Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 466
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chciałam się przywitać z wszystkimi budującymi Dandysa , my też wybraliśmy ten projekt i na jesieni postawiliśmy fundamenty , zdjęcia które obejrzeliśmy pokazują że jest to najpiękniejszy domek i nasza decyzja była słuszna.

Pozdrowienia

Uważam ze jest to dużo my w tamtym roku szukaliśmy murarzy i był to bum budowlany a mieszkam pod Warszawą. Słyszałam różne ceny jedni chcieli 70 inni 42 a my znaleźliśmy za 24 tyś ( z tarasami ) bez więźby. Za więźbę dekarze chcą 6500 tyś. Wiem że to bardzo tanio . Na razie zrobili fundamenty i jest dobrze, zobaczymy co będzie dalej.

Mam pytanie o koszty robocizny za stan surowy otwarty Dandysa. Czy 70 tysięcy to dużo?

Ja uważam, że to dobra cena. Ja płacę za stan surowy otwarty, razem z tarasami i schodami wewnętrnymi 85 tys. I nic mnie nie obchodzi, zaopatrzenie i transport - firma tylko rozlicza się z faktur. Mieliśmy wycenę z kilku firm - ta była jedną z tańszych!!

Witam my tez zdecydowalismy sie na dandysa, ale.........jeszcze dluga droga przed nami :roll: Bedziemy budować domek w okolicach Grodziska Maz. Wiem że już ktoś tez stawia dandysa w tej okolicy i chciala bym zapytac na jakim jesteście etapie? Pozdrawiam :D

Witam!

Prośba do OGC. Jesteśmy z Zielonej Góry. Niedługo rozpoczynamy budowę dandysa. Bardzo chcielibyśmy zobaczyć domek w realu. Jesteśmy z Zielonej Góry, ale dziecko aktualnie przebywa w Rabce. W przyszłym tygodniu my również będziemy w Rabce. Czy byłaby możliwość obejrzenia Danysa, bardzo nam na tym zależy. Pozdrawiam Sylwia

Podaję adres meilowy; [email protected]

Witam my tez zdecydowalismy sie na dandysa, ale.........jeszcze dluga droga przed nami :roll: Bedziemy budować domek w okolicach Grodziska Maz. Wiem że już ktoś tez stawia dandysa w tej okolicy i chciala bym zapytac na jakim jesteście etapie? Pozdrawiam :D

Na razie mamy fundamenty, a w poniedziałek murarze przyjeżdżają wykonać dalszą część, jak dobrze pójdzie za półtora miesiąca będzie całość a potem dach.

Może zdradzicie w których dokładnie okolicach Grodziska planujecie budowę. Pozdrawiam Inka

witam, bedziemy budowac w Książenicach (na granicy Milanówka i Owczarni) czy murarzy znalizliscie gdzies tu na miejscu?

pozdrawiam

Kasia

Murarzy mamy z Kaliskiego, ale chyba nie dojadą teraz bo cały czas pada a my mamy bardzo kiepski teren do budowy , cegły zostawili mi prawie na drodze.

Pozdrowienia inka

inka1106:

Czy już wyliczyłaś ile potrzeba pustaków phorotherm 24 do wybudowania Dandysa ? Możesz podać szacunkową liczbę ?

My niedługo zaczniemy budowę Dandysa w Sulejówku.

pozdr.

lukasz

Murarz kazał mi zamówić 1500 całych i 800 sztuk polówek ale jak znam życie to i tak zabraknie .

inka

Witam wszystkich budujących i tych którzy zamierzają budować swój własny domek oparty na projekcie Dnadys:)

Ja sam jestem na etapie załatwiania wszystkich potwornych dokumentów jakie narzuca nam wspaniałe polskie prawo budowlane, bo jak wiecie schodzi to dość długo:) Ale jestem na dobrej drodze i samo rozpoczęcie budowy nastąpi w najgorszym przypadku czerwiec/lipiec. Oczywiście buduję Dandysa:)

Domek jest super!! Internet, katalogi przewertowałem na wszystkie możliwe strony i byłem powiem wam załamany bo nie mogliśmy się zgodzić z żoną co do projektu. Ale właśnie dandys odpowiadał nam obydwojgu, skoro mamy tam obydwoje mieszkać:) Mojej żonie oczywiście wygląd, bo domek super wygląda a mnie jego prawie idealna dla mnie funkcjonalność. Mówię prawię, bo będzie parę zmian właściwie kilka, ale myślę że może coś tego wyjdzie fajnego.

No cóż przeczytałem wszystkie wypowiedzi które padły do dziś i powiem że niektóre pomysły są wg mojego skromnego zdania całkiem niezłe, ale są niektóre ... sami wiecie. Ale wszystko wedle potrzeb i chęci :)

No dobrze resztę może innym razem :)

Pozdrawiam wszystkich Dandysów.

Witam serdecznie wszystkich sympatyków Dandysa.

My budowę swojego wymarzonego domu rozpoczniemy latem tego roku. W maju występujemy o pozwolenie, mamy więc jeszcze trochę czasu aby przemyśleć wszystkie zmiany. Zdecydowaliśmy się na kilka przeróbek, ale tylko na parterze. W miejscu dodatkowego pokoju będzie kuchnia, która będzie łączyła się z jadalnią. W kuchni zamiast okna będzie wyjście na ogród (bardzo praktyczne rozwiązanie, zwłaszcza przy psie). W salonie zamiast dwóch okien robimy jedną wielką witrynę, zabudowujemy schody. Likwidujemy wejście z korytarza do pomieszczenia nr 5. Będzie w nim garderoba dostępna z wiatrołapu (nr 1). Spiżarnie wygospodarowujemy sobie z łazienki, na długości ściany pomiędzy pomieszczeniami 3 i 7 na niewielką głębokość (tak żeby porobić tylko półki). Mamy nadzieję, że łazienka na tym niewiele straci. Wyjście do spiżarni będzie od strony kuchni.

Garaż też chcemy trochę poszerzyć, tak aby na jego końcu w rogu stworzyć niewielkie pomieszczenie z wejściem od ogrodu na kosiarkę itp.

W tym malutkim WC na górze wstawiamy pralkę.

Dom jest przepiękny. Długo szukaliśmy projektu, który spełniałby wszystkie kryteria, funkcjonalny wewnątrz i zgrabny z zewnątrz. Tak aby jadąc do domu z daleka było widać, że nie mamy czego żałować. Dom będzie stał na lekkim wzniesieniu, a balkonu od frontu przy dobrej pogodzie będzie widać morze.

Jeszcze raz serdeczne pozdrowienia.

Witam!

Pytanie do Doroty i Rafała. Jak dużą planujecie zrobić witrynę w salonie , pytam bo również myślę o podobnych zmianach. Zamiast dwóch okien jedno duże, może nawet takie 3 x 90 cm tylko zastanawiam się jak będzie to wyglądało na elewacji, czy w tym miejsu nie powinny znajdować się dwa okna ale duże np 180 i do samej ziemi. Ponadto kuchnię również przenosze do pokoju, w miejsce okna kuchni będzie duży wykusz.Co o tym myślicie?

Pozdrawiam Sylwia