MalinaMalina 13.09.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Parterowy domek czy piętrowy? Za i przeciw... Jak się rozejrzeć po placach budowy to mam wrażenie że większość domków jest piętrowych luz z poddaszem uzytkowym. Czy takie domki są tańcze do wybudowania i utrzymania niż parterowy? Jaki Wy budujecie domek i dlaczego własnie taki? Mały czy duży? Są też tacy którzy budują kolosy a potem okazuje się że z połowy domu wogóle nie korzystają a więc pytanie po co taki dom? Czy nie wystarczy taki zeby każdy z domowników miał w przeliczeniu na pokoje swój (zakładając że rodzina liczy sobie 4-5 osób) + jakiś jeden pokoik dla gości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 13.09.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Moze tutaj znajdziesz odpowiedz:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=76646 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MalinaMalina 13.09.2006 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Moze tutaj znajdziesz odpowiedz: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=76646 Serdeczne dzięki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 13.09.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 A i tu tez cos jest http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=22682 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74565 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66061 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 13.09.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Parterowy domek czy piętrowy? Za i przeciw... Jak się rozejrzeć po placach budowy to mam wrażenie że większość domków jest piętrowych luz z poddaszem uzytkowym. Czy takie domki są tańcze do wybudowania i utrzymania niż parterowy? Jaki Wy budujecie domek i dlaczego własnie taki? Mały czy duży? Są też tacy którzy budują kolosy a potem okazuje się że z połowy domu wogóle nie korzystają a więc pytanie po co taki dom? Czy nie wystarczy taki zeby każdy z domowników miał w przeliczeniu na pokoje swój (zakładając że rodzina liczy sobie 4-5 osób) + jakiś jeden pokoik dla gości? Parterowy mam Jesli brac pow. uzytkowa okolo 130 mkw dla obu ( parterowy i z poddaszem) to parterowy wyjdzie drozej niz ten z poddaszem. Ale pozniej parterowy jest ekonomiczniejszy - nizej ziemi , mniej wieje, cieplo nie ucieka tyle co w wyzszym budynku. Dlaczego ja parterowy ? bo nie chcialoby mi sie biegac z ogrodu do gory po wiaderko czy lopatke dla dziecka nie chcialoby mi sie biegac z odkurzaczem z dolu do gory i w druga strone, myc schodow by mi sie nie chcialo , balabym sie o dzieci ze zlecą itp, itd. A tak powazniej - wg mnie parterowy jest wygodniejszy w uzytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 13.09.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Parterowy domek czy piętrowy? Za i przeciw... Jak się rozejrzeć po placach budowy to mam wrażenie że większość domków jest piętrowych luz z poddaszem uzytkowym. Czy takie domki są tańcze do wybudowania i utrzymania niż parterowy? Jaki Wy budujecie domek i dlaczego własnie taki? Mały czy duży? Są też tacy którzy budują kolosy a potem okazuje się że z połowy domu wogóle nie korzystają a więc pytanie po co taki dom? Czy nie wystarczy taki zeby każdy z domowników miał w przeliczeniu na pokoje swój (zakładając że rodzina liczy sobie 4-5 osób) + jakiś jeden pokoik dla gości? My mamy piętrowy z użytkowym poddaszem (skosy, skosy...), ok 150m2+garaż i kotłownia. Jeśli chodzi o pokoje - to salon na dole, na górze sypialnia, 2 pokoje dla dzieci i pokój-gabinet-gościnny. 150m to dla mnie duuuża powierzchnia. Dach dwuspadowy, i drugi dwuspadowy wcięty nad tarasem. Dla mnie bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 14.09.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 czesc a ja bede mial parterowy z uzytkowym poddaszem a dlaczego bo na dole wielki salon kuchnia z jadalnia kibelek wiatrolap i moja sypialnia a i zmiesci sie jeszcze pralnia i wejscie do garazu a za garazem bedzie kotlownia i pomieszczenie gospodarcze a na poddaszu bedzie sypialnia tesciowej i pokoje goscine dlaczego pokoje a nie pokoj bo mam wielka rodzine i jak juz sie zwala nie mam ochoty ich trzymac na podlodze co ze sprzataniem na dole bedzie odkuzacz i na gorze tez jeden juz mam a dokupic musze tylko jakis pozadniejszy mysle o pioracym co ze shodami przeciez korytaz i tak musze sprzatnac wiec i shody sie przy okazji umyje a dlaczego nie parterowy bo jak bym to wszystko chcial zmiescic na parterze to polac dachu miala by pewnie z 1000 metrow kwadratowych a to jest drozsze niz rzobienie poddasza uzytkowego bo w koncu przez wielki dach ucieknie wiecej ciepla niz potrzeba na ogzanie poddasza pozdrawiam to jest tylko moja opina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 19.09.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 a ja parterowy z 4-spadzistym dachem. Dlaczego? Kiedys mieszkałam przez trzy miesiące u moich rodziców, którzy mają dom z poddaszem. Miałam dość chodzenia po schodach. Poza tym przez chwilę nieuwagi (dosłownie jakies 30 sekund!!!) moja niespełna (wtedy )1,5 roczna cóka wdrapała się na czworaka na niezabezpieczone schody i brakowało jakieś 20 cm, żeby spadła ponad dwa metry w dół na płytki. Po tym przeżyciu powiedziałam sobie, że nigdy w życiu schodów w domu, a rodzice natychmiast zamówili specjalne bramki.Poza tym kocham mój domek i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 19.09.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Mam parterowy z poddaszem użytkowym o pow. użytkowej 145 m. Teraz wybudowałbym parterowy, dlaczego: bezpieczniejszy przy małych dzieciach, wygodniejszy na starość. Jak rozpoczynałem budowę to zgodnie z posiadaną wiedzą dom parterowy byłby droższy o 30%, ale to chyba nie jest zgodne z prawdą. Same schody to wydatek ok. 10.000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 19.09.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Do każdego poglądu da się dorobić odpowiednią teorię Najważniejsza sprawa, obojętnie jaki typ domu się podoba, to czy mpzp lub wz dopuszcza zabudowę parterową czy raczej piętrową. A jak się nie ma co się lubi, to itepe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 20.09.2006 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 parterowy, na wszelki wypadek dostępny dla niepełnosprawnych (podjazd zamiast schodków przed wejściem, szerokie drzwi do łazienki). Budujemy dom właśnie "na starość". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 20.09.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 my prawdopodobnie zdecydujemysię na zloty środek - a więc z poddaszem, ale na dole oprócz salonu, kuchni, wc z pralnią i spizarki jest tez część nocan - więc druga łazienka i dwa pokoje. Jedna nasza sypialnia - z wyjściem na taras i drugi pokój na razie słuzyłby dziecku, a potem dzieci wyprowadza się na górę a na dole będzie gabinet. Nie chciałam mieć swojej sypialni na poddaszu ze względu schody przede wszystkim i wyjścnie na taras. I takie rozwiązanie jest super - w takim domu w perspektywie gdyby była taka potrzeba mogą zamieszkac też dziadkowie - na dole a my wtedy na górze. Mówię konkretnie o projekcie muratora "na każda pogodę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darpil 20.09.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Przyglądałem się wielu projektom i doszedłem do wniosku, że parterowy domy są drozsze od tych z drgą kondygnacją (bez znaczenia czy użytkowe poddasze czy pietro). Dlatego sam skłaniam się do domu, w którym taką przestrzeń można normalnie zagospodarowć. Dy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela32 20.09.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 I co z tego, że wolałabym parterowy skoro warunki zabudowy mnie ograniczyły w powierzchni i musze wybrać z poddaszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 21.09.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Budujemy z poddaszem użytkowym. Góra dla dzieci + garderoba + hall z telewizorem, dół - nasza sypialnia + łazienka, gabinet , salon z kominkiem i kuchnia, pom. techniczne, wc. Całość ok 170 m kw ze wzgl. na rozbudowany dół. Może za duzo, ale nie muszę codziennie biegać na piętro i jednocześnie są dwie strefy prywatne (my - dół, dzieci - góra) oraz 2 wspólne przestrzenie - salon- dół i hall - góra.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 22.09.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Z użytkowym poddaszem.Czemu?- nieduża działka- wydzielone przestrzenie: gościnna (doł) i prywatna (góra)- nad garażem mam mieć hobby room. Ciekawe gdzie bym znalazł na parterze takie duże pomieszcznie. A tak to po prostu wykorzystałem naturalny lokal nad garażem.- Żona lubi skosy- jak pochodzę po schodach to może schudnę- mieszkałem zawsze w bloku i tam nie miałem prywatnych schodów w domu- większa powierzchnia. 170mkw powierzchni użytkowej w parterze spowodowałoby, że dom byłby strasznie rozłozusty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek nurzyński 22.09.2006 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Można tą sprawę rozważać w różnych aspektach ale jeżeli mieszkasz w bloku i masz mieszkanie 60-70 m to 4 osobowa rodzina może w nim swobodnie funkcjonować a jeżeli masz mieszkanie 100-120 to już są przestrzenie i jest zupełny luz.Porównaj teraz dom parterowy 150 m/kw w którym potrzebujesz dodatkowo-pomieszczenia techniczno gospodarczeo pow. załużmy 15m/kwto zostaje 135 m powierzchni do zagospodarowania, jeżeli to mało to dołóż jeszcze 10-20m.Teraz czy parterowy czy z poddaszem, jeżeli masz dużą działkę o szerokościpowyżej 25m to raczej parterowy na pewno będzię tańszy i to sporo, gdyżodpadają Ci schody i ocieplenie poddasza z wykonaniem podbitki, wystarczy tylko ocieplić strop a to jest prosta sprawa do wykonania we własnym zakresie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 23.09.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Dlaczego mam pietrowy dom 274 m kw. ? Bo działkę mam w mieście o powierzchni 493 m kw. 93 m kw. odchodzi ponieważ to wjazd . Pozostaje 400 m kw. Budynek ma : Przyziemie (wysoka piwnica) , parter , piętro (skosy) i strych . Przyziemie : garaż z warsztatem (28 m) , kotłownia - spiżarnia , pralnia - kuchnia gospodarcza , WC . Parter : kuchnia , stołowy (jadalnia) , wypoczynkowy , łazienka (kabina +WC + umywalka ) ;Pietro : 2 duże (16 m kw.) sypialnie , gabinet (biurko , komputer , regał z książkami) , duża łazienka (wanna , WC , bidet , pisuar , 2 umywalki ;Strych : suszarnia , graciarnia . Moim mażeniem jest dom z poddaszem użytkowym i piwnicą . Co najmniej na działce 0,50 ha z 10 arowym stawem . Dużo zieleni i najbliższy sąsiad minimum 100 m dalej . Działka najchętniej granicząca ze ścianą lasu . Ja sprzedał bym swój obecny dom , żonie brak odwagi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 27.09.2006 03:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Parterowy z użytkowym poddaszem. Na parterze kuchnia, jadalnia i salon, mała łazienka, hol, pom gospodarcze i spiżarnia, oraz wiatrołap. Na poddaszu trzy sypialnie i spora łazienka, powyżej tylko 175cm, więc chyba nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 28.09.2006 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 A my wybraliśmy parterówkę kierowalismy sie wygodą ale domki z poddasze tez nam sie podobaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts