Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podzielić nietypową działkę?

Zavadcoff

Recommended Posts

Witam,

Jestem współwłaścicielem działki, na której od strony ulicy stoi stary dom z garażem. Otrzymałem pozwolenie na budowę i od strony ogrodu (za starym domem) buduję obecnie nowy dom. Działka graniczy z 3 stron z innymi działkami jak poniżej:

http://images2.fotosik.pl/161/606527bdc78372d9.jpg

Dojazd do nowego budynku (garaż w bryle) znajduje się wzdłuż starego domu. Na dzień dzisiejszy chciałbym dokonać podziału działki - na rysunku czerwony obrys. Czy jest to możliwe? Jak ten temat ugryźć? Przyjechał do mnie mój znajomy geodeta i nieco załamał ręce :( Co Wy na to? Przecież musi być jakiś pomysł?

Mój współwłaściciel (przyszły jedyny właściciel starego domu) chce mieć dostęp do części ogrodu na końcu posesji. Czy to będzie metr czy 1,5 czy 2, to jest kwestia nasza wewnętrzna, ale geodeta płakał, że są 2 problemy:

1. Linia podziału pomiędzy starym a nowym

2. Właśnie to przejście po lewej stronie ze starego domu do terenu na górze działki.

Pozdrawiam

Jest jeszcze jedna sprawa, obydwa te budynki muszą stanowić odrębne budowle ,czyli brak wspólnych ścian,dach musi byc rozdielony ogniomurem itp.

Jedyną możliwością jest zrobić mapę tak jak proponujesz, ewentualnie jakieś poprawki i iść z nią do Sądu i wystąpić o zniesienie współwłasności

A jak wygląda droga sądowa? Jakie dokumenty należy posiadać, żeby złożyć wniosek? Czy mapka musi zostać przygotowana przez uprawnionego geodetę jeszcze przed złożeniem wniosku? Czy zajmuje się tym sąd od ksiąg wieczystych czy cywilny? Czy procedura jest skomplikowana?

Pozdrawiam

Sprawa podziału zajmuje sie Sąd rejonowy, a co do mapki to mozesz zlecic zrobienie odrazu lub poczekać , gdy Sąd nakaże ją wykonać- niestety bardzo często spotykałem sie z nierealnym terminem nadanym przez Sąd(np. 2 tygodnie)na wykonanie takiej mapy. Trzeba wtedy pisać pismo o przedłużenie terminu, pojawiaja sie dodatkowe nerwy i stres. Jeżeli obie strony przy podziale nie wnoszą zastrzeżeń co do podziału to sprawa nie powinna być skomplikowana i trwac nie za dłudgo( w mojej pracu zawodowej zdażało się już że klient dzwonił po pół roku z informacją że sprawa załatwiona)