Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy możecie mi podać orientacyjny koszt więźby na Dandysa wraz z odeskowaniem dachu, my co prawda budujemy z dwustanowiskowym garażem, ale rozbieżność metrów kwadratowych między projektami z jedno i dwustanowiskowym garażem nie jest taka duża. Wiem że co region to inne ceny, ale mimo wszystko bardzo mnie to interesuje. Serdecznie dziekuję i pozdrawiam.

• Odpowiedzi 466
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy możecie mi podać orientacyjny koszt więźby na Dandysa wraz z odeskowaniem dachu, my co prawda budujemy z dwustanowiskowym garażem, ale rozbieżność metrów kwadratowych między projektami z jedno i dwustanowiskowym garażem nie jest taka duża. Wiem że co region to inne ceny, ale mimo wszystko bardzo mnie to interesuje. Serdecznie dziekuję i pozdrawiam.

dandys garaz 1-st.:

drewno na więźbę ok 800zł/m^3 potrzeba ok 7m^3 (radzę zamawiać po konsultacji z cieślą, gdyż ja zamówiłem wg wykazu w projekcie i około 2 m3 mi zostało)

deski calówki: ok 7-8 m^3 (sporo się marmuje na ścinki) ok 550-600zł/m^3

robocizna 280m^3 x 43zł/m^3 (świetny fachowiec --więźba+deski+papa)

mniej więcej tak to wygląda +/-15%

Witam Wszystkich Dandysowców:))

Ja również mam zamiar wybudowac domek wg tego projektu!

Jesteśmy dopiero na początku drogi..Pozwolenie na budowę mamy,po niedzieli mają nam zalac ławy fundamentowe.

Reszta po Nowym Roku-początek w zależności od tego jaka bedzie zima:))

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie..

Dziękuję Charlesm za wyczerpującą i dokładną odpowiedź. Ostatnio zaniosłam projekt do jednego z pobliskich tarkatów. Pan wycenił dom na 13,5 tys. plus 1 tys. za impregnacje. Cały czas się zastanawiamy co nam się bardziej opłaci, kupienie więźby w tartaku czy "żywego" drzewa u leśnika i przetracie go we własnym zakresie?

Dziękuję Charlesm za wyczerpującą i dokładną odpowiedź. Ostatnio zaniosłam projekt do jednego z pobliskich tarkatów. Pan wycenił dom na 13,5 tys. plus 1 tys. za impregnacje. Cały czas się zastanawiamy co nam się bardziej opłaci, kupienie więźby w tartaku czy "żywego" drzewa u leśnika i przetracie go we własnym zakresie?

ja zakupiłem impregnowane, ale co to za impregnat jak było mokre drzewo ;) co prawda jest zielone i trochę tego impregnatu zostało ale do środka to on za bardzo nie wsiąkł :D

Super projekt-jest juz to kolejny ktory mi sie spodobal i mam nadzieje ze ostatni bo jest naprawde swietny.Byc moze w przyszlym roku ruszymy juz z budowa bo jak na razie to tylko sie konczy na ogladaniu i planowaniu.Oczywiscie jest sporo zmian jakie na ta chwile chcialabym zrobic.Bedzie to mieszanka Dandysa,Adonisa,Baltazara i Tyberiusza.Dach co prawda bardziej podoba mi sie w Dandysie ale ze wzgledu na lepsze rozmieszcenie na poddaszu podpatrzyłam z Adionisa tzn garaz bedzie stanowil jedna wielka bryłe z reszta pomieszczen.

http://img201.imageshack.us/img201/2014/adonis2130zoomax2.th.jpghttp://img201.imageshack.us/images/thpix.gif

Wejscie chciałabym zamienic zeby był wiatrołap i tym sposobem chcialabym umiescic je z lewej strony dokładnie jak w projekcie Baltazar

http://img529.imageshack.us/img529/5836/baltazareq0.th.jpghttp://img529.imageshack.us/images/thpix.gif

,tym sposobem powiekszy sie kuchnia o poł pokoju i widoczek bedzie fajny:-) Pokoj i łazienka bedzie po prawej stronie zaraz przy garazu.Oby sie wszystko pomiesciło:-))))Jadalnia w kształcie wykuszu jak na 1 obrazku, a taras natomiast jak w Tyberiuszu

http://img139.imageshack.us/img139/2527/tyberiusztyljpgpa3.th.jpghttp://img139.imageshack.us/images/thpix.gif

Taka mieszanka kilku projektów bardzo podobnych do siebie:-))))))

Sorki za powyzsze linki-ale musiałam modyfikowac bo mi kilka razy wyskoczyło to samo:-)

• 2 weeks później...

a druga zmiana to pomniejszenie o 20 cm łazienki na poddaszu, kosztem czego zwiększył mi się korytarzyk pomiędzy balustradą a łazienką właśnie. projekt przewiduje tylko 1 m. szerokości i przez to po postawieniu balustrady robi się tam strasznie ciasno i z wniesieniem większego mebla może być kłopot. ale to przesunięcie ściany wymaga zmienienia też i konstrukcji dachu, ponieważ w ściance od łazienki są ukryte słupy drewniane.

pozdrawiam wszystkich :)

Możecie jakoś to naszkicować? Jak to wygląda?

a druga zmiana to pomniejszenie o 20 cm łazienki na poddaszu, kosztem czego zwiększył mi się korytarzyk pomiędzy balustradą a łazienką właśnie. projekt przewiduje tylko 1 m. szerokości i przez to po postawieniu balustrady robi się tam strasznie ciasno i z wniesieniem większego mebla może być kłopot. ale to przesunięcie ściany wymaga zmienienia też i konstrukcji dachu, ponieważ w ściance od łazienki są ukryte słupy drewniane.

pozdrawiam wszystkich :)

Możecie jakoś to naszkicować? Jak to wygląda?

chętnie podam szkic, postaram się po niedzieli znaleźć chwilę czasu i narysować :)

Witam Wszystkich!

Na poważnie wzięłam się za "budowę domu", tzn. szukam materiałów budowlnych. Będąc ostatnio w jednej z hurtowni Pan który przedstawił propozycję cen materiałów powiedział że komin trzeba murować z cegieł. Czy wy równiez w swoich domach budowaliście kominy z cegły czy stawialiście z gotowych elementów, z czego stawialiście domy (ytong, porotherm, silikaty). Pozdrawiam.

Witam Wszystkich!

Na poważnie wzięłam się za "budowę domu", tzn. szukam materiałów budowlnych. Będąc ostatnio w jednej z hurtowni Pan który przedstawił propozycję cen materiałów powiedział że komin trzeba murować z cegieł. Czy wy równiez w swoich domach budowaliście kominy z cegły czy stawialiście z gotowych elementów, z czego stawialiście domy (ytong, porotherm, silikaty). Pozdrawiam.

witaj :)

trzeba nietrzeba ja mam np z elementów gotowych (firma icopal) komin wraz z kanałem wentylacyjnym. zaletą jest łatwość i szybkość stawiania, ale elementy które zastępują kinkierówkę (czyli to co wystaje ponad dach) są po prostu tragicznej jakości trzeba się z nimi obchodzić jak z jajkiem ;)

a co do materiału - suporeks, a ściany nośne silikaty

Dzięki Charlesm, na ciebie zawsze można liczyć.

Moje kolejne pytanie i uwaga odnośnie domu, to czy ktoś z Was myślał o zamknięciu garderoby na piętrze od strony holu a wstawieniu drzwi w pokoju graniczącym z łazienką. Hol wygląda jak ser szwajcarski, a tak to chociaż ściana naprzeciw schodów byłaby "cała". Z moich obserwacji wynika iż na tej ścianie są kominki wentylacyjne (mam Dandysa z podwójnym garażem). Nie za bardzo potrafię zidentyfikować czy są tam trzy czy dwa kominki i czy odległość między nimi jest większa niż metr? Jeśli ktoś może to prosze o pomoc i odpowiedź na moje pytanie. Pozdrawiam

czy ktoś z Was myślał o zamknięciu garderoby na piętrze od strony holu a wstawieniu drzwi w pokoju graniczącym z łazienką. Hol wygląda jak ser szwajcarski, a tak to chociaż ściana naprzeciw schodów byłaby "cała".

My tak zrobiliśmy.

Z moich obserwacji wynika iż na tej ścianie są kominki wentylacyjne (mam Dandysa z podwójnym garażem).

Są dwa kominki wentylacyjne. Jeden do okapu kuchennego no i drugi do wentylacji. My je przesunęliśmy do rogu (w stronę ścianki kolankowej). Na dole w kuchni i tak planujemy sufit podwieszany więc można giętkimi rurami gdzieś podprowadzić te wentylacje.

• 3 weeks później...

To chyba zły pomysł garderoba jest ścieśle związana tylko z jedną sypialnią.

Oczywiście zależy to od modelu rodziny /2+0, 2+1, 2+2/, w pierwszym przypadku to ma sens.

Może ktoś z Was wykonał już schody wewnętrzne jeśli tak to będę wdzięczny za sugestie.

To chyba zły pomysł garderoba jest ścieśle związana tylko z jedną sypialnią.

Oczywiście zależy to od modelu rodziny /2+0, 2+1, 2+2/, w pierwszym przypadku to ma sens.

Może ktoś z Was wykonał już schody wewnętrzne jeśli tak to będę wdzięczny za sugestie.

Czy ja wiem. Mamy model 2+2 i "ukradliśmy" tą garderobę. Dzieci i tak mają duże pokoje. Jakaś szafa im się tam zmieści.

Niech się cieszą że im łazienki górnej nie zabraliśmy na wyłączność 8)

A schody mamy betonowe i powoli się rozglądamy za "okładaczami drewnem".

Większość mówi: "panie ... taniej będzie zburzyć te betonowe i postawić samonośne" :D