Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzięki OGC za zainteresowanie się naszymi pomysłami.

faktycznie chcielibyśmy poszerzyć całą konstrukcję garażu o 2m, a wejście do tego pomieszczenia zarówno w ciągu komunikacyjnym kotłownia-garaż jak również z drugiej strony pozostawilibyśmy przejście z tej części gospodarczej do garażu aby swobodnie można było poruszać się po obu pomieszczeniach,jakby nie było garaż + to pomieszczenie gospodarcze będą miały razem ok 50 m.Aby pomieszczenie gospodarcze nie było całkiem ciemne myslałem o wstawieniu jakiegoś okienka od frontu,czyli przy przejściu od kotłowni,a po przeciwległej stronie od ogrodu byłyby wstawione drzwi,aby swobodnie wyjść od razu do ogrodu,powiem szczerze że ten pomysł wpadł mi do głowy gdy oglądałem projekt Tyberiusz,ale tam układ pomieszczeń całkiem nam nie odpowiada,ale był fundamentem do własnych rozwiązań :-)

Moim zdaniem po poszerzeniu garażu pokój nad nim będzie miał już tak fajne wymiary,że z powodzeniem można będzie urządzić fajny pokój rekreacyjny(może jakiś bilardzik) i wstawić biureczko do pracy.My również planujemy dom na mieszkańców(2+2) więc będzie miał kto korzystać z tego pokoju rekreacyjnego :-)

Co do przesunięcia kuchni w miejsce pokoju,to pomyśleliśmy że częć jadalna powiększy się na tyle,że z wyprawieniem jakiś urodziń czy innej imprezki nie będzie już raczej żadnego problemu,a bedzie tyle miejsca że będzie można urządzić nawet małe tańce,rzadko bo rzadko takie imprezki ale jednak urządzamy :-), a brak tego pokoju zrekompensuje większy pokój nad garażem. Dzięki za sugestię co do ścianki kolankowe,tak też właśnie myślałem o podniesienu o jeden pustak,tym bardziej jestem wdzięczny opini kogoś kto tak zrobił. Miałby jeszcze jedno pytanko,chodzi mi o doświetlenie pokoi na pietrze,czy liczba i wielkość okien jest wystarczająca? W dwóch będą jednak dzieci chodzące do szkoły i światła nigdy za wiele.

Jeszcze raz dzięki za odzew i pozdrawiamy Sylwia i Jarek

• Odpowiedzi 466
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem po poszerzeniu garażu pokój nad nim będzie miał już tak fajne wymiary,że z powodzeniem można będzie urządzić fajny pokój rekreacyjny(może jakiś bilardzik) i wstawić biureczko do pracy.

Zgadza się. To pomieszczenie nad garażem nawet w moim projekcie jedno-garażowym jest duże. Planuję tam mieć pracownię no i żona walczy o kawałeczek na suszarnię :)

Miałby jeszcze jedno pytanko,chodzi mi o doświetlenie pokoi na pietrze,czy liczba i wielkość okien jest wystarczająca? W dwóch będą jednak dzieci chodzące do szkoły i światła nigdy za wiele.

Nie mam na razie doświadczeń bo nie mam jeszcze wprawionych okien połaciowych a otwory przysłonięte są folią. Ale wydaje mi się że wystarczy światła.

Nawet zrezygnowaliśmy z jednego okna w garderobie.

witam wszystkich,skorzystam z okazji i zapytam bo widzę że dandyski budowane są zarówno z betonu komórkowego jak i z ceramiki,co skłoniło Was do zbudowania domu właśnie z betonu komórkowego lub ceramiki?

A ja budowałem z silikatów 8)

Chciałem w technologii dwuwarstwowej. Jakoś nie wierzyłem w umiejętności wykonawców przy ścianach jednowarstwowych.

A dlaczego silikaty ... czy ja wiem.

Bo mocne są, trochę taniej wychodzą, dobrze tłumią hałasy.

Trąbią dookoła, że ponieważ są wapienno-piaskowe to i zdrowe i bakteriobójcze.

Jak kiedyś będę wiercił dziurę w ścianie to wyleci mi piękny biały pyłek a nie czerwony :D

Może się nie zawali - pożyjemy zobaczymy.

Witam,

Też zamierzamy kupić projekt z podwójnym garażem.

1.na parterze zlikwidować mały pokój i w jego miejsce przesunąć kuchnię,powiększy to jadalnię i pozwoli lepiej naszym zdaniem zagospodarować salon,i ogólnie powiększy przestrzeń na parterze(kuchnia będzie oczywiście otwarta)

My tez myslelismy nad takim rozwiązaniem ,umieszczenie kuchni w małym pokoju umozliwi wglad na posesje z kuchni i znacznie powiększy salon i mała według mnie jadalnie.

Ale ten pokój na dole przyda sie w razie gdyby trzeba kogos przenocować ( taki gościnny)

Zeby powiększyć salon zdecydowalismy zlikwidować i tak mały taras,który zabiera duzo miejsca w salonie, po zlikwidowaniu wneki wyjście na taras zrobimy też w tym narozniku co na projekcie,planujemy też przedłuzyć dach i zrobić zadaszenie tarasu.

Nasza rodzina to też 2+2 wiec tak na prawde zostaje nam wolne pomieszczenie nad garazem,gdzie chcemy tez zrobic suszarnię bo w pralni to chyba nie wystarczy miejsca na suszenie prania,no i gabinet z biblioteka.Tak ze cała góra pozostanie tylko do naszej dyspozycji ,żadnych gości...

wITAM.

Patrze na ten domek i mysle ok jest nawet łądny z zewnatrz ale rozmieszczenie parteru mi nie podchodzi.jakos nie moja funkcjonalność.

nie odnalazl bym sie w takim domu.

w tej czesci przy wejsciu jest duzo scian drzwi itp a tam od strony tarasu wielka przestrzen.

I OCZYWISCIE W KATALOGU ZAPOMNIELI NARYSOWAC ZE W SALONIE BEDZUIE POTRZEBNY SłUP LUB JAKAS SCIANKAbo nie sadze zeby atka powierzchnia utrzymala wiezbe bez opadania.

Oto moja opinia ale kazdy lubi co innego.

Pozdr.

I OCZYWISCIE W KATALOGU ZAPOMNIELI NARYSOWAC ZE W SALONIE BEDZUIE POTRZEBNY SłUP LUB JAKAS SCIANKAbo nie sadze zeby atka powierzchnia utrzymala wiezbe bez opadania.

W projekcie z jednym garażem nie ma w salonie żadnego słupa.

Za to jest podciąg (taka belka betonowa przy suficie) podparty owszem słupem betonowym ale na wysokości kuchni. Słup ten ukryty jest w ścianie działowej.

Właśnie - niektórzy planują likwidować taras żeby powiększyć wnętrze.

Tam w rogu pomiędzy drzwiami przesuwnymi i drzwiami wyjściowymi na taras też jest zbrojony słup betonowy, który podpiera ww podciąg. Trzeba zwrócić uwagę czy konstruktor, który będzie to przeliczał weźmie to pod uwagę. Bo pewnie można zostawić ten słupek albo oprzeć podciąg te 2m dalej.

Reasumując: ten nieszczęsny podciąg podparty jest na 3 zbrojonych betonowych słupach:

- przy wyjściach na taras (róg)

- przy wejściu do kuchni (schowany w ścianie wewnętrznej)

- pomiędzy pokojem a łazienką na dole (schowany w ścianie zewnętrznej)

Słupy te są posadowione na większych ławach fundamentowych.

Zeby powiększyć salon zdecydowalismy zlikwidować i tak mały taras,który zabiera duzo miejsca w salonie, po zlikwidowaniu wneki wyjście na taras zrobimy też w tym narozniku co na projekcie,planujemy też przedłuzyć dach i zrobić zadaszenie tarasu.

też o tym myslałem,super latem i wiosną ,ale zimą i jesienią jużraczej nie,zacienisz okna do salonu,dlatego pozostawiam tę częśc jak w projekcie,a jako kompromis chcęzałożyć z tyłu markizę,a jakieś 15 m dalej postawić altankę na większe grillowanie lub małą imprezkę przy piwku :-)

Zeby powiększyć salon zdecydowalismy zlikwidować i tak mały taras,który zabiera duzo miejsca w salonie, po zlikwidowaniu wneki wyjście na taras zrobimy też w tym narozniku co na projekcie,planujemy też przedłuzyć dach i zrobić zadaszenie tara

Też o tym myslałem,super latem i wiosną ,ale zimą i jesienią jużraczej nie,zacienisz okna do salonu,dlatego pozostawiam tę częśc jak w projekcie,a jako kompromis chcęzałożyć z tyłu markizę,a jakieś 15 m dalej postawić altankę na większe grillowanie lub małą imprezkę przy piwku :-)

Witam,

Projekt Dandys podoba mi sie ze wzgledu na swoje funkcjonalne rozwiazanie i prostotę.Jest jednym z pierwszych projektów jakie wybrałam.

Ale zeby nie było tak prosto zaczęłam grzebac głebiej i znalazłam Agnieszkę z pracowni MGprojekt.W tym projekcie podoba mi sie podział poddasza,w kazdym pokoju jest garderoba a to jest dla nas bardzo ważne.Mam dwie córki,które maja duuużooo ubrań.

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/agnieszka/index.php

Jak Wam sie podoba ?

Pozdrawiam

Czy policzyłeś już w jakim koszcie zamkniesz się w stanie pod klucz?

Mój przykład nie jest zbyt dobry. Mam wrażenie, że sporo przepłaciłem do tej pory. Kupowałem materiały w zeszłym roku jak był ten wyż cenowy i braki wszystkiego. Potem miałem zmiany brygady no i oczywiście większa cena za robociznę.

Stan surowy otwarty (zrobiony dom z dachem z oknami połaciowymi) wyniósł mnie 190000. Z tym że wliczyłem w to wszystkie koszty geodetów,papierków, postawienia budy drewnianej.

Ostatnio zrobiłem wniosek do US o zwrot tych różnic w VAT z faktur i wyszło około 15000.

Czyli można założyć że SSO=175000 (w tym robocizna około 47000).

Planuję wydać jeszcze około 250000 do zamieszkania.

Trochę mnie szarpnie po kieszeni wentylacja mechaniczna z reku, podłogówka w całym domu. Dodatkowo mam działkę narożną i marzy mi się jakieś fajniejsze ogrodzenie niż siatka z dwóch stron - ale to pewnie się już nie uda.

WW koszty mają objąć też zakup jakiś mebli itp. (ze swojego mieszkania mało co wezmę ze sobą). Czeka mnie jeszcze wyrównanie działki a to też są jakieś koszty ...

Myślę, że wprowadzę się do nie całkiem wykończonego domu :(

Ale uwaga !!!

To są tylko szacunki. Mam jakiś spis czynności ale do wielu z nich przypisałem na razie kwoty wyssane z palca (czytałem forum i sobie wymyślałem ;) ). Nie na wszystko mam oferty od wykonawców.

Dandysowiczka - Raczej nie było żadnych takich problemów.

Rysunki zwymiarowane są poprawnie.

Kominy z dolnej kondygnacji "trafiają" na siebie na górze :)

Więźbę robili goście niby z projektu ale dostosowali sobie rozstawy krokwi, wywalili mi te słupy drewniane z poddasza. Wszystko oczywiście zatwierdził KB.

Jeżeli chodzi o wytrzymałość konstrukcji to nie mam pojęcia czy to się zawali czy nie ;)

Wg mnie żadnych wielkich rażących błędów nie ma - albo o nich nie wiem bo wykonawca sobie sam poradził ...

Projekt jest jasny i czytelny. W prosty sposób można znaleźć to co się chce.

OGC,sądzisz że wentylacja mechaniczna ma wielki sens?Czy nie będzie tak że zaoszczędzimy na ogrzewaniu a wydamy kasę na prąd i serwis całego urządzenia? Ja raczej pobuduję ściany z silki,ocieplę wełną i zainwestuję w pompę ciepła,a wentylację juz raczej odpuszczę,co o tym sadzisz? pozdrowienia

A jeszcze jedno,dajesz podłogówkę na całość domu,czy na piętrze grzejniki?

ja dam chyba na całości,firma proponuje mi podział na 2 strefy ogrzewania w każdym pokoju(wokół łożek będzie można je wyłączyć bądż też bardzo ograniczyć),moim zdaniem jest to bardzo zachęcające.

OGC,sądzisz że wentylacja mechaniczna ma wielki sens?Czy nie będzie tak że zaoszczędzimy na ogrzewaniu a wydamy kasę na prąd i serwis całego urządzenia?

Wentylację mechaniczną chcę zrobić tylko dlatego żeby mieć pewność odpowiedniej cyrkulacji powietrza. To tak dla zdrowia i poczucia komfortu raczej. Grawitacyjnej czasami odbija i dmucha w drugą stronę :)

No a przy okazji jak już ma być mechaniczna to grzechem by było nie założenie reku. Nie sądzę, żeby zyski pochodzące z odzysku ciepła przez reku były jakieś znaczące. Ale jakoś tak bardziej ekologicznie się będę czuł mając świadomość, że nie wyrzucam bez sensu energii w powietrze. Może kiedyś przy ewentualnej sprzedaży domu będzie to jakiś plus. Dużo się teraz mówi o paszporcie energetycznym domu.

Ja raczej pobuduję ściany z silki,ocieplę wełną i zainwestuję w pompę ciepła

Mam dwójkę znajomych, którzy grzeją pompą ciepła. Są raczej zadowoleni (przynajmniej tak mówią). To ciekawy pomysł. Trochę duże koszty na początek, ale potem ta satysfakcja ... Pokombinujcie coś z DGP z kominka, bo jak prądu długo nie będzie to będzie ciężko w zimie.

A jeszcze jedno,dajesz podłogówkę na całość domu,czy na piętrze grzejniki?

ja dam chyba na całości,firma proponuje mi podział na 2 strefy ogrzewania w każdym pokoju(wokół łożek będzie można je wyłączyć bądż też bardzo ograniczyć),moim zdaniem jest to bardzo zachęcające.

Na całość. Jak już się zdecydowałem na niskotemperaturową instalację (piec kondensacyjny) to wg mnie nie ma sensu dawać kaloryferów bo by musiały być dużo większe żeby ogrzać pomieszczenie przy mniejszej temp. zasilania. Tak samo masz przy pompie ciepła - tam też raczej tylko podłogówka. Dwa małe grzejniczki drabinkowe zostaną w łazienkach, żeby jakiś ręcznik powiesić. Z tymi strefami to ja nie będę nic kombinować. Potem zmienisz miejsce na łóżko i strefy szlag trafi.

Pytanie z całkiem innej beczki i to głównie do facetów ;-) Jak się czujecie w takim ustawieniu kanapy, że siedzicie tyłem do otwartej rpzestrzeni albo drzwi balkonowych. W Dandys'ie tak zaproponowano układ. Ja nie mogę się do tego przemóc. Ale z drgugiej strony, chcę z jadalni oglądać TV więc musi być na ścianie koło kominka (kominek chciałbym przenieść w narożnik), no i inaczej się nie da. Jest też problem z kinem domowym .... gdzie umieścić prawy tylny głośnik i jak doprowadzić do niego kable ;-(

... dodam jeszcze do tematu powyżej, że rozwiązałem ten problem powiększając znacznie taras. Wtedy "wolnostojąca" kanapa będzie mogła stać pod oknem (obecnie drzwi na taras) a wyjście na taras będzie z jadalni (będzie sporo miejsca po tym jak kuchnie wpakuje się do pokoju na parterze. Chyba nawet konstrukcji za bardzo nie trzeba będzie zmieniać bo strop opiera się na belce w narożniku ,,, tak mi się wydaje. Jestem ciekaw co o tym sądzicie.