joszuap 13.09.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Witam. Proszę o opinię w sprawie projektu zorza 2 z archetonu. Co sądzicie o tym projekcie, może ktoś posiada taki domek, lub jest w trakcie budowy? Proszę o opinie. http://www.archeton.net/RESOURCES/RYSUNKI/zorza2/zorza2.jpgMam jeszcze pytanko w sprawie ścian. Planuję ściany 3W suporex24-styronian2x5cm-suporex12. Co wy na to? Domek musi być solidnie docieplony bo mieszkam w rejonie wielkich mrozów - polski biegun zimna.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 13.09.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2006 Może tak: napiszę co zrobiłem u siebie.Zrezygnowałem z balkonu.Skoro mam ogród ,taras i jeszcze taras nad garażem balkon wydał mi się zbędny.Jest drogi w wykonaniu,wymaga dobrego wykonawstwa,działa jak żebro chłodzące.Zredukowałem ilość kominów (w projekcie były CZTERY!) przez zmianę funkcjonalną pomieszczeń.Teraz mam dwa kominy i jeden pion kanalizacyjny.Teraz po fakcie zrezygnowałbym z garażu.Spanie z samochodem pod jednym dachem to zły pomysł.Smród i brud.Mam garaż w domu ale głównie żeby w nim majsterkować a nie trzymać złomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joszuap 14.09.2006 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Zrezygnowałeś ze wszystkich balkonów czy tylko z tego nad garazem (zostawiłeś ten nad tarasem?). A możesz powiedzieć ile Cię te zmiany kosztowały - ile za adaptacje i zmiany w projekcie?A z czego wykonałeś ściany? Czy ściany 3w takie jak podałem powyżej to dobry pomysł? Troche dużo tych pytań ale i inwestycja poważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.09.2006 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Domek musi być solidnie docieplony no to wystarczy ściana dwuwarstwowa bloczki /niekoniecznie beton komórkowy - mój faworyt to jakieś lokalne pustaki betonowe/ + styropian np 15 cm, w trójwarstwowej nie wiadomo gdzie lubią /nie muszą/ pojawić się mostki termiczne - najczęściej przy otworach... zrezygnuj z balkonów, garażu, okien połaciowych bryła jak najbardziej prosta typu stodoła, kostka bez wygibasów jak zauważył poprzednik - kominy /ilość/ przesadna ja też jak patrzę na dom - to może śmieszne - ale oceniam na pierwszy rzut oka projekt po kominie - mój ideał to jeden /nawet bardzo długi komin/ /jeżeli jest dach dwuspadowy co występuje najczęsciej to ten komin na samym szczycie dachu wzdłuż kalenicy/.... no ale ja mam betonowe poglądy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.09.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Mam jeszcze pytanko w sprawie ścian. Planuję ściany 3W suporex24-styronian2x5cm-suporex12. Co wy na to? joszuap mysle, ze dobry wybór mieszkam w podobnie zbudowanym domu (taki mam parter) - sciany dobrze akumulują ciepło i nie odczuwa sie gwałtownych spadków temperatur nawet jak dzien czy dwa sie nie pali przy mrozach w BK panuje dobry mikroklimat, łatwo kuc na instalacje czy wbic gwóżdź w sciane i nie ma obaw ze wisząca szafka spadnie - tak jak w słabiutkim ytongu , nie trzeba tez kombinowac ze stropem (stosowac tzw"opuszczany wieniec"), koszt trzeciej warstwy rekompensuje o wiele tańsza elewacja i w efekcie trówarstwowa moze sie okazac tańsza od dwuwarstwowej ... obawy o to, ze "w trójwarstwowej nie wiadomo gdzie lubią /nie muszą/ pojawić się mostki termiczne - najczęściej przy otworach... " u mnie takie mostki sie nie pojawiły, nie rozumiem tez dlaczego miały by sie "lubiec pojawiac" ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 14.09.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 Jeśli chodzi o zmiany to jest tak:w przypadku projektu indywidualnego projektant robi to co Ty chcesz a nie to co on.A jeśli jest projek gotowy (a ten taki jest) to zastanów się co chcesz zmienić i poproś pracownię o zgodę na zmiany.W moim projekcie były n.p. półokrągłe okna (wszystkie!).Ładnie to wyglądało ale i ładnie kosztowało gdybym takie dał.Dlatego poprosiłem o zgodę na normalne okna.Również na likwidację ściany ogniowej i wiszącego balkonu.Taka zgoda jest bezpłatna.Przysłali ją w parę dni na piśmie.Wewnątrz można praktycznie wszystko zmienić oprócz elementów konstrukcyjnych jak n.p. ściany nośne.Dziwię się że ludzie zlecają projekty indywidualne.Jest tyle gotowych że zawsze się coś wybierze i jeszcze można pozmieniać.Myślę oczywiście o domach mieszkalnych a nie o pałacach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.09.2006 03:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 koszt trzeciej warstwy rekompensuje o wiele tańsza elewacja ciekawe czy zrekompensuje też 2 x grubsze ściany/piwniczne - fundamentowe/ no chyba że planowne jest zrobienie bardzo modnych w naszym kraju ławo-ścian fundamentowych lanych w wykop - to rzeczywiście wszystko jedno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts