Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

My również obejrzeliśmy dom OGC i rzeczywiście jesteśmy z żoną bardzo zadowoleni że właśnie ten projekt wybraliśmy.

Moją żonę martwi jedynie troszkę mało miejsca między kuchnią a drzwiami na taras tymi przesuwanym. Prawdę mówiąc ciężko będzie tam zmieścić duży stół. Pozostaje to na razie w dyskusji. Wybiorę się do budowlańca i pogadam z nim o zlikwidowaniu tego pokoju i wstawieniu w jego miejsce kuchni jak to było już gdzieś napisane.

Po obejrzeniu tego domku na pewno zmienię ściankę kolankową o 1 może 2 pustaki, zwiększa to znacząco miejsce na poddaszu. Z łazienką jeszcze myślę, ale coś pokombinuję. Pozostaje kwestia zwiększenia tarasu, bo po wstawieniu jakiegoś stolika krzeseł itd, może nie być miejsca na swobodne wyjście z domku.

W każdym razie OGC dzięki za możliwość obejrzenia domku, naprawdę super domek i mam nadzieję że ruszysz z wykończeniem niedługo. Serdeczne pozdrowienia dla Ciebie.

• Odpowiedzi 466
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich miłośników Dandysa :D

Bardzo aktywnie przeglądałam wszystkie Wasze uwagi. Widzę, że jest już dużo osób, które zdecydowały się na ten sam projekt. Dlatego mam pytanie odnośnie konstrukcji więźby dachowej. Czy ktoś z Was miał jakiekolwiek problemy z tym tematem, czy komuś projektant adaptujący projekt zwrócił uwagę na to, że konstrukcja jest niewystarczająco wytrzymała i wymaga mnóstwa poprawek?

Bardzo proszę o odpowiedzi.

Moją żonę martwi jedynie troszkę mało miejsca między kuchnią a drzwiami na taras tymi przesuwanym. Prawdę mówiąc ciężko będzie tam zmieścić duży stół. Pozostaje to na razie w dyskusji. Wybiorę się do budowlańca i pogadam z nim o zlikwidowaniu tego pokoju i wstawieniu w jego miejsce kuchni jak to było już gdzieś napisane.

Ja proponuję rozwiązanie takie jak w Tyberiuszu - dla mnie bomba! Dokładnie tak zmienię Dandysa w lewej części czyli:

- powiększenie tarasu

- przeniesienie kuchni do pokoju

- zrobienie wykuszu w jadalni

Co Wy na to?

http://www.extradom.pl/grafiki/4314/parter_big.gif

Przy pomyśle z przedłużeniem łazienki w stronę strychu trzeba wziąć pod uwagę nisko prowadzoną belkę (krokiew) idącą skosem nad WC.Nawet po podniesieniu ścianki kolankowej to i talk wychodzi b.nisko Gdy dojdą wylewki i ocieplenie to trudno będzie przejść . Też myślałem o wannie wpuszczanej,ale

łazienka miała być powiększona o WC i tyle(wanna wtedy w miejscu WC-bo niżej o 50 cm ) wejście do niej tylko od strony łazienki

Widać to trochę na jednym z moich zdjęć (wtedy jeszce nie miałem wylewek)http://picasaweb.google.pl/piosoc/Dandys/photo#5181397156709569458

My też myśleliśmy o wannie wpuszczonej tylko w miejscu tego wc, oczywiście z wejściem tylko z łazienki. Nie wiem za bardzo jak to będzie wyglądało w realu, ale wydaje mi się, że jednak będzie trochę za nisko :( W końcu dojedzie jeszcze ocieplenie i zrobi się tam jak w dziupli. A tak w ogóle to jakie wymiary ma ten wucet??

Kiedyś miałem okazję zobaczyć taką wannę w realu, ale nie na poddaszu. Muszę przyznać, że zachorowałem na nią od pierwszego wejrzenia;) Ale trochę wątpię, aby wyszła mi ona w danysie.

Pozdrawiam

a.r.

Ja proponuję rozwiązanie takie jak w Tyberiuszu - dla mnie bomba! Dokładnie tak zmienię Dandysa w lewej części czyli:

- powiększenie tarasu

- przeniesienie kuchni do pokoju

- zrobienie wykuszu w jadalni

Co Wy na to?

http://www.extradom.pl/grafiki/4314/parter_big.gif

Wydaje mi sie to mało prawdopodobne rozwiązanie.

Z resztą skoro CIe nie podoba ułożenie w Dandysie to proponuje zmienić projekt na tyberiusz. Ja zmieniam poddasze na takie jak w tyberiuszu, także wedle uznania.

Po za tym chyba jak ktoś rysował wcześniej nie będzie do końca możliwość stworzenia odwzorowania tego rys. ze względów konstrukcyjnych. Tam jest taki próg pod sufitem, belka podtrzymująca całą tą zabawę.

Pozdrawiam

Ależ można tak zmienić. Ta belka opiera się dokładnie w narożniku tarasu (tam jest niewidoczny słup w ścianie) a jak się przyjrzysz to zobaczysz, że taras został powiększony tylko w stronę kuchni czyli wzdłuż belki. Po prostu belka będzie krótsza i podparta bliżej a taras ma rozpiętość 3m więc nie ma potrzeby podpierania stropu nad nim czymkolwiek.

Tyberiusza nie mogę wybudować bo mam za wąską działkę ;( gdyby nie to to już bym zmienił Dandysa na Tyberiusza.

Rozmawiałem z wieloma ludźmi mieszkającymi w domach i lubiącymi tak jak ja przyrodę - nie ma jak duży taras. Wiosną, latem jesienią w ciepłe dni nic nie jest przyjemniejsze od zjedzenia obiadu z rodziną czy znajomymi na świeżym powietrzu

Ależ można tak zmienić. Ta belka opiera się dokładnie w narożniku tarasu (tam jest niewidoczny słup w ścianie) a jak się przyjrzysz to zobaczysz, że taras został powiększony tylko w stronę kuchni czyli wzdłuż belki. Po prostu belka będzie krótsza i podparta bliżej a taras ma rozpiętość 3m więc nie ma potrzeby podpierania stropu nad nim czymkolwiek.

Tyberiusza nie mogę wybudować bo mam za wąską działkę ;( gdyby nie to to już bym zmienił Dandysa na Tyberiusza.

Rozmawiałem z wieloma ludźmi mieszkającymi w domach i lubiącymi tak jak ja przyrodę - nie ma jak duży taras. Wiosną, latem jesienią w ciepłe dni nic nie jest przyjemniejsze od zjedzenia obiadu z rodziną czy znajomymi na świeżym powietrzu

CO do tarasu to oczywiście zgadzam sie w 100% z Tobą. Sam będę jakoś kombinował żeby powiększyć zadaszenie nad tarasem, może się jakoś uda.

Natomiast co do belki to ona biegnie przez całą długość domu dlatego też jest słup w kuchni przed tą wnęką, wdziałem ktoś fajnie to naszkicował wcześniej sprawdź!

Fajnie by było gdybyś naniósł swoje poprawki na dandysa rysunku, może coś więcej będę mógł napisać o reszcie przeróbkach.

Konsultowałeś to z kimś??

A tak między nami, to sam bym teraz wybrał Tyberiusza gdyby nie było za późno już. Ale widziałem ten domek na żywo i jest super taki jak jest. Także nie żałuje.

Witam,

Właśnie zakupiliśmy działkę i poważnie myślimy o projekcie DANDYS 1.

Wcześniej krótko był poruszony temat tego projektu, który ma być niedługo dostępny w sprzedaży. Co o nim myślicie? Moja żona zatrzymała się na tym projekcie (po przejrzeniu wcześniej setek innych) i przekonuje mnie, że ten jest tym, którego szukała. Chcemy zastosować ściany jednowarstwowe z porothermu 44. Proszę o Wasze opinie nt. porotermu 44 i ogólnie o projekcie Dandys 1.

Jacek.

Bonet, my również będziemy kupować Dandys1, ponieważ jak wyszedł szybko odstąpiliśmy od jego starszego brata Dandysa :) W Dandysie było by za dużo zmian, a ten jest dla nas idealny (będą tylko nie znaczne zmiany). Również przymierzamy się do porothermu, bo słyszałem o nim dobre opinie. Jeśli można wiedzieć to gdzie będziecie budować? My w okolicach Poznania.

SUPER!!!Idealny!!!Rozwiązania funkcjonalne dużo lepsze niż w poprzedniej wersji,a bryła budynku identyczna. Też teraz na pewno wybrałabym Dandys1, ale niestety jest już na zmiany za późno, mamy już zalany strop na naszym dandysku.

POZDRAWIAM! Dobry wybór!!!

Witam, cieszę się, że nie jesteśmy osamotnieni w zainteresowaniu tym projektem.

Ale mam zimny prysznic dla już zaangażowanych i zdecydowanych kupić od zaraz ten projekt. Dzwoniłem dzisiaj do DOMENY (pracowni projektowej, z której wyszedł Dandys i ma wyjść Dandys 1) i niestety okazało się, że wcześniejsze informacje o dostępności tego projektu już w czerwcu okazały się nieprawdziwe :( .

Dano mi do zrozumienia, że projekt będzie dostępny na przełomie lipca - sierpnia, ale pewnie w sierpniu. A interesująca mnie wersja z garażem dwustanowiskowym dopiero na jesieni (czyli nawet w listopadzie).

Chyba musimy poczekać te dwa miesiące i "przeróbkę" na dom z garażem dwustanowiskowym przekazać komuś innemu. Tylko się zastanawiam ile to będzie kosztować, bo w DOMENIE wersja projektu z garażem jedno- i dwustanowisowymn to różnica tylko 122 zł. (Odpowiednio 1830 zł 1952 zł).

Do pieerr: Planujemy budowę ok. 7km od Lublina.

Pozdrawiam, Jacek