Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik rrmi - komentarze

Nefer

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Przylazłam :D
No to czesc :D

Maluszku

Tylko prosze nie czekaj na nas specjalnie.

Jak cos Ci wypadnie to ok.

Z tym , ze bede sie bardzo starala :D

Kurcze , Pablis jakis bojowy sie zrobil.

Teraz na spacerze przechodzil kolo nas jais facet , z daleka go zobaczylam i wzielam chlopcow na smyczki.

Kiedy sie mijalismy Pablis sie bardzo najezyl.

Gdyby chlop wykonal jakis glupi ruch pewnie bym Pabla nie utrzymala .

Maly patrzyl tylko .

Facet w rzeczy samej wygladaldosc dziwnie , nie wiem jak to okreslic , ale moze tak jakby go wypuscili po 15 latach odsiadki :roll:

Tak mysle , ze moze pozoranta bym poszukala i zaczela oIPO .

Niby mamy nawet prawie po sasiedzku pozoranta , ale on szkoli owczarki.

To jednak calkiem inne psy .

Doberman w ataku i obronie jest bardzo rozny od ON i troche bym sie chyba obawiala.

Jednak pokusa , ze blisko jest duza.

Przede wszystkim nie chcialabym zrownowazonego psa zmarnowac.

Mokka co gadasz ?

Cze :D Obejrzałam, normalnie czad. Najlepsze jednak jest :Ty :evil: rogaty :D . Faktycznie ma wielką śliwę, oby mu to jak najszybciej rozeszło się sie po kościach. Świetny jest, taki mały wariat, w duecie ze świnką przestawiliby nie jeden dom. Tak coś widzę, ze to podobne typy są. Jednak Pabli to jest gość, opanowanie, kultura, prezencja, powaga. Zna chłop swoją wartość, to, co się będzie do wariata burzył :lol: Wczoraj dalecy znajomi chcieli abyśmy oddali im naszą świnkę :o , nie to nie żarty jak początkowo myślałam. Nie pisze już, jakie miałby tam mieć "zastosowanie", bo tak to dokładnie określili, bo i słów szkoda. Tradycyjnie wypadłam na złą kobietę. Najgorsze, że na to wszystko musiała patrzeć ich 4 letnia niepełnosprawna córeczka. Szkoda dziecka, skąd ludziom takie pomysły do głowy przychodzą to ja nie wiem.

Zara napisze o IPO :lol: , tylko teraz mi gitarę zawracają i musze trochę drukować. Opowiem z życia wzięte historyjki o szkoleniu u policjanta . Dobrze , że wy z Wawy , jest gość od cc , ma całkiem dobra opinię. Szkolenie IPO u astów jest trochę kontrowersyjnie, bo zupełnie przez ludzi nie zrozumiałe. Opowiem o szkoleniowcu z Ukrainy i parę innych bajek tez opowiem. Zara bede.

Mokka

Zaintrygowalas mnie tym zastosowaniem swinki , pogadaj jeszcze :roll:

Zla kobieto :D

Pablis , masz racje , :D klasa sama w sobie , ale czasem ma odpaly i daje malemu popalic calkiem niezle.Tak wiec z ta powaga to bym nie przesadzala :roll: :D

Sytuacja sie o tyle komplikuje , ze maly ma guza , wiec musze jakos wkraczac , kolo sie zamyka , bo trzeba na guza uwazac .

Od wczoraj mimo wszystko zaczelam Gotka stopowac , bo zaczepia za bardzo , a pozniej ryczy albo ryczy na zapas .Jednym slowem sie nie nudze , chyba , ze spia akurat , jak teraz .

No gadaj jeszcze co masz do gadania w temacie pozorant :D , bo tak jakby sie sklaniam 8)

Czekam , czekam , kawe se zaleje moze :D

U policjantow szkolic nie bede , %^#^*&^*$#8 , moje psy madre sa :roll:

Zosiu

Zerkne zaraz w linka od listwe , ktory podalas , ale jak bedziesz tam gdzie Raffran powiedzial , to daj znac jaki cenni.

Ja tych listew potrzebuje od cholery :roll:

Oj lece

lecaj lecaj :D

zajrze tam - tylko , ze najwczesniej we wtorek - wczesniej nie dam rady.

Ja to mysle , ze one tak z 50-60 zeta przyjda za 2 metry :roll:

Bo czegos za dwa metry podaja. ale z tego podobno mozna jakos za metr wyliczyc.

no troche boli. nawet sie zastanawiam czy zycie bez listew byloby jakos bardzo gorsze ;)

Zosiu

Nie wiem czy gorsze , ale na pewno bezlistwowe :roll:

Namierzam ten sklep w Markach , ale kurde nie moge namierzyc .

Wydaje mi sie , ze tutaj tansze sa.

W razie czego ja Tobe bede wysylala .

Cos oblukam i dam cynk , a Ty daj jak juz wrocisz z ...no stamtad :roll:

Kurna no , deszcz pada :-?

Jezdem :D . Świnka miała mieć " zastosowanie " jako dogoterapeutka :o . Mała jest po porażeniu, nie moja sprawa jak ją rehabilitują, nie znam się na tym, nie oceniam, nie wnikam. Dziecko do świnki bardzo dobrze było nastawione, pozwoliłam śwince przyjść do domu, bo ganiała po ogrodzie, aby uatrakcyjnić dość nudnawą wizytę , pokazałam Małej jak świnka przynosi przedmioty typu buty, kapcie, zabawki i oddaje jej do rąk . Takie tam najbezpieczniejsze zabawy z psem, pod moim 10000% nadzorem. Potem mała leżała na podłodze i trzymała gruby sznur a świnka ją podnosiła, no tak jak sie robi brzuszki, potem Mała na śwince poleżała i takie tam typowe zachowania dziecka z psem. Rodzice okrzyknęli eureka, świnka jest nauczona dogoterapii :o . Świnkę moglibyśmy im oddać , dziecko pewnie ozdrowiałoby w oczach. Profesor nawet im mówił o dogoterapii, tylko u nas nie ma, no i bardzo trudno podobno dostac przeszkolonego psa z jakiejś tam fundacji. Tematu dogoterapii nie znam to i nic do powiedzenia nie miałam . Dziecko bardzo sie ucieszyło, ze świnka będzie u nich mieszkała i zrobiło sie nie miło, bo ja świnki choremu dziecku żałuję. W 10 minut juz sprawa była przesądzona, przecież to tylko pies, my sobie kupimy drugiego, nawet nam kasę dadzą, stwierdzili wspaniałomyślnie :o Nerw mi zruszyli, najpierw myślałam, że to żarty, ale nie. Na koniec usłyszałam jaka to zła kobieta jestem. normalnie byłam w szoku, Stary mowę stracił zupełnie. Pierwszy raz coś takiego nam sie przydarzyło.

Teraz o IPO, tak ogólnie mówiąc. Tradycyjnie już powiem, u nas jeśli chodzi o jakiekolwiek szkolenie to jedna wielka wieś, nawet PT to mega problem. Przyjeżdżał pan z pozorantem z Lublina, znajomi z onkiem poszli ja z nimi zobaczyć szkolenie, było to ze cztery lata temu, miałam poprzednią sucz to pomyślałam, , może PT da się tam zrobić. Pan zrzeszony w ZK, zmarł w lutym tego roku jak sie niedawno dowiedziałam. Zobaczyłam istny horror, no brak słów. Następnie znajomi szukali w Lublinie, niestety tak kto powinno wyglądać wiedzieli, nic odpowiadającego ich wymaganiom nie znaleźli. Na forum amstaffim jest masa opisów zepsutych psów debilnie robioną obroną. Asty to dobki oczywiście, ale proces zepsucia podobny. Asty szkoli jeden gość, niestety są to zjazdy ,a my raczej nieczasowi jesteśmy, ludzie bardzo sobie chwalą, a są na forum tacy co doskonale wiedza o co w tym wszystkim lotto. Dobra opinię ma gość z okolic Wawy, co jest podany w linkach co wstawiam. W 99% ten kto szkoli onki to szkoli metodami sprzed 1 wojny światowej. Dobry pozorant i lotny szkoleniowiec to podstawa. Pt można zrobic praktycznie u kazdego, jeśli chodzi o szkolenie to takie małe miki, obrona to juz wyższa szkoła jazdy. Widziałam jak onki szkolił gość policji, ja bym mu psa nie dała na minute. Oni maja inne oczekiwania od psów i takie tam, nie o tym . Widziałam na własne oczy jak małego szczylka przygotowuje się do IPO, pieski miały tak z 12-14 tygodni, rzecz działa się w Kijowie ,tam to się w temacie psów naoglądałam, znajomi pokazali mi gościa co szkolił psy. Czegos takiego nie widziałam, cos pięknego, potem widziałam tam obronę , atak czołowy, ślady i takie tam, poziom światowy, zresztą gośc uczył sie od zwycięzców swiata czy jakos tak, postałam , popatrzyłam i mnie wryło. Nie podam tu jego nazwiska, ale podejście fascynujące, on do IPO selekcjonował małe szczylki, to było cos tak zjawiskowego, ze odjęło mi mowę,. Widziałam prace pozoranta, bajka. Opowiadał jak rozwija popędy, jak nakręca psa, pracował z takim wałkiem i sznurkiem no trudno to opisać. Gość robił niesamowite rzeczy z maluchami, a one były zachwycone. Ja osobiście o IPO nie mogę nic powiedzieć, bo to wyższa szkoła jazdy. Najważniejszy jest prowadzący ,w ZK masę jest patałachów, że tak napiszę. Ten gośc co jest w linkach ma opinie bardzo dobrego, takiego co z każdym psem który nadaje sie do szkolenia potrafi pracować, tak wiekokrotnie słyszałam , ale gościa na oczy nie widziłam to nie wiem. Najlepiej podpowiedzą właściciele, hodowcy dobków oni najlepiej wiedzą gdzie robić IPO. W sumie to i nic mądrego nie napisałam , ludzie z dużych miast maja poważne problemy ze znalezieniem kogoś sensownego w tym temacie. Najważniejsze to zrobić super rozpoznanie, bo dać do kogoś nawet średniego to szkoda psa, bardzo dużo psów zostało zepsutych przedpotopowym podejściem do tego tematu.

Tu do poczytanie, pewnie znasz ale wrzucę:

Tu iTu

Przypomniało mi się, nasza znajoma miała psa co ciągle ryczał, aby sie nim zajmowała, jak ryczał ona leciała i on tak się nauczył. Po pewnym czasie miała dość i jak on ryczał to i ona zaczynała ryczeć, w końcu mały zrozumiał, że na tego ryki ona nie przyjdzie tylko ewentualnie koncert będzie. Widziałam to , widok komiczny, mały ryk, ona ryk, mały do niej leciał , ona nagroda i powoli mały przestała robić cyrki. Ignorować go nie mogła, bo sie strasznie się miotał i robił sobie krzywdę.

No moi sie na amen pospali przez ten deszcz a ja siedze i mecze komputer.

Obiad nastawialm i siedze . :D

mokka

Panienko laskawa a skad Ty masz takich ciekawyh znajomych :roll:

Tak na powaznie ludzie jakas szanse , mysle zobaczyli .

Dla takiego dzieckamoimzdaniem nie potrzebny jest specjalnie szkolony pies , wystarczy dobrze wychowany po PT .

Dobermany na przyklad bardzo sie do dzieci nadaja.

Pamieam jak moj Mlody byl wpieluszkach.

Co to sie wtedy u nas nie dzialo. :D

Razem jedli , razem spali , razem plakali i wszystko bylo razem .

To bylo cudowne jak ta wiez miedzy nimi sie rodzila.Z tym , ze mysle , ze kazdy inny pies bedzie ok , bo to nie chodzi przeciez o nic innego jak o kontakt .

No ale ja tez sie nie znam.

Ciekawe czy by sie tym ludziom chcialo psa wychowac , na PT chodzic i zadbac ogolnie o rozwoj , jesli maja takie chore dziecko.

Jedni chodowcy dobermanow maja uposledzone dziecko i zauwazaja duzy postep w rozwoju .

Tez corka ich ma porazenie.

Moge dac namiar jak co , maja jeszcze 2 szczeniaczki, juz odchowane ,moge zadzownic i pogadac .

Kawal od Was , ale czego sie nie robi.

Co do IPO to sie temu Pani kochana zastanawiam ,bo wiem , ze zmarnowac psa to pikus .

Wole raczej calkiem tego nie robic niz cos spierdzielic.

Zapytam jeszcze moja hodowczynie , bardziej jest w pozorantach zorientowana.

Poszlabym chyba z duzym i malym .

Maly dosc posluszny jest wiec sie nada .

Chcialabym jednak spotkac kogos kto oceni obu chlopcow .

Jutro sa testy hodowlane w Bytomiu dla dobkow.

To tak apropos ZK .

Nie dasz wiary , ale chcieli im dac pozoranta bez licencji , ktory nie pracowal z dobermanami :o

Hodowcy sie wkurzyli , postawili i ma byc ktos inny.No wlasnie u mnie po sasiedzku ten pzorant szkoli ON ,ale jest slowakiem czy czechem , a tam maja slynne w dobermanim swiecie K9 .

Z tym , ze nie wiem czy tam sie moze aby :D douczal .

Popytam tez.

Taki jakis maly jest na pozoranta.

Tak mysle , ze na czolowke to Pabli nie takiego przewroci, jak nie wyhamuje w czas .

Ja bym chciala najbardziej takiego nawiedzonego pozornata poszukac :D .

Zajrze zaraz do Twoich linkow , moze jak raz nie trafilam tam wczesniej.

Ucaluj swinke ode mnie i od moich chlopcow :p

Znajomi nie moi, Starego i to bardzo odlegli. Przyszli w całkiem innej sprawie, afera ze świnka wyszła przy okazji. Pewnie i zobaczyli nadzieję, ale oni sami ze świnką to po 10 minutach siedzieliby na lampie , a świnka wariowałby po całym domu, bo jak można to czemu nie :lol: . Mówiłam, niech szukają psa dla siebie, pomogłabym w szukaniu. Nie chcą słyszeć, ma być juz wyszkolony , tak jak świnka :o a ona to rzeczywiście gwiazda tresury jak 150, no 5 lat trzeba uczyć psa 5 komend na krzyż. Co do szkolenia w Czechach, to najszybciej przychodzi mi do głowy LUDEK SILHAVY, właśnie ten szkoleniowiec od ast od niego sie uczył i nie tylko on. W necie jest dużo filmów ze szkoleń u Ludka. Czesi i Słowacy są bardzo mocni w szkoleniach, ten z Kijowa też tam sie uczył, no cos pięknego , dwa dni chodziłam i przezywałam, nawet sie przeprowadzać chciałam . Gdzieś w necie w temacie szkoleń wpadło mi w oczy przy jakiejś kłótni na dogo, ze ludzie od dobków ze szkolenia u Ludka byli niezadowoleni. Wracając do pozoranta, samo posiadanie licencji to jeszcze za mało jak dla mnie, bo ten z Lublina licencję miał a był totalnie do bani. Ja to zawsze przeżywam, że u nas nic nie ma, ale z powodu szkoleń jednak sie przeprowadzę. Popytasz w środowisku, to i znajdziesz nawiedzonego :D . Mały będzie byczy na szkoleniu zobaczysz, takie diabełki są najlepsze :lol: .

Świnki nie ucałuję, bo opycha się ostatnio ślimakami, a ja za francuską kuchnia to nie jestem :lol: . Wytarmoś od nas chłopaków, tak konkretnie :lol:

:o :o :o :o

pacz,

ja kudłaty, durnowaty, nie wiedziałem co to taty :lol: :lol:

No widzisz :D

Krolik

Gdzie byles jak Cie nie bylo ?

:roll:

Co slychac ?

mokka

Chyba to nie bedzie ten sam raczej , nie wydaje mi sie .

Ten to tu niedaleko nas hoduje ONki i sam je szkoli .

Zdawali PT razem z nami ze swoimi psami , dziwne te psy jakies , no ale ja nie lubie ON wiec moze dlatego tak mi sie wydaje.

One po komendach jakos tak sie kula , jakby ktos je bil czy co :roll:

Ja sobie na spokojnie musze to i owo w glowie ulozyc , tak mi to dopiero dzisiaj przyszlo do glowy bo sie zdziwilam Pablisiem jakos :roll:

No ale mysle , ze facet nie odezwalby sie ,nawet gdyby chcial o godzine zapytac w tym lesie :lol:

Pablis to jednak juz prawie 50 kg psa , w tym grama tluszczu , choc mysle , ze dosc duzo wazy , ale i duzy jest , gorna granica wzorca.

Mgla u nas taka , ze ja odbiegli to tyle ich widzialam , z tym , ze jak zawolam "chlopcy do mnie" to tak sie uwujaja , ze az serce rosnie.

Maly to taki bardziej jakby usmiechniety , zreszta on w ogole smieszny jest jakis .

Musze nakrecic jak daje im marchwke .

Pablis lubi jak mu trzymam i on sobie gryzie , ale tak delikatnie boczkiem , a ten maly to malo mi sie na marchew nie nadzial :lol:

I chrumka tak slodko :D

To nie caluj poki co swinki , fuj.Moi dzisiaj gasiennice ogladali , bardzo sie dziwili jak sie wila .

Poza tym pol dnia padal deszcze to albo spali albo sie walowali po podlodze , maly tak fajnie wlazi na Pablisia a ten go obejmuje , zeby sobie go przytrzymac i zlapac :D [/b]

Widzisz jak ja piszę jak potłuczona, koło Ciebie raczej żaden z nich nie mieszka, chociaż nie wiem gdzie Ty mieszkasz :lol: . Ludek mieszka w Czechach, ten od ast w Zawierciu, a ten z linków w okolicach Góry Kalwarii, jeśli dobrze pamiętam, czyli chyba z żadnym nie sąsiadujesz ,a może sasiadujesz :lol: ? Nie ma co się dziwić Pablisiowi, facet wyglądał podejrzanie to sie zjeżył, świnka w nocy tez potrafi się zjeżyć na kogoś kto idzie daleko i dziwnie sie zachowuje, pijaków też nie lubi , to normalne. Co do wagi to powiem tak szczerze, kiedyś na wystawie w Lublinie oglądałam sobie asty, rozpiętość wagowa kolosalna. Świnka waży ok 22 kg i jest tak średnio wyżyłowana, nie wygląda jakoś szczupło, znajomej astka waży ponad 25 i talie ma jak osa. Mi osobiście na wystawach mało który ast sie podoba ,są dla mnie za tłuste, wole takie żylaste i ładnie osuszone. To po psie widać czy jest ok. czy zapasiony, moja hodowczyni mówi, że świnka jest chuda, a dla mnie to tłusty prosiak. Ja się na tych wystawowych formach nie rozpoznaję, na wystawie pies ma wyglądać tak , a nie inaczej, moja świnka to wiejski burek i cały rok wygląda podobnie, no może zima trochę wagowo dowala, ale to z lenistwa i mrozowstrętu.

E no , kochana Swinka to jednak wychudzona jak dla mnie .

Marne 22 kg , Ty mi ja na odpasienie przywiez albo swojej Mamie zostaw .

Prawde wiac i ja wole umiesnione .Pablis to ma takie miesnie , ze szok , zwlaszcza na udkach :D

Moj kochany.

A ten maly to taki niby wszystkozerny , ale taki marny jakis , mogby jeszcze rtoche klusiem byc .A to nogi dlugie , az mu sie placza , nie raz koziolkuje , bo sie pozaczepia sam o siebie. :D

Zasneli juz na noc , maly przy okladzie plakal , no ale kolo Starego mial miejscowe wiec jakos wytrzymal.

Oni sie tak buda raz na jakis czas , pocaluja i spia dalej .

Tak sie dzisiaj najdlam , ze zoladek mam jak kon chyba :-?

Tego jednego pozornata mam na oku prawie .

Faktycznie , ze nie wiedzialas gdzie mieszkam , ale prawie trafilas :lol:

Ot i dogadali my sie swieta panienko :lol:

Witam z Tczewa. Ponoc tu nie tylko o budowaniu mozna wiec wpadam :-) A z tego co widze to psiaki gora! I swietnie! Bo ja o psiakach moge godzinami a o dobeczkach to juz w ogole....

Takiego mialam....niestety 21 wrzesnia minie dwa lata jak juz do nie ma....eh....przegralismy walke z choroba serca....

http://img20.imageshack.us/img20/5876/spa1zp3.jpg

http://img90.imageshack.us/img90/3861/spa2nd4.jpg

http://img90.imageshack.us/img90/6299/spa3ew6.jpg

http://img125.imageshack.us/img125/1167/spael7.jpg

Beata

Krolik

Gdzie byles jak Cie nie bylo ?

:roll:

Co slychac ?

Housika namierzałem :wink: :wink: :wink:

Ty wiesz, a ja Cię 8)

dwa poszły a 6 stoi :roll:

ale ładować trzeba...ino skąd :roll:

ale...dobrze będzie , bo jak ma być...

dawaj foty na priv, opis, mapkę i cenę 8) :lol:

Kasi poszło w momęcie (1m) :roll: :wink:

No to witaj w domu :D

Piekny ten Twoj Spartan :p :p

Mysle , ze jak juz dom zbudujesz pierwszym nabytkiem bedzie szczenie.

I super .

Szkoda tylko ,ze ten czas trwa tak krotko. :wink:

Zagladalas juz na strony Szewczyka i Boducha ?

No ja to jakas slabosc mam do tych projektow :oops:

Z tym , ze dachy Szewczyka sa troche skomplikowane i tym samym drogie.

AA , bywaja tutaj Twoje niedalekie sasiadki .Zaanosnuje moze :D

Zosia

Ma Jagunie i Pindzie /Andzie/ ?

:D

AnSi

Ma 3 koty i Psa :D

I jeszcze Marjucha

On ma takiego malego usmiechnietego :D

Z Marjuchy mozna brac przyklad , On juz stary majster :D

A czyje psy masz w avatarku ?