Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

byc moze jest to juz problem a moze jeszcze nie,

rozpoczelismy budowe w maju tego roku,

wykonawca - wynajeta firma, kierownik budowy zatrudniony przez wykonawce,

obecnie mamy stan surowy zamkniety - ale nie do konca: brak tarasow, drewno w wiezbie dachowej nie jest jeszcze calkowicie zabezpieczone,

pieniadze: zaplacone ok 63% kwoty calkowitej,

budowa stanu developerskiego, wg umowy zgodnie z projektem,

w projekcie bylo kilka kosmetycznych zmian,

problem pojawil sie w zwiazku z izolacja:

okazuje sie, ze wykonawca nie zabezpieczyl odpowiednio i zgodnie z projektem bloczkow fundamentowych - powinna byc trzykrotna warstwa hydroizolacji - oraz polozyl o polowe ciensza izolacje styropianowa na fundament, upiera sie iz nie potrzebny jest drenaz - a powinien byc wg projektu, zreszta teren jest dosc niewsiakliwy, choc nie jest gliniasty, wody gruntowe utrzymuja sie przez 9 mcy w roku dosc wysoko,

czyli jednym slowem nie wykonal realizacji zgodnie z projektem, o czym nie raczyl nas poinformowac, a na nasze uwagi odpowiada, ze tak zrobil w domu obok i wszystko jest w porzadku,

obecnie postanowilismy komunikowac sie z nim za pomoca inspektora nadzoru,

najblizsze spotkanie w sobote: inspektor - kierownik (nareszcie mamy nadzieje go zobaczyc) - dziennik budowy (rowniez pierwszy raz go mam nadzieje zobaczymy i moze nie ostatni) - my - wykonawca,

umowa z wykonawca jest korzystna dla nas,

staramy sie ugodowo podejsc do sprawy, ale powoli tracimy nerwy - w koncu zaplacilismy mu dosc duza kwote pieniedzy i chcielibysmy aby przynajmniej zrobil to za co zaplacilismy, zanim z niego zrezygnujemy,

sobota bedzie decydujaca i, mam nadzieje, rozstrzygajaca,

ale moze ktos mial podobne doswiadczenia i moglby nas wesprzec poradą...

pozdrawiamy,

monika i jarek

czy buddom2000 to wiarygodna firma ???

https://forum.murator.pl/topic/61585-wykonanie-vs-projekt/

kierownika budowy macie na widelcu;-)

Powinien budować zgodnie z projektem. I dopilnować tego. Możecie go trochę postraszyć PINBem. Na szali są jego urawnienia czyli chleb. Moim zdaniem powinniście wziąć się ostro za nich.

Sama jestem budowlańcem i wiem, że starsi koledzy po fachu budują często "byle jak". Ale prawo jest po waszej stronie. Nie dajcie się nabić w butelkę, bo tego typu błędy i niezgodności z projektem będą Was prześladować latami.

pozdrawiam,

Magda B

https://forum.murator.pl/topic/61585-wykonanie-vs-projekt/#findComment-1355461