Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik rrmi - komentarze

Nefer

Recommended Posts

He , widac ,ze Swinka to i przy kompie obyta jest , bardzo mi imponuje :D

Tak madrze patrzy , jakby ze 3 posty walnela na muratorze przed chwilka :D

Hodowczyni to nie moja wlasna , ale jakby wlasniejsza niz te co byc powinny. :roll:

Codziennie sie nagada jak cos pytam .Wyszlo jak wszlo , ze moi z innych hodowli , ale kazdemu nagadam , ze jak chce dobermana to od Nich.

Male gotowe sa do wziecia , cudne i poza tym .Temu juz tu pisalam o dzieciach.

Ogoniaste sa :D

Te siemie i tran to chyba nie musze dawac jak moi i tak sie swieca jak ich wlasne jajka , co?

Dzisiaj mieslismy troche pracy , wiec musialam surowizne miec , zeby bylo wydajniej pracowac .

Ae to ostatni raz.

Maly jak czuje wolowine to dostaje malpiego rozumu :wink:

A calkiem dobrze pracuje i na chlebie z maslem i pasztetowa :D

Dzis ostatni dzien chorobowego :p

• Odpowiedzi 9,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

nienie - nie hodowczyni - prooeeeesze

to jest tak

telefon - pan pyta o szczeniaka, gadka szmatka tralalala godzina ok na długie rozmowy o psach (21.00 z groszami) i pada pytanie

On: a gdzie teraz są pani szczeniaki???

ja: jak to gdzie :o (w sumie to zgłupiałam nie wiedziałam o co facetowi chodzi)

On: no pytam GDZIE są teraz pani szczeniaki???

ja: - (dalej ogłupiona odpowiadam) pod moimi nogami, śpią na materacach w kuchni :D

On: TO PANI je w DOMU TRZYMA ?!?!?!?!

ja: (biegiem wóriłam do normy - odpowiadam) a GDZIE mam trzymać??? w stodole??? toz to dobermany nie??? gdzie mają spać??? w piwnicy??? (wściekła jak zaraza) ale się starałam.... być grzeczna :wink:

dlatego własnie pieszę - nie hodowczyni - wszystko inne byle nie TO

MOKKA a foto z PSEM faktycznie bije po oczach :p

SPARTANKAA oczywiście że poznaje - jak inaczej :lol:

foto??? tyle ich że nie wiem które wstawić i czy w dziale o ,,domach'' mozna coś w innym stylu - czy takiego zielonego zaraz ktoś nie upomni :oops:

bachorzęta - te z wieczornej kuchni, które trzeba później odsikać i ZANIESĆ do ich pokoju na górę :lol:

http://www.wrocek.pl/zdjecia_ogloszenia/4306_1.jpg[/code]

Dpsia

Ja bym wiec dawala jak dajesz , ale bez tego suchego , chyba ze na smaczki takie suche .

I styknie.

Mozna tym wiecej szkody niz pozytku , jak slusznie gadasz , ze kiedys nie bylo suchego i dobrze psy sie maily.

Ja gdybym nie mogla kupowac Royala to dawalabym gotowane i juz.

Zupy przecez nawet jak tylko jedna lubi jesc moze . Psy moje zawsze jadly barszcz i krupnik.

Moi kochaja ja robie im kanapki ,malego naprawde z samym maslem zadawala , byle dawac z reki , od mamy wiadomo lepiej smakuje.

Siusiaczka przemywaj ze 2-3 razy dziennie jakim ziolem . Popatrz ztydzien jak nie przejdzie to do weta .

Odrobaczyc z pewnoscia potrzeba Najlepiej robic to 2 razy w roku.Co do karmienia to ja nie wyrocznia , sa madrzejsi , poczekaj co beda gadac.

dlatego własnie pieszę - nie hodowczyni - wszystko inne byle nie TO

Toż gadam Hodowczynia, to wielka różnica jest przecież :lol: .

czy w dziale o ,,domach'' mozna coś w innym stylu

No, a gdzie psy mieszkają w domach chyba, czyli wszystko jest w temacie jak najbardziej. Dobra uciekam, bo się znowu rządzę w Gospodyni wewątku, a Ona tu lubi mieć dryl i porządek :lol:

o siusiakach to będe pytać często - z tego co tylko wiem, siusiaki mają prawo mieć lekki wyciek tak jak i sunie - wszystko działa sprawnie więc są chwile że kropelka jakby ropki sie pokazuje - ale fakt faktem jeżeli jest nadmiar lepiej sprawdzić - musze sie nauczyć o siusiakach :oops:

co do karmienia..... u nas żywienie podstawowym jest gotowanie - wołowina lub inne mięsiwo + ryby bez ości do tego wszystkie dostępne ,,marchewki'' + ryzyk - surowe również, na przekąski standard, albo sklep albo jabłka + marchewki z suchego małe wcinają royala maxi juniora (już) wcześniej był starter, lecz podstawa to mój garnek i moja produkcja.......

co u nas mieszka:

http://canis-eximius.fm.interia.pl/szilaczek.jpg

Szila - wazny pies, wyprowadzony z autyzmu, normalny, rozumiejący, można powiedzieć grzeczny, już przewidywalny i suma sumarum doskonały

http://canis-eximius.fm.interia.pl/goszka.jpg

Goszka - suczka na której zawsze można polegać, to pies którego czyta się bez słów a ona sama również odczytuje nas bez mrugnięcia okiem

http://canis-eximius.fm.interia.pl/GINA.jpg

Ginka - wieczny bachor, chociaż już dorasta, rude to inne i rozpuszczone jak przysłowiowy dziadowski bicz..... ale będą z niej ,,ludzie'' - kiedyś :lol:

http://canis-eximius.fm.interia.pl/karen.jpg

KAREN - ona mieszka już w naszych sercach, nasz pierwszy doberman - przyjaciel, pies którzy nas uformował - zasneła..... źle wykonana operacja przez mostrzów klinik - nie udało sie, 2 miesiące badania, leczenia, zmiany wetów itd..... teraz jest w nas..... i tam zostanie do końca

Spartankaa

Cos w tej marchewce jest , moj Pablis bardzo lubi pogryzac , a ja kocham patrzec jak on ta marchew je :oops:

No co poradze :roll:

Maly nie umie gryzc marchwi i chce cala do ryja :D

Malo sie nie udlawi. :lol:

Moi poki co jeszcze w objeciach leza , pomyslec , ze za chwilke zaczna sie zadymy , chociaz zaraz po przebudzeniu to sie caluja , a bawic sie zaczynaja po spacerku .

Slonce swieci , trzeba zganiac z wyrka i na ppas isc na lake. :D

No u mnie juz niektore literki nie wybijaja , czasem to moze i dobrze , jak nie byloby wiadomo o co mi sie rozchodzi .

Karen

Prawde mowiac to mi sie najbardziej Twoje brazowe dziewczynki podobaja :D I Pudzian . :p

Co do trzymania w domu lub nie .

U nas niedaleko w kojcu na podworku mieszka suczka w typie dobki .Caly rok .

W dzien w kojcu , w nocy wypuszczaja.Wiem , bo sami sie chwalili.Zaloze sie , ze lada dzien do krycia beda chcieli Pablisia.

Udam, ze mnie nie ma w domu :roll:

Zaloze sie , ze lada dzien do krycia beda chcieli Pablisia.

Udam, ze mnie nie ma w domu :roll:

oj tam - powiesz że on ma problemy z erekcją i trzeba inseminować suniaka - i będzie PO problemie :lol: :lol:

taaaaka pogoda a ja w arbajcie - grzech normalnie, w lesie grzyby rosną a ja tu..... wirtualnie mogę sobie pozbierać...... zamiast..........

No, a gdzie psy mieszkają w domach chyba, czyli wszystko jest w temacie jak najbardziej. Dobra uciekam, bo się znowu rządzę w Gospodyni wewątku, a Ona tu lubi mieć dryl i porządek

co fakt to fakt!!! z tym porządkiem to bedzie ciężkawo...... ale się postaram

bo nie było takich rzeczy, a psy żyły

i tu PRAWDA - zyły dłużej i zdrowiej - wystarczy wspomnieć..... kiedyś we wrocku była weterynaria na AR + januszewicka w razie gdyby co - w obecnej chwili na prawie każdej ulicy mamy weta, lepszego gorszego i wszedzie kolejki - patrząc inaczej, ilość psów z chorobami układu trawiennego zatrwazająco wzrasta, więc jest w tym coś że jednak karminy ciut inaczej - prościej, łatwiej, moze dla ludzi przyjemniej, ale czy zdrowiej????

co do gotowania i przysłowiowych sraczek - od dziecka dziecko musi być przygotowywane do różnego karmienia, bo kto wie gdzie trafi, co dostanie.... pewnie że proszisz, tłumaczysz, dajesz przykłady - ale jednak lepiej daać i przyzwyczajać, później jest takiemu psiakowi lżej przejść przez życie- takie psie wywody.....

Miłego

P.S. nie do końca się moge połapać ......

Przyszłam przywitać się z Dobermanowym Guru :D chociaż ja z innej bajki bo ON'kowa :D

Witaj Karen :D

P.S. Moja kocha surową marchewkę!!!! Gdyby mogła, jadłaby tylko to!!! Dostaje suchą karmę rano i wymieszaną z puszką mięsną wieczorem ... na gotowanym żarciu ganiałam co 2 godziny w nocy tak średnio co trzecią dobę :-? Z IV piętra!!!! Jakoś przestało mi to pasować w pewnym momencie. Od czasu zmiany - sensacje raz od wielkiego dzwonu!!

Kasza jest dla psów be, Depsiu kochana!!!! Psy nie za bardzo ją trawią, tak jak i ziemniaki!!!

O, dziękuję, to teraz już będę wiedziała.

Jak kasza niedobra, to czemu wolontariuszka z fundacji psiej egzaminowała mnie czym będe żywić ew. nabytek i jak powiedziałam, że kasza z mięskiem i ew. sucha jako dodatek to bardzo się cieszyła, że OK? :o

Nie to, żebym Wam nie wierzyła, nie, ale czego ona tak źle gadała? :o :-?

Tutaj wkleiłam dzisiejszą fotkę Karusia. :oops:

Jak kasza niedobra, to czemu wolontariuszka z fundacji psiej egzaminowała mnie czym będe żywić ew. nabytek i jak powiedziałam, że kasza z mięskiem i ew. sucha jako dodatek to bardzo się cieszyła, że OK? :o

Nie to, żebym Wam nie wierzyła, nie, ale czego ona tak źle gadała? :o :-?

dobrze ,,gadała'' ogólnie doberman nie ,,jest za'' kaszą, ale owczarki i podobne spokojnie ,,jadą'' na kaszce z mięskiem - osobiście gotowałam owczarce kaszę i żyła długo i szczęśliwie - ryż wcina 3/4 świata więc coś w tym jest - delikatniejszy bardziej przyswajalny itd.... w Biedronce masz tańszy ryż chyba najtańszy na rynku w obecnej chwili - osobiście kupuję jak jestem przy biedronce...... co do ziemniactwa - w suchych paszach jest również ziemniak - często wpisują pulpa ziemniaczana czy cuś w stylu - ziemniak nie powinien być podstawą zywieniową, ale luzikiem można psu dodac do jazynowej i ziemniaka - nie otruje, z tego co mi gdzies tam świta - chyba przy dietach nerkowych nalezy zwiększyć ilosć, ale musiałabym sprawdzać - coś tam jest z nerkami i ziemniakami...... nie do końca jestem pewna, lecz ziemniak dla psa nie jest trujący

uciekam na wiochne z arbajtu do arbajtu - lecz tamten przyjemniejszy :)

Depsiu, z ta kasza to właśnie nie tak, że zabija albo coś :lol: , ja nie daje kaszy mojej suce, bo ona bardzo lubi ryż i dodatkowo ma problemy ze skórą, a ryż jest chyba najbezpieczniejszy jeśli chodzi o alergie i takie tam, to samo gadała mam wetka na AR. W schronie to kasza dla psa jest wypasem . Dużo zależy od psa, jak nauczony jest jeść kasze i całkiem dobrze ją trawi to pewnie można, ale już sobie na moich psach obserwowałam to i tamto i nie raz zauważyłam, że są problemy z trawieniem kaszy. Miałam też psy kaszolubne , szczególnie lubiły gryczaną, a i miałam psa , który był zdrowy jak byk a jadł ziemniaki z wołowiną i marchewką, bo tak był nauczony u poprzednich właścicieli i nic innego nie chciał. Ja bym wywaliła, to suche z Biedronki, to taki śmieć żywieniowy. W chorobach nerek u psa to jest w ogóle cyrk z dietą, ziemniaki ze względu na potas raczej trzeba wykluczyć chyba, o ile jeszcze dobrze pamiętam ,bo tych zaleceń to jest wiele i zależy jak niewydolność wygląda czy jakoś tak. Na hasło nerki u psa niedobrze mi się robi ,podobnie jak na hasło narkoza czy chociażby na hasło sterylka ,a to wszystko za sprawą wetów niestety. Lepiej dawać mniej żarcia a lepszego, niż iść na objętość. Depsiu Twój psiak dobrze wygląda, nie ma co go tuczyć, może taka jego uroda :D .

Oooo, kochane, toście mnie pocieszyły! :D

Dobra, to ja spróbuję, co on powie na tę kaszę z mięskiem, może mu posmakuje i będzie good. Ryzu też przez 2 pierwsze dni nie chciał jeść, a potem jadł, aż furczało, a micha wylizana zostaje. :D

Może i ta kasza jakoś będzie. :roll:

Odstawię to suche, najwyżej będzie jako awaryjne, jak czasem mnie nie ma i nikt mu by nie ugotował (Babcia nie chce gotować dla psa :( ).

Hmmm... może i taka jego uroda, że patyczak taki... :o

Tylko we wsi wstyd, pomyślą, że głodzę stworzenie. :oops: :roll:

Jak już mam Was tutaj i tak się znacie, to ja chciałam jeszcze o cos zapytać... :oops:

Karo zachowuje się jak każdy wiejski burek - na widok wszystkiego, co się porusza, pędzi do płotu i obszczekuje bez pamięci i ile sił. :oops:

Czy jest jakaś metoda, żeby go oduczyć tego głupiego obszczekiwania...? :oops:

Ja nie wiem Kaśka, czy Ty masz pretensjonalny dom, bo widywałam już bardziej pretensjonalne i o całe lata świetlne brzydsze, a co do psa .. zawsze można sobie sprawić taką sierściowatą przytulanę :D

Depsia, jest sposób, ale jak każdy długi i potrzebna konsekwencja!!! Odwołuj go za każdym razem ... to może być np. gwizdek ultradźwiękowy, bo szkoda gardła, ale najpierw musi poznać ten dźwięk i dobrze go sobie kojarzyć :D A poza tym, to jak każdy szanujący się pies pilnuje swojego, ot i tyle :D Moja to dopiero pyska drze, niech Ci Agduś powie :-?

Dzień dobry :D

Karen witam :D

no szczeniaki przeurocze a te duże to wiadomo :D

Mokka Świnka pociesza tyłem :roll:

a minę ma jakby z politowaniem patrzała na fotografa :lol:

A ja jestem za suchą :D to już po mnie :lol:

tzn jak kto woli i chce :D

myślę, że technologia i badania i nie tylko tak poszły do przodu, że sucha jest dobrze zbilansowana i dostarcza wszystkich wartości odżywczych psiakom :) :)

i nie jakaś tam najtańsza w markecie :-?

kiedyś ludzie prądu nie mieli, wc w domu i czy było lepiej :roll:

Poki co powklejam zdjecia :D

Wieczorek .

Pablis jak rozmawiamy , akurat udalo mi sie cyknac jak mowi :D

http://img359.imageshack.us/img359/4553/20102008007eu0.jpg

http://img98.imageshack.us/img98/1771/20102008006nk1.jpg

Modlitwa nad koscia :D

http://img151.imageshack.us/img151/5919/20102008004es3.jpg

Przestroga przed kupowaniem lozka dla psow bez zdejmowanego pokrowca do prania :-?

Tu Gociu jest oczywiscie na tym lozku :D

http://img151.imageshack.us/img151/5536/20102008001lb4.jpg

Magi

Kazdy ma swoje przekonanie co do sposobu karmienia .

Wazne zeby robic to co uwaza sie za najlepsze .

Kasia

Jako bezpsowa wypada zebys chociaz pukala jak wchodzisz :lol:

Dpsia

Suche mozna zalac rosolem chociaz . Poza tym Twoj nie wyglada jakos chudo , w kazdym razie tak mi sie wydaje , ze wyglada normalnie :roll:

Spartanka

Masz racje , wpuszcze ich do domu jak co , zamkne drzwi , wyjme klucz z zamka i otworze Nadzieje Dobermana :-?

Naprawde mysle , ze przyjda :roll:

Tak w ogole to ja w gwiazdy ide :D

Mokka

Twoja kolezanka psycholog przy moim doktorze psychologii to kurde Wiesz :wink: Dzisiaj sasiad mi powiedzial , ze na wykladzie inauguracyjnym na jednej z uczelni opowiadal o naszych spacerach i glownie o mnie :o

Bardzo mnie zaskoczyl tym ,ale dodal , ze powinnam czuc sie wyrozniona :roll:

Nie chcial powiedziec co tam naopowiadal , ale prawie przysiegal , ze nie o tym , ze ja niby mam nie tego :wink:

Usmialam sie , bo niedawno sie dowiedzialam , ze ktos ze znajomych

piszac ksiazke tez o nas wspomnial dosc duzo :o

Tak wiec jak co to wiecie :D

No dobra teraz czekam na podziwianie moich maluchow :p

Pablis to pieknie te raczki sobie uklada , co nie ?

Magi

A Twoj Dzyndzel to nie ma czasem zgrubien w nadgarstkach ?

Tak pytam , dla wszystkiego .