Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak mam urzadzic pokoj hobby?

Jola_K

Recommended Posts

Prosze o pomoc w urzadzeniu pokoju hobby, z przeznaczeniem na silownie. Mysle ze jest duze i moze daloby sie rozniez zrobic kacik do poleniuchowania przy muzyce...

Moje dylematy:

1. ogrzewanie - nie zapadla decyzja czy poddasze tez bedzie w podlogowce, ale intuicyjnie wyczuwam ze do tego pomieszczenia nie bardzo sie nadaje (jak spadnie jakis "ciezarek" - nie uszkodzi?), to laczy sie z drugim pytaniem

2. co na podloge - ponoc sa specjalne tworzywa przeznaczone do takich pomieszczen, moze wykladzina, drewno chyba odpada, co polecacie?

3. jesli pomieszczenie bedzie miec dwie funkcje to moze zrobic podloge z dwoch roznych materialow, tam gdzie kacik relaksacyjny drewno,

4. no i slupy - w pomieszczeniu beda trzy (14x14) - jak je ladnie wkomponowac?

5. drzwi. Przeprojektowane na srodek (wejscie na slup - odl do niego to okolo 2m)? Wejscie jest na wprost z ciagu komunikacyjnego - wiec drzwi oszklone, jak duze?

Ponizej rzut pomieszczenia, przy czym w projekcie sa to dwa pokoje ktore polaczymy w jedno. Liczba okien dachowych tez zostanie zmniejszona.

http://img225.imageshack.us/img225/5356/pokojhobby640x480zu9.png

Dzieki za pomoc.

Czesc,

na wstepie powiem tylko, ze zazdroszcze takiego naddatku powierzchni. Za cholere nie umiem wygospodarowac w budowanym domu kącika na silownie, mimo ze chatka ma ponad 200 m2 ;(

Bez obrazy, ale z tresci postu wnioskuje, ze to ma byc raczej fitness room niz pokoj heavy duty ;) Polecam wiec wykladzine, najlepiej jakas dywanowa, niezbyt miekka, zeby zachowac kompromis miedzy komfortem i przytulnoscia, a bezpieczenstwem i funkcjonalnoscia. W zwiazku z tym podlogowka moim zdaniem odpada. Polecam notomiast, jesli to mozliwe, zamontowanie wentylatora mechanicznego w pomieszczeniu, lub ew. okien dachowych z nawiewnikami. Czesc relaksacyjna moze byc oczywiscie wyłozona drewnem, z tym, ze nie znam drewna które nie zostałoby wstrzasniete upadkiem nawet najmniejszego ciezarka, wiec musisz byc ostrozny ;) Słupy mozesz wykorzystac jako wieszaki pod obciązenie lub inny sprzet, ew do zamocowania głosnikow.

Pzdr.

Czesc,

na wstepie powiem tylko, ze zazdroszcze takiego naddatku powierzchni. Za cholere nie umiem wygospodarowac w budowanym domu kącika na silownie, mimo ze chatka ma ponad 200 m2 ;(

Bez obrazy, ale z tresci postu wnioskuje, ze to ma byc raczej fitness room niz pokoj heavy duty ;) Polecam wiec wykladzine, najlepiej jakas dywanowa, niezbyt miekka, zeby zachowac kompromis miedzy komfortem i przytulnoscia, a bezpieczenstwem i funkcjonalnoscia. W zwiazku z tym podlogowka moim zdaniem odpada. Polecam notomiast, jesli to mozliwe, zamontowanie wentylatora mechanicznego w pomieszczeniu, lub ew. okien dachowych z nawiewnikami. Czesc relaksacyjna moze byc oczywiscie wyłozona drewnem, z tym, ze nie znam drewna które nie zostałoby wstrzasniete upadkiem nawet najmniejszego ciezarka, wiec musisz byc ostrozny ;) Słupy mozesz wykorzystac jako wieszaki pod obciązenie lub inny sprzet, ew do zamocowania głosnikow.

Pzdr.

Dzieki za rady.

Projekt tak dobieralismy zeby i na silownie bylo miejsce :)

Napisalam silownia a rownie dobrze moglam pokoj cwiczen - dla mnie to prawie zadna roznica :oops: - nie wiem jakie dokladnie urzadzenia tam beda - o tym zadecyduje moja brzydsza polowa :wink:

Faktycznie wentylator/nawiewnik to istotny element.

Czyli jednak musimy zrobic ogrzewanie mieszane... :(

Ja też planuję miec podobnego typu hobby room nad garażem. I tak: ogrzewanie tradycyjne czyli grzejniki pod połaciówkami. Na podłodze wykładzina (jak w siłowni).

Drewno? Drogie i do takiego pokoju nie trzeba, lepiej za to kupić lepszy sprzet do ćwiczeń, stół do bilarda itp.

U mnie miały być 2 słupy, ale zlikwidowałem. W efekcie mam salę balową (44mkw) ze ścianką kolankową 1m i wysokościa jakieś 3,20.. :o Na razie wszyscy co przyjdą to sa pod wrażeniem tego pomieszczenia. :wink: