Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do Dorotusa:

Wiem, że istnieje wersja z dwustanowiskowym garażem dla projektu DANDYS, jednak takiej wersji jeszcze nie ma dla projektu DANDYS 1. Ma się ukazać pod koniec roku - ale jak znam życie i opóźnienia z podstawowym projektem , to penie ukaże się za minimum pół roku.

Właśnie pędzę na spotkanie z architektem i mamy podjąć decyzje co do większych zmian i adaptacji projektu.

Mogę też podać pierwszą bardzo wstępną przymiarkę do robocizny stanu surowego otwartego. Po spotkaniu z poleconym mi właścicielem ekip budowlanych (z doświadczeniem w budowie z porothermu) usłyszałem kwotę .... 75 tyś. zł :o Jest to kwota, która obejmuje wszystko, tzn. ma mnie nie interesować dokupowanie żadnej deski, gwoździa, itd. jak również jest już opłaony kierownik budowy. Mam świadomość, że znaczna część tej kwoty to robocizna dachu, ale żeby 75 tyś. ? No nic, szukam dalej. A ile kosztowała Was robocizna stanu surowego otwartego ?

• Odpowiedzi 466
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

My również budujemy Dandysa.Wprowadzamy niewielkie zmiany.Głownie dotyczące powiększenia okien.Powiększamy okna w salonie - będą miały wymiar 180 / 210. Ponadto powiększamy okno w jadalni na 150 / 150 i obok wstawiamy drugie takie samo- koncepcja uzgodniona z architektem.

Ponadto likwidujemy garderobę na poddaszu, garderoba większa będzie w pokoju nad garazem. Tym sposobem uzyskamy większy hol doświetlony i tam również wstawiamy dodatkowe okno dachowe. Co Państwo myślą o naszych zmianach? Pozdrawiam Sylwia

Powiedzcie mi, czy wy też macie może wątpliwości co do normalności projektanta który robił projekt Dandysa? Do tych co budowali : czy mieliście problemy z postawieniem więźby dachowej.? Bo ja mam - kogo bym się nie spytał to się dziwią że mam takie wy....wiste krokwie narożne czyli 26x20 to chyba lekka przesada bo włożyć coś takiego (10 m)na dach to tylko przy uzyciu dźwiga - czyli kojeny koszt dla mnie to 700 zł.

Powiem tak wszyscy tutaj nowo nabyci Dandysowicze zachwycają się tym projektem może i dobrze bo domek ogólnie fajny ale ile problemów, no chyba że to moje "chłopy" je tylko generują w co nie wątpię:)

Pozdrawiam

Witamy wszytkich budujących Dandysa.

Sami zbliżamy się już do końca budowy i aktualnie jesteśmy na etapie wykończeniowym. Choć z zewnątrz pozostało jeszcze sporo do zrobienia to skupiamy się obecnie na pracach wewnątrz domu a resztę zostawiamy na wiosnę. Mamy nadzieję iż uda nam się wprowadzić do naszego Dandysa jeszcze przed Świętami (nawiasem mówiąc już nie możemy się doczekać).

Zdecydowaliśmy się na wersję z garażem dwustanowiskowym i odrobinę przerobiliśmy środek powiększając taras (teraz jest dość mocno zadaszony).Dodatkowo zlikwidowaliśmy pokój na parterze i zamieniliśmy go na kuchnię.Cały parter postanowilismy że będzie otwarty z wbudowanym pod schodami kominkiem (schody zabudowaliśmy ścianką). Na piętrze natomiast zbyt dużo nie kombinowaliśmy i poza połączeniem sypialni z garderobą, projekt nasz nie odbiega zbyt mocno od oryginału.

A co do projektu, no cóż, krokwie narożne faktycznie trzeba było wciągać dźwigiem ale taka już uroda tego dachu.

Zabawne jest to iż wg opinii cieśli konstrukcja dachu jest przesadzona - a wg dekarza za słaba na dachówkę :) A zatem co fachowiec to opinia. Jedno jest pewne - faktycznie potrzeba dużo stali i betonu tak jak ktoś wcześniej już pisał. My jednak jesteśmy mimo wszystko z projektu w dalszym ciągu zadowoleni i całkowicie pasuje on do naszych potrzeb. A tak nawiasem mówiąc na same posadzki poszło koło 20 ton materiałów więc konstrukcja musi być solidna. Zawsze można było wybrać dom szkieletowy - nie byłoby problemów z ciężkimi krokwiami :)

Kilka zdjęć naszego Dandysa

Pozdrawiamy

http://picasaweb.google.pl/mflisia/Dandys#

Dandysofani

Wrzuć jeśli możesz więcej zdjęć, chętnie popatrzymy na Twoje zmiany. Widzę też że zrezygnowałeś z okien w łazience?, Ja z pokoju na dole zrezygnowalem wstawiając tam kuchnię, nie chciałem zmieniać wielkości tarasu kosztem domu, choć duży taras mi się marzył, natomiast może w przyszłości dostawię tam mały daszek ale to może, Ja postram się coś wrzucić jakieś zdjęcia ale troszkę później bo niestety czasu brak,

Pozdrawiam

PS: Faktem jest że ten domek wytrzyma chyba wszystko:)

Powiedzcie mi, czy wy też macie może wątpliwości co do normalności projektanta który robił projekt Dandysa? Do tych co budowali : czy mieliście problemy z postawieniem więźby dachowej.? Bo ja mam - kogo bym się nie spytał to się dziwią że mam takie wy....wiste krokwie narożne czyli 26x20 to chyba lekka przesada bo włożyć coś takiego (10 m)na dach to tylko przy uzyciu dźwiga - czyli kojeny koszt dla mnie to 700 zł.

Powiem tak wszyscy tutaj nowo nabyci Dandysowicze zachwycają się tym projektem może i dobrze bo domek ogólnie fajny ale ile problemów, no chyba że to moje "chłopy" je tylko generują w co nie wątpię:)

Pozdrawiam

u mnie cieśla trochę 'odchudził' te krokwie o około 6 cm., ściął z grubowści piłą elegancko:) ale i tak pozostały bardzo ciężkie. może trudno uwierzyć ale 3 chłopaków wciągnęło je na górę bez pomocy żadnego dzwiga. dodam że te krokwie były dodatkowo nasiąknięte deszczem.. a jeśli chodzi o tą kontrukcję to rzeczywiście mimo iż jest potężna to kierownik budowy mi powiedział że pod dachówkę i tak jest za słaba i kazał mi zamówić wszystkie krokwie (oprócz tych narożnych) zamówić o 2 cm szersze. nie ma co oszczędzać, dach to podstawa :)

u mnie cieśla trochę 'odchudził' te krokwie o około 6 cm., ściął z grubowści piłą elegancko:) ale i tak pozostały bardzo ciężkie. może trudno uwierzyć ale 3 chłopaków wciągnęło je na górę bez pomocy żadnego dzwiga. dodam że te krokwie były dodatkowo nasiąknięte deszczem.. a jeśli chodzi o tą kontrukcję to rzeczywiście mimo iż jest potężna to kierownik budowy mi powiedział że pod dachówkę i tak jest za słaba i kazał mi zamówić wszystkie krokwie (oprócz tych narożnych) zamówić o 2 cm szersze. nie ma co oszczędzać, dach to podstawa :)

Słuchaj 6 cm z 26 to mamy już 20 czyli tyle ile w projekcie mamy koszowe, które u mnie goście bez większych trudów sobie to wcześniej wynieśii, uwierz na słowo że te 6 cm robi różnice:) zapytaj żony:)

Natomiast właśnie tutaj jest paradoks pomiędzy tak ogromnymi krowkiami narożnymi na tak cienkimi krokwiami "zwykłymi" które mają właśnie te 6 cm w projekcie. Ja też dodałem 2 centy więc mam 16x8 ale narożnych nie ruszałem bo te wyliczenia wytrzymałościowe sprawdziłem no i wcale to nie jest bezzasadne.

Ja za same naaaaarożne + 1 koszowa zapłaciłem 1900 zł zreztą to ponad 3 m^3 więc co tu dużo gadać.

Pytanie: Ile metrów łat Ci poszło i kontrłat???

Dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Szkoda, że ten wątek nie żyje ....

niestety ...

my jestesmy na etapie tarasu ... zastanawiam sie jak go powiekszyc ?

a wogole to cisnie mi sie duzo pytan na usta...

czy juz ktos zrobil ogrzewanie podlogowe? ile szykowac pieniedzy na ten wybryk?

gdzie dajecie kominek? czy w tej wnece ?czy narozny/?

musze jeszcze zaplanowac punkty swietlene itp ... i wlasnie stwierdzilam ze pokoje dzieci sa malo ustawne :-? gdzie lozka gdzie biurko ...ech

pozdrawiam

chciałbym ogrzewanie podłogowe na dole, góra grzejniki. Wstepna kalkulacja wraz z materiałami, woda, kamnaliza, ogrzewanie około 60.000 zł, elektryk 15.000 zł. Materiały wyższej klasy. Też zastanawiałem się nad powiększeniem tarasy, jednak zdecydowałem, że naturalnym powiększeniem będzie ogród. PBudowę realizuje zgodnie z projektem, jedynie zastosowałem ytong, a ścianę kolanową podniosłem o 20 cm. Zastananawia mnie jednak wysokość osadzenia okien, szczegołnie w kuchni 85 cm, gdy meble kuchenne z blatem to 87 cm.

chciałbym ogrzewanie podłogowe na dole, góra grzejniki. Wstepna kalkulacja wraz z materiałami, woda, kamnaliza, ogrzewanie około 60.000 zł, elektryk 15.000 zł. Materiały wyższej klasy. Też zastanawiałem się nad powiększeniem tarasy, jednak zdecydowałem, że naturalnym powiększeniem będzie ogród. PBudowę realizuje zgodnie z projektem, jedynie zastosowałem ytong, a ścianę kolanową podniosłem o 20 cm. Zastananawia mnie jednak wysokość osadzenia okien, szczegołnie w kuchni 85 cm, gdy meble kuchenne z blatem to 87 cm.

ja np. podniosłem wszystkie okna na parterze o jeden pustak czyli 24 cm ale nie podnosiłem ścianki kolankowej i wyszło ok (dach nie zakrywa okien)

my jestesmy na etapie tarasu ... zastanawiam sie jak go powiekszyc ?

a wogole to cisnie mi sie duzo pytan na usta...

Ja go powiększyłem na etapie projektu już o tym pisałem ale wziąłem pomysł z Tyberiusza i taras wygląda jak tutaj - będzie naprawdę ogromny (bo na razie mam fundamenty ;-)

http://www.extradom.pl/grafiki/4314/parter_big.gif

Co do kominka to ja dam narożnikowy, i zastanawiam się nad "odchudzeniem" komina bo na dole jest taki szeroki a wyżej jakiś węższy - ktoś wie dlaczego?

Charlesm widzę, że już masz dach na swoim Dandysie, może chcesz się nim pochwalić z chęcią bym przyjechał i obejrzał go na żywo, jak by była taka możliwość to będę wdzięczny, [email protected]

Ewentualnie inne osoby z woj. lubelskiego, mazowieckiego czy białostockiego.

Pozdrawiam.