Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 466
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam , kupiliśmy już projekt jesteśmy na etapie załatwiania zezwolenia na budowę w listopadzie planujemy zaleć fundament i na wiosnę rozpocząć budowę naszego wymarzonego domku. Czy ktoś buduje DANDYSA w okolicach Warszawy bardzo chcielibyśmy zobaczyć go w realu?

Pozdrawiam

Witam,

ja również długo szukałam zanim trafiłam na ten projekt, który jak dla mnie wydaje się być zbliżony do ideału. Gratuluję Wam wyboru. Jeszcze co prawda nie zamówiłam projektu, ale chyba już podjęłam decyzję.

Mam pytanie, czy ktoś w okolicy Poznania buduje dom według tego projektu, bo jeżeli jest możliwość to chętnie zobaczyłabym go na "żywo"?

Pozdrawiam

Witam Wszystkich Dandysowiczów!

Jestem w trakcie szukania ekipy budowlanej. Dziś byliśmy u "Majstra", chwilę porozmawialiśmy i oddaliśmy projekt do wyceny. Budowlaniec pełniący jednoczesnie rolę kierowniak budowy (polecony i chwalony fachowiec) zdecydowanie odradził na zalewanie fundamentów w tym roku (też chcieliśmy tak zrobić). Powiedział że nie ma to sensu skoro i tak na wiosnę chcemy stawiać dom. Zalane fundamenty trzeba odpowiednio zabezpieczyć. Folia albo coś tam może ulec porwaniu i wtedy może się zdarzyć że zamokną. Nam ten pomysł szybko wybił z głowy.

Pozdrawiam.

czy ja wiem. dosyć dużo ludzi decyduje się właśnie na stawianie fundamentów i rozpoczęcie budowy ścian w innym okresie. jeżeli dobrze się je okryje to raczej nic nie powinno się z nimi dziać, zresztą co sie może stać z betonem ;) ja widzę w tym spory plus, bo fundamenty osiąda swobodnie na gruncie co zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się później rys czy pęknięć na scianach

Witam Wszystkich Dandysowiczów. Jak pisałam wcześniej jestem na etapie szukania ekipy budowlanej. Jak na razie oddałam projekt dla dwóch panów. Jeden z nich "krzyknął" 67 tys. za dom, a budynek gospodarczy 13 tys.(prosta bryła, cztery ściany i dach dwuspadowy) co razem daje prosty rachunek 80 tys. Myślałam że z krzesła spadnę!!! :o Drugi z nich całość tj. dom i budynek gospodarczy wycenił na 55 tys. Szukam dalej, ale myślę że ten tańszy bardziej mnie przekonuje, mam na myśli cenę. Pozdrawiam.

. Jak na razie oddałam projekt dla dwóch panów. Jeden z nich "krzyknął" 67 tys. za dom, a budynek gospodarczy 13 tys. co razem daje prosty rachunek 80 tys. Drugi z nich całość tj. dom i budynek gospodarczy wycenił na 55 tys. Szukam dalej, ale myślę że ten tańszy bardziej mnie przekonuje, mam na myśli cenę.

a te wyceny są razem z celagrem czy tylko mury??

Nie wiem co to jest "celarg".

Kwoty podane powyżej to robocizna za budynek pod papę.

więźba dachowa :)

u mnie robocizna: postawienie budynku + więźba dachowa z deskowaniem i papowaniem wyniosła 48 tyś. więc myślę że cena 55 tyś wraz z budynkiem gosp. nie jest zła. w każdym bądz razie raczej ciężko będzie Ci znaleźć fachowca który postawi za niższą cenę. a wiadomo że im firma solidniejsza i im więcej ma zamóień to cena rośnie w górę... i to sporo ;))

pozdrawiam

Witam wszystkich :)

My podpisaliśmy dwa tygodnie temu umowę na budowę naszego domku, z 60 tyś udało nam się po długich negocjacja zbić cenę na 57,5 tyś i dodatkowo ma nam Pan wylać zewnętrzne schody i taras , ale na prosto. Na początku wydawała nam się, że to sporo, ale jak rozważyliśmy za i przeciw to doszliśmy do wniosku, że może lepiej troszkę dołożyć i mieć pewną firmę. Pan który będzie stawiał nasz dom jest budowlańcem od 30 lat i pracuje razem ze swoja ekipą,to nas najbardziej przekonało, podchodzi do sprawy poważnie i nie ucieknie nam z budowy po wylaniu fundamentów, przynajmniej mamy taką nadzieje

:D

Swoja cenę argumentował, wysoka ceną robocizny, podobno wzrosła dwukrotnie On ma zatrudnionych dwóch murarzy na umowę o prace i On jest trzeci.

Hej.

My - tzn ja i moja Narzeczona, też chyba wybierzemy ten projekt, chcielibyśmy jeszcze przed ostateczną decyzją zobaczyć go na żywo, w stanie surowym lub jak Ktoś ma już w dalej posuniętym stanie. Mieszkamy w Białej Podlaskiej woj. Lubelskie. Jak by ktoś chciał pokazać w woj. Lubelskim, Mazowiecki, czy podlaskim to będziemy wdzięczni. Pozdrawiam. [email protected]

Ja jeszcze nie mam co pokazać. Ale jak jeździcie w kierunku Wa-wy to za Dębę Wielkie stoi jeden Dandys. Widziałem go ostatnio z dwa miesiące temu - był w stanie surowym "prawie" zamkniętym. Pewnie teraz jest już na wykończeniu. Jest na sprzedaż. Pewnie jako potencjalni zainteresowani moglibyście go obejrzeć.

Witam!

Właśnie rozpoczynamy budowę Dandysa 2, jesteśmy na etapie lania fundamentów. Chętnie poznamy wszelkie sugestie na temat tego projektu oraz kogoś kto buduje ten dom w lubuskim, wielkopolskim bądź dolnośląskim. Jak narazie żadnych zmian do projektu nie wprowadzamy. Pozdrawiam wszystkich Dandysowiczów.

Witam!

Właśnie rozpoczynamy budowę Dandysa 2, jesteśmy na etapie lania fundamentów. Chętnie poznamy wszelkie sugestie na temat tego projektu oraz kogoś kto buduje ten dom w lubuskim, wielkopolskim bądź dolnośląskim. Jak narazie żadnych zmian do projektu nie wprowadzamy. Pozdrawiam wszystkich Dandysowiczów.

a Dandysowiczów ciągle przybywa :)

ja wprowadziłem taką małą zmianę. otóż zlikwidowałem spiżarkę pomiędzy schodami a wiatrołapem na koszt owego wiatrołapu. dzięki temu mam spory wiatrołap gdzie spokojnie można wstawić szafkę na odzież półkę na buty i bez ściskania można tam się rozebrać z odzieży zewnętrznej ;) a jeśli chodzi o spiżarkę to akurat mi nie jest ona potrzebna a tylko zajmowała miejsce i się robiło zagęszczenie drzwi na hallu (drzwi od wiatrołapu spiżarki pokoiku i łazienki) można ją urządzić także pod schodami które można i chyba nawet trzeba zabudować ;))

a druga zmiana to pomniejszenie o 20 cm łazienki na poddaszu, kosztem czego zwiększył mi się korytarzyk pomiędzy balustradą a łazienką właśnie. projekt przewiduje tylko 1 m. szerokości i przez to po postawieniu balustrady robi się tam strasznie ciasno i z wniesieniem większego mebla może być kłopot. ale to przesunięcie ściany wymaga zmienienia też i konstrukcji dachu, ponieważ w ściance od łazienki są ukryte słupy drewniane.

pozdrawiam wszystkich :)

Jeżeli chodzi o spiżarkę to u nas zostaje bez zmian, zastanawiamy sie nad schodami żelbetowe czy drewniane oraz rezygnujemy z zakrętu na półpiętrze na rzecz większego spocznika. Nie zwróciliśmy jednak uwagi na drzwi łazienki na poddaszu, będziemy musieli pomyśleć nad rozwiązaniem problemu wąskiego korytarza. Pozdrawiam

Witam ponownie,

Chciałem się pochwalić, że od zeszłego tygodnia jestem posiadaczem .... projektu DANDYS 1.

Tak jak większość z Was na początku pokazałem projekt "fachowcom" (mam nadzieję w bardzo dobrym tego słowa znaczeniu) i na razie usłyszałem wstępnie 50 tyś. za robociznę stanu surowego otwartego.

Jestem jeszcze przed spotkaniem z architektem, który dokona kilku adaptacji, np. chcemy z grubszych rzeczy: zlikwidować jedną lukarnę z balkonem oraz przerobić garaż na dwustanowiskowy. Dopiero po adaptacjach i uzgodnieniach będę chciał podpisywać umowę na robotę.

Czy ktoś z Was przymierza się do tego projektu? lub ma jakieś przemyślenia?

Powiem szczerze, że po długim okresie szukania tego najbardziej odpowiadającego projektu (jesteśmy w pewnym sensie "zaślepieni") można nie zauważyć czasem drobnych ale istotnych usprawnień. Lepiej to zrobić w ostatniej chwili niż wcale. My właśnie mamy jeszcze tą chwilę. Dlatego proszę o komentarze co do Dandysa 1.

Pozdrawiam wszystkich budujących i myślących o budowie.

Witam Wszystkich!

Do Boneta: dlaczego nie kupiliście od razu projektu Dandys z dwu stanowiskowym garażem? Nie trzeba by przerabiać projektu. Ja taki właśnie mam, budowę zaczynam dopiero na wiosnę, z naszych przeróbek to: zamiana 2 okien w łazience na parterze na jedno, likwidacja okna w garderobie, w projekcie z garażem 2 stanowiskowym nad garażem jest pokój, pralnia i jeszcze jedna garderoba - my likwidujemy garderobę i pralnię po to żeby nad garażem zrobić duży "męski pokój". Pozdrawiam