Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 466
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam !

No już jakiś czas tutaj nie zaglądałem i widzę że "rodaków" grono się powiększa.

Bardzo się cieszę z tego powodu.

No jeżeli chodzi o mnie to zastartowałem z budową jakiś miesiąc temu, teraz będzie wylewany strop. Zdjęcia robię na bieżąco ale nie mam czasu ich nigdzie zamieścić. Dzieje się dużo rodzinka sie powiększyła dom się pnie ku górze i wszytko powoli jakoś idzie w dobrym kierunku.

Obecnie jestem na etapie wyboru dachówki na dach choć już jakiś radykalnych zmian nie zrobię bo klinkier już wybrałem na słupy, a żona się upiera że mają być podobne. Myślę że jeszcze tydzień i powinienem coś nie coś pokazać.

No właśnie wciąż brakuje zdjęć gości co domki już mieli pokonczone jak ja myślałem o budowie:) hehe Pewnie nie ma czasu. Przyjdzie zima znów się tu coś pokaże. A szkoda że nie teraz.

Ja ze swojej strony pewnie coś wrzucę.

Pozdrawiam

PS:

Może polecicie jakąś firmę produkującą dachówki, tylko dobrą.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam,

troszke póżn, ale dołączam do ,,dandysowców" my rowniez zakupilismy ten projekt i juz stawiamy domek. waszeuwagi sa super cenne i z chęcią skorzystamy.

U nas etap stawiania scian poddasza i za tydz wchodzi ekipa z dachem. Mam pytanie kto juz zainstalował podlogówke i z jakiej firmy ( mozecie polecic jakś) i jaki koszt byłby calosci a jaki tylko parteru?

co do zmian to u nas niewielkie: likwidacja drzwi w garazu, likwidacja pokoju goscinnego na parterze, i cos musimy pomyslec z Wc na pietrze... moze garderoba dodatkowa ??

co Wy zrobliscie?

pozdrawiam i dzikeuje z góry

quote="OGC"]

OGC,sądzisz że wentylacja mechaniczna ma wielki sens?Czy nie będzie tak że zaoszczędzimy na ogrzewaniu a wydamy kasę na prąd i serwis całego urządzenia?

Wentylację mechaniczną chcę zrobić tylko dlatego żeby mieć pewność odpowiedniej cyrkulacji powietrza. To tak dla zdrowia i poczucia komfortu raczej. Grawitacyjnej czasami odbija i dmucha w drugą stronę :)

No a przy okazji jak już ma być mechaniczna to grzechem by było nie założenie reku. Nie sądzę, żeby zyski pochodzące z odzysku ciepła przez reku były jakieś znaczące. Ale jakoś tak bardziej ekologicznie się będę czuł mając świadomość, że nie wyrzucam bez sensu energii w powietrze. Może kiedyś przy ewentualnej sprzedaży domu będzie to jakiś plus. Dużo się teraz mówi o paszporcie energetycznym domu.

Ja raczej pobuduję ściany z silki,ocieplę wełną i zainwestuję w pompę ciepła

Mam dwójkę znajomych, którzy grzeją pompą ciepła. Są raczej zadowoleni (przynajmniej tak mówią). To ciekawy pomysł. Trochę duże koszty na początek, ale potem ta satysfakcja ... Pokombinujcie coś z DGP z kominka, bo jak prądu długo nie będzie to będzie ciężko w zimie.

A jeszcze jedno,dajesz podłogówkę na całość domu,czy na piętrze grzejniki?

ja dam chyba na całości,firma proponuje mi podział na 2 strefy ogrzewania w każdym pokoju(wokół łożek będzie można je wyłączyć bądż też bardzo ograniczyć),moim zdaniem jest to bardzo zachęcające.

Na całość. Jak już się zdecydowałem na niskotemperaturową instalację (piec kondensacyjny) to wg mnie nie ma sensu dawać kaloryferów bo by musiały być dużo większe żeby ogrzać pomieszczenie przy mniejszej temp. zasilania. Tak samo masz przy pompie ciepła - tam też raczej tylko podłogówka. Dwa małe grzejniczki drabinkowe zostaną w łazienkach, żeby jakiś ręcznik powiesić. Z tymi strefami to ja nie będę nic kombinować. Potem zmienisz miejsce na łóżko i strefy szlag trafi.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich forumowiczów :D ja również buduję dandysa, jestem już niemalze na etapie stawiania więźby dachowej. nie wprowadzałem w zasadzie żadnych zmian, gdyż projekt ten mi całkowicie odpowiada. chwilowo mam problemy techniczne z umieszczeniem fotek ale jak już mi się uda to oczywiście je wpakuję w internet :) oglądałem już fotki dandysa użytkowników którzy piszą na forum ale chciałbym bardzo zobaczyć czyjegoś Dandysa na żywo :) ja jestem z mazowieckiego jeśli ktoś w miarę blisko buduje dandysa to bym chętnie sobie obejrzał... również jeśli macie jakieś fotki albo chcecie się wymienić doświadczeniami z budowy to zapraszam do pisania na adres [email protected]

pozdrawiam wszystkich :]

witamy ponownie,

Dandysowiczow przybywa i my tez pewnie niebawem dolaczymy do Waszego grona.

Chcielibyśmy zakupić właśnie projekt Dandysa. Jestesmy z Łodzi. Czy możecie polecić jakieś biuro w Łodzi, które ma Dandysa w ofercie? Jeśli nie Łódź to może okolice.

A jeśli nie okolice to... w ogóle jakie biuro projektowe moglibyście polecić?:)

Będziemy wdzięczni za wszelkie info

pozdrawiamy

Karolina i Marcin

• 2 weeks później...
witamy ponownie,

Dandysowiczow przybywa i my tez pewnie niebawem dolaczymy do Waszego grona.

Chcielibyśmy zakupić właśnie projekt Dandysa. Jestesmy z Łodzi. Czy możecie polecić jakieś biuro w Łodzi, które ma Dandysa w ofercie? Jeśli nie Łódź to może okolice.

A jeśli nie okolice to... w ogóle jakie biuro projektowe moglibyście polecić?:)

Ja kupowałam projekt Dandysa w internecie :) I bardzo sobie chwalę :)

U nas właśnie dziś kończą robić hydraulikę i ogrzewanie podłogowe :)

a masz może jakieś fotki??

Już tyle razy obiecuję sobie, że porobię fotki i jak już tam jadę to okazuje się, że zapomniałam zabrać aparatu.

No ale myślę, że w końcu kiedyś skleroza mi odpuści i go zabiorę :p

Witam,

Dawno tu nie zaglądałem i widzę, że grono Dandysowiczów ciągle się powiększa. Wahaliśmy się z żoną do końca co do wyboru projektu. Jednak decyzja zapadła! Zamówiliśmy DANDYSA 1. Mam go otrzymać w przyszłym tygodniu. Z tego co wiem to będzie pierwszy sprzedany projekt. :D Zatem będziemy jednymi z pierwszych (mam nadzieję) użytkownikami Dandysa 1.

Planujemy kilka zmian ale czekamy z tym do kontaktu z architektem.

Pozdrawiam wszystkich Dandysowiczów.

Witam,

Dawno tu nie zaglądałem i widzę, że grono Dandysowiczów ciągle się powiększa. Wahaliśmy się z żoną do końca co do wyboru projektu. Jednak decyzja zapadła! Zamówiliśmy DANDYSA 1. Mam go otrzymać w przyszłym tygodniu. Z tego co wiem to będzie pierwszy sprzedany projekt. :D Zatem będziemy jednymi z pierwszych (mam nadzieję) użytkownikami Dandysa 1.

Planujemy kilka zmian ale czekamy z tym do kontaktu z architektem.

Pozdrawiam wszystkich Dandysowiczów.

witam, mam pytanko, cZy mógłbyś podać jakieś namiary na ten projekt w internecie? bo z tego co mi wiadomo to Dandys 1 jeszcze nie jest dostępny w żadnej ofercie biur projektowych. Gdzie zamawiałeś projekt? Ja już buduję Dandysa ale jestem ciekawy jak wygląda Dandys 1, czy bardzo się różni od poprzedniej wersji.. pozdrawiam:]

Witam wszystkich budujących Dandysa lub noszących się z zamiarem kupna tego projektu.

Wybraliśmy wspólnie z mężem Dandysa z podwójnym garażem. Dom jest piekny, ale ........ .

No własnie to ale! Mamy już pozwolenie na budowę, ale z faktu zbliżającej się zimy przesunęlismy budowę na wiosnę. Na dzień dzisiejszy jestem przerażona całą tą checą z budową. Im dalej w "las" tym większe lęki i problemy. Na dzień dzisiejszy jestem na etapie szukania ekipy budowlanej. Może ktoś z Was podeśle mi jakieś namiary na budowlańców. Jestem z Olsztyna woj. warmińsko-mazurskie. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.

witam, mam pytanko, cZy mógłbyś podać jakieś namiary na ten projekt w internecie? bo z tego co mi wiadomo to Dandys 1 jeszcze nie jest dostępny w żadnej ofercie biur projektowych. Gdzie zamawiałeś projekt? Ja już buduję Dandysa ale jestem ciekawy jak wygląda Dandys 1, czy bardzo się różni od poprzedniej wersji.. pozdrawiam:]

Ja też byłam ciekawa jak wygląda Dandys 1, znalazłam go stronie

http://projekty.budujemydom.pl/projekty.php?w=1&id=3458_dandys_1_-_domena

dzięki za link, niedawno zaglądałem na ten portal to jeszcze Dandysa 1 nie było ;) wg mnie wizualnie Dandys 1 jest piękny ale wydaje mi się że nasz poczciwy Dandys jest bardziej funkcjonalny w środku :) wogóle to pracownia Domena ma chyba najpiękniejsze projekty domów jednorodzinnych, Tyberiusz jest śliczny i gdyby moja działka była conajmniej o 2 metry szersza to właśnie Tyberiusza bym budował... ale Dandys też jest super :) pozdrawiam wszystkich którzy wybrali ten projekt :]

mam pytanie... czy zauwazyliscie w tarkcie budowy, ze drzwi lazienkowe na gorze beda sie otwierac na schody ?????????? nie wiem nawet czy nie zachaczy o barierki ? panikuję ? chyba jeszcze nikt nie ma tam drzwi ale zwroccie uwage na ten szczegol :-?

zastanawiam sie czy nie przesunac drzwi :roll:

mam pytanie... czy zauwazyliscie w tarkcie budowy, ze drzwi lazienkowe na gorze beda sie otwierac na schody ?????????? nie wiem nawet czy nie zachaczy o barierki ? panikuję ? chyba jeszcze nikt nie ma tam drzwi ale zwroccie uwage na ten szczegol :-?

zastanawiam sie czy nie przesunac drzwi :roll:

tak to prawda i to jest chyba taki mały minus tego projektu...bo jeśli będziesz stawiać więźbę dachową w 100% zgodną z planem, to niestety tych drzwi nie będziesz mogła przesunąć, bo przy futrynie zarówno po lewej i prawej stronie są umieszczone słupy drewniane ukryte w ściance... ja wogóle na tym planie zauważyłem coś bardzo dziwnego... otóż właśnie w otworze na te drzwi stoi słup i to nie pozwala aby drzwi były otwierane do środka.

u mnie wogóle ten problem jest inaczej rozwiązany, bo zdecydowaliśmy się pomniejszyć łazienkę o 20 cm, kosztem czego korytarz łazienka<-->drzwi nam się zwiększa. ale oczywiście więźba już musi być inaczej stawiana. ale radzę dobrze przemyśleć tą kwestię, bo oprócz trudności w otwarciu drzwi mogą się pojawić trudności we wniesieniu większego mebla ;)

pozdrawiam:]