Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie - niektórzy planują likwidować taras żeby powiększyć wnętrze.

Tam w rogu pomiędzy drzwiami przesuwnymi i drzwiami wyjściowymi na taras też jest zbrojony słup betonowy, który podpiera ww podciąg. Trzeba zwrócić uwagę czy konstruktor, który będzie to przeliczał weźmie to pod uwagę. Bo pewnie można zostawić ten słupek albo oprzeć podciąg te 2m dalej.

.

Witam!

Zadałam pytanie architektowi czy mozna przesunąc ten słup o 2 metry i otrzymałam odpowiedz,którą nie bardzo rozumiem....

SŁUP ZELBETOWY MUSI POZOSTAĆ W TYM SAMYM MIEJSCU ALE MOŻNA GO "WTOPIĆ" W NOWO PROJEKTOWANĄ ŚCIANĘ ZEWNĘTRZNĄ KTÓRĄ ZABUDUJEMY PODCIEŃ ...

Może my mówimy o innych słupach ,nie bardzo rozumiem..Moze Wy mi pomozecie....

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 466
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

SŁUP ZELBETOWY MUSI POZOSTAĆ W TYM SAMYM MIEJSCU ALE MOŻNA GO "WTOPIĆ" W NOWO PROJEKTOWANĄ ŚCIANĘ ZEWNĘTRZNĄ KTÓRĄ ZABUDUJEMY PODCIEŃ ...

Rysunek:

http://www.ifb.pl/dandys/inne/podciag.png

Prawdopodobnie on mówi o tym słupie co jest na tarasie (nr 1 na rysunku) bo on rzeczywiście wtopi się w nową ścianę (kolor niebieski).

Ale oprócz tego w domu jest taka belka przy suficie (kolor zielony), która opiera się na trzech słupach betonowych (nr 2,3,4).

No i ja mówię o słupie nr 2 !

W tamtym miejscu to ma nie być właśnie ściany po zmianach.

OGC-bardzo dziekuję za szybka odpowiedz.Mnie tez chodziło o ten słup w środku (2) Nie wiedziełam że jest jeszcze słup (1) i dlatego nie mogłam dogadac się z architektem a on najwidoczniej mówił o słupie (1)

Jeszcze raz dziekuje - :p

To teraz zapytam o ten drugi słup....

Pozdrawiam

Dandysowiczka to kiedy się zdecydujesz jaki projekt bierzesz?

Agnieszkę czy Dandysa ?

Sezon budowlany się zaczyna i czas ucieka :)

A do pozwolenia na budowę jeszcze droga daleka ....

PS

Jeżeli chodzi o wizytę w okresie świątecznym to trochę się sprawa komplikuje.

Nie wiem czy na jakieś dwa dni nie wyjadę do Radomia. Ale jeszcze nic dokładnie nie wiem. Dogadamy się jakoś przed świętami.

Witam,

OGC_Obejrzałam dzisiaj Agnieszke na zywo.Dom jest duzy,z przestronnymi pomieszczeniami.Pokoje na poddaszu bardzo duże.

Jeżeli chodzi o ten projekt to wymaga kilku przeróbek typu :zamiana kotłowni z łazienką,poszerzenie schodów itp.Ale plusem( dla naszej rodziny) jest duży salon i garderoby w sypialniach.Co do minusów łazienka bez okna na parterze,no i co najistotniejsze błedy w projekcie dotyczace konstrukcji więzby dachowej,niespójne wymiary itp.

Jeżeli chodzi o Dandysa to czekam na odpowiedz odnosnie przesunicia tego nieszczesnego słupa w salonie.W Dandysie plusem jest przejscie do garazu przez kotłownie,ponieważ niweluje to zpachy garazowe...okno w łazience na parterze,proste i funkcjonalne rozmiestrzenie pomieszczeń.

Decydującym czynnikiem co do wyboru projektu,miało być obejrzenie Dandysa na żywo.Jeżeli nie bedzie to mozliwe żeby zobaczyc jak wyglada w srodku to moze chociaz zerkniemy na niego z zewnatrz.My będziemy w Krakowie od soboty do wtorku,tzn. we wtorek juz wyjezdzamy ok. 17.

Co do budowy-po swietach chcemy juz kupic projekt i składac papiery....

Podczas pobytu w Krakowie mam rozmawiac z budowlańcami -sprawdzona ekipa z Nowego Sącza i wstepnie umawiac sie na termin...muszę ich tylko przekonać zeby przyjechali pod Warszawę ??Działka jest juz uzbrojona..Może na początku wrzesnia ???? Jest to mozliwe????

Pozdrawiam Jola

Widzę, że większość myśli o zabudowaniu tarasu a ja wręcz odwrotnie chciałbym go powiększyć, bo zamierzam przesunąć kuchnię do pokoju. Powstanie mi wtedy wielka przestrzeń na kuchnie i jadalnie i nie bardzo wiem co z nią zrobić. Salon jak na mnie też jest duży więc wymyśliłem, ze może zrobić większy taras. Zrobiłem mały szkic (przepraszam za jakość techniczną, ale na laptopie nie mam narzędzi). Co o tym myślicie. No i czy jest to technicznie możliwe i nie okaże się że jakieś słupy trzeba będzie stawiać ;-(

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/o/0/3/5/32507000_d.jpg

OGC masz może nowe fotki? NIe mogęsiędoczekać, żeby zobaczyć jakie są duże pomieszczenia w Dandysie. Nie masz pojęcia jak sięcieszymy, że znaleźliśmy ten projekt. Wcześniejsza Libra wymagała za duzo zmian. http://www.extradom.pl/projekt-domu-LIBRA-ID-3212.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=

choć domek ładny

Widzę, że większość myśli o zabudowaniu tarasu a ja wręcz odwrotnie chciałbym go powiększyć....

Co osoba to nowy pomysł.

Kurcze to my jacyś nienormalni chyba jesteśmy ;)

Nam się wszystko podoba w Dandziu.

Co o tym myślicie. No i czy jest to technicznie możliwe i nie okaże się że jakieś słupy trzeba będzie stawiać ;-(

No w tym przypadku chyba nie trzeba będzie dodatkowych słupów.

Specem nie jestem, ale wydaje mi się, że wchodząc ze ścianami do wnętrza budynku zmniejszasz powierzchnię tych największych stropów.

A fotek nowych nie mam. Jak wprawię okna to coś pokażę ...

A do oglądania chętnych jak najbardziej zapraszam (Wieliczka).

Co osoba to nowy pomysł.

Kurcze to my jacyś nienormalni chyba jesteśmy ;)

Nam się wszystko podoba w Dandziu.

Oj Dandys jest i tak lepszy od Libry, o którym pisałem wcześniej. Przeniesienie kuchni wydaje mi się być nieodzowne bo kuchnia może jeszcze jest ok ale jadalnia jakaś mała mi się wydaje, zwłaszcza jak przyjedzie rodzinka i będzie chciała coś zjeść. Libra jest ciekawsza z zewnątrz dla mnie z wyglądu i zamierzam ubrać Dandysa w "skórę z Libry" ;-) zmienić parapety trochę okna. Właśnie okna w salonie marzyły mi się zawsze wieeeeelkie okna i tez zamierzam je zmienić ... cóż wybredny jestem.

A fotek nowych nie mam. Jak wprawię okna to coś pokażę ...

A do oglądania chętnych jak najbardziej zapraszam (Wieliczka).

Do wieliczki mam trochę daleko ;-) bo mieszkam w Szczecinie. A co do fotek miło by było gdybyś zrobił fotki w pomieszczeniach na poddaszu już po wyłożeniu płyt GK, chciałbym zobaczyć jakie są duże. Nie dostrzegłem czy pisałeś ale chyba podnosiłeśściankę kolankową? Mozesz napisać o ile?

A co do fotek miło by było gdybyś zrobił fotki w pomieszczeniach na poddaszu już po wyłożeniu płyt GK, chciałbym zobaczyć jakie są duże. Nie dostrzegłem czy pisałeś ale chyba podnosiłeśściankę kolankową? Mozesz napisać o ile?

Chciałbym być już na takim etapie :)

Podnosiłem sobie kolanko o jeden pustak czyli chyba 22cm + spoina :)

I jest fajnie - wg mnie.

Projekt super, już go nawet kupiłam i mam pozwolenie. Mam jeden problem, marzyła zawsze o dużych oknach. Mam pomysł żeby ok 1m od okna balkonowego wstawić duży wykusz 3 metrowy , szerokość okien wykuszowych 2x 60 i jedna 120, (nie będzie mocno wysunięty- taki jak w domu w magnoliach z Archonu- z tamtąd zaczerpnęłam pomysł). Tym sposobem w wykuszu będzie jadalnia, przez podwójne drzwi będzie można wychodzić na taras.

Kuchnię powiększę , zmniejszając pokój mały (będzie bardziej prostokątny) , również łazienkę zmniejszę. Będzie wejście do gabinetu z narożnika.

Jedynym mankamentem będzie brak małego okna w kuchni , kosztem wykuszu oraz ciut zmniejszenie kuchni. Drugi mam pomysł aby zachować układ pokoju na dole taki jak jest a jedynie dodać duży wykuszz oknami do samej ziemi i zrobić kuchnię z wyspą w wykuszu, jadalnia dalej pozostałaby na swoim miejscu. Dodając wykusz powiększam powierzchnię o jakieś 2,5 metra.

Co Państwo sądzicie o moich pomysłach???

Witam

Wstawiłem parę zdjęć z budowy.

http://picasaweb.google.pl/piosoc/Dandys

Kurcze dlaczego ja mam tak daleko do Ciebie ;( Piotrek trzaskaj masę masę zdjęć. Każdy tutaj chyba będzie zachwycony i złożymy się na flaszkę dla Ciebie za fotki ;-)

Możesz mi napisać czy pomieszczenie zwane "strych" nadaje się na pokój dla dziecka?

Witam

Wstawiłem parę zdjęć z budowy.

http://picasaweb.google.pl/piosoc/Dandys

Kurcze dlaczego ja mam tak daleko do Ciebie ;( Piotrek trzaskaj masę masę zdjęć. Każdy tutaj chyba będzie zachwycony i złożymy się na flaszkę dla Ciebie za fotki ;-)

Możesz mi napisać czy pomieszczenie zwane "strych" nadaje się na pokój dla dziecka?

A co do pomieszczenia na strychu to pokój dla dziecka jak najbardziej - nie ma balkonu, jest wystarczająco duży na wszystkie potrzebne sprzęty i zabawki.