Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam:)

Mam pytanie do osób, które już wybudowały dandysa, a mianowicie chodzi mi o wymiary okien połaciowych, czy kupowliście takie jak są przewidziane w projekcie, czyli 78x160 i 78x118, bo mam zamawiać i zastanawiam się nad tym i jakie kominki wentylacyjne zastosowaliście (ocieplone czy nieocieplone) i jakiej firmy.

Pozdrawiam:)

• Odpowiedzi 466
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witamy serdecznie wszystkich sympatyków Dandysa. My przymierzamy się właśnie do kupna projektu i wczytujemy się w Wasze propozycje.

Czy ktoś buduje może Dandysa w okolicach Łodzi, Katowic, Wrocławia, Gdanska oraz na trasach łączących te miasta? Interesuje nas przede wszystkich stan surowy zamknięty lub który już wkrótce będzie zamknięty :). Będziemy bardzo wdzięczni za pomoc i możliwość obejrzenia Waszych pięknych domków.

do usłyszenia

Karolina i Marcin

Witam,

Ze względu na wąską działkę wcześniej zastanawiałem się nad Apisem. Ale teraz od nowa szukam działki, także spoglądam też na Dandysa. Przyjrzałem się teraz Dandysowi 1 i na pierwszy rzut oka spodobał mi się bardziej od wcześniejszej wersji. W tej nowej wersji dół jest znacznie lepiej rozwiązany – większy wiatrołap, większa spiżarka, fajniej rozwiązane pomieszczenie gospodarcze.

Ale z drugiej strony koszty rosną – wykusz i dodatkowa lukarna. Przyznam się, że mi jednak bardziej pasuje rozwiązanie góry z pierwszej wersji Dandysa. Jest prostsza i tańsza.

Wracając do parteru. Zauważyliście, że przez przesunięcie kotłowni na tył garażu skomplikował się problem CWU?? Załóżmy, że zasobnik CWU będzie w kotłowni. Zatem dość daleko do obu łazienek i kuchni, a więc zawsze trzeba będzie czekać na ciepłą wodę. Wiem coś o tym, bo mój kuzyn ma u siebie taki problem. Trzeba odkręcić kran i grzecznie poczekać aż ciepła woda do nas przypłynie. Jeżeli chce się coś na szybko przemyć, to niestety jesteśmy skazani na letnią, albo „zimną” wodę.

Ciekawy jestem dlaczego w tym nowym dandysie drzwi frontowe otwierają się na prawo??;)

Wiem, wiem przełożyć drzwi to nie problem… ale zastanawiam się dlaczego tak to rozwiązał projektant? Za to podobają mi się te boczne szybki przy drzwiach frontowych. Na pewno będzie wyglądało to ciekawiej niż okienko w pierwszej wersji dandysa. Tylko z drugiej strony złodziej wybija sobie taką szybkę i bez problemu otwiera drzwi;).

Ostatecznie to nie wiem, którą wersje bym wybrał. Jeżeli wybrałbym dandysa 1 to na pewno zlikwidowałbym wykusz, a górę zrobiłbym taką jak w starej wersji (łącznie z likwidacją bocznej lukarny). Tylko należałoby też zastanowić się nad jakimś sensownym rozwiązaniem CWU.

To takie moje przemyślenia;)

Budowę zacznę pewnie dopiero za rok (a może nawet za dwa), także będę śledził Wasze postępy z dandysami;)

Pozdrawiam

grregg

Nam też bardziej podoba się pierwsza wersja dandysa, zdecydowanie fajniejsze rozwiązanie na górze. Trzy balkony w najnowszej wersji to zdecydowanie za dużo. I ten wykusz na dole, jak wcześniej pisałam nie lubię tego rozwiązania. Bardzo się więc cieszę, że nie czekaliśmy na Dandysa 1. No ale to kwestia gustu, a to podobno nie podlega dyskusji, no i oczywiście zasobności portfela, bo nowa wersja jest zdecydowanie droższa.

Załóżmy, że zasobnik CWU będzie w kotłowni. Zatem dość daleko do obu łazienek i kuchni, a więc zawsze trzeba będzie czekać na ciepłą wodę. Wiem coś o tym, bo mój kuzyn ma u siebie taki problem. Trzeba odkręcić kran i grzecznie poczekać aż ciepła woda do nas przypłynie. Jeżeli chce się coś na szybko przemyć, to niestety jesteśmy skazani na letnią, albo „zimną” wodę.

Po to się robi układ cyrkulacji CWU. Ten układ jest nawet zamieszczony w projekcie.

• 2 weeks później...

Po to się robi układ cyrkulacji CWU. Ten układ jest nawet zamieszczony w projekcie.

Zatem CWU to nie problem.

Mam już działkę. ale działka jest dość krótka (25m) i chcę jak najwięcej zostawić na ogród. Także dom chcę zbudować 4m od drogi. Na podjeździe do garażu chciałbym mieć możliwość zaparkowania auta. W starej wersji dandysa garaż jest bardziej cofnięty dlatego właśnie chyba wybiorę jego. W dodatku już są przetarte szlaki;) Chociaż dół w tym nowym dandysie bardzo mi się podoba... Na wszelki wypadek jeszcze trochę się nad tym wyborem zastanowię;)

Pozdrawiam

grregg

My też budujemy dom na podstawie Dandysa.

Poszerzylismy go troche oraz wydłużylismy garaż( na kotłownię), na podaszu zrobilismy jedną łazienkę bez oddzielnego WC na półpietrze...i to wszystko.

Mam do Was pytanie, jaka jest w projekcie wysokość i szerokość okien w łazienki na dole?

My początkowo chcielismy jedno okno, ale teraz sądze, że wprowadzimy zmiane i jednak wrócimy do tych podwójnych.

dom bardzo nam sie podobał, rozstawienie pomieszczeń, pomieszczenie na półpiętrze- które wykorzystamy na bibliotekę, pokój na dole- na gabinet itd, itd..

Choć po przeróbkach wyszedł zbyt duży, ale cos za coś.

Na tę chwile mamy fundamenty, dalsze roboty stoja bo ekipa sie wycofała i jestesmy na etapie poszukiwania kolejnej( juz trzeciej:(

Pozdrawiam

Mam do Was pytanie, jaka jest w projekcie wysokość i szerokość okien w łazienki na dole?

My początkowo chcielismy jedno okno, ale teraz sądze, że wprowadzimy zmiane i jednak wrócimy do tych podwójnych.

Witaj Marcinos81

Wymiary otworów okien w łazience na dole to 600x1200 i takie samo jest też okienko w pomieszczeniu gospodarczym.

Pozdrawiam i życzę znalezienia ekipy, która się już nie wycofa :):):)

My ostatnio też tego doświadczyliśmy, nasza ekipa zrezygnowała z dachu, bo doszli do wniosku że sobie z tym dachem nie poradzą, bo boją się że coś zchrzanią, ale na szczęście już mamy kolejną ekipę do dachu.

zakładał ktoś z Was pompę ciepła do Dandysa?interesuje mnie jakiej mocy Wam dobrano? pozdrawiam

My też zdecydowaliśmy się na pompę ciepła.

Wstępnie pytaliśmy się pewnego "fachowca" co dla nas proponuje.

Założenia są takie, że dom będzie z BK24+15styro, poddasze 25cm wełna, na posadzkach chyba 10cm styro, do tego jakieś "ciepłe" okna. Podłogówka wszędzie oprócz spiżarki, garażu i pomieszczenia nad garażem (nad tym jeszcze się zastanawiamy).

Pan "fachowiec" widząc tylko rzuty projektu ze strony i dane o ociepleniu powiedział, że powinna wystarczyć pompa 7-8kW. Dodał, że przy reku można będzie nawet zejść do 5,5kW. Oczywiście to tylko tak wstępnie bez żadnych wyliczeń. Wszystko będzie zależało od ocieplenia, okien i tego czy pomieszczenie nad garażem będziemy ogrzewali czy nie.

Mamy doskonałe warunki pod kolektor poziomy, ale działka będzie raczej za mała, także pewnie będzie kolektor pionowy. Ten Pan proponował nam kilka odwiertów na 30m (podobno bez papirologii, która dodatkowo kosztuje). Ilość odwiertów będzie zależna od mocy pompy.

Popytam się jeszcze u innych "fachowców" zobaczę co mi zaproponują. Na forum czytałem o przypadkach, gdzie do podobnego domu zakładano pompy o mocy około 10kW. Także trzeba będzie jeszcze dobrze się rozeznać w temacie.

A może ktoś jeszcze planuję ogrzewać się pompą ciepła w Dandysie??

Pozdrawiam

grregg

Budował (buduje) ktoś z Was z MAX 220? Chodzi mi o mur o gr 29cm, a działówki 19cm. Miałem budować z betonu komórkowego 24, ale mam trochę gratisowego MAX-a. Na początku myślałem, żeby tego maxa wykorzystać tylko na działówki, albo część garażu. Ale jak teraz porównuje ceny to ściana z maxa wychodzi podobnie jak bk24 i tak się zastanawiam czy nie budować całości z maxa.

Jeżeli ktoś budował z maxa to prosiłbym o informacje odnośnie tego ile go poszło?

Czy ktoś z Was obliczał jaka jest powierzchnia ścian nośnych i ścian działowych?

Czy ktoś kupował razem z projektem kosztorys? Czy jest on wart swojej ceny?

My budujemy Dandysa właśnie. No i już kładą nam dachówkę (skończą lada dzień)

Zmian w projekcie wielkich nie robiliśmy. W miejscu pokoju zrobiliśmy kuchnię zamkniętą... wydłużając ją ociupinkę - tak by w salonie nie było już słupka.

Na lipiec natomiast planujemy wykonanie wszelkich instalacji co... itg.

Czy ktoś może pokusił się o zrobienie zestawu materiałów?? Jeżeli tak to czy mógłbym prosić o takie zestawienie??

Z góry dzięki!

Moje zestawienie materiałów miało się nijak do rzeczywistości. Potem i tak dzień w dzień Pan murarz robił wykaz rzeczy niezbędnych do kupienia :-? Co momentami przyprawiało mnie o zawrót głowy :evil:

• 2 weeks później...
Mam pytanie do tych, którzy już budowali bądź budują Dandysa: czy powierzchnia kotłowni 5,20 m2 jest wystarczająca do ustawienia pieca dla opału Ekogroszek? Czy ktoś z Was miał problemy aby zmieścić taki piec w kotłowni ze względu na wymiary pieca? Jakie gabaryty(wymiary) ma piec, którego używacie?

Mam pytanie do tych, którzy już budowali bądź budują Dandysa: czy powierzchnia kotłowni 5,20 m2 jest wystarczająca do ustawienia pieca dla opału Ekogroszek? Czy ktoś z Was miał problemy aby zmieścić taki piec w kotłowni ze względu na wymiary pieca? Jakie gabaryty(wymiary) ma piec, którego używacie?

Ta kotłownia jest malutka. Ja mam mieć piec gazowy. Weź pod uwagę że w takiej kotłowni trzeba zmieścić jeszcze zasobnik z CWU.

No i niektórzy dają urządzenia filtrujące wodę.

Wydaje mi się że na większe piece na paliwo stałe to tam nie ma miejsca.

Sprawdź sobie poza tym jakie powinny być kubatury pomieszczeń w których stoi piec na paliwo stałe - to jest chyba określone w normach/przepisach.

Naszą kotłownię oglądał hydraulik, który na zajmować się istalacją co i twierdzi ze piec na eko-groszek z podajnikiem spokojnie powinien się zmiescić. Niestey nie bedzie miejsca na składowanie opału dlatego musimy znaleść miejce na to w garazu.