Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do naszej śmierdzącej przypadłości ... już chciałem hydraulików co u nas instalacje robili wzywać a tu wczoraj wpadłem chyba na właściwy trop :lol: . Zapomniałem o kratce ściekowej w garażu który dzieli ścianę z ubikacją. Przea tą ścianę idą rurki do mieszacza i raczej tamtędy przedostaje się zapaszek :( . Dziś biorę się za uszczelnianie wszystkich przepustów między garażem a ubikacją. Ale co mnie to nerwów kosztowało to moje :wink:
https://forum.murator.pl/topic/61528-szambo-ekologiczne-%C5%9Bmierdzi-jak-cholera/page/2/#findComment-1356791

I jeszcze jedno pytanie do tych co uruchomili już POŚ. Po jakim czasie użytkowania sypaliście bakterie w celu uruchomienia POŚ ? Jak kilka dni temu kupowałem preparat rozmawiałem z dystrybutorem i mówił że trzeba zrobić to po ok 2 tyg. użytkowania. Ale był też drugi argument że do tego czasu powinien na filtrze utworzyć się kożuch który podczas dalszej eksploatacji jest wykładnikiem jej pracy. Jeśli jest go za dużo to za mało bakterii jak za mało to żnaczy że bakterii za dużo bo wszystko już przerobiły.

Pamiętacie kiedy wy wsypywaliście bakterie ?

https://forum.murator.pl/topic/61528-szambo-ekologiczne-%C5%9Bmierdzi-jak-cholera/page/2/#findComment-1356858

Ja używam oczyszczalni od 18 miesięcy.

Też miałem ten problem, zapachy wychodziły od kominka napowietrzajšcego drenaż. Próbowałem zwiększyć dawkę baktrii (BIO7 Entretien), wsypywałem je przez jakiœ czas co dwa tygodnie. Niestety to nie pomagało. Wpadłem na prosty pomysł aby do kominka napowietrzajšcego wstawić wentylator wymuszajšcy przepływ powietrza przez drenaż i dalej zbiornik do kominka na dachu. Jest to mały wentylatorek, pobiera 15 W pršdu i kręci się cały czas.

Problem ustšpił, polecam wypróbowanie takiego sposobu.

Pozdrawiam

TS

https://forum.murator.pl/topic/61528-szambo-ekologiczne-%C5%9Bmierdzi-jak-cholera/page/2/#findComment-1357282

Też miałem ten problem, zapachy wychodziły od kominka napowietrzajšcego drenaż. Próbowałem zwiększyć dawkę baktrii (BIO7 Entretien), wsypywałem je przez jakiœ czas co dwa tygodnie. Niestety to nie pomagało. Wpadłem na prosty pomysł aby do kominka napowietrzajšcego wstawić wentylator wymuszajšcy przepływ powietrza przez drenaż i dalej zbiornik do kominka na dachu. Jest to mały wentylatorek, pobiera 15 W pršdu i kręci się cały czas.

Pozdrawiam

TS

Nie bardzo rozumię, gdzie ten wentylatorek jest? Możesz dokładniej opisać?

https://forum.murator.pl/topic/61528-szambo-ekologiczne-%C5%9Bmierdzi-jak-cholera/page/2/#findComment-1359809

Gość M@riusz_Radom

Fajny "wewontek" ;)

Co do meritum sprawy - skoro ekologiczne to musi śmierdzieć. Szczególnie, że ciągle dostarczasz nowej substancji zapachowo czynnej. To coś jak "jak jest zima to musi być zimno" ;)

https://forum.murator.pl/topic/61528-szambo-ekologiczne-%C5%9Bmierdzi-jak-cholera/page/2/#findComment-1359815

No to niestety nieprzyjemnych smrodków ciąg dalszy :(

Pozbyłem się smrodku w łazience bo wszystkie przepusty pomiędzy nią a garażem zapchałem piaką montażową ale w garażu mimo zalania syfonu wodą nadal śmierdzi. Zalanie syfonu wodą coś dało bo smród nie jest już tak masakryczny jak był ale jest. Wczoraj zauwazyłem że z rewizji na pionie od czasu do czasu kapie :( . Dorobiłem gumową uszczelkę bo producent takiej nie przewidział i niby teraz nie leci ale niestety nalal śmierdzi :(

Nie mam już zielonego pojęcia gdzie szukać tego żródłą smrodu :cry: :cry:

Czy są może jakieś metody ( może dymowe ) zbadania szczelności kanalizacj ? Czy jest może coś " dymiącego" co wrzucę do POŚ i zobaczę którędy dymek wychodzi ? A może jakieś inne metody ?

https://forum.murator.pl/topic/61528-szambo-ekologiczne-%C5%9Bmierdzi-jak-cholera/page/2/#findComment-1362417

Pozdrawiam

TS

Nie bardzo rozumię, gdzie ten wentylatorek jest? Możesz dokładniej opisać?

Przecież napisał że wsadził ten wetylatorejk nadmuchowy w kominek napowietrzający. Na końcy drenazu jest kominek napowietrzający - i tam zamonował mały wentyloatorek wtłaczający powietrze do środka a co za tym idzie wymuszający przepływ powietrza w kierunku nad dach.

sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/61528-szambo-ekologiczne-%C5%9Bmierdzi-jak-cholera/page/2/#findComment-1362445

Jedyne co mi przychodzi do głowy z tą szczelnością to sprawdzić dymowo raca na kreta (tysz smierdzi okrutnie) oprócz tego dymi

Sebo8877

A czy ta raca dymowa na kreta nie zgaśnie po wrzuceniu do oczyszczalni ?

https://forum.murator.pl/topic/61528-szambo-ekologiczne-%C5%9Bmierdzi-jak-cholera/page/2/#findComment-1362454

umieść ja na metalowej tacy w pobliżu wlotu rury kanalizacyjnej.

Tacę możesz zawiesić w powietrzu POŚ 9pod woda sie nie pali :)) blokując ją deklem - jeżli masz dobrze wykonane odpowietrzenie to dym powinien pójśc nad dach jeżeli złe (powod smroda) pójdzie w kominki napowiertrzające.

Dekiel otwórz na jakies 15 minut i dopiero potem wsadź race - inaczej możesz wylecieć w powietrze :)

To mi przychodzi do głowy - tak by to mozna sprawdzić - natomiast czy ma ktoś inny sprawdzony sposób - może ktos to badał

sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/61528-szambo-ekologiczne-%C5%9Bmierdzi-jak-cholera/page/2/#findComment-1362536

Dzięki za radę z racą.

Test przeprowadzony w połódnie przy ładnej pogodzie. Pocieszający jest fakt że wszystko wychodziło kominkiem odpowietrzającym na dachu. Nieszczelności w garażu nie znalazłem-dym nigdzie nie wychodził i problem smrodu w garażu pozostaje nierozwiązany :cry: :cry:

Mało tego wieczorami bywa (teoretycznie zależy to od pogody ) że śmierdzi też na półpiętrze. Jest tam mała szczelina którą czasem wieje. Sprawdzałem podczas próby dymowej czy tam też śmierdzi i nic nie czułem tylko powietrze. W tym samym czasie jak zaczyna coś podejrzanie czuć na półpiętrze sprawdzałem cug w wentylacji grawitacyjnej czy czasem nie zabiera mi smrodków z dachu i nie pcha do środka - cug był dobry a niestety śmierdziało. Sam już nie wiem jak problem rozwiązać, chodze i wącham jak pies policyjny a poprawy jak nie ma tak nie ma :cry: :cry:

Może ktoś coś doradzi ?

Sam podejżewam że coś jest spaprane w ciągu kanalizacji, powiadomiłem już fachowców co to robili by przyjechali zobaczyć co zepsuli ale musze jeszcze tydzień na nich poczekać :( bo maja robotę. Czyli trochę jeszcze będę ze smrodkami sąsiadował.

https://forum.murator.pl/topic/61528-szambo-ekologiczne-%C5%9Bmierdzi-jak-cholera/page/2/#findComment-1372659

Jak śmierdzi oczyszczalnia, to znaczy, że coś nie tak z procesem oczyszczania. Pracują nie te bakterie, co powinny (beztlenowe zamiast tlenowych). Do oczyszczalni trzeba dostarczać tlen (na końcu drenażu kominek napowietrzający - wentylator może pomóc), no i za osadnikiem powinna byc rura odpowietrzająca wyprowadzona ponad dach na przepisowa odległość od okien i drzwi, można ja również zamontować na drzewie np.

Wydaje mi się, że trzeba od nowa zaszczepic właściwe bakterie i dbac o ścieki (nie uzywać proszków z fosforanami, nie lać domestosa itp)

Nie wolno też odprowadzać kondensatu z kotła, wrzucać tłuszczu w duzych ilościach, jak masz filtr do wody, to nie wolno odprowadzać wody z płukania tegoż itd.

Jeżeli wszystko robisz jak nalezy, to może masz nieszczelną instalację, może gdzieś nie ma syfonu zamontowanego (co jest mało prawdopodobne). Ile masz pionów kanalizacyjnych wyprowadzonych ponad dach. Na pewno najdalszy powinien być ponad dach. Czy podłączenia od urządzeń nie sa zbyt daleko od pionu. Podejście pojedyncze nie powinno byc dłuzsze niz 2,5 m, a zbiorowe w zalezności od średnicy i różnicy wysokości między wlotem a pionem. Kibelek musi byc podłączony najniżej do pionu.

Nie wiem co jeszcze? Opisz może w przyblizeniu swoją instalację, moze cos nie tak? I opisz w miarę dokładnie jak wygląda Twoja oczyszczalnia.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/61528-szambo-ekologiczne-%C5%9Bmierdzi-jak-cholera/page/2/#findComment-1373425

tak nprawde to co jest z tym smrodkiem???ostatnio interesowalam sie tematem i odwiedzaial ludzi ktorzy maja od conajmnied dwoch lat zainstalowana oczyszczalnie i kiedy zadawalam pytanie czy jest jakis smrodek to byli bardzo zdziwini,bo nic takiego nie maja,albo bali sie przyznac.osobiscie sama jestem zainteresowana tematem bo chcialabym cos takiego u siebie zamontowac.

czy ktos potrafi wyjasnic jak to jest naprawde???

https://forum.murator.pl/topic/61528-szambo-ekologiczne-%C5%9Bmierdzi-jak-cholera/page/2/#findComment-1373613

Jak śmierdzi oczyszczalnia, to znaczy, że coś nie tak z procesem oczyszczania. Pracują nie te bakterie, co powinny (beztlenowe zamiast tlenowych). Do oczyszczalni trzeba dostarczać tlen (na końcu drenażu kominek napowietrzający - wentylator może pomóc), no i za osadnikiem powinna byc rura odpowietrzająca wyprowadzona ponad dach na przepisowa odległość od okien i drzwi, można ja również zamontować na drzewie np.

Wydaje mi się, że trzeba od nowa zaszczepic właściwe bakterie i dbac o ścieki (nie uzywać proszków z fosforanami, nie lać domestosa itp)

Nie wolno też odprowadzać kondensatu z kotła, wrzucać tłuszczu w duzych ilościach, jak masz filtr do wody, to nie wolno odprowadzać wody z płukania tegoż itd.

Jeżeli wszystko robisz jak nalezy, to może masz nieszczelną instalację, może gdzieś nie ma syfonu zamontowanego (co jest mało prawdopodobne). Ile masz pionów kanalizacyjnych wyprowadzonych ponad dach. Na pewno najdalszy powinien być ponad dach. Czy podłączenia od urządzeń nie sa zbyt daleko od pionu. Podejście pojedyncze nie powinno byc dłuzsze niz 2,5 m, a zbiorowe w zalezności od średnicy i różnicy wysokości między wlotem a pionem. Kibelek musi byc podłączony najniżej do pionu.

Nie wiem co jeszcze? Opisz może w przyblizeniu swoją instalację, moze cos nie tak? I opisz w miarę dokładnie jak wygląda Twoja oczyszczalnia.

Pozdrawiam

Problem nie polega na wadliwości oczyszcalni tylko jakiejś nieszczelności w pionie kanalizacyjnym. Ostatnio przeprowadzona próba dymowa wykazała że ciąg jest prawidłowy, nic nie leci kominkami napowietrzającymi tylko wszystko wylatuje odpowietrzeniem na dachu.

Jeśli chodzi o pion kanalizacyjny jest bardzo prosty, prawie w calości jest w garażu, łazienka jest nad garażem i idą do niego jeszcze dwie rury z łazienki na dole i kuchni. Wszystkie syfony zalane, z pionu w jednym miejscu ciekło ( rewizja ) uszczelniłem i po sprawie. Jest jescze jeden wątpliwy punkt całego pionu. To wyprowadzenie na dach. Instalatorzy stwierdzili że dakarzami nie są i nie będą latać po stromym dachu i pion pod poddaszem zakończyli zaślepką. Ostatno dostałem się tam przez dach ( bo z łazienki dojścia nie ma bo wszysko wykończone nidą i płytkami ) i połączyłem pion z komimkiem w dachówce poprzez rurę aluminiawą flex ( czy jak ona tam sie zwie ) a połączenia z rurami wysmarowałem szczelnie uszczelniaczem dekarskim.

Teoretycznie powinno być szczelne ale teoretycznie. Dziś to przerobie, kupię kolana pcv 110 i rurę i zrobię to już na tip top dla własnego sopkoju. A skłania mnie do tego smród ( bo jak to inaczej nazwać ) na pólpiętrze które graniczy ścianą z wnęką gdzie wychodzi pion na dach. Wczoraj wieczorem doszedłem ( węsząc jak pisek ) że na wspomnianym połpiętrze śmierdzi z wyłączników świateł :roll: :roll: Dziwne ale prawdziwe. Przez wyłączniki (puszki) przedostaje się powietrze z wnęki gdzie jest pion.

Aby się upewnić że wina leży po stronie instalatorów musze wpierw szczelnie wyprowadzić rurę na dach. Jak to zrobię i nadal będzie śmierdzieć to kupię kałacha i będę strzelał do instalatorów bo tego tematu już mam dosyć.

https://forum.murator.pl/topic/61528-szambo-ekologiczne-%C5%9Bmierdzi-jak-cholera/page/2/#findComment-1375481

mikimka ja mam POŚ (JPR SYSTEM) od ponad 2-ch lat i wszystko działa ok. Sypię BIO 7 co pół roku, używam pralki (nie zwracałem uwagi na proszki - teraz już będę), mam piec kondesacyjny Vieśka z neutralizatorem. Opisz dokładniej czego głównie nie można używać. Słyszałem,że antybiotyków, smrodków (których) do WC i itp. Pzdr.
https://forum.murator.pl/topic/61528-szambo-ekologiczne-%C5%9Bmierdzi-jak-cholera/page/2/#findComment-1375568

mikimka ja mam POŚ (JPR SYSTEM) od ponad 2-ch lat i wszystko działa ok. Sypię BIO 7 co pół roku, używam pralki (nie zwracałem uwagi na proszki - teraz już będę), mam piec kondesacyjny Vieśka z neutralizatorem. Opisz dokładniej czego głównie nie można używać. Słyszałem,że antybiotyków, smrodków (których) do WC i itp. Pzdr.

A dlaczego co pół roku :roll: ???

Producent zaleca raz na miesiąć, mnie producent oczyszczalni zalecił raz na trzy miesiące.

Jakiej pojemności masz osadnik ?? Ile stałych mieszkańców zasila POŚ ??

Co możesz powiedzieć o bio 7 zpraktyki ??

Jeśłi chodzi o bio 7 to dystrybutor a zarazem producent oczyszczalni i serwisant mówił że środek jest bardzo skuteczny, dobrze radzi sobie z tłuszczami oczywiscie w granicy normalnego użytkownia, domestos i inne silne środki niszczą bakterie ale jeśli nie myje się nim łazienki co dziennnie a raz na tydzień to żadnego uszczerbku w działaniu nie będzie. To samo z środkami do zmywarek, jeśli się nie zmywa kilka razy dziennie to nie ma to wpływu. Czyli wszystko z umierem i powinno byc dobrze.

https://forum.murator.pl/topic/61528-szambo-ekologiczne-%C5%9Bmierdzi-jak-cholera/page/2/#findComment-1375636