evien 01.02.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 No dobra chyba ma to stopnieć, przynajmniej w moich okolicach:) To dobrze bo goście mi może w końcu skończą dach:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ines2707 01.02.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Czy ktos moze robi podpiwniczenie do Dandysa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evien 02.02.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Podpiwniczenie to duży wydatek, jeśli masz miejsce na działce to radzę wybudować domek gospodarczy taniej wyjdzie, natomiast jeśli nie to nie jest to głupi pomysł. W dandysie nie ma za wiele miejsca "gospodarczego" można by ewentualnie zrezygnować ze spiżarni i zrobic tam zejście do piwnicy. Nie wiem jak to będzie wyglądać konstrukcyjnie? Ale to zależy od wielkości (powierzchni) piwnicy. Polecam skontaktowanie się z jakimś projektantem który może rozwiać wszelkie wątpliwości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ines2707 02.02.2009 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Dzieki za odp.Niestety miejsca na działce nie jest za wiele bo niecałe 8 arów stad pomysł o podpiwniczeniu.Brakuje mi własnie takich pomieszcen gospodarczych-myslimy o podpiwniczeniu ale nie na calej powierzchni tylko czesciowo np pod salonem,czy tez kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 03.02.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 8 arów to aż nadto chyba, że planujesz kort tenisowy na działce . Ja mam właśnie tyle i starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niko-81 04.02.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Buduje DANDYSA z podpywniczeniem. Niestety dopiero zaczołem jesienią 2008 i zaledwie mam fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandysek 06.02.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Witam. Dawno tu nie zaglądałem, niestety brak czasu trochę przeszkadza, ale co najwazniejsze nasz Dandys już stoi w stanie surowym. Teraz będziemy wstawiać okna, czekamy jeszcze na to okno balkonowe z łukiem reszta już jest. W dalszych planach są instalacje hydraulika,elektryka http://images50.fotosik.pl/57/98ceb4987fe5d206m.jpg http://images28.fotosik.pl/322/b356f92bba9ffe2cm.jpg Pozdrawiamy Wszystkich Dandysowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 10.02.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Czy ja dobrze widziałam na zdjęciu, że macie w Waszym Dandysku dwa kominy? Zdaje mi sie, że w projekcie jest tylko jeden komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandysek 11.02.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Dorotus Zgadza się mamy dwa kominy już nie pamiętam jak to było w planie, musiałbym zobaczyć. Obydwa są po częśći wentylacyjno-spalinowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 18.02.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Śnieg jeszcze za oknem a u nas przygotowania do budowy ruszają na całego. Wczoraj zamówiliśmy z mężem bloczki fundamentowe, no i problem - jaka ilość!? Według wycen z różnych źródeł tj. składów budowlanych ilości różni się i to znacznie, od 1050 do 1800. Z czego wynika tak rozbieżność, nie wiem, ale tez nie za bardzo sami potrafimy wyliczyć ich ilośc. Stąd wielka prośba do Tych którzy juz postawili na "nogi" Dandyska z podwójnym garażem, ile powinniśmy zamówić bloczków? Z góry dziękuję za podpowiedzi. Dziennik budowy Dandyska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 20.02.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 wiele razy zastanawiałam sie nad założeniem wirtualnego dziennika budowy, udał się. w wirtualnym dzienniku juz mój pierwszy wpis, a prawdziwy jeszce nie kupiony w starostwie na mnie czeka. Ach, ta mechanizacja..... Zaczynam pisać jak na razie tylko o naszych przygotowaniach do budowy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 20.02.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Założyłam dziennik budowy i komentarze do niego, chyba mi sie udało, tylko jeszcze jeden problem, na tym forum nie wyswietla się podpis do moich postów. a jednak się wyświetla, dumna jestem z siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandysek 21.02.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Wrzucilem już fotki naszego Dandysa jak powstawał. Kolejne zdjecia już lada dzień. Zapraszam do obejrzenia. Pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 21.02.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 No, no, no Dandysik już postawiony, ładnie się prezentuje w całości. Kiedy mój stanie "na nogi". Tylko pozazdrościć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandysek 22.02.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Dorotus Pewnie za późno ale odnośnie Twojego pytania o ilość bloczków na Dandzia z podwójnym garażem, to mógłby Ci to wyliczyć murarz. U mnie wyliczył na 920 szt. ale kupiłem 1000 na wszelki wypadek, bo i tak trochę się potłukło przy kiprowaniu. Bloczki były ze świeżej produkcji i na dodatek mokre, więc się troche pokruszyło wyszło akurat kilka zostało. Jeśli murarz Ci nie wyliczy to możesz sprubować sama. Bloczek standartowy to 38x24x12 czyli przyjmujesz 3 bloczki na metr bieżący. Teraz mierzysz ile metrów wyjdzie Ci do okoła domu plus te murki w środku i mnożysz wyliczenie z jednej warstwy razy ilość która pójdzie do góry. U mnie to było 6 warstw, da się to wyliczyć z niewielkim błędem. Ja miałem super ekipę tylko trzech chłopaków dwóch murarzy i pomocnik, oczywiście to byli znajomi liczyli się z moją kasą wszystko wyliczali żebym nie nakupił za dużo. Zyczę Ci takiej ekipy.. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldus89 24.02.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Witam wszystkich Dandysowiczów. Na początku chciałbym pogratulować wyboru projektu. Ja co prawda wybrałem DANDYSA 1 ale z podwójnym garażem, a takiego jeszcze nie ma - więc cierpliwie czekam (miał być pod koniec 2008 ale do dziś jeszcze się nie pojawił). Ślędzę to forum od jakiegoś czasu. Oglądałem galerię użytkownika Dandysek - fotki są świetne, a w związku z nimi mam pytanko: Widzę, że podniosłeś sobie górę o kilka cegieł, ile kosztowała Cię zmiana w projekcie i o ile centymetrów podniosłeś bo też zastanawiam się nad taką zmianą. Pozdrowionka:-) Czekam na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 24.02.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Dziekuję Dandysek za szybką, wyczerpującą i jednocześnie pomocną odpowiedź. Według twojej lekcji wyliczyłam bloczki i wyszło mi 1150 (100 szt wiecej niż w dwóch składach w których robiono wycenę). Oglądałam zdjęcia twojej galerii, fajne . Spodobały mi się twoje okna, są drewniane? Gdybyś mógł, daj znak jaki jest koszt okien do naszego Dandyska. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandysek 24.02.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Waldus89 Zgadza się podniosłem poddasze ale tylko o jedną cegłę. Ta zmiana mnie nic nie kosztowała. Pewne rzeczy są dopuszczalne w pewnym sensie Planowo jest ich trzy i wieniec co po wykończeniu (wylewki, ocieplenie wełną 20cm czyli dokladamy do krokwy jeszcze stelaż około 5cm i dopiero płyta karton-gips) miało dawało wysokość tzw. "czystego" około 75cm czyli od podłogi do momentu zaczęcia się skosu. W tej chwili mam mieć ponad metr chyba coś w granicach 103cm, chciałem dodać jeszcze że chłopaki twierdzą iż lekko podnieśli mi też dach. Jakoś nie widzę różnicy wzrokowo może i podnieśli, ale nie mam się co czepiać wyszło super jestem zadowolny. Dobrze że mi to doradzili bo pewnie bym to przeoczył. Dla pewnośći pomierze to jutro i ewentualnie poprawie swój post bo takie wysokośći pamiętam w rozmowie z chłopakami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandysek 24.02.2009 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Dorotus Jeszcze jedno zdanie w sprawie bloczków. Pamiętaj o tym że ja się wzorowałem na swoim Dandziu, a Ty będziesz stawiać Dandzia z podwójnym garażem. Pisze tak przezornie ponieważ nie chciałbym wprowadzić Cię w jakiś grubszy błąd. A nie możecie na składzie wziąść np. 1000 bloczków i potrzebną reszte później zamówić. Tylko pewnie sprawa kłopotliwa transport itp... Im pewnie najlepiej pasuje żeby się klient od razu określił. Jeśli chodzi o okna do Dandyska to nie są drewniane, mamy plastiki, 5 komorowe na profilu VEKA. Kolor to Orzech obustronny i oczywiście wybrała go sobie moja Sylwia nie wtrącałem się do tego wogóle i mam spokój Wstępna cena za okna wynosiła prawie 13tyś. ale po rabacie daliśmy równe 12 tysięcy oczywiście z montażem. Cenę osądziliśmy jako dobrą, najdrożej wyceniono nam okienka na 17 tysięcy. Dostaliśmy jeszcze dwa dodatki. Pierwszy: to hamulec w klamce w drzwiach tarasowych z salonu, i w oknie łukowym na poddaszu (hamulec dobra sprawa przy wietrzeniu domu otworzone skrzydło stoi nieruchomo) Drugi: to wypełnienie tego rowka na dole w futrynach okien, drzwi. Tam mogłyby się zbierać smieci, a tak to nic nie wpadnie. Przydatna rzecz. Tyle chyba mniej więcej. Pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
charlesm 01.03.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Dorotus Wstępna cena za okna wynosiła prawie 13tyś. ale po rabacie daliśmy równe 12 tysięcy oczywiście z montażem. Cenę osądziliśmy jako dobrą, najdrożej wyceniono nam okienka na 17 tysięcy. Dostaliśmy jeszcze dwa dodatki widzę że jesteście z radomia, ja mam blisko do tego miasta, czy mogę zapytać jakiej firmy okna kupowaliście i gdzie dokładnie? bo cena wydaje się dosyć atrakcyjna. i mam jeszcze jedno pytanie czy w tą cenę sa wliczone okna dachowe i to duże balkonowe?? bede wdzięczny za odpowiedz, pozdrawiam p.s. jeszcze pytanko z innej beczki: oglądając fotki wydaje mi się że kotłownia jest na takim samym poziomie jak reszta budynku, a w planie jest ona obniżona. czy celowo tak zostawiliście? i nie widzę też obniżenia części stropu (tzn strych wc i część łazienki) jak Wy macie to rozwiązane?? no bo dach nad strychem (garażem) jest chyba obniżony.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts