Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterowy czy piętrowy?

Recommended Posts

A my wybraliśmy z poddaszem użytkowym.

Bo po pierwsze jest tańszy w budowie ( pomimo stropu i schodów, ktore sobie zrobie sam)

Po drugie mamy dzialke 1000m2 i chcieliśmy miec jak najwięcej ogrodu.

Po trzecie wybieraliśmy projekt z tak zwanym gabinetem na parterze, który po prostu bedzie naszą sypialnią.

Po czwarte chcieliśmy domek w stylu dworkowo wiejskim, więc dach koperta odpada.

Po piąte do parterowy z dachem jak wyżej wygląda jak czworaki z 19 wieku.

Po szóste schody wylewane wcale nie są takie drogie.

Po siódme dom z poddaszem ma mniejsze straty cieplne.

ot i tyle

• 3 weeks później...
cześć Jewrioszka! widzę, że i tu też się kręcisz. Na szczęście Twoje brzózki są młode. W jakimś archiwalnym Muratorze czytałam, że ścięte pnie drzew traktuje się saletrą, żeby przyspieszyć rozkład i jednocześnie niedopuścić do rozwoju grzybni i innego paskudztwa (ale chyba chodziło o pnie starszych drzew).

Przy wyborze to myślałem między innymi tak: rodzice kiedyś do wzięcia, więc pokoik na dole. My sprawni, to możemy na górę. Jak już my dziadki, a dzieciaki w świecie, to dla nas ten pokoik na dole :D

Poza tym, aby budowac bungalow, to trzeba mieć teren. Od horyzontu do horyzontu :lol:

Ogrzewanie też inne - ogrzać np 150mkw. gruntu i ucieczka przez 300mkw dach, czy raczej ogrzać 70mkw gruntu i zapanować nad ucieczką przez 200mkw dachu?

Jak dla mnie ważna komunikacja. Czyli wchodzenie raz do góry, i tylko raz na dół. Czyli wszystko nocne na górze, a dzienne na dole :(