Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 466
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

witam

wlasnie dzisiaj architekt przychodzi i bedziemy dyskutowac o zmianach w projekcie Dandys z podwojnym garazem. Nie moge sie doczekac :). Czytam to forum juz ktorys raz i bardzo przydaly mi sie wszystkie wasze uwagi. dzieki

Moze ktos buduje albo wybudowal dom w okolicy Opola? a scislej Prudnika?

pozdrawiam

• 4 weeks później...
Witam wszystkich Dandysowiczów, niestety zmuszony jestem wstrzymać się z budową naszego Dandyska 1 z podwójnym garażem ze względu na kłopoty z działką także jeśli znacie kogoś lub zastanawiacie się nad kupnem tego wyjątkowego projektu DANDYS 1-2G to proszę o kontakt pod numerem telefonu 504178363 (cena do negocjacji oczywiście). Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Halo, halo.

Daaaawno tu nie zaglądałam, mój błąd, no ale cóż człowiek uczy sie na błędach, szkoda tylko że nie na cudzych.

Do rzeczy, budowa naszego Dandyska posuwa się, może nie w zastraszającym tępnie ale jakoś idzie. Pieniądze wprost topnieją w oczach, no ale cóż za piękno trzeba płacić.

Majstry kończą więźbę, chcemy zabrać sie za ocieplenie domu, czy ktoś z Was podrzuci cenę za metr ocieplenia, (tzn. ocieplenie i tynk), będę wdzięczna za wszelkie informacje. Pozdrawiam :)

Witam wszystkich Dandysewiczów:D

Jestem na etapie zamówienia projektu Dandys(właśnie go oczekuje).Myślę też o delikatnych zmianach w tym projekcie:(są to takie zmiany jak u większości)zmiana kominka w róg salonu,podniesienie o kolanko ,likwidacja drzwi w garażu.Bacznie czytam różne zmiany na forum i zastanawiam się na zlikwidowaniu wc i powiększeniem łazienki(wyrównanie poziomu).Chciałbym tez zrobić pralnie-suszarnie częściowo nad garażem.

Mam pytanie jak przesunę kominek to zmieni sie struktura komina?

molka77 :D

• 3 weeks później...

Witam,

to mój debiut na tym forum dlatego proszę stałych bywalców o wyrozumiałość :).

Buduję Dandysa. Jestem na etapie wstawiania okien dachowych i tutaj pojawił się problem. Sprzedawca okien po oględzinach dachu stwierdził, że może być problem z wstawieniem okien dachowych w łazience na poddaszu i w pokoju od strony garażu. Powodem są zbyt blisko przebiegające grady i kosze i może być problem z prawidłowym uszczelnieniem okna. Albo okno będzie posadowione bardzo wysoko i problematyczne będzie jego otwieranie. Proszę osoby które wstawiały już okna dachowe o wszelkie uwagi dotyczące tego zagadnienia.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

U mnie okna zamontowali bez problemu ale nie pytaj jak to zrobili ;-) Po prostu zrobili. Wkurzyło mnie tylko to że okno w pokoju ze wspólnym balkonem, przylegającym do garażu wypada zaje... wysoko ;( Można to było to zmienić podczas robienia więźby a teraz za późno. Jeżeli ktoś zabiera się za ten projekt to podpowiem co bym zmienił i co zmieniłem.

Zmieniłem:

- powiększyłem taras (koniecznie! ten w projekcie jest wielkości balkonu w bloku)

- przeniosłem kuchnię w miejsce pokoju

- dodałem wykusz w jadalni

- powiększyłem okna w salonie (w projekcie są okna jak w mieszkaniu!)

- przeniosłem kominek pod schody

- dodałem okno połaciowe doświetlające górny korytarz

- połączyłem WC z częścią pokoju na poddaszu tworząc dodatkową łazienkę dla dzieci z pralnią, wstawiłem tam też okno.

Co bym zmienił:

- powiększył jeszcze taras ;-)))))

- konstrukcję więźby tak aby wspomniane okno wypadło na poziomie pozostałych okien połaciowych

- elektrykę do okna w łazience (nie da się sięgnąć)

- wymienił wszystkie słupy na metalowe (te drewniane są za grube)

- przesunął słup w górnej łazience w prawo bo drzwi wypadają jakoś tak że zachodzą na skosy

- przesunął ścianę dzielącą łazienkę od WC w stronę WC, dałoby to więcej miejsca w łazience (cofnęłyby się ubikacja i bidet)

Jak sobie przypomnę co jeszcze to uzupełnię ;-)

Mój domek możecie zobaczyć w podpisie.

cześć ! jeszcze co prawa nie buduję ale jestem już bardzo blisko, obecnie finalizuje zakup działki... Jeśli chodzi o zmiany w projekcie to poważnie zastanawiam się nad częściowym podpiwniczeniem i na tym na razie się koncetruję, bardzo trudno znależć jakieś przykłady, tym bardziej z tej wersji projektu. Napisz gdzie planujesz się budować i co ew. będziesz zmieniać w projekcie ? A może już budujesz ?

Gość ******b
Buduję się we Wrocławiu, mam już pozwolenie na budowę i niedługo zaczynam. Nie robiłam zbyt wielu zmian, usunęłam boczny balkon (będę mieć tam garderobę), usunęłam wykusz, podniosłam ściankę kolankową o jeden pustak i to wszystko, myślę, że projekt jest OK.

a budujesz z garażem pojedynczym czy podwójnym ? Bo ja wciąż się waham, z jednej strony dobrze mieć dwa garaże ale z drugiej stron większe koszty budowy no i utrzymania...

Napisz może jak masz zamiar ogrzewać (piec, podłogówka czy grzejniki), czy planujesz wentylację grawitacyjną zamienić na mechaniczną ? Z jakiego materiału i jakiego typu planujesz ściany nośne zewnętrzne ? (2 czy 3-warstwowe ?)

pozdrawiam !

Gość ******b
Buduję z garażem dwustanowiskowym, nie wiem jeszcze z czego będę budować ciągle się zastanawiam, czy ytong, czy ceramika, ale jednak chyba ceramika + styropian, nic nie kombinuję z wentylacją, będzie jak w projekcie.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich DANDYSOWICZÓW!!! Zazdroszcze ze już jesteście na takim etapie budowania swojego Dandiego. Ja właśnie jestem na etapie zamawiania projektu. Mam tylko pytanie czy ktoś wybudował już, a może buduje Dandysa (1) w okolicach Wrocławia, Oławy , NAMYSŁOWA,Oleśnicy lub na trasach pomiędzy tymi miastami. Bardzo zależy nam zobaczyć Dandiego na żywo.

a druga sprawa to kosztorys, czy ktoś z Was ma może do przesłania choć oriętacyjny koszto budowy i zakupu materiałów ? Dzięki z góry.o informacie prosze na [email protected]

• 2 weeks później...

Witam, buduje Dandysa i tym tygodniu zaczynaja u mnie robic strop.

Mialabym prosbe do tych, ktorzy sa juz na dalszym etapie, abyscie mi orientacyjnie przyblizyli jaka kwote musze przygotowac na dach w tym domu.

Chce budowac z dachowki cermamicznej odcien czarnego.

Pozdrawiam i bede wdzieczna za pomoc :)

Witam.

Wybieramy się z mężem za tydzień po projekt DANDYS :D

Mam zamiar wprowadzić w nim zmiany, a mianowicie: chciałbym zrobić kuchnie na miejscu pokoju, a pokój na miejscu kuchni, zastanawiam się też nad dwoma oknami w salonie, może zamiast nich zrobić jedne duże drzwi

3m x 2,5m no i kominek widziałam, że niektórzy zrobili kominek narożnikowy.

Co myślicie o tych zmianach? Może powinnan coś jeszcze zmienić, albo coś wiedzieć? Czekam na opinie i porady.