Dorotus1719503897 09.11.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Czy możecie mi podać orientacyjny koszt więźby na Dandysa wraz z odeskowaniem dachu, my co prawda budujemy z dwustanowiskowym garażem, ale rozbieżność metrów kwadratowych między projektami z jedno i dwustanowiskowym garażem nie jest taka duża. Wiem że co region to inne ceny, ale mimo wszystko bardzo mnie to interesuje. Serdecznie dziekuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
charlesm 10.11.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Czy możecie mi podać orientacyjny koszt więźby na Dandysa wraz z odeskowaniem dachu, my co prawda budujemy z dwustanowiskowym garażem, ale rozbieżność metrów kwadratowych między projektami z jedno i dwustanowiskowym garażem nie jest taka duża. Wiem że co region to inne ceny, ale mimo wszystko bardzo mnie to interesuje. Serdecznie dziekuję i pozdrawiam. dandys garaz 1-st.: drewno na więźbę ok 800zł/m^3 potrzeba ok 7m^3 (radzę zamawiać po konsultacji z cieślą, gdyż ja zamówiłem wg wykazu w projekcie i około 2 m3 mi zostało) deski calówki: ok 7-8 m^3 (sporo się marmuje na ścinki) ok 550-600zł/m^3 robocizna 280m^3 x 43zł/m^3 (świetny fachowiec --więźba+deski+papa) mniej więcej tak to wygląda +/-15% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia83 14.11.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Witam Wszystkich Dandysowców:)) Ja również mam zamiar wybudowac domek wg tego projektu! Jesteśmy dopiero na początku drogi..Pozwolenie na budowę mamy,po niedzieli mają nam zalac ławy fundamentowe.Reszta po Nowym Roku-początek w zależności od tego jaka bedzie zima:)) Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 15.11.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Dziękuję Charlesm za wyczerpującą i dokładną odpowiedź. Ostatnio zaniosłam projekt do jednego z pobliskich tarkatów. Pan wycenił dom na 13,5 tys. plus 1 tys. za impregnacje. Cały czas się zastanawiamy co nam się bardziej opłaci, kupienie więźby w tartaku czy "żywego" drzewa u leśnika i przetracie go we własnym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
charlesm 15.11.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Dziękuję Charlesm za wyczerpującą i dokładną odpowiedź. Ostatnio zaniosłam projekt do jednego z pobliskich tarkatów. Pan wycenił dom na 13,5 tys. plus 1 tys. za impregnacje. Cały czas się zastanawiamy co nam się bardziej opłaci, kupienie więźby w tartaku czy "żywego" drzewa u leśnika i przetracie go we własnym zakresie? ja zakupiłem impregnowane, ale co to za impregnat jak było mokre drzewo co prawda jest zielone i trochę tego impregnatu zostało ale do środka to on za bardzo nie wsiąkł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
charlesm 15.11.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 to ja jeszcze może podam swoją uwagę nt zamawiania drewna na więźbę może się komuś przyda ja zamawiałem wg projektu no i ponads 2 m3 mi zostało więc radzę zamawiać po konsultacji z cieślą (niektórzy sami sobie wyliczają ile potrzeba i wtedy starty są mniejsze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ines2707 17.11.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ines2707 17.11.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Sliczny projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ines2707 17.11.2008 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Super projekt-jest juz to kolejny ktory mi sie spodobal i mam nadzieje ze ostatni bo jest naprawde swietny.Byc moze w przyszlym roku ruszymy juz z budowa bo jak na razie to tylko sie konczy na ogladaniu i planowaniu.Oczywiscie jest sporo zmian jakie na ta chwile chcialabym zrobic.Bedzie to mieszanka Dandysa,Adonisa,Baltazara i Tyberiusza.Dach co prawda bardziej podoba mi sie w Dandysie ale ze wzgledu na lepsze rozmieszcenie na poddaszu podpatrzyłam z Adionisa tzn garaz bedzie stanowil jedna wielka bryłe z reszta pomieszczen. http://img201.imageshack.us/img201/2014/adonis2130zoomax2.th.jpghttp://img201.imageshack.us/images/thpix.gif Wejscie chciałabym zamienic zeby był wiatrołap i tym sposobem chcialabym umiescic je z lewej strony dokładnie jak w projekcie Baltazar http://img529.imageshack.us/img529/5836/baltazareq0.th.jpghttp://img529.imageshack.us/images/thpix.gif ,tym sposobem powiekszy sie kuchnia o poł pokoju i widoczek bedzie fajny:-) Pokoj i łazienka bedzie po prawej stronie zaraz przy garazu.Oby sie wszystko pomiesciło:-))))Jadalnia w kształcie wykuszu jak na 1 obrazku, a taras natomiast jak w Tyberiuszu http://img139.imageshack.us/img139/2527/tyberiusztyljpgpa3.th.jpghttp://img139.imageshack.us/images/thpix.gif Taka mieszanka kilku projektów bardzo podobnych do siebie:-)))))) Sorki za powyzsze linki-ale musiałam modyfikowac bo mi kilka razy wyskoczyło to samo:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 27.11.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 a druga zmiana to pomniejszenie o 20 cm łazienki na poddaszu, kosztem czego zwiększył mi się korytarzyk pomiędzy balustradą a łazienką właśnie. projekt przewiduje tylko 1 m. szerokości i przez to po postawieniu balustrady robi się tam strasznie ciasno i z wniesieniem większego mebla może być kłopot. ale to przesunięcie ściany wymaga zmienienia też i konstrukcji dachu, ponieważ w ściance od łazienki są ukryte słupy drewniane. pozdrawiam wszystkich Możecie jakoś to naszkicować? Jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
charlesm 29.11.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 a druga zmiana to pomniejszenie o 20 cm łazienki na poddaszu, kosztem czego zwiększył mi się korytarzyk pomiędzy balustradą a łazienką właśnie. projekt przewiduje tylko 1 m. szerokości i przez to po postawieniu balustrady robi się tam strasznie ciasno i z wniesieniem większego mebla może być kłopot. ale to przesunięcie ściany wymaga zmienienia też i konstrukcji dachu, ponieważ w ściance od łazienki są ukryte słupy drewniane. pozdrawiam wszystkich Możecie jakoś to naszkicować? Jak to wygląda? chętnie podam szkic, postaram się po niedzieli znaleźć chwilę czasu i narysować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
charlesm 30.11.2008 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 generalnie tak to wygląda, tylko wcześniej taką zmianę trzeba skonsultować z cieślą, bo w ściance którą przesunąłęm znajdują się pierwotnie słupy drewnianehttp://img222.imageshack.us/img222/6237/poddaszeafterje0.th.jpghttp://img222.imageshack.us/images/thpix.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 04.12.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Witam Wszystkich!Na poważnie wzięłam się za "budowę domu", tzn. szukam materiałów budowlnych. Będąc ostatnio w jednej z hurtowni Pan który przedstawił propozycję cen materiałów powiedział że komin trzeba murować z cegieł. Czy wy równiez w swoich domach budowaliście kominy z cegły czy stawialiście z gotowych elementów, z czego stawialiście domy (ytong, porotherm, silikaty). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
charlesm 04.12.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Witam Wszystkich! Na poważnie wzięłam się za "budowę domu", tzn. szukam materiałów budowlnych. Będąc ostatnio w jednej z hurtowni Pan który przedstawił propozycję cen materiałów powiedział że komin trzeba murować z cegieł. Czy wy równiez w swoich domach budowaliście kominy z cegły czy stawialiście z gotowych elementów, z czego stawialiście domy (ytong, porotherm, silikaty). Pozdrawiam. witaj trzeba nietrzeba ja mam np z elementów gotowych (firma icopal) komin wraz z kanałem wentylacyjnym. zaletą jest łatwość i szybkość stawiania, ale elementy które zastępują kinkierówkę (czyli to co wystaje ponad dach) są po prostu tragicznej jakości trzeba się z nimi obchodzić jak z jajkiem a co do materiału - suporeks, a ściany nośne silikaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 05.12.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Dzięki Charlesm, na ciebie zawsze można liczyć.Moje kolejne pytanie i uwaga odnośnie domu, to czy ktoś z Was myślał o zamknięciu garderoby na piętrze od strony holu a wstawieniu drzwi w pokoju graniczącym z łazienką. Hol wygląda jak ser szwajcarski, a tak to chociaż ściana naprzeciw schodów byłaby "cała". Z moich obserwacji wynika iż na tej ścianie są kominki wentylacyjne (mam Dandysa z podwójnym garażem). Nie za bardzo potrafię zidentyfikować czy są tam trzy czy dwa kominki i czy odległość między nimi jest większa niż metr? Jeśli ktoś może to prosze o pomoc i odpowiedź na moje pytanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 05.12.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 czy ktoś z Was myślał o zamknięciu garderoby na piętrze od strony holu a wstawieniu drzwi w pokoju graniczącym z łazienką. Hol wygląda jak ser szwajcarski, a tak to chociaż ściana naprzeciw schodów byłaby "cała". My tak zrobiliśmy. Z moich obserwacji wynika iż na tej ścianie są kominki wentylacyjne (mam Dandysa z podwójnym garażem). Są dwa kominki wentylacyjne. Jeden do okapu kuchennego no i drugi do wentylacji. My je przesunęliśmy do rogu (w stronę ścianki kolankowej). Na dole w kuchni i tak planujemy sufit podwieszany więc można giętkimi rurami gdzieś podprowadzić te wentylacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moniaob 22.12.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 My rówież zrobiliśmy wejście do tej garderoby od strony pokoju. moim zdaniem jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiluk 22.12.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 To chyba zły pomysł garderoba jest ścieśle związana tylko z jedną sypialnią.Oczywiście zależy to od modelu rodziny /2+0, 2+1, 2+2/, w pierwszym przypadku to ma sens. Może ktoś z Was wykonał już schody wewnętrzne jeśli tak to będę wdzięczny za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 22.12.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 To chyba zły pomysł garderoba jest ścieśle związana tylko z jedną sypialnią. Oczywiście zależy to od modelu rodziny /2+0, 2+1, 2+2/, w pierwszym przypadku to ma sens. Może ktoś z Was wykonał już schody wewnętrzne jeśli tak to będę wdzięczny za sugestie. Czy ja wiem. Mamy model 2+2 i "ukradliśmy" tą garderobę. Dzieci i tak mają duże pokoje. Jakaś szafa im się tam zmieści. Niech się cieszą że im łazienki górnej nie zabraliśmy na wyłączność A schody mamy betonowe i powoli się rozglądamy za "okładaczami drewnem". Większość mówi: "panie ... taniej będzie zburzyć te betonowe i postawić samonośne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 23.12.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 No właśnie mnie też mój budowlaniec przekonywał że nie ma co betonowych ale powiem Wam, że mnie się podobają betonowe - na przykład takie: http://images25.fotosik.pl/306/c7df799a38b31597.jpghttp://images25.fotosik.pl/306/cbc1baad16f768ee.jpghttp://images49.fotosik.pl/42/c14e26ce7f40d9ac.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts