Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 466
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Czekamy na pozwolenie. Na jesień zamierzamy ruszyć z budową Dandysa. Wprowadziliśmy pewne zmiany w projekcie. A mianowicie- kuchnia zanlazła się w gabinecie, w miejscu okna w kuchni zrobiliśmy wykusz i tam będzie jadalnia. Bardzo prosze o informację czy ktoś z Państwa również buduje ten domek.

Witam! Bardzo się cieszę , ze mogłam zobaczyć zdjęcia Dandysa. My ruszamy z budową na jesień. Wprowadzamy trochę zmian w projekcie, choć wydaje mi się on prawie idealny ( Rezygnujemy z małego pokoju na dole - tam będzie kuchnia i w miejsce okna kuchennego planujemy wykusz. Sama się boję co z tego wyjdzie. Jeżeli pojawią się dodatkowe zdjęcia na stronie to będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia Sylwia

Witam!

Mam pytanko do OGC. Jak dużo podnosicie ścianke kolankową?

Nasz projekt jest u architekta. Ustalilismy z nim, że podnosimy ściankę kolankową o 1 pustak. Ale zastanawiam się czy to nie za mało... Fajnie pooglądać zdjęcia budującego się już Dandysa. My pozwolenie na budowę będziemy mieli około grudnia. Pozdrawiam.

Aga

Fajne zdjęcia,naprawde.Oczywiście prosze o kolejne.

A nie chciałbyś się skusić na prowadzenie dziennika budowy ?

Albo chociaż jakiegoś zestawienia materiałow i ich ceny?

Wiem,że to wymaga pewnie troche czasu,ale to tylko moja sugestia. :)

Zamawiając projekt w listopadzie zeszłego roku wzięłam też kosztorys za dodatkową opłatą,ale chyba ceny z niego są już nie aktualne.Nie bieżemy kredytu na budowę i interesuje mnie ile na każdym etapie budowy potrzeba gotówki.Mieliśmy zacząć w tym roku na jesieni,ale jednak zaczynamy z wiosną 2008

Pozdrawiam i powodzenia z ekipami

A nie chciałbyś się skusić na prowadzenie dziennika budowy ?

Albo chociaż jakiegoś zestawienia materiałow i ich ceny?

Ja to jakiś małomówny jestem ... co ja bym w tym dzienniku pisał... przemyślę to ...

Pozdrawiam i powodzenia z ekipami

Ekipę już mam. I mogę ich z czystym sumieniem polecać.

Jesli chodzi o ekipe to gratuluje,bo o dobrą i sumienną jest nie łatwo dzisiaj.Napewno nie skorzystam ,ale dziekuje .Za daleko musieliby dojeżdzać,chyba że mieszkaliby w namiocie. :roll: U mnie jest puste pole.

Poza tym mój mąz jest budowlańcem ale aktualnie siedzi na wyspach ,jak większość Polaków. :lol:

Bardziej interesują mnie ilości i koszty materiałów.Pomyśl o tym ,jesli nie sprawi Ci to kłopotu i nie zabierze Ci Twojego cennego czasu.Bedę wdzięczna.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam wszystkich miłosników Dandysa!

Podnoszę do góry.

Ivon, na razie mozemy podziwiać jak pięknie rośnie domek OGC za co jesteśmy baardzo wdzięczni :) . Czekam na dalsze zdjęcia i piszcie proszę jeśli wprowadzacie jakieś zmiany w projekcie. Jestem Waszych zmian bardzo ciekawa. Pozdrawiam. Aga

• 3 weeks później...
Mieszkam na Slowaci i jestem bardzo zainteresowany projektem Dandys. Chcialbym odkupic kopie projektu domu. W jezyku polskim bedzie prostrzy dla architekta ktory bedzie tlumaczony na jezyk slowacki. Nie chce placic podwojnej ceny, jedna za origynal i druga dla architekta. Dziekuje serdecznie za pomoc.

Mieszkam na Slowaci i jestem bardzo zainteresowany projektem Dandys. Chcialbym odkupic kopie projektu domu ktory musze jednak przetlumaczic. W jezyku polskim bedzie prostrzy dla architekta ktory bedzie tlumaczony na jezyk slowacki. Nie chce placic podwojnej ceny, jedna za origynal i druga dla architekta. Dziekuje serdecznie za pomoc.

Nie łapie chyba - chcesz kupic kopię projektu (chronionego prawem autorskim) od kogos kto kupił oryginał, po czym dac komus do przetłumaczenia i na tej podstawie - przetlumaczonych kopi czyjegos "działa" - wybudować na Slowacji dom wg tych kopi bo nie chcesz placic pracowni za oryginal ?

Tiaaa.... a cos takiego jak prawa autorskie to na Slowacji nie obowiazuje?

ciekawe

ps. projektu typowego - nikt kto nie jest jego autorem NIE moze ci sprzedac bo jest to zabronione (i nawet karalne - akurat u nas prawa autorskie sa traktowane po macoszemu ale przynajmniej teoretycznie sa chronione) - i nie wazne czy kopi czy nie kopi!

I mam nadzieje ze sa jeszcze w Polsce ludzie ktorzy nie maja tego w du.pie - czyjejsc pracy i czyis praw autorskich bo sami tez nie chciali by byc okradzeni ze swojej pracy.

I taki Inwestor Kowalski nie jest wlascicielem projektu (zwlaszcza typowego bo z indywidualnymi jest roznie :)), pomimo ze go fizycznie kupił zeby postawic dom.

Prawa autorskie sa po stronie architekta (grupy architektow , pracowni)- czyli autora/ autorow danego dzieła.

Nikt inny nie moze sobie robic kopi i odplatnie (czy nawet nie odplatnie) sobie go przekazac trzeciej osobie, zeby sobie chalupe na tej podstawie wybudowala (i zeby inny architekt "zerżnął" kreska w kreske projekt. (sic!))

(teoretycznie jest nawet zakaz kopiowania projektow oryginalnych - co oczywiscie nie jest naganne jesli robi to osoba ktora oryginal kupila i robi to dla swoich celow ) :)

Wlascicielem i jedyna osoba uprawniona do sprzedazy projektu Dandys jest Pracownia projektowa (lub konkretny autor tegoz projektu) ktora go na rynek wypuściła.

A twoj post tak naprawde powinien byc z miejsca skasowany

Problem jest taky, ze probowalem kontaktowac nawet producenta tego projektu a w du.pie ma on, ignoruja mnie.

Ci myslizsz, ze jest sprawiedliwe placic ta sama sume za projekt, ktory nemozes skorzystac na budowanie domu?

Czy ja moge wziac projekt i budowac z niego? Niemoge i to jest muj bol.

Moim zdaniem jest to to same, jak przyjsc do twojego domu, wziac wymiary, informacje i przekazac ich do architekta niech rysuje nowy projekt.

Prawo jest ale prawem a dla tego uznaje, ze masz racie.