Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wymiary wstawionego okna są takie jak innych okien w pokojach na górze.

Ale radziłbym wstawić nieco mniejsze (szczególnie węższe) gdyż łatwiej będzie

ocieplić i obudowac płytami g-k. Co zdjęć to spróbuję przygotować jakąś galerię ale właśniie...brakuje mi na to czasu ..

A przy okazji czy ktoś z budujących zastanawiali się czy drewniane belki i krokwie dotykające komina są zgodne z normami p.poż???

Ja 2 drewniane belki i podpórkę przy kominie zamieniłem na stalowe.

No i jeszce jedno - jak planujecie rozkład urządzeń w łazience i czy zabudowujecie kąt łazienki tak jak w projekcie (bo ja nie)

• Odpowiedzi 466
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A przy okazji czy ktoś z budujących zastanawiali się czy drewniane belki i krokwie dotykające komina są zgodne z normami p.poż???

Ja 2 drewniane belki i podpórkę przy kominie zamieniłem na stalowe.

Zupełnie o tym nie myślałem. Kurcze, nikt mnie nie nakierował na ten problem. Tak, że mam te belki .... Masz jakieś opinie, że to bardzo niedobrze ?

No i jeszce jedno - jak planujecie rozkład urządzeń w łazience i czy zabudowujecie kąt łazienki tak jak w projekcie (bo ja nie)

Też nie zabudowuję :) - szkoda tracić miejsce.

Zostawiam tam kącik pod skosami. Planujemy tam wstawić pralkę i suszarkę. Wanna narożna będzie ale w przeciwległym rogu (przy ściance działowej z sypialnią). Zamiast dwóch umywalek będzie jedna.

Reszta chyba tak jak w projekcie.

Ja też nie planuję zabudowywania kąta łazienki tak jak w projekcie. Natomiast pralkę i suszarkę mam zamiar wstawić do pomieszczenia na półpiętrze ( w projekcie WC). Pranie będę rozwieszać w pomieszczeniu nad garażem. Co do tych belek i krokwi dotykających komina - spytam fachowców :)

Pranie będę rozwieszać w pomieszczeniu nad garażem.

To jest bardzo duże pomieszczenie. Szkoda go tylko na pralnię. Ja sobie wywalczyłem tam "pracownię" :)

Żona walczy jeszcze żeby wydzielić tam małe pomieszczonko typu 4m2 na rozwieszanie prania :) Chyba pójdę jej na rękę :)

To pomieszczenie nad strychem jest faktycznie spore. Ja poszerzam garaż o 70 cm (na tyle pozwalają mi parametry działki) więc u mnie będzie jeszcze większe. Zamierzam podzielić je na pół. Jedno z pomieszczeń chcę przeznaczyć na garderobę, a jedno na pokój komuterowy lub cos w tym stylu.Okna w tych pomieszczeniach będą odpowiednio od frontu i od ogrodu ze wzg. na wymiary działki.

Witam wszystkich miłośników, jak i szczęsliwych posiadaczy projektu domu dandys z dwoma garażami. My z mężem właśnie go zamówiłiśmy, robimy adaptacje i małe przeróbki (takie jak podpiwniczenie, i dodanie jednego okna w jadalni i na podaszu w łanience)I jeżeli sie uda to już w tym roku zaczniemy budować nasz własny kącik :p . Wasze uwagi są bardzo pomocne. Jeżeli ktoś z was będzie miał możliwość i chęci to proszę o kilka fotek. A czy może widział ktoś ten dom już urządzony?? jeśli tak to gdzie ponieważ jestem bardzo ciekawa jak on wygląda już gotowy :D Pozdrawiam

I w garderobie właśnie chcę suszyć to pranie...

Sorry nie znam się na tych sprawach i może walnę jakąś głupotą, ale naszła mnie taka wątpliwość...

Nie boisz się, że ci nawilgną ubrania przechowywane w garderobie jak będziesz tam suszyć pranie ?

Będzie tam okno, a poza tym w domu będzie suszarka :D . Dajmy już spokój z tym praniem... Coś tam wymyślę, żeby było dobrze... Jak tam Twój Dandys? Można prosić o nowe zdjęcia?

Jak tam Twój Dandys? Można prosić o nowe zdjęcia?

Na razie żadnych zmian :( Zbieram środki ...

To co robię teraz to przygotowania do instalacji elektrycznej i alarmowej.

Robię sobie bruzdki i takie tam. Tak że na razie zdjęć nie mam nowych.

Ale obiecuję, że jak coś ruszy to zamieszczę.

Witam wszystkich Dandysowiczów!!

Pojekt Dandys z podwójnym garazem jest równiez moim wybrańcem.Zmiany jakie zamierzam wprowadzic to :

1.Powiększenie salonu przez, zabudowe podcienia.Zastanawiam sie równiez nad stworzeniem przykrycia nad wyjsciem z salonu przedłużając dach.

Reszta projektu zostaje bez zmian.

Mam wielka prośbe do osób ,które wybudowały juz Dandysa (z podwójnym garażem mile widziany) i zechca pochwalic sie nim.Bardzo zależy mi na zobaczeniu domu na zywo.Jesli to mozliwe to okolice Krakowa ( w okresie świątecznym )lub Warszawy.

witamy wszystkich dandysowiczów My również planujemy rozpocząć budowę dandysa z podwójnym garażem,projekt bardzo nam się podoba zarówno wizualnie jak i jego układ pomieszczeń,ale jak to bywa po tysięcznych oględzinach projektu znależliśmy "dziurę w całym" i postanowiliśmy wprowadzić kilka zmian w projekcie:

1.na parterze zlikwidować mały pokój i w jego miejsce przesunąć kuchnię,powiększy to jadalnię i pozwoli lepiej naszym zdaniem zagospodarować salon,i ogólnie powiększy przestrzeń na parterze(kuchnia będzie oczywiście otwarta)

2.łazienkę na parterze zamierzamy przerobić na spiżarnię ,no i zmieszczą się tam również zapasy środków czyszczących,jedzenie dla zwierzaków itp.

3.ubikację na parterze chcemy umieścić w miejscu schowka przy schodach

4.ściankę kolankową na piętrze zamierzamy podnieść do ok.100-120 cm

5.garaż zamierzamy poszerzyć o około 2m i odzielic te 2m ścianką działową, aby wychodząc z kotłowni powstało pomieszczenie gospodarcze na narzędzia ogrodnicze,aby nie budować dodatkowo domku gospodarczego

Bardzo prosimy o opinie na temat planowanych przez nas przeróbek,widzimy że forum jest "żywe" i Wasze uwagi i sugestie będą bardzo cenne.

I jeszcze jedno pytanko,czy jest ktoś kto buduje dandysa w kujawsko-pomorskim(tam mieszkamy) lub mazowieckim,łodzkim,pomorskim - w tych województwach przebywamy na okrągło ze względu na pracę?

pozdrawiamy Sylwia i jarek

Witam!! Dziś fizycznie otrzymaliśmy z mężę projekt naszego domu :D z czego bardzo się cieszę :D OGC jeśli jest to możliwe czy można odwiedzić Cię i zobaczyć Twój dom?? My mieszkamy w Kielceach- Świętokrzyskim więc nie daleko :D Pozdrawiam

witamy wszystkich dandysowiczów My również planujemy rozpocząć budowę dandysa z podwójnym garażem,projekt bardzo nam się podoba zarówno wizualnie jak i jego układ pomieszczeń,ale jak to bywa po tysięcznych oględzinach projektu znależliśmy "dziurę w całym" i postanowiliśmy wprowadzić kilka zmian w projekcie:

1.na parterze zlikwidować mały pokój i w jego miejsce przesunąć kuchnię,powiększy to jadalnię i pozwoli lepiej naszym zdaniem zagospodarować salon,i ogólnie powiększy przestrzeń na parterze(kuchnia będzie oczywiście otwarta)

2.łazienkę na parterze zamierzamy przerobić na spiżarnię ,no i zmieszczą się tam również zapasy środków czyszczących,jedzenie dla zwierzaków itp.

5.garaż zamierzamy poszerzyć o około 2m i odzielic te 2m ścianką działową, aby wychodząc z kotłowni powstało pomieszczenie gospodarcze na narzędzia ogrodnicze,aby nie budować dodatkowo domku gospodarczego

Bardzo prosimy o opinie na temat planowanych przez nas przeróbek,widzimy że forum jest "żywe" i Wasze uwagi i sugestie będą bardzo cenne.

pozdrowionka :sylwia i jarek

Ja co prawda mam jeden garaż i mój projekt pewno się różni w szczegółach, ale też coś dorzucę.

To zależy od potrzeb. Ja potrzebuję tego pokoiku na dole. Na razie tylko górę będę miał zajętą (dwójka dzieci no i nasz pokój ) :). A życie się różnie układa. Być może na dole umieścimy kiedyś rodziców. Uważajcie na kanały wentylacyjne z kuchni. Idą tam dwa kanały do kominków wentylacyjnych na dachu (przynajmniej w moim projekcie jednogarażowym). Trzeba będzie je przesunąć.

łazienkę na parterze zamierzamy przerobić na spiżarnię ,no i zmieszczą się tam również zapasy środków czyszczących,jedzenie dla zwierzaków itp.

Faktem jest, że powierzchni typowo gospodarczej w Dandziu jest bardzo mało.

Dlatego ten pomysł jest ciekawy. Ale to znowu kwestia potrzeb. Ponieważ planuję wykorzystywać ten pokoik na dole w przyszłości w moim przypadku muszę zostawić tam w pełni funkcjonalną łazienkę.

No przy tej zmianie położenia spiżarki jest to fajne wyjście z sytuacji. Kanał wentylacyjny tam jest, a hydraulikę bez problemu się podciągnie.

Wg mnie trzeba podnieść ściankę kolankową. Lepiej się wtedy wykorzysta te pokoje na górze. Ja dodałem jeden pustak czyli około 22cm.

Masz na myśli takie długie, wąskie, ciemne pomieszczenie na całej długości garażu? Noooo ... jest to jakiś pomysł. A wejście do tego pomieszczenia z garażu (np. w połowie długości) czy z ciągu komunikacyjnego garaż <-> kotłownia ?

Lepsze by było chyba w garażu bo możesz wjechać kosiarką w prawo a odśnieżarką w lewo :)

Czy dobrze zrozumiałem, że chcesz zmienić konstrukcję budynku i dodać jeszcze dwa metry do projektu z garażem podwójnym, czy też chcesz wyciąć z podwójnego garażu to miejsce ?

Kurcze - teraz trochę żałuję, że nie wziąłem podwójnego garażu ...

1. Odpowiadajac na pytanie dotyczące belek wzdłuż komina. Przepisy mówią wyraźnie w jakiej odległości od przewodu kominowego powinny być elementy drewniane.Wydaje mi się ,że w projekcie jest mowa o ich izolacji.

Ale czy można zostawić drewniane czy zamienić na metalowe trzeba spytać specjalistę. Ja zamieniłem na stalowe, co nie zmienia faktu, że dwie krokiwe i tak dochodzą do komina w jego górnej części.

2.Przy budowie warto zwrócić uwagę na wysokośc otworów drzwiowych na parterze.Tak aby uwzględniały planowaną wysokośc wylewki.

Czym wyżej zamontujemy drzwi zewnętrzne (tarasowe i wejściowe) tym więcej zmieścimy ocieplenia pod ostateczną wylewką. W moim przypadku zmieści się tylko 5 cm styropianu.

1. Odpowiadajac na pytanie dotyczące belek wzdłuż komina. Przepisy mówią wyraźnie w jakiej odległości od przewodu kominowego powinny być elementy drewniane.Wydaje mi się ,że w projekcie jest mowa o ich izolacji.

Ale czy można zostawić drewniane czy zamienić na metalowe trzeba spytać specjalistę. Ja zamieniłem na stalowe, co nie zmienia faktu, że dwie krokiwe i tak dochodzą do komina w jego górnej części.

2.Przy budowie warto zwrócić uwagę na wysokośc otworów drzwiowych na parterze.Tak aby uwzględniały planowaną wysokośc wylewki.

Czym wyżej zamontujemy drzwi zewnętrzne (tarasowe i wejściowe) tym więcej zmieścimy ocieplenia pod ostateczną wylewką. W moim przypadku zmieści się tylko 5 cm styropianu.