Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterowy czy piętrowy?

Recommended Posts

Parterowy domek czy piętrowy? Za i przeciw...

Jak się rozejrzeć po placach budowy to mam wrażenie że większość domków jest piętrowych luz z poddaszem uzytkowym. Czy takie domki są tańcze do wybudowania i utrzymania niż parterowy? Jaki Wy budujecie domek i dlaczego własnie taki? Mały czy duży? Są też tacy którzy budują kolosy a potem okazuje się że z połowy domu wogóle nie korzystają a więc pytanie po co taki dom? Czy nie wystarczy taki zeby każdy z domowników miał w przeliczeniu na pokoje swój (zakładając że rodzina liczy sobie 4-5 osób) + jakiś jeden pokoik dla gości? :wink:

Jak się rozejrzeć po placach budowy to mam wrażenie że większość domków jest piętrowych luz z poddaszem uzytkowym. Czy takie domki są tańcze do wybudowania i utrzymania niż parterowy? Jaki Wy budujecie domek i dlaczego własnie taki? Mały czy duży? Są też tacy którzy budują kolosy a potem okazuje się że z połowy domu wogóle nie korzystają a więc pytanie po co taki dom? Czy nie wystarczy taki zeby każdy z domowników miał w przeliczeniu na pokoje swój (zakładając że rodzina liczy sobie 4-5 osób) + jakiś jeden pokoik dla gości? :wink:

Parterowy mam :D

Jesli brac pow. uzytkowa okolo 130 mkw dla obu ( parterowy i z poddaszem) to parterowy wyjdzie drozej niz ten z poddaszem.

Ale pozniej parterowy jest ekonomiczniejszy - nizej ziemi , mniej wieje, cieplo nie ucieka tyle co w wyzszym budynku.

Dlaczego ja parterowy ? bo nie chcialoby mi sie biegac z ogrodu do gory po wiaderko czy lopatke dla dziecka :lol: nie chcialoby mi sie biegac z odkurzaczem z dolu do gory i w druga strone, myc schodow by mi sie nie chcialo , balabym sie o dzieci ze zlecą itp, itd.

A tak powazniej - wg mnie parterowy jest wygodniejszy w uzytku.

My mamy piętrowy z użytkowym poddaszem (skosy, skosy...), ok 150m2+garaż i kotłownia. Jeśli chodzi o pokoje - to salon na dole, na górze sypialnia, 2 pokoje dla dzieci i pokój-gabinet-gościnny.

150m to dla mnie duuuża powierzchnia. Dach dwuspadowy, i drugi dwuspadowy wcięty nad tarasem.

Dla mnie bajka :wink:

czesc a ja bede mial parterowy z uzytkowym poddaszem a dlaczego bo na dole wielki salon kuchnia z jadalnia kibelek wiatrolap i moja sypialnia a i zmiesci sie jeszcze pralnia i wejscie do garazu a za garazem bedzie kotlownia i pomieszczenie gospodarcze a na poddaszu bedzie sypialnia tesciowej i pokoje goscine dlaczego pokoje a nie pokoj bo mam wielka rodzine i jak juz sie zwala nie mam ochoty ich trzymac na podlodze co ze sprzataniem na dole bedzie odkuzacz i na gorze tez jeden juz mam a dokupic musze tylko jakis pozadniejszy mysle o pioracym co ze shodami przeciez korytaz i tak musze sprzatnac wiec i shody sie przy okazji umyje a dlaczego nie parterowy bo jak bym to wszystko chcial zmiescic na parterze to polac dachu miala by pewnie z 1000 metrow kwadratowych a to jest drozsze niz rzobienie poddasza uzytkowego bo w koncu przez wielki dach ucieknie wiecej ciepla niz potrzeba na ogzanie poddasza pozdrawiam to jest tylko moja opina

a ja parterowy z 4-spadzistym dachem. Dlaczego? Kiedys mieszkałam przez trzy miesiące u moich rodziców, którzy mają dom z poddaszem. Miałam dość chodzenia po schodach. Poza tym przez chwilę nieuwagi (dosłownie jakies 30 sekund!!!) moja niespełna (wtedy )1,5 roczna cóka wdrapała się na czworaka na niezabezpieczone schody i brakowało jakieś 20 cm, żeby spadła ponad dwa metry w dół na płytki. Po tym przeżyciu powiedziałam sobie, że nigdy w życiu schodów w domu, a rodzice natychmiast zamówili specjalne bramki.

Poza tym kocham mój domek i już

Mam parterowy z poddaszem użytkowym o pow. użytkowej 145 m. Teraz wybudowałbym parterowy, dlaczego: bezpieczniejszy przy małych dzieciach, wygodniejszy na starość.

Jak rozpoczynałem budowę to zgodnie z posiadaną wiedzą dom parterowy byłby droższy o 30%, ale to chyba nie jest zgodne z prawdą. Same schody to wydatek ok. 10.000 zł.

my prawdopodobnie zdecydujemysię na zloty środek - a więc z poddaszem, ale na dole oprócz salonu, kuchni, wc z pralnią i spizarki jest tez część nocan - więc druga łazienka i dwa pokoje. Jedna nasza sypialnia - z wyjściem na taras i drugi pokój na razie słuzyłby dziecku, a potem dzieci wyprowadza się na górę a na dole będzie gabinet. Nie chciałam mieć swojej sypialni na poddaszu ze względu schody przede wszystkim i wyjścnie na taras. I takie rozwiązanie jest super - w takim domu w perspektywie gdyby była taka potrzeba mogą zamieszkac też dziadkowie - na dole a my wtedy na górze. Mówię konkretnie o projekcie muratora "na każda pogodę"

Budujemy z poddaszem użytkowym. Góra dla dzieci + garderoba + hall z telewizorem, dół - nasza sypialnia + łazienka, gabinet , salon z kominkiem i kuchnia, pom. techniczne, wc. Całość ok 170 m kw ze wzgl. na rozbudowany dół. Może za duzo, ale nie muszę codziennie biegać na piętro i jednocześnie są dwie strefy prywatne (my - dół, dzieci - góra) oraz 2 wspólne przestrzenie - salon- dół i hall - góra.

Pozdrawiam

Z użytkowym poddaszem.Czemu?

- nieduża działka

- wydzielone przestrzenie: gościnna (doł) i prywatna (góra)

- nad garażem mam mieć hobby room. Ciekawe gdzie bym znalazł na parterze takie duże pomieszcznie. A tak to po prostu wykorzystałem naturalny lokal nad garażem.

- Żona lubi skosy

- jak pochodzę po schodach to może schudnę

- mieszkałem zawsze w bloku i tam nie miałem prywatnych schodów w domu

- większa powierzchnia. 170mkw powierzchni użytkowej w parterze spowodowałoby, że dom byłby strasznie rozłozusty..

Można tą sprawę rozważać w różnych aspektach ale

jeżeli mieszkasz w bloku i masz mieszkanie 60-70 m to 4 osobowa rodzina może w nim swobodnie funkcjonować a jeżeli masz mieszkanie 100-120 to już są przestrzenie i jest zupełny luz.

Porównaj teraz dom parterowy 150 m/kw w którym potrzebujesz dodatkowo-pomieszczenia techniczno gospodarczeo pow. załużmy 15m/kw

to zostaje 135 m powierzchni do zagospodarowania, jeżeli to mało to dołóż jeszcze 10-20m.

Teraz czy parterowy czy z poddaszem, jeżeli masz dużą działkę o szerokości

powyżej 25m to raczej parterowy na pewno będzię tańszy i to sporo, gdyż

odpadają Ci schody i ocieplenie poddasza z wykonaniem podbitki, wystarczy tylko ocieplić strop a to jest prosta sprawa do wykonania we własnym zakresie.

Pozdrawiam

Dlaczego mam pietrowy dom 274 m kw. ? Bo działkę mam w mieście o powierzchni 493 m kw. 93 m kw. odchodzi ponieważ to wjazd . Pozostaje 400 m kw. Budynek ma : Przyziemie (wysoka piwnica) , parter , piętro (skosy) i strych . Przyziemie : garaż z warsztatem (28 m) , kotłownia - spiżarnia , pralnia - kuchnia gospodarcza , WC .

Parter : kuchnia , stołowy (jadalnia) , wypoczynkowy , łazienka (kabina +WC + umywalka ) ;

Pietro : 2 duże (16 m kw.) sypialnie , gabinet (biurko , komputer , regał z książkami) , duża łazienka (wanna , WC , bidet , pisuar , 2 umywalki ;

Strych : suszarnia , graciarnia .

Moim mażeniem jest dom z poddaszem użytkowym i piwnicą . Co najmniej na działce 0,50 ha z 10 arowym stawem . Dużo zieleni i najbliższy sąsiad minimum 100 m dalej . Działka najchętniej granicząca ze ścianą lasu . Ja sprzedał bym swój obecny dom , żonie brak odwagi .