrwałości w dążeniach, przyjaznych wiatrów i wielu trafnych decyzji w swoich realizacjach. Oby ten rok należał do najlepszych ze wszystkich poprzednich i obyśmy się powprowadzali do naszych domków własnie w tym 2007 roku - w końcu ma szczęśliwą 7 w sobie!

I oczywiście oby nasze dzienniki były tak barwne jak teraz albo może i lepiej. Powodzenia!

Dziękuję za "komplement" w imieniu moich kominów :D Ale tak poważnie to cegłę kupiłam w hurtowni, ale mam tu przed sobą ulotkę producenta i już podaje namiary:

LC EkoKLINKIER

Lubelski Węgiel "Bogdanka" S.A.

Bogdanka; 21-013 Puchaczów

Biuro Obsługi Klienta - tel. (081) 462-54-32

http://www.ekoklinkier.pl

mój kolor to : carmel melanż

na te trzy kominy wyszła mi paleta cegły - 420 szt. (no sorki 2 zostały :) ), a sztuka kosztowała 1,98 zł. z vatem.

Pozdrawiam Iza

• 2 weeks później...
Cześć GIZA25 właśnie przeglądałem wraz z żonką twój dziennik i na 99% wybierzemy ten projekt zamierzamy zacząć budowę na wiosnę ale projekt musimy wybrać do końca stycznia chciałbym cię prosić o przesłanie mapki z wymiarami wszystkich pomieszczeń przedewszystkim chodzi mi o długość i szerokość kuchni i salonu oraz łazienki na parterze oto mój adres [email protected] z góry dziękuje i życze powodzenia w dalszym etapie budowy Ernst

• 2 weeks później...

Moja siostro. Czemu zaniedbujesz się z pisaniem dziennika i wklejaniem zdjęć?Co prawda prace nie posuwaja się teraz zbytnio na przód ale coś napisać trzeba.

A może tak o dalszych perypetiach Waszego kredytu albo o czyś znacznie przyjemniejszym - pomyśle nad kuchnią i kolorami ścian w Waszym domku.

Pozdrawiam

taki przytulny ten wasz domek, bardzo mi sie podoba.

a co do kredytu, to z tymi obietnicami, że w tydzień to chyba wewszystkich bankach fikcja i pewnie wiekszość kredytobiorców ma podobne doświadczenia, jak wy. My również swego czasu swoje przeszlismy, na szczęście teraz nie narzekamy, bak wypłaca transze bez przeszkód, na czas, wiec może to tylko taki niefortunny początek.

Hej Pineska,

w sumie te nasze domki są podobne rozmieszczeniem pomieszczeń. pewnie dlatego, że my też szukaliśmy domku parterowego dla osoby niepełnosprawnej. Mój tata podobnie jak twój facet skoczył na główkę i w ten sposób zarezerwował sobie jednen fotel wyłącznie dla siebie ;-) Tak czy siak, to zaważyło bardzo na wyborze projetu - no bo wkońcu chcemy, żeby nas odwiedzał i no kto wie jak się dalej losy ułożą.

A powiem ci jako pierwszej ( bo nie pisałam jeszcze o tym w dziennkiu, chociaż zaraz to zrobię), że dostaliśmy wreszcie ten kredyt. Decyzja własnie wczoraj popołudniu zapadła. Już się cieszę, bo wiem, że napewno na Święta Bożego Narodzenia 2007 będziemy u siebie. :lol:

Pozdrawiam

Iza

My mamy umowę szykowaną we frankach szwajcarskich - 3.68% na 30 lat. Szczerze to mnie to okropnie przeraża ale chyba wszyscy tak biorą i radzą sobie jakoś z tym. Jutro idziemy do banku popytać o kilka innych możliwości, bo chyba wszystkiego niedopytałam. Więcej napiszę jutro.

Pozdrawiam

Hej,

jeszcze do końca nie wiem jaki kolor ostatecznie będzie miał nasz dach i dom. Rozważam takie opcje:

1. blachodachówka brąz mat - elewacja bladożółta albo beżowa z ciemniejszymi akcentami brązu

2. blachodachówka czerwony wiśniowy mat - elewacja bladożółta albo biała (co raczej jest mało prawdopodobne).

Co do firmy to bladego pojęcia nie mam z jakiej weźmiemy tą blachę. Jak się rozglądałam na jesień to patrzyłam niemiecką i szwedzką. Wogóle narazie nie myśle o dachu, właściwie nie wiem czemu, bo chyba teraz blacha jest dość tania. Jakoś nie mam natchnienia na to budowanie, ale to chyba chwilowe. Teraz trwają prace instalacyjne i dlatego mnie to nie rusza. Czekam wykończeniówki :D

A co do kredytu to po wczorajszych rozmowach sprawa wygląda tak:

kredyt w polskiej walucie jest oprocentowany na 5,68% i jeśli chcelibyśmy brać ten dofinansowywany to mamy zwrot przez 8 lat (i to nie zawrotne 50% a troszkę mniej) i po tych 8 latach nie można zmienić waluty kredytu. Czyli do końca płacimy w zł. Co jest dość drogie!!!

kredyt we frankach szwajcarskich jest oprocentowany na 3,68% i tu można szaleć ze zmianą waluty. Czyli nam się bardziej opłaca wziąść kredyt we frankach i próbować spłacić go wcześniej, albo niewykorzystać całości, poczekać na dobry kurs franka i oddać resztę bankowi. Na czym możemy jeszcze troszkę zarobić. Ale na to nie liczę :roll:

Pozdrawiam wszystkich zmagających się z machiną bankową :D

• 3 weeks później...
Po miesięcznej przerwie znów zawitałam na Twoje strony. Fajnie, że udało Wam się z kredytem. My też borykaliśmy się z nim mimo, że pracuję w banku. Ale jakoś po usilnym biadoleniu i przypominaniu się dostaliśmy go przed Sylwestrem. Kwotę wzięliśmy zawrotną bo aż 200 tys. i też się boję co będzie dalej. Ale jak nie teraz to kiedy? Póki jest zdrowie i praca. Powodzenia z hydraulikami. Pozdrawiam :p