Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik rrmi - komentarze

Nefer

Recommended Posts

...

* razem czy osobno ? czasownik czy imieslow ?

czy co inne w ogole ?

No nie chcem, ale muszem przy swiecie wypowiedziec sie w sprawie klopotliwej patrykuly NIE. Od 1998 roku nie z imieslowami, ale tylko przymiotnikowymi (czynnymi i biernymi), np. nienajedzony, nieutyty, nieposkromiony, niesiony itp pisze sie zawsze lacznie. Ten Twoj Zosiu nadal po staremu, czyli osobno :)

Dziekuje :)

• Odpowiedzi 9,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

AnSi, a czy to znaczy, że np. nieznający muszę pisać razem, bo inaczej będzie ort? :o

Jestem zbulwersowana. Przez blisko 40 lat mojego życia uczono nas, że wszystkie imiesłowy rozdzielnie, a teraz nagle w ciągu jednego dnia w 1998 miałam zmienić pisownię? Oświeć mnie, jak to jest. :roll:

Zosiu, bardzo żałujemy Jagusi, bidula jedna. :(

a dziekuje depsiu - juz jest lepiej .

dzisiaj na spacerze ganała jak rakieta, uzywajac wszystkich konczyn :)

w domu troche panikuje, chodzi na trzech i domaga sie wspolczucia ;)

Dziekuje :)

dziekuje za wypowiedz :D

ja tez ze starej szkoly w temacie "imieslow" jestem -

takze ciesze sie, ze odczasownikowy zostal osobno :D

ledwie dycham...

Swieta to ciezki czas jest...

Nie bulwersuj sie depsia, tez mi sie to nowe nie widzi, ale...moze trzeba cos wypic na okolicznosc....mijajacych Swiat. Smigus dyngus w opalach, mrozy wracaja - to moze my polejmy :)

AnSi -

na trzezwo takie cos znalazlam. Wyglada , ze jestesmy uratowane ;)

Obiecuje - zaraz sie napije i z imieslowami koniec 8) :D

„Rada Języka Polskiego wprowadziła [...] zasadę, że wszystkie imiesłowy przymiotnikowe z cząstką "nie" wolno [wyróżn. moje ] pisać łącznie, bez względu na ich znaczenie”.

RJP w Uchwale ort. nr 1, a za nią Nowy słownik ort. PWN, uznaje pisownię łączną za WZORCOWĄ – a świadomą pisownię rozdzielną DOPUSZCZA.

Interpretacja orzeczenia Rady Języka Polskiego nasuwa wątpliwości, zgłaszali je zresztą też sami językoznawcy. Jakkolwiek jest, Rada nie zakazała pisowni rozdzielnej, wolno więc pisać nam i tak, i inaczej.

Mirosław Bańko "