Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kurek ogrodowy na elewacji - dylemat

mako5

Recommended Posts

"Kran w ścianie" budynku to żródło wigoci, trudne dla zabezpieczenia przed mrozem i estetycznie wątpliwe.

Lepiej za wczasu wyprowadzić rurę 3/4" z tworzywa, przechodząc poniżej fundamentu, na odległość 2-4 m od budynku.

Jak znalazł, gdy przystąpicie do instalacji nawadniania ogrodu.

1/2" za cienkie.

Rure wyprowadzić z przed reduktora ciśnienia, wyposażyć w zawór i miejsce dla wodomierza. W przyszłości będzie można odliczać za ścieki.

Czyli woda do podlewania będza dwukrotnie tańsza.

Lepiej za wczasu wyprowadzić rurę 3/4" z tworzywa, przechodząc poniżej fundamentu, na odległość 2-4 m od budynku.

Możliwe że lepiej ale już za późno :-)

W przyszłości będzie można odliczać za ścieki.

Czyli woda do podlewania będza dwukrotnie tańsza.

Ja już odliczam ścieki bo mam w domu dwa wodomierze. Kran na zewnątrz zasilany jest z tego ogrodowego.

Kranik wystaje na ok. 15 cm

Chyba też tak zrobię. Będzie wystawać kilka centymetrów i ze skrzynki zrezygnuję. Kupiłem już przedłużkę. Niestety to ocynk i ciekawie kiedy przerdzewieje.

Co zaś do lamp, mocowanych na styropianie. Hm chyba nie będziesz ich montował bezpośrednio na samym styropianie tylko do otynkowanego styropianu prawda?

Prawda, ale wszystko zależy jakie lampy zamontujesz. Jak będą miały w miarę duzy styk ze ścianą to pół biedy. Gorzej jak będą dość ciężkie, z małym kontaktem ze ścianą i jeszcze na jakimś małym wysięgniku (mam teraz taką lampę na ruch) bo wtedy spokojnie może połamać klej i tynk.

Ja mam przewiercone dziury przez tyn styropian do ściany. Zamontowane wszystko 25 cm wkrętami.

Hmmm, najdłuższe dyble jakie udało mi się znaleźć miały chyba 18cm :-(. Wkrętami mocowałeś do ściany?

Poszukaj w poczciwej castoramie, tam masz wybór długich wkrętów.

Dziury pod lampy wywierciłem tym samym wiertłem, którym wierciłem dziury na kołki do mocowania styropianu. Wkręty 25 cm wraz w gumowym kołkiem. Kołek znacznie krótszym od samych wkrętów. Kołek wsadzałem w styropian i dobijałem do ściany w dziurze czymś na wzór hmm wiertła, czyli prostym prętem metalowym, potem wkręcałem te długie wkręty. Aha może źle szukasz wkrętów, bo oprócz standardowych wkrętów są też taki gdzie nie używa się śrubokręta do wkręcania ale klucza 12 w moim przypadku.

Aha wczoraj spojrzałem na swój kranik, wystaje dokładnie na 9,5 cm, w castoramie kupiłem przedłużkę ale nieocynkowaną, są specjalne matalowe już zakonserwowane, przypominają troche kraniki do zamykania wody pod zlewem lub do spłuczki u mnie w castoramie leża obok nich. Mają osłonkę metalową, która chroni przed wilgocią styk muru z kranem. Pod tę osłonkę wsadziłem gumową podkładkę, która wyciełem z pozostałych mi uszczelek do spłuczki. :)

• 3 weeks później...
Poszukaj w poczciwej castoramie, tam masz wybór długich wkrętów.

Wkrętów tak, ale kołków już nie (mówię o takich długich do szybkiego montażu).

Dziury pod lampy wywierciłem tym samym wiertłem, którym wierciłem dziury na kołki do mocowania styropianu. Wkręty 25 cm wraz w gumowym kołkiem. Kołek znacznie krótszym od samych wkrętów. Kołek wsadzałem w styropian i dobijałem do ściany w dziurze czymś na wzór hmm wiertła, czyli prostym prętem metalowym, potem wkręcałem te długie wkręty.

To wciąż nie załatwia sprawy bo nie chodzi o samo przymocowanie a o przymocowanie tak aby nie połamać tynku. Moja lampa na ruch jest dość ciężka a powierzchnia styku ze ścianą bardzo mała. Na pewno by połamała tynk skoro z pustaka max'a potrafiła wyrywać kołki.

Aha wczoraj spojrzałem na swój kranik, wystaje dokładnie na 9,5 cm, w castoramie kupiłem przedłużkę

Też kupiłem przedłużkę. Ocynk. Owinąłem taśmą izolacyjną samowulkanizującą. Powinno wytrzymać lata. Jedyny problem był taki że nie było przedłużek 3/4 cala w potrzebnej długości (ok. 15cm). Były 10 i 20cm. Dlatego musiałem kupić przedłużkę 1/2 cala 15cm i dwie przejściówki na 3/4 cala.

To tylko przykład. Są równiez prostrze i bardziej współczesne modele...

Cóż, kwestia gustu. Na pewno chroni to przed zachlapaniem ściany. Mnie ten temat trochę martwi i myślę o wyłożeniu tego kawałka płytkami klinkierowymi z których będzie wykonany cokół. Drugim rozwiązaniem jakie widzę jest przyłączanie na okres lata przedłużki która by miała szybkozłączkę do kranu w ścianie, kilka metrów węża i była zakończona kranem na jakimś pręcie który będę wbijać gdzieś w trawę w ogrodzie. Mam nadzieję że wiadomo o co chodzi. Taki przenośny kurek ogrodowy :-).

Rozumiem, że ta "umywaleczka" nie ma odpływu?

No u mnie np. nie mogło by być odpływu bo kurek jest zasilany wodą ogrodową z osobnego licznika :-).

Odpływ może być na ziemię. Przecież wiadomo, ze nie myjesz tam rąk mydłem.

Ciągle jednak nie znam waszej opini o tym, żeby zamiast kurek ukrywac to zrobić z niego ozdobę (nie wazne z miska czy bez)...

Ciągle jednak nie znam waszej opini o tym, żeby zamiast kurek ukrywac to zrobić z niego ozdobę (nie wazne z miska czy bez)...

No to już tylko kwestia gustu. Ja bym nie dał bo starałem się robić dom w dość prostej formie. Jak będzie pasować do innych elementów wykończenia to czemu nie.