anpi 04.04.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Witajcie Jest działka budowlana, ale porosnięta lasem. Mam już warunki zabudowy, ale przed rozpoczęciem czegokolwiek będę musiał wykarczować ten las. Od strony prawnej mam już to rozpracowane - w gminie dostanę pozwolenie na wycinkę. Teraz pytanie do Was, szczególnie tych, którzy mają już takie doświadczenie za sobą - jak się zabrać za karczowanie tego lasku? Pomyślałem sobie, że z pomocą Teścia i piły spalinowej wytnę te drzewa, ale co z korzeniami? Zamówić koparkę? Może są jakieś inne metody? Na jakie koszty się przygotować? Dzięki z góry za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 04.04.2003 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Piszesz lasku więc rozumiem że nie są to wielkie drzewa. Niedawno na forum była dyskusja na ten temat-poszukaj. Generalnie rada była taka aby nie zcinać drzew tylko je wykarczować razem z całą koroną. Łatwiej zaczepić łańcuch naokoło pnia z koroną.A do karczowania możesz "zatrudnić" kogoś z traktoremPowodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 04.04.2003 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Niestety, część drzew jest rzeczywiście nieduża, ale jest też trochę większych, tak na oko - ok. 20-30 cm średnicy. Jutro jadę liczyć i mierzyć te drzewa, więc napiszę więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 04.04.2003 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Ja najpierw pościnałem dzrzewa a pózniej spychem wyrównałem teren i korzenie zostawiłem na kupce w rogu działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.04.2003 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2003 A duże były te drzewa?Dało się koparką wyciągnąć korzenie? Ja zasięgnąłem informacji o moich drzewach i wszytsko wskazuje na to że mają około 20-25 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 05.04.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2003 Były potęzne ,ale ja nie koparką tylko wielkim spychem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.04.2003 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2003 No to dla mnie dobra wiadomość. Bo te moje drzewa chyba są mniejsze od Twoich, ale za to jest ich za...cie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 05.04.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2003 U mnie to było około 120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.04.2003 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Ja w końcu policzyłem te drzewa. Żeby zbudować dom musiałbym wyciąć minimum 100 drzew, ale tak na oko na działce zostanie ich jeszcze z tysiąc. Reszty nie chcę ruszać. Najgrubsze drzewo, które musiałbym wyciąć ma ok. 90 cm obwodu.Jak myślicie - jakie są szanse na uzyskanie pozwolenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 06.04.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Myslę że marne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gars 06.04.2003 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 moja propozycja to koparka, która odrazu przygotuje ci teren pod fundament, ja próbowałem innych tańczych sposobów, ale przekonałem sie , że chytry dwa razy traci, koszt koparki to okołoo 50 zł godz. u mnie w ciągu godziny wykopał około pięciu korzeni topoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 07.04.2003 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 ADAMOS: Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź? Dlaczego twierdzisz że szanse są marne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 07.04.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 A ja kupiłam działkę, na której są po prostu pieńki po ściętych sosnach czy świerkach. Ponieważ są jakby przy wjeździe, dobrze by było wyciągnąć te korzenie. Mówicie, że koparką spoko je się wyciągnie?Ja myślałam, że to jakaś większa sprawa.magero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 09.04.2003 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Ekologia i nowe przepisy za ścięcie drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 09.04.2003 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Sosny mają bardzo potężny system korzeniowy i jest bardzo ciężko wyrwać korzenie ,natomiast świerk najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 10.04.2003 04:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Jakie przepisy? Chyba nic się ostatnio w tej materii nie zmieniło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 10.04.2003 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 cześć! Poszukajcie w forum "Pamiętajcie o ogrodach".tam są dwa wątki -luty i marzec 2003(usuwanie roślin z działki i usuwanie drzew)gdzie bardzo mądrze praktycy podpowiedzieli mi, co zrobić i jak. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts